Vene lapsed eesti keelses koolis

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 19:27
Ei ole ebaõiglane! Ajakirjanik sai ju aru, et laps ei oska eesri keelt, jätnud ta rahule peale esimest vastust, aga oli vaja ikka edasi suruda. Oleks tegu olnud täiskasvanuga, oleks see veel aksepteeritav, aga 1. klassi minev laps! Jaura ta vanematega siis, miks lapsele keelt pole õpetatud, mis sa lapsest kiusad!
AkTsepteeritav. T-täht on ka vahel.
[/quote]

https://arhiiv.eki.ee/dict/ametnik/inde ... septeerima
Külaline

Miks selle lingi siia panid? Seal ütleb ka ju, et aksepteerima on vale ja õige on aktsepteerima.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 18:39
Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 18:04
Nisu Kuuno kirjutas: 05 Sept 2024 18:01 Ütleme nii et selle Stjopa jutu oleks võinud välja jätta, muu oli okei. Stjopa elas omas maailmas, ta oleks võinud vene keelsele küsimusele samuti vastata nii nagu arvab. Ta oli erivajadusega. Teised lapsed paar sõna ikka rääkisid. Ma seda Jukkumit selle eest ajakirjanduslikult "üles poonud" ei oleks, aga ju siis suured ninad arvasid teistmooti.
Stjopa läks Ehte Gümnaasiumi, see on tavakool ja ta on täiesti tavaline elevil seitsmeaastane. Erivajaduse kleepisid talle külge kommentaatorid.
Kommentaatorid ei saanud aru, et filmiti kahes koolis, Tallinna Kadaka Põhikoolis ja Ehte Humanitaargümnaasiumis. Esimene on psüühilise erivajadusega laste kool, teine on tavakool. Esimeses oli probleem, et dire pidas kõnet vene keeles. Teises oli probleem, et tüdrukud istusid hümni ajal ja 1. klassi poiss ei osanud eesti keelt.
Lisaks on minu meelest suht madal käitumine ka see, et vanaemalt küsiti luba intervjuuks. Mis keeles küsiti? Ma pakun, et kui poiss sõnagi eesti keelt ei oska, siis vanaema ammugi mitte. Tõenäoliselt saatemeeskonnal kõlbas loa saamiseks vene keeles suhelda küll. Aga vaat siis kaamera ees hakati LAST pressima, et võimalikult palju näidata, kuidas ikka eesti keelt ei oska häbihäbi. Ja üldse, mis loa andja on vanaema? Kas sel vanaemal on siis lapse eestkosteõigus? Teoorias muidugi võimalik, aga tõenäolisem on siiski, et tal on ka vanemad. Vanaema ei ole lapse seaduslik eestkostja, seega pole tema otsustada, kas alaealist tohib filmida ja intervjueerida. Kui ma saaks teada, et minu või minu abikaasa loata on meie last filmitud ja küsiti vanaemalt, aga vanemaid ei informeeritud ja see juba ka lasti eetrisse, siis oleks järgmine käik ilmselt juristi juurde ja pead hakkaksid lendama igas suunas. Vähemalt siin ELi riigis, kus mina elan, oleks selline asi ennekuulmatu. Eeldan, et selles osas on EL-i riikides seadused väga sarnased ja Eestis on samamoodi. Lihtsalt inimesed ei ole ilmselt oma õigustest ja kohustustest teadlikud. Teleajakirjaniku asi on aga absoluutselt selliseid asju teada. Juba see, et tädi tuututab sotsmeedias, et aga vanaema lubas ju, näitab et sellises ametis ta küll enam kunagi töötada ei tohiks.
Paljud vist ise saadet ei vaadanudki ja kommenteerivad tasuliste artiklite põhjal, millest nad ainult esimest lõiku näevad. Palun, ERR-i uudises on kogu info näha, lugege läbi ometigi.

https://www.err.ee/1609444277/kanal-2-l ... akirjaniku
Ja-jah oleks pidanud küsima sünnitunnistust ja vanematelt passe näha, et kas ikka on vanemad. Kui sa lapse vanaema hoolde jätad, siis vot on küll tal õigus sel ajal ka otsustada. Ole siis ise koos oma lapsega, mitte ära määri oma vanemlikke kohustusi vanaema kaela ja pärast veel lööd lamenti ka, miks vanaema oma äranägemise järgi talitas.
Külaline

Vanaema oli ju kõrval uhkusest lõhkemas, milliseid pähetaotud loosungeid poiss huilgas. Leningi oleks uhke.
Tige tigu

Postitus Postitas Tige tigu »

Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 20:25
Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 18:04

Stjopa läks Ehte Gümnaasiumi, see on tavakool ja ta on täiesti tavaline elevil seitsmeaastane. Erivajaduse kleepisid talle külge kommentaatorid.
Kommentaatorid ei saanud aru, et filmiti kahes koolis, Tallinna Kadaka Põhikoolis ja Ehte Humanitaargümnaasiumis. Esimene on psüühilise erivajadusega laste kool, teine on tavakool. Esimeses oli probleem, et dire pidas kõnet vene keeles. Teises oli probleem, et tüdrukud istusid hümni ajal ja 1. klassi poiss ei osanud eesti keelt.
Lisaks on minu meelest suht madal käitumine ka see, et vanaemalt küsiti luba intervjuuks. Mis keeles küsiti? Ma pakun, et kui poiss sõnagi eesti keelt ei oska, siis vanaema ammugi mitte. Tõenäoliselt saatemeeskonnal kõlbas loa saamiseks vene keeles suhelda küll. Aga vaat siis kaamera ees hakati LAST pressima, et võimalikult palju näidata, kuidas ikka eesti keelt ei oska häbihäbi. Ja üldse, mis loa andja on vanaema? Kas sel vanaemal on siis lapse eestkosteõigus? Teoorias muidugi võimalik, aga tõenäolisem on siiski, et tal on ka vanemad. Vanaema ei ole lapse seaduslik eestkostja, seega pole tema otsustada, kas alaealist tohib filmida ja intervjueerida. Kui ma saaks teada, et minu või minu abikaasa loata on meie last filmitud ja küsiti vanaemalt, aga vanemaid ei informeeritud ja see juba ka lasti eetrisse, siis oleks järgmine käik ilmselt juristi juurde ja pead hakkaksid lendama igas suunas. Vähemalt siin ELi riigis, kus mina elan, oleks selline asi ennekuulmatu. Eeldan, et selles osas on EL-i riikides seadused väga sarnased ja Eestis on samamoodi. Lihtsalt inimesed ei ole ilmselt oma õigustest ja kohustustest teadlikud. Teleajakirjaniku asi on aga absoluutselt selliseid asju teada. Juba see, et tädi tuututab sotsmeedias, et aga vanaema lubas ju, näitab et sellises ametis ta küll enam kunagi töötada ei tohiks.
Paljud vist ise saadet ei vaadanudki ja kommenteerivad tasuliste artiklite põhjal, millest nad ainult esimest lõiku näevad. Palun, ERR-i uudises on kogu info näha, lugege läbi ometigi.

Ja-jah oleks pidanud küsima sünnitunnistust ja vanematelt passe näha, et kas ikka on vanemad. Kui sa lapse vanaema hoolde jätad, siis vot on küll tal õigus sel ajal ka otsustada. Ole siis ise koos oma lapsega, mitte ära määri oma vanemlikke kohustusi vanaema kaela ja pärast veel lööd lamenti ka, miks vanaema oma äranägemise järgi talitas.
Ei ole tõenäoline, et 1. klassi aktusel oli laps "vanaema hoolde jäetud". Vanemad olid kindlasti kohal ja vanaema jm sugulased ikka külalistena kutsutud. See, et ema-isa parajasti silmapiiril polnud, ei tähenda, et nad poleks viibinud kooli territooriumil või et vanaema võiks hakata omaloomingut tegema. Kui sa nt lähed koolis klassiruumi õpetajaga rääkima ja laps on samal ajal kooli hoovis nt oma tädi või vanema õe-venna või muu sugulasega, kas see tähendab, et sa määrisid neile oma vanemlikud kohustused kaela?
Mida sa jaurad, kui endal ilmselgelt lapsi polegi.
Külaline

See, et ema-isa parajasti silmapiiril polnud, ei tähenda, et nad poleks viibinud kooli territooriumil või et vanaema võiks hakata omaloomingut tegema. Kui sa nt lähed koolis klassiruumi õpetajaga rääkima ja laps on samal ajal kooli hoovis nt oma tädi või vanema õe-venna või muu sugulasega, kas see tähendab, et sa määrisid neile oma vanemlikud kohustused kaela?
Mida sa ise jaurad. Kui laps on kuskil täiskasvanuga, kes on tema vanaema, siis eeldatakse, et see vanaema on adekvaatne täiskasvanu. Ja suudab otsustada, kas lapsega võib intervjuud teha või ta läheb seda lapse vanematelt küsima. Kui teie peres vanaema ei tohi omaloomingut teha, siis klaarige oma vanaemaga ise. Ja ebaadekvaatse täiskasvanu hooleks ei tohiks last ometigi jätta. Kui laps oleks olnud omapead või alaealise venna või õega, oleks ilmselgelt asi teine olnud. Vanaemal ehk on endal ka suu peas, et siis öelda, et ta ei soovi vanemate eest otsustada.
Külaline

Tige tigu kirjutas: 05 Sept 2024 21:16
Külaline kirjutas: 05 Sept 2024 20:25

Ei ole tõenäoline, et 1. klassi aktusel oli laps "vanaema hoolde jäetud". Vanemad olid kindlasti kohal ja vanaema jm sugulased ikka külalistena kutsutud. See, et ema-isa parajasti silmapiiril polnud, ei tähenda, et nad poleks viibinud kooli territooriumil või et vanaema võiks hakata omaloomingut tegema. Kui sa nt lähed koolis klassiruumi õpetajaga rääkima ja laps on samal ajal kooli hoovis nt oma tädi või vanema õe-venna või muu sugulasega, kas see tähendab, et sa määrisid neile oma vanemlikud kohustused kaela?
Mida sa jaurad, kui endal ilmselgelt lapsi polegi.
Kui ma jätan lapse vanaemaga, siis ma tean, et ma usaldan teda ja tal on vabadus teha oma äranägemise järgi otsuseid sel ajal, kui tema vastutab. Olen teadlik, et alati ei pruugi need mulle ehk meelida. Teatud asjades on alati võimalik eelnevalt kokku leppida. Kuid kuna mina olen tema abi küsinud ja tema on nii lahke ja nõustub, siis oleks väga tänamatu hakata vinguma, et vanaemal on vaid kohustused ja ei mingeid õiguseid.
taivopalm
Teerajaja

Postitus Postitas taivopalm »

Kui ma seda Kertu ja Stjopa ajutuajamist vaatasin, siis meenus mulle vana hea kreisiraadio sketš . Ka seal ei lähe vene keelne jutt ja subtiitrid kokku omavahel. Üks küsib ühte ja teine vastab siis mida sülg suhu toob. Vaadake ise
https://www.youtube.com/watch?v=8Hn59vHC1Qc
Külaline

Konkreetse poisi tausta ei tea, kas on erivajadustega või mitte. Aga terve laps, Eestis sündinud ja kasvanud, võiks ikka küll kooli minnes juba nii palju osata, et nime ja vanust öelda. See on ju vajalik lapse enda elu ja tervise huvides, kui ta näiteks ära kaob. Kas vene lasteaias tõesti mitte mingil tasemel eesti keele õpet ei ole?
Külaline

Kui nüüd mitte arvestada poliitilist tausta, oli see päris naljakas. Nagu test, millest sa midagi ei tea. Kui jätad vastamata, on 100% vale. Kui vastad, on lootus et äkki vastus läheb täppi. Poisi enesekindlus oli igatahes kadestamisväärt.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 06:49Kas vene lasteaias tõesti mitte mingil tasemel eesti keele õpet ei ole?
Ilmselt mitte. Ilmselt seal pole vähimatki tahtmist seda teha.
Külaline

Ehk aastate pärast, kui see poiss on saanud eesti koolis eesti keele selgeks, on see klipp tore vaadata. Ikka öeldakse lohutuseks, et aastate pärast naerad isegi selle üle. Kas see ütlus ei vasta tõele?
Lapsed pannaksegi muukeelsesse kooli, lasteaeda, et nad õpiksid keele ära. Nad haaravat lennult. Haaravad või?
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 07:42 Ehk aastate pärast, kui see poiss on saanud eesti koolis eesti keele selgeks, on see klipp tore vaadata. Ikka öeldakse lohutuseks, et aastate pärast naerad isegi selle üle. Kas see ütlus ei vasta tõele?
Lapsed pannaksegi muukeelsesse kooli, lasteaeda, et nad õpiksid keele ära. Nad haaravat lennult. Haaravad või?
Kõik lapsed küll ei harra lennult midagi. Tean võõrkeelset last, kes pandi eesti lasteaeda ja seejärel eesti kooli, tulemus oli see, et esimese klassi lõpuks veeti last mööda püshhiaatrit kui arengus mha jäänut. Vanemad kolisid teise riiki, kui kus laps sai hakata oma kodukeeles rääkima ja lapsest sai eeskujulik õpilane väga heade hinnetega. Aga vot keeli omandab väga viletsalt. Ma tean, et ebapopulaarne jutt, aga lapsi ei peaks sellesse olukorda panema. Loodan, et lastele on tagatud koolides hea keeleõpe.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 07:50
Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 07:42 Ehk aastate pärast, kui see poiss on saanud eesti koolis eesti keele selgeks, on see klipp tore vaadata. Ikka öeldakse lohutuseks, et aastate pärast naerad isegi selle üle. Kas see ütlus ei vasta tõele?
Kõik lapsed küll ei harra lennult midagi. Tean võõrkeelset last, kes pandi eesti lasteaeda ja seejärel eesti kooli, tulemus oli see, et esimese klassi lõpuks veeti last mööda püshhiaatrit kui arengus mha jäänut. Vanemad kolisid teise riiki, kui kus laps sai hakata oma kodukeeles rääkima ja lapsest sai eeskujulik õpilane väga heade hinnetega. Aga vot keeli omandab väga viletsalt. Ma tean, et ebapopulaarne jutt, aga lapsi ei peaks sellesse olukorda panema. Loodan, et lastele on tagatud koolides hea keeleõpe.
Jaa, mina õpin juba aastaid inglise keelt, lootes et see hakkab külge. Ei hakka. Ma pean ise kõvasti vaeva nägema. Eks need venelased on siin samasugused meil. Kes oskab, sel on külge hakanud paremini. Teised peavad ikka tõsiselt vaeva nägema. Ma olen tööl nüüd päris hädas. Inglise keelt tuleb nii tihti rääkida. Aga ma ei suuda korraga oma tööülesannetele ja inglise keelele mõelda. Ma suudan neid asju teha ühekaupa. Ja nüüd töö kannatab.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 08:03 Jaa, mina õpin juba aastaid inglise keelt, lootes et see hakkab külge. Ei hakka. Ma pean ise kõvasti vaeva nägema. Eks need venelased on siin samasugused meil. Kes oskab, sel on külge hakanud paremini. Teised peavad ikka tõsiselt vaeva nägema. Ma olen tööl nüüd päris hädas. Inglise keelt tuleb nii tihti rääkida. Aga ma ei suuda korraga oma tööülesannetele ja inglise keelele mõelda. Ma suudan neid asju teha ühekaupa. Ja nüüd töö kannatab.
Aga sina ei ole keelekeskkonnas, nemad on. Sina pead ise pusima, nendel on eesti keel igal pool ümberringi. Siin on suur vahe.
Külaline

Ma olen ka nüüd palju rohkem kui varem inglise keelses keskkonnas. Ma seda tahangi öelda, et maru raske on. Aju on pidevalt lühises.
Külaline

Lisan veel, aga nt see et minu lapsed solgivad eesti keelt inglise keele sõnade ja väljenditega, tuleb mulle küll kasuks. Kui lauses on 1 ingllise keelne sõna, on jutt arusaadav ja ma ka õpin. Kui kogu lause on teises keeles, on väga raske. Nii et keelesolkimine tuleb keeleõppel kasuks.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 09:35 Ma olen ka nüüd palju rohkem kui varem inglise keelses keskkonnas. Ma seda tahangi öelda, et maru raske on. Aju on pidevalt lühises.
Sa oled täiskasvanu. Kui laps 2-3-aastasena võõrkeelsesse lasteaeda panna, siis saab ka keele selgeks. Esimene klass vōibolla on tōesti juba liiga hilja osadele lastele, aga paari-kolmeaastaselt lapse kōne areneb veel nii kiiresti, et kindlasti saab keskkonnas elades ka võörkeele selgeks.

Kakskeelses peres elavad lapsed saavad ju ka nii ema kui isa keele selgeks, kui nendega kumbki vanem oma emakeeles räågib, ses vanuses on keele selgeks saamine normaalne arenguetapp.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 10:40
Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 09:35 Ma olen ka nüüd palju rohkem kui varem inglise keelses keskkonnas. Ma seda tahangi öelda, et maru raske on. Aju on pidevalt lühises.
Postitus on kustutatud
Võib-olla ta on venelane? Nendele, tundub, ei hakka ükski keel peale emakeele külge. :D
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 06 Sept 2024 10:40
Postitus on kustutatud
Said ära solvata, mis? Kui see ei ole kaasfoorumlase vastane isiklik solvang, siis mis veel on? Aauu, moderaator! Äratus!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Roosad tulbid ja 8 külalist