Õige eestlane

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 21:36 Mina kusjuures tean Aafrikas kasvanud ja sealsete riikide passidega eurooplasi. Kõik nad mainivad tutvustades enda päritolu, Namiibia-venelane, Mosambiigi-portugallane jne. Enda sõnul ei ole nad päris aafriklased.
Ma tean ka selliseid valgeid, kelle vanemad on juba seal sündinud ja peavad end küll kohalikeks. Valged Lõuna-Aafriklased ei tutvusta end küll mitte kunagi aafrika-hollandlastena või hollandi juurtega aafriklastena. Valged ja asiaadivälimusega jamaikalased tutvustavad end ka ikka ja alati jamaikalastena. Samuti tutvustavad nii blondid ja sinisilmsed, kui ka täiesti tumedanahalised brasiilllased end alati brasiillastena.

Ka mustanahaline britt võib sulle öelda, et olen "ghanalane, jamaikalane ja kongolane" aga kui juba tema vanemad on UK's sündinud, siis on ta ikkagi ennekõike britt, hoolimata vanemate päritolust.
Külaline

suguvõsad uuritud kõigi nelja vanavanema poolt umbes 1800, ja pole ühtegi mitte-eestlast seal näha. Täiesti tavalised talupojad Matsid-Tiinad ning mõni linnauntsakas sekka.
Kama söön igapäevaselt, kiluvõileiba 24.veebruaril, laulu- ja tantsupidusid armastan. Õige eestlane siis ilmselt.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 18:28
Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 18:15 Meie kultuuriruumis määrab su rahvuse sinu vanemate-esivanemate rahvus. Kui nad olid eestlased, oled kindlasti eestlane.
Keegi ei saa teiseks rahvuseks "hakata". Sina ei saa ka hakata hommepäev norralaseks või mongoollaseks, isegi kui neisse riikidesse kolid.
Aga kui sa kolid Norrasse, saad naturalisatiooni korras kodanikuks ja ka lapsed saad kohalikuga. Su lapsed on seal sündinud ja kasvanud, räägivad emakeelena norra keelt ja on igati sulandunud Norra ühiskonda. Sünnipärased kodanikud on nad nagunii. Kas nemad võivad end pidada norrakateks? Aga nende lapsed? Kust see piir sinu arust jookseb?

Kui palju on eestlastel saksa, rootsi, vene jne verd läbi põlvkondade.
Kust võtad "kui palju"? Ma isiklikult ei tea ühtegi sugulast, kes teaks oma esivanemate hulgas sakslast, rootslast või venelast. Ise tead mõnda rootslasest esivanemat? Tänapäeval on võimalik teha päritoluteste ja minul ei ilmnenud seal ühtegi neist rahvustest. Test pani väga täpselt kaardil paika Baltikumi ja näpuotsaga Soomet ehk ugirmugri geen. Tänapäeval on enamvähem kõikide eestlastel sugupuu nii kaugele kui see võimalik geni.comis välja ehitatud. Mina ei näe seal massiliselt rootslaseid, sakslaseid, venelasi. Jah on vaid teatud piirkonnad a la saared, kus on rootsi verd. Ma ei tea miks nii sageli näeb ikka ja jälle kedagi, kes räägib eestlaste puhul mingist kõvast rootsi, saksa ja vene verest? Eriti just nõukaajal hariduse saanud inimesed. Küsid sellelt isikult, et noh näita, millised esivanemad sul siis need rootslased on ja selle peale teeb mök-mök, ei tea ühtegi.
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 08:20
Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 21:36 Mina kusjuures tean Aafrikas kasvanud ja sealsete riikide passidega eurooplasi. Kõik nad mainivad tutvustades enda päritolu, Namiibia-venelane, Mosambiigi-portugallane jne. Enda sõnul ei ole nad päris aafriklased.
Ma tean ka selliseid valgeid, kelle vanemad on juba seal sündinud ja peavad end küll kohalikeks. Valged Lõuna-Aafriklased ei tutvusta end küll mitte kunagi aafrika-hollandlastena või hollandi juurtega aafriklastena. Valged ja asiaadivälimusega jamaikalased tutvustavad end ka ikka ja alati jamaikalastena. Samuti tutvustavad nii blondid ja sinisilmsed, kui ka täiesti tumedanahalised brasiilllased end alati brasiillastena.

Ka mustanahaline britt võib sulle öelda, et olen "ghanalane, jamaikalane ja kongolane" aga kui juba tema vanemad on UK's sündinud, siis on ta ikkagi ennekõike britt, hoolimata vanemate päritolust.
Maailma kuulsaim afroameeriklane on Elon Musk.
Külaline

Mina olen oma sugupuu läbi uurindu ja muid rahvuseid seal ei esine. Läbi ja lõhki eestlane. Kuid minu arvates ei ole siia vaja segada oma esivanemaid.

Kui keegi ikka on teise riiki rännanud, seal kodunenud ja assimileerunud, siis on see tema enda isiklik asi, kellena ta tunneb. Kui tema tunneb end kohalikuna, siis pole teiste asi kätsatada, kuidas tema juured on teises kohas. Ammugi mitte ei saa eeldada, et selle sisserändaja järeltulijad kolmandat, neljandat, viiendat põlve peaks olema oma kauge esivanema rahvusega. No mida pekki eestlane sa oled, kui viiendat põlve sündinud, kasvanud ja õppinud Ameerikas. Eestlaseks ei saa puhtalt esivanemate kaudu, vaid sa pead ka kasvama eesti kultuuri ja eestlaste keskel.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 20:05 Ülimalt kummaline on ka eestlaste suhtumine välismaal elavatesse eestlaste järeltulijatesse. Kui mõne Hollywoodi tähekese või muu vähegi endale nime teinu puhul selgub, et tema vana-vanaisa juhtus eetlane olema, pasundab terve eesti meedia "eesti juurtest". Mis sest, et pole kunagi Eestis käinud, ei tea mitte vähimatiki eesti kultuurist, keelest arusaamisest rääkimata - ikkagi on EESTLANE.

Samas laps, kes on siin sündinud, kasvanud ja koolis käinud ning räägib emakeelena eesti keelt, on igati kodus eesti kultuuriruumis ning sünnijärgne Eesti kodanik aga on tumedanahaline, ei saa mõne arvates kuidagi eestlane olla.

Välismaale kolinud ja seal abiellunud eestlaste puhul peetakse justkui kohustuslikuks eesti kultuuri ja keele alahoidmist ning lastele edasi andmist. Aga siia kolinute puhul eeldatakse vaikimisi, et teise vanema kultuur ja keel tuleb koheselt unustada. Muidu ei saa assimileeruda ja kohalikel on kohe vastik teist keelt kusagil avalikus ruumis kuulda.

Silmakirjalik.
Pole mingit pasundamist täheldanud ega eestlaseks tituleerimist. Lihtsalt nenditakse fakti, et isikul on eesti juured. Juured on otseselt vihje eestlastest esivanematele ja ei räägi midagi konkreetse isiku enda identiteedist ja keeleoskusest.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 18:51
Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 17:56 Kas teie ise ja teie lapsed on ikka õiged eestlased?
Mitmenda põlve sisserännanu võib end üldse eestlaseks pidada?
Millised on need omadused, mis ühel õigel eestlasel kindlasti olemas peavad olema?
Huvitav, et mujal maailmas pole inimestel sellist identiteedikriisi. Näiteks Malaisia etnilised vähemusgrupid hiinlased (22%) ja indialased (6%) on aastasadu malaide (70%) kõrval elanud, oskavad keelt, peavad end malaislasteks (mitte malaideks), samas ei salga keegi oma etnilist kuuluvust.

Aga niipea kui kellegi jalg Euroopa pinda puudutab, on ta kohemaid eurooplane ja issand hoidku, kui kohalikud värvipimedat ei taha mängida või erinevustest tingitud kogemustega ei samastu.
Need on ju täiesti erinevad asjad ja ei saa võrrelda. Sa räägid kõige pealt vähemusrahvusest, kes on alati elanud oma asualal ja siis räägid sisserännanud isikust. Mina siis Eestis muidugi saan harrastada eesti kultuuri ja keelt nõrkemiseni, aga Nigeerias üksi on ikka väga raske seda samal kujul edasi harrastada ja rinnale taguda, kuidas mina keeldun vastu võtmast kohalikku toitu, kultuuri ja keelt. Kohalikud küsivad, miks ma siia tulin, kui nii tulihingeliselt eestlane tahan olla, mine tagasi koju ja ole seal eestlane.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Sept 2024 18:15 Meie kultuuriruumis määrab su rahvuse sinu vanemate-esivanemate rahvus. Kui nad olid eestlased, oled kindlasti eestlane.
Keegi ei saa teiseks rahvuseks "hakata". Sina ei saa ka hakata hommepäev norralaseks või mongoollaseks, isegi kui neisse riikidesse kolid.
Aga kui sa kolid Norrasse, saad naturalisatiooni korras kodanikuks ja ka lapsed saad kohalikuga. Su lapsed on seal sündinud ja kasvanud, räägivad emakeelena norra keelt ja on igati sulandunud Norra ühiskonda. Sünnipärased kodanikud on nad nagunii. Kas nemad võivad end pidada norrakateks? Aga nende lapsed? Kust see piir sinu arust jookseb?

Minul analoogne teema. 20 aastat elan teises riigis. Lapsed (alla 15 a) räägivad "isakeelt" paremini kui "emakeelt", aga siiski korralikku eesti keelt. Nemad on üles kasvatatud "eesti" lastetoaga. Kuna neil lapsest saadik Eestiga siiski tugev side (kõik suved lõuna-eestis lapsena), siis peavad nemad end pool-eestlaseks (mida nad ka on). Aga kui nemad saavad omakorda lapsed kohalike naistega, siis oma lastega nad enam eesti keelt rääkima ei hakka, ja sellega see eestlus suures osas ka meie liinis lõppeb.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 09:24

Minul analoogne teema. 20 aastat elan teises riigis. Lapsed (alla 15 a) räägivad "isakeelt" paremini kui "emakeelt", aga siiski korralikku eesti keelt. Nemad on üles kasvatatud "eesti" lastetoaga. Kuna neil lapsest saadik Eestiga siiski tugev side (kõik suved lõuna-eestis lapsena), siis peavad nemad end pool-eestlaseks (mida nad ka on). Aga kui nemad saavad omakorda lapsed kohalike naistega, siis oma lastega nad enam eesti keelt rääkima ei hakka, ja sellega see eestlus suures osas ka meie liinis lõppeb.
No just võõrsil ei saa seda esivanema rahvust lõputult edasi lohistada, sest see eeldab rohkemat kui veri. See on võimalik ainult siis, kui seal teises riigis on märkimisväärselt suur samast rahvusest kogukond, kes elab üpris mullistunult ja emamaaga seotult, nagu siinsed venelased.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 08:50 Kust võtad "kui palju"? Ma isiklikult ei tea ühtegi sugulast, kes teaks oma esivanemate hulgas sakslast, rootslast või venelast. Ise tead mõnda rootslasest esivanemat? Tänapäeval on võimalik teha päritoluteste ja minul ei ilmnenud seal ühtegi neist rahvustest. Test pani väga täpselt kaardil paika Baltikumi ja näpuotsaga Soomet ehk ugirmugri geen. Tänapäeval on enamvähem kõikide eestlastel sugupuu nii kaugele kui see võimalik geni.comis välja ehitatud. Mina ei näe seal massiliselt rootslaseid, sakslaseid, venelasi. Jah on vaid teatud piirkonnad a la saared, kus on rootsi verd. Ma ei tea miks nii sageli näeb ikka ja jälle kedagi, kes räägib eestlaste puhul mingist kõvast rootsi, saksa ja vene verest? Eriti just nõukaajal hariduse saanud inimesed. Küsid sellelt isikult, et noh näita, millised esivanemad sul siis need rootslased on ja selle peale teeb mök-mök, ei tea ühtegi.
Sest enamu inimesi ei tee neid teste ja võtavad aluseks dokumendid, perekonna arhiivi ja vanade kirikuraamatute sissekanded. Sinna aga kanti andmed ütluste põhjal. Geni.com'i ei hakka isegi kommenteerima, see on puhas kamarajura.

Minu ema on põline eestlane ja ka isa on "põline eestlane" kõigi tuvastatavate paberite aga hoopiski mitte oma välimuse järgi. Tegin lihtsalt huvi pärast ka selle geenitesti (23andme). Ja selgus, et minus on seda va baltikumi-soome-ugri-mugrit komakohad alla 22%. Olen eestlane ja on ka mu lapsed, kuigi eesti verd on neis ilmselt väga-väga väike %.
Külaline

Jah, ja me räägime siin, kui halvad Eestis on muukeelsete inimeste kogukonnad. Nad ei sulandu. Nad õpivad aeglaselt eesti keelt. Aga nemad hoopis peavad oma kultuuri ja juuri tähtsaks.
Külaline

Kas setud on ikka õiged eestlased? DPJ54
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 09:31
Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 08:50 Kust võtad "kui palju"? Ma isiklikult ei tea ühtegi sugulast, kes teaks oma esivanemate hulgas sakslast, rootslast või venelast. Ise tead mõnda rootslasest esivanemat? Tänapäeval on võimalik teha päritoluteste ja minul ei ilmnenud seal ühtegi neist rahvustest. Test pani väga täpselt kaardil paika Baltikumi ja näpuotsaga Soomet ehk ugirmugri geen. Tänapäeval on enamvähem kõikide eestlastel sugupuu nii kaugele kui see võimalik geni.comis välja ehitatud. Mina ei näe seal massiliselt rootslaseid, sakslaseid, venelasi. Jah on vaid teatud piirkonnad a la saared, kus on rootsi verd. Ma ei tea miks nii sageli näeb ikka ja jälle kedagi, kes räägib eestlaste puhul mingist kõvast rootsi, saksa ja vene verest? Eriti just nõukaajal hariduse saanud inimesed. Küsid sellelt isikult, et noh näita, millised esivanemad sul siis need rootslased on ja selle peale teeb mök-mök, ei tea ühtegi.
Sest enamu inimesi ei tee neid teste ja võtavad aluseks dokumendid, perekonna arhiivi ja vanade kirikuraamatute sissekanded. Sinna aga kanti andmed ütluste põhjal. Geni.com'i ei hakka isegi kommenteerima, see on puhas kamarajura.

Minu ema on põline eestlane ja ka isa on "põline eestlane" kõigi tuvastatavate paberite aga hoopiski mitte oma välimuse järgi. Tegin lihtsalt huvi pärast ka selle geenitesti (23andme). Ja selgus, et minus on seda va baltikumi-soome-ugri-mugrit komakohad alla 22%. Olen eestlane ja on ka mu lapsed, kuigi eesti verd on neis ilmselt väga-väga väike %.
Geni ei ole mingi kamarajura, lihtsalt igaüks peab ise kontrollima neid andmeid seal, sest mõni aktivist tahab ka võõraste perede asju oma äranägemise järgi seade.
No kui seda ikka nii vähe oli ( 22%) ja sa ei suuda paberite järgi midagi tuvastada ja veel imelikuma, et perel puuduvad ka igasugused suulised legendid oma päritolu kohta, siis on see midagi väga erandlikku. Mida see test siis näita, mis see ülejäänud protsent on? Jah meil on olnud ka mustlaste kogukond, kes said eestlaste nimed Tiinad ja Antsud, aga need mustlastele antud perekonnanimed on teatud kindlad nimed a la Madisson, Indus ja Siiman jne ja enamasti seotud Jõgevamaaga. Nii et jah natuke peab sinna paberite juurde olema ka laiemaid teadmisi Eesti ajaloost.
Simon says:
Kontakt:

Mingit eesti geeni pole olemas. Kõik eesti alade algupärased geenid on ka lätis ja venemaal, sest me jagame neid lähimate sugulasrahvaste, liivlaste, vadjalaste ja vepsalastega, kes kõik on peaaegu lahustunud.
Külaline

Simon says: kirjutas: 10 Sept 2024 09:47

Mingit eesti geeni pole olemas. Kõik eesti alade algupärased geenid on ka lätis ja venemaal, sest me jagame neid lähimate sugulasrahvaste, liivlaste, vadjalaste ja vepsalastega, kes kõik on peaaegu lahustunud.
Ütleme, et on keskmise eestlase nö profiil. Sest Ameerika päritolu test viskas värvilaigu väga täpselt kaardi peal õigesse kohta. Baltikum ja väike protsent Soomet. See ugrimugri väike protsendike eristab meid etnilistest lätlastest, leedukatest, poolakatest. Geneetiliselt me ei olegi tegelikult teiste ugirmugrilastega nii suured sugulased üldsegi mitte. Ühesõnaga eesti keel suutis end kehtestada, kuigi need, kes selle algselt tõid, jäid mingil hetkel geneetilisse vähemusse.
Külaline

Sinu nimetatud kuuluvad soome-ugri rahvaste hulka. Kirjutasingi ju, et mul seda baltikumi-soome-ugri-mugri verd on ca 22%, ülejäänu on kaugemalt ja väga kaugelt :lol:
Minu isa oli aga elu lõpuni kõigi talle kättesaadavate andmete järgi tõupuhas eestlane, nagu ka ta vanemad (kuigi sedamoodi välja ei näinud). Tema suguvõsa, niipalju kui sellest teada on pärit mulgimaalt. Ka paljudel saarlastel on muide tugevalt tumedat verd sees.
Külaline

Kui on nii palju vallaslapsi põlvest põlve ja meri lähedal, siis ehk tõesti. Kuid tõenäosus, et ühe Kipa-Kupa küla Eesti abielupaaril sündis laps, kelle isaks oli hoopis mingi võõras rootslane, on ikka jube väike. Kui esivanemad juba ammuses ajast linnades elanud, siis seal muidugi oli rahvastik kirevam.
Simon says:
Kontakt:

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 09:58

Ütleme, et on keskmise eestlase nö profiil. Sest Ameerika päritolu test viskas värvilaigu väga täpselt kaardi peal õigesse kohta. Baltikum ja väike protsent Soomet. See ugrimugri väike protsendike eristab meid etnilistest lätlastest, leedukatest, poolakatest. Geneetiliselt me ei olegi tegelikult teiste ugirmugrilastega nii suured sugulased üldsegi mitte. Ühesõnaga eesti keel suutis end kehtestada, kuigi need, kes selle algselt tõid, jäid mingil hetkel geneetilisse vähemusse.
Pole tõsi. Geneetliselt on eestlased ja lätlased sarnasemad kui eestlased ja soomlased.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 10:00
Sinu nimetatud kuuluvad soome-ugri rahvaste hulka. Kirjutasingi ju, et mul seda baltikumi-soome-ugri-mugri verd on ca 22%, ülejäänu on kaugemalt ja väga kaugelt :lol:
Minu isa oli aga elu lõpuni kõigi talle kättesaadavate andmete järgi tõupuhas eestlane, nagu ka ta vanemad (kuigi sedamoodi välja ei näinud). Tema suguvõsa, niipalju kui sellest teada on pärit mulgimaalt. Ka paljudel saarlastel on muide tugevalt tumedat verd sees.
Tüüpilises eestlases ongi ugrimugri geeni ca 20 prossa. Miks su isa, kes Eestis sündinud ja kasvanud Eesti identiteediga, peakski mingite müstiliste paberite järgi midagi muud olema? Uurida tuleb ikka kaugemalt kui isa ja vanaisa. Oled sa need kaugemad esivanemad kirikuraamatute järgi paika pannud? Mitu sada aastat saab paika joonistada.
Kõik minu tuttavad, kes näevad tiba eksootilisemad välja, on leidnud selle liini, kust võõras veri võis sisse tulla. Aitasin ühel tuttaval, kes pruunide silmadega ja a-mul-kõik-esivanemad-eestlased, uurida sugupuud ja just see haru, kus tema esivanemad kõik pruunide silmadega, jõudis ühel hetkel Venemaale.
Külaline

Simon says: kirjutas: 10 Sept 2024 10:20
Külaline kirjutas: 10 Sept 2024 09:58
Pole tõsi. Geneetliselt on eestlased ja lätlased sarnasemad kui eestlased ja soomlased.
Sa ei saanud aru, mida ma ütlesin. Ugrimugri geen eristab meid etnilistest lätlastest ja leedukatest. Aga seda ugrimugi geeni meil ongi tibakene ainult. Ja seetõttu olemegi lähemad sugulased ikkagi lätlaste ja leedukate. Ca 20% sugulust soomlastega. Ülejäänud on sugulus lätlase ja leedukaga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist