Restoranide menüüd

vana hea klassika
Külaline

Restoranide menüüd

Postitus Postitas Külaline »

Kas keegi oskab öelda, miks on enamike Tallinna restoranide kodulehed ja menüüd automaatselt inglise keelsed? Selleks, et saaks eesti keeles lugeda, tuleb teha keelevalik.

Kas siis eestlased ei olegi eriti oodatud? Või on oma maa inimesed kuidagi teisejärgulisemad?

Saan aru, et täiesti pseudaprobleem, aga siiski... Kui restorani kodulehel avaneks automaatselt venekeelne vaade, siis oleks keeleamet ja rahvas ilmselt kohe häält tegemas. Ometigi, 1/6 planeedist, või rohkemgi, ju valdab vene keelt.
Külaline

1/6 valdab vene keelt??? Haridussüsteem on sind ikka päris jõhkralt alt vedanud...
Külaline

Teemaalgataja võiks vaadata oma IP aadressi, äkki nähakse teda kui külalist väljamaalt ;)
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:09 1/6 valdab vene keelt??? Haridussüsteem on sind ikka päris jõhkralt alt vedanud...
No siis ehk rohkemgi. Kõikide endiste N-Liidu riikide vanem osa rahvastikust oskab vene keelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:09 1/6 valdab vene keelt??? Haridussüsteem on sind ikka päris jõhkralt alt vedanud...
Ei ole alt vedanud, NLiidu ajal kattis punane värv maakaardil 1/6 planeedi maismaast :D
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:23
Ei ole alt vedanud, NLiidu ajal kattis punane värv maakaardil 1/6 planeedi maismaast :D
Ta on ilmselt noor inimene, kes ei tea, kui suur on venemaa. Ja, kui suur osa maailmast räägib vene keelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 09:58 Kas keegi oskab öelda, miks on enamike Tallinna restoranide kodulehed ja menüüd automaatselt inglise keelsed? Selleks, et saaks eesti keeles lugeda, tuleb teha keelevalik.

Kas siis eestlased ei olegi eriti oodatud? Või on oma maa inimesed kuidagi teisejärgulisemad?
Mind häirib see samuti. Kohati tundubki, et oma maa klient ei ole nii oluline, kui turist. See mulje on mulle mitmes Tallinna toidukohas jäänud. Samas pikas perspektiibis see on ju puhtalt omale jalga tulistamine.
Külaline

Just täpselt, maismaast, mitte rahvastikust. Suur hulk tühja maad.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:38
Ta on ilmselt noor inimene, kes ei tea, kui suur on venemaa. Ja, kui suur osa maailmast räägib vene keelt.
Tänapäeva noorel ilmselt algab ajaarvamine sellest hetkest, kui ta sündis. Et enne neid oli ka elu, on uskumatu. Ajalooteadmised oma maa ja lähiriikide kohta on olematud.

Inimene pole kuulnudki, mida tähendab väljend 1/6 planeedist.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:43
Just täpselt, maismaast, mitte rahvastikust. Suur hulk tühja maad.
No, ja nüüd natukene mõtle, kui palju inimesi elab Venemaal. Ja, kui palju inimesi elas Nõukogude Liidus. Endiste N-Liidu riikide vanem osa rahvast oskab vene keelt suuremal või vähemal määral.

Väidad tõesti, et maailmas räägib vene keelt vaid käputäis inimesi?
Külaline

Ta väidab õigesti - liida kokku Hiina ja India, ja siis võrdle venelaste ja vene keelt oskavate arvuga, liialdades nii 500milli ongi käputäis. Kui nüüd veel muud rahvad ka arvesse võtta, siis ei jää käputäitki järele.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 11:01 Ta väidab õigesti - liida kokku Hiina ja India, ja siis võrdle venelaste ja vene keelt oskavate arvuga, liialdades nii 500milli ongi käputäis. Kui nüüd veel muud rahvad ka arvesse võtta, siis ei jää käputäitki järele.
No olgu! Siis on minul kui teemaalgatajal küsimus, et miks need kodulehed ja menüüd ei ole Hiina keeles?
Külaline

Kiire otsing näitab, et maailmas on vene keele oskajaid kõigest 245 miljonit, samal ajal kui inglise keele oskajaid 1,42 miljardit, mis on ka maailmas esikohal.
Võõrkeelsete kodulehtede ja ka teeninduse osas ei muutu midagi, kui kohalikud sellega vaikimisi lepivad. Ma ei ole nõus ühegi teenindajaga suhtlema ei vene ega ka inglise keeles. Kui keegi kaevata ei viitsi, siis nii ongi ja ainult hullemaks läheb.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 10:12 Teemaalgataja võiks vaadata oma IP aadressi, äkki nähakse teda kui külalist väljamaalt ;)
Tegelikult ei ole nii! Vaata huvi pärast ise mõnda Tallinna kesklinna restorani kodulehte.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 11:24 Kiire otsing näitab, et maailmas on vene keele oskajaid kõigest 245 miljonit, samal ajal kui inglise keele oskajaid 1,42 miljardit, mis on ka maailmas esikohal.
Võõrkeelsete kodulehtede ja ka teeninduse osas ei muutu midagi, kui kohalikud sellega vaikimisi lepivad. Ma ei ole nõus ühegi teenindajaga suhtlema ei vene ega ka inglise keeles. Kui keegi kaevata ei viitsi, siis nii ongi ja ainult hullemaks läheb.
Huvitav on see, et ühes Eesti väikelinnas olen käinud Aasia restoranis, kus on tõesti aasia päritoluga kokad ja teenindajad. Ja nad räägivad, küll vigaselt ja aktsendiga, aga siiski arusaadavalt eesti keelt.

Aga olen käinud Tallinnas, Rocca al Mare keskuse India restoranis, kus teenindaja oli aasia päritolu naisterahvas, kes ei rääkinud sõnagi eesti keelt.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 11:28 Aga olen käinud Tallinnas, Rocca al Mare keskuse India restoranis, kus teenindaja oli aasia päritolu naisterahvas, kes ei rääkinud sõnagi eesti keelt.
Mina põhimõtteliselt sellistesse kohtadesse oma raha ei vii. Olen mitmel korral söögikohast lahkunud, kui selgub, et eesti keelset teenindust ei pakuta, küll aga saab asjad aetud vene ja inglise keeles... Tänan, ei.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 11:13
Külaline kirjutas: 14 Sept 2024 11:01 Ta väidab õigesti - liida kokku Hiina ja India, ja siis võrdle venelaste ja vene keelt oskavate arvuga, liialdades nii 500milli ongi käputäis. Kui nüüd veel muud rahvad ka arvesse võtta, siis ei jää käputäitki järele.
No olgu! Siis on minul kui teemaalgatajal küsimus, et miks need kodulehed ja menüüd ei ole Hiina keeles?
Eestlane sööbki viimasel ajal rohkem kodus, ja tellib kullerilt...aga linna külastavad turistid enamjaolt inglise keelt pursivad, aga vaat eestikeelset kodulehte inglisekeelseks panna ei oska...vaata sadamas seda seltskonda :mrgreen:
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Kuidas need teemad siin alati lappama lähevad - küsimus, miks on kodulehed avades inglise keeles, järgneb pikk vaidlus, et kui palju inimesi vene keeles räägib. Ma ise pakuks, et see ingliskeelse avalehe põhjus on, et nii tundub restoraini omaniku arvates peenem ja rahvusvahelisem. No et jätab mulje, et meil ei ole siin mingi kohalike urgas. Mind muidu häirib ka, olen ise sama mõelnud, mis teemaalgataja.
Külaline

Ma arvan, et sul on endal mingi seadistus paigast ära ikkagi äkki? Ma huvipärast vaatasin, kuigi inglise k menüü mind isiklikult ei häiri. Tuntud kesklinna-vanalinna 5 suurt ja tuntud restorani, kõikidel menüü eesti keeles. Täpsustuseks muidugi ühel on menüü kodulehel kolmes keeles (eesti, vene, inglise) ning ühel itaalia keeles (tegu itaalia restoraniga) ja seal all kohe eestikeelne tõlge. Inglisekeelne menüü ei avanenud mul automaatselt mitte ühelgi neist.
Külaline

Anonymous kirjutas: 14 Sept 2024 13:12sul on endal mingi seadistus paigast ära ikkagi äkki
Ega seal midagi eriti seadistada pole, kui just ise pole endale IP adret väljamaale hankinud.
Aga eks vastu vaatab iseenda peegeldus, millal, mida, kuidas mis kaudu on liigutud varem ;)

Ka minul avanevad eestikeelsed lehed.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Kirile, Triibu ja 7 külalist