Mulle just meeldib kui saab mõnikord lapsed kooli saata ja ise üksi kodus olla. Kasvõi lihtsalt lugeda, magada, koristada, kapitühjendust teha... Mul üks vaba reede kahe nädala tagant ja väga mõnus on. Kui on soovi mõnikord pikka nädalavahetust teha perega, siis saab lapsi koolist ära küsida üheks päevaks.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:55 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb... Paljudel ametikohtadel tuleb rohkem palka maksma hakata, sest neile lisandub juurde puhkepäeva tariifi järgi tunde. Päris kõik teenused ju uksi kinni panna ei saa.
Kuidas lastega jääb? Kas nad hakkavad ka vähem koolis käima? See teeb aasta peale märkimisväärselt vähem omandatud haridust. Või siis tekib puhkepäev, kus lapsed käivad koolis ja seega vanemad peavad ka kodus passima, ei saa terve perega 3-päevaks suvilasse sõita.
Kas lühem töönädal või lühemad tööpäevad?
-
Külaline
-
Külaline
Nii et siis sina eelistaksid vaba päeva, kuid soovid, et arstid seda ei saaks? Saan ma õigesti aru?Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:55 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb...
-
Külaline
Ei, kuidas sa sellisele järeldusele jõudsid? Vastupidi. Seda ma ju silmas pidasingi, et see esmane tuhin kaob ruttu, kui mõtled, et tegelikult muudaks see paljud asjaajamised palju piinarikkamaks ja seega eelistaks pigem lühemat tööpäeva.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 19:05Nii et siis sina eelistaksid vaba päeva, kuid soovid, et arstid seda ei saaks? Saan ma õigesti aru?Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:55 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb...
-
Külaline
Hehh, ise trükid siin foorumis komme nagu vabrikust, sest ametikohta sul pole ja süüdistad kõiki teisi pidevalt laisklemises, viilimises, mitte töötamises. Milles seisneb sinu elu mõte? Mida kasulikku sa ühiskonnale teed?Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 11:41Õnneks uus päiksevalitsus. See kõige õigem valitsus lõpetab selle pedagoogide kiunu ära. Hakkavad need ka tööle. Lõpuks. Ja LASTETUSMAKS tuleb. Tagatoas otsustatud.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:36Lugeda ei oska? Ta ju ütles, et ta on õpetaja. Mida asja sa kogu aeg kadetseb kõiki ja kõike siin foorumis. Sind tunneb siin foorumis selle järgi suisa ära. Küll on lapsetu peale kadedusest suremas ja siis õpetaja peale kadedusest suremas. Sinu elu on sinu enda korraldada. Mine ja tööta siis seal, kus sinu arvates nii mõnus elu, mida sa vireled oma 120% päevas? Mis sind takistab õpetajaks minemast? Kes sul käskis lapsi teha, kui sa neid ei taha?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 19:27
Vot, riigiametnik. Erasektoris selline asi väga võimalik ei ole, et 120% koormus 4 päeva nädalas. Ilmselgelt on asi täiesti paigast ära ja maksumaksjale kokkuhoiukoht.
-
Külaline
Lastetusmaks kedagi rohkem sünnitama ei paneKülaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 11:41Õnneks uus päiksevalitsus. See kõige õigem valitsus lõpetab selle pedagoogide kiunu ära. Hakkavad need ka tööle. Lõpuks. Ja LASTETUSMAKS tuleb. Tagatoas otsustatud.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:36Lugeda ei oska? Ta ju ütles, et ta on õpetaja. Mida asja sa kogu aeg kadetseb kõiki ja kõike siin foorumis. Sind tunneb siin foorumis selle järgi suisa ära. Küll on lapsetu peale kadedusest suremas ja siis õpetaja peale kadedusest suremas. Sinu elu on sinu enda korraldada. Mine ja tööta siis seal, kus sinu arvates nii mõnus elu, mida sa vireled oma 120% päevas? Mis sind takistab õpetajaks minemast? Kes sul käskis lapsi teha, kui sa neid ei taha?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 19:27
Vot, riigiametnik. Erasektoris selline asi väga võimalik ei ole, et 120% koormus 4 päeva nädalas. Ilmselgelt on asi täiesti paigast ära ja maksumaksjale kokkuhoiukoht.
-
Külaline
Miks sa arvad, et nad juba praegu ei töötagi lühema ajaga? Mine nt oma perearsti kodulehele ja vaata, mitu tundi päevas tal vastuvõtt on. Päris paljudes kohtades on töö juba ammu korraldatud tunduvalt inimsõbralikuma süsteemi järgi.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 20:09 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb...
-
Külaline
Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
Nagu öeldud, ma vist veits rumal, õnneks ei pea ise tehast juhtima
Nagu öeldud, ma vist veits rumal, õnneks ei pea ise tehast juhtima
-
Külaline
No perearst ei pruugi viis päeva nädalas töötada, aga perearstikeskus siiski on viis päeva nädalas avatud, saab proove anda ja lisaks arstile võtab vastu ka pereõde. Kõik tööpäevad on vastuvõtuaegadega kaetud. Kui töönädal üks päev lühemaks teha, siis perearst, kes juba enne oli harjunud esmaspäevast neljapäevani töötama, tahab ju peale seda lühendamist esmaspäevast kolmapäevani töötada.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 22:36Miks sa arvad, et nad juba praegu ei töötagi lühema ajaga? Mine nt oma perearsti kodulehele ja vaata, mitu tundi päevas tal vastuvõtt on. Päris paljudes kohtades on töö juba ammu korraldatud tunduvalt inimsõbralikuma süsteemi järgi.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 20:09 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb...
-
Külaline
No esialgu on juttu siiski 4-päevasest, ehk 32-tunnisest töönädalast. Kui praegu teevad 4 inimest 4*40=160 tundi nädalas, siis pärast hakkavad sama tööd tegema 5 inimest (5*32=160 tundi). Palgakulu suureneb 25%.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 09:19 Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
Nagu öeldud, ma vist veits rumal, õnneks ei pea ise tehast juhtima![]()
-
Külaline
Kui meie ettevõttes palgakulu suureneks 25%, siis toodete lõpphind tarbijale suureneks samuti. Müüksime ilmselt vähem. Seejärel ilmselt tuleks koondada. Lisaks ei oleks kauplused avatud enam nii pikalt kui varem. Sellega seoses tuletame meelde, millise eluga oleme vaikimisi harjunud - kauplused on meil avatud 7 päeva nädalas. Süüa saad osta ja turul käia ka pühapäeval, samuti keskustes. Paljudes riikides sellist lõbu ei ole. Pühapäeviti on kõik kinni, ainus avatud koht tankla. Paljud kauplused avatakse alles teisipäeval, paljud kohad on avatud lõunast, mõni alles kella kahest. Ja paljude asutuste ees seisavad tööpakkumiskuulutused. Inimesi ei ole vanas Euroopas, kes tööd teeksid. Meie elu siin on tegelikult päris mugav. Kui tahta veel mugavamaks minna, siis kuskilt otsast tuleb hakata teiste mugavuste pealt lõivu maksma. Kas kujutate ette, et Tartu suuruses turismilinnas on pühapäeva õhtul avatud ainult paar restorani ja neisse saamiseks oleks tulnud enne laud pikalt varem kinni panna? Kõik ülejäänud on kinni, suletakse kella neljast juba. Lähedki macdonaldsisse või võtad tanklast karbiga sushit.
-
Külaline
Aga küsimus ei olegi asutuste tööajas, vaid inimeste tööajas. Paljudes kohtades ongi see juba ammu ümber korraldatud. Inimesed ei viibi enam 8-17 oma töökohal, vaid oluline on see, et ülesanded oleksid täidetud, teenused pakutud jne. Kui meditsiiniasutustest rääkida, siis analüüse on alati tehtud hommikuti, seal ei pea midagi ümber korraldama. Perearstid ilmselt samuti ei viibi ka praegu E-R 8-17 keskuses, vaid vastuvõtuaegadel ja muul ajal teevad oma tööd vastavalt oma äranägemisele.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 10:34No perearst ei pruugi viis päeva nädalas töötada, aga perearstikeskus siiski on viis päeva nädalas avatud, saab proove anda ja lisaks arstile võtab vastu ka pereõde. Kõik tööpäevad on vastuvõtuaegadega kaetud. Kui töönädal üks päev lühemaks teha, siis perearst, kes juba enne oli harjunud esmaspäevast neljapäevani töötama, tahab ju peale seda lühendamist esmaspäevast kolmapäevani töötada.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 22:36Miks sa arvad, et nad juba praegu ei töötagi lühema ajaga? Mine nt oma perearsti kodulehele ja vaata, mitu tundi päevas tal vastuvõtt on. Päris paljudes kohtades on töö juba ammu korraldatud tunduvalt inimsõbralikuma süsteemi järgi.Külaline kirjutas: ↑30 Aug 2024 20:09 Esimese hooga eelistaks vaba päeva, aga kui veidi mõelda, siis muutuks paljude teenused raskemini kättesaadavaks. Juba niigi ei saa arsti juurde ja kui neile üks vaba päeva veel juurde tuleb...
-
Külaline
Kunagi oli aeg, kui töötati veel pikemaid päevi kui praegu ja ka siis mõeldi, et oi ei, seda küll lühendada ei ole võimalik. Aga oli ja ei jäänud sellest keegi vaeseks ega töö tegemata.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 09:19 Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
-
Külaline
Tootva töö inimesed ei saagi. Nad poleks ju nõus väiksema palgaga ja eelistavad sama tootlust teha. Aegajalt mõnes tehases on sund olnud lühemat tööpäeva teha, siis on inimesi sundpuhkusele saadetud või makstudki väiksemat palka. Kellelegi see ei meeldi aga tehas ei saa endale ületootmist lubada kui ostu-müüki enam pole.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 09:19 Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
IT-inimesed saavad, riigitöö tegijad. Riigitöötajad suures osas nagunii täistööaega ei tee, see on siililegi selge. Lihtsalt ametlikult pole keegi lühemat tööaega välja kuulutanud. Mõned üksikud teevad reaalse tööaja täis, kellel nii ehk teisiti palk ka väiksem ja kes seda riigisektorit reaalselt teenindavad.
-
Külaline
See "kunagi" oli suisa 6 päeva nädalas ja suur osa tööajast kulus suitsupausile, sööklas käimisele, viina võtmisele...Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 14:38Kunagi oli aeg, kui töötati veel pikemaid päevi kui praegu ja ka siis mõeldi, et oi ei, seda küll lühendada ei ole võimalik. Aga oli ja ei jäänud sellest keegi vaeseks ega töö tegemata.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 09:19 Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
-
Külaline
Kukkusid kõrgelt või on süünist saadik nii hullusti?Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:36 Lugeda ei oska? Ta ju ütles, et ta on õpetaja. Mida asja sa kogu aeg kadetseb kõiki ja kõike siin foorumis. Sind tunneb siin foorumis selle järgi suisa ära. Küll on lapsetu peale kadedusest suremas ja siis õpetaja peale kadedusest suremas. Sinu elu on sinu enda korraldada. Mine ja tööta siis seal, kus sinu arvates nii mõnus elu, mida sa vireled oma 120% päevas? Mis sind takistab õpetajaks minemast? Kes sul käskis lapsi teha, kui sa neid ei taha?
-
Külaline
Kellel teil? Ma arvan, et inimesed ei usu su juttu, et täiskohaga töö on 6 tundi nädalas.Külaline kirjutas: ↑29 Aug 2024 19:53Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 14:40Töötan juba aastaid 6-tunnise töönädalaga. Kui sa just vahetustega ei tööta, siis pole 8h alati vajalik.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 12:49 Loomulikult eelistaksin 4-päevast töönädalat, aga kuna seda on tunduvalt keerulisem ellu viia, siis oleksin rahul ka 7-tunnise tööpäevaga. Lisaks võiks reede olla 6-tunnine ja puhkus 35 päeva. Puhkuse võtmisel võiks selle nõmeduse ka ära lõpetada, et pead puhkama ka puhkepäevadel.
Sain selle eest miinustamise?![]()
![]()
Mis teil viga on?
-
Külaline
Olen erasektoris, koormus 30h nädalas. Miks sa endale ei sebi?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 19:27Vot, riigiametnik. Erasektoris selline asi väga võimalik ei ole, et 120% koormus 4 päeva nädalas. Ilmselgelt on asi täiesti paigast ära ja maksumaksjale kokkuhoiukoht.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 11:48 mul on peaaegu terve elu olnud 4-päevane töönädal (mingitel perioodidel ka lausa 3 päevane) põhitöökohas (KOV asutus). töökohta vahetades ütlesin kohe töövestlusel, et tahan üht päeva nädalas vabaks. Pole probleemi olnud, arvestades et esindan valdkonda, mille spetsialiste annab tikutulega otsida. nii et praegu on nt nii, et töötan 4p nädalas ja saan selle eest veel ca 20% rohkem palka kui ametlik palgaastmejärgne palk täistööaja eest.
-
Külaline
Mis seal sebida, osakoormusega inimesi töötab igas valdkonnas aga see pole see millest jutt. Palk ju ka sellevõrra väiksem.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 17:31Olen erasektoris, koormus 30h nädalas. Miks sa endale ei sebi?Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 19:27Vot, riigiametnik. Erasektoris selline asi väga võimalik ei ole, et 120% koormus 4 päeva nädalas. Ilmselgelt on asi täiesti paigast ära ja maksumaksjale kokkuhoiukoht.Külaline kirjutas: ↑28 Aug 2024 11:48 mul on peaaegu terve elu olnud 4-päevane töönädal (mingitel perioodidel ka lausa 3 päevane) põhitöökohas (KOV asutus). töökohta vahetades ütlesin kohe töövestlusel, et tahan üht päeva nädalas vabaks. Pole probleemi olnud, arvestades et esindan valdkonda, mille spetsialiste annab tikutulega otsida. nii et praegu on nt nii, et töötan 4p nädalas ja saan selle eest veel ca 20% rohkem palka kui ametlik palgaastmejärgne palk täistööaja eest.
-
Külaline
Kas sinu mälu ulatub ainult nõukogude okupatsiooniajani? Loe natuke 19. sajandi ajalugu vahelduseks ja uuri, mis elu töölised enne seda elasid, kui tänane töömudel leiutati.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 17:23See "kunagi" oli suisa 6 päeva nädalas ja suur osa tööajast kulus suitsupausile, sööklas käimisele, viina võtmisele...Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 14:38Kunagi oli aeg, kui töötati veel pikemaid päevi kui praegu ja ka siis mõeldi, et oi ei, seda küll lühendada ei ole võimalik. Aga oli ja ei jäänud sellest keegi vaeseks ega töö tegemata.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 09:19 Ma olen vist veits rumal, aga mina sellest lühendatud töönädalast aru ei saa. Olen eluaeg töötanud tootmisettevõtetes ja ma oska ette kujutada, mismoodi tootmisettevõte saaks oma tööaega lühendada. Toodame vähem, tehase output väiksem, müüme vähem tooteid, saame vähem raha, maksame töötajatele vähem palka? Või siis palkame juurde töötajaid, et tööaeg siiski sama oleks (jämedalt öeldes kui praegu teeb üks inimene nädalas 40 tundi, siis pärast teeb kaks inimest nädalas 40 tundi) - tootlikkus jääb samaks, palgakulud kahekordistuvad?
-
Külaline
No meil on ju täna kordades efektiivsemad ja automatiseeritumad kõik tööprotsessid. Vanasti tehti vabrikus väga palju käsitööd. Vanal ajal aga töötas rohkem inimesi üldsegi omas majapidamises.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 18:13Kas sinu mälu ulatub ainult nõukogude okupatsiooniajani? Loe natuke 19. sajandi ajalugu vahelduseks ja uuri, mis elu töölised enne seda elasid, kui tänane töömudel leiutati.Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 17:23See "kunagi" oli suisa 6 päeva nädalas ja suur osa tööajast kulus suitsupausile, sööklas käimisele, viina võtmisele...Külaline kirjutas: ↑31 Aug 2024 14:38
Kunagi oli aeg, kui töötati veel pikemaid päevi kui praegu ja ka siis mõeldi, et oi ei, seda küll lühendada ei ole võimalik. Aga oli ja ei jäänud sellest keegi vaeseks ega töö tegemata.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist