Kuidas kuulujutuga toime tulla?

vana hea klassika
Murelik

Kuidas kuulujutuga toime tulla?

Postitus Postitas Murelik »

Olen hetkel segatud kuulujuttu, mis edasi arenemisel võib mu töökohast ilma jätta.

Asjasse on segatud lisaks minule veel kolm inimest+ üks müstiline tundmatu( mina, A,B ja C+D) A ja mina töötame koos. B ja C töötasid lühidalt koos aga nüüd töötavad põhimõtteliselt samal tänaval. D on tundmatu C sõbranna ja elab väidetavalt minu ja A töökoha lähedal.
-kirjutan siia nii lühidalt kui võimalik milles probleem.

Minule helistas A ja andis teada, et talle tuttav B on minu juttude pärast töö juures direktori juurde kutsutud. Kuna A olevat mulle midagi rääkinud C kohta mida ta olevat B käest kuulnud ja siis mina väidetavalt rääkisin C-le sellest(segane jutt ma tean)
Uurisin siis et mis jutud need on. Enda arust pole ma midagi levitanud. Ma ei teagi seda B-d. Ainult nimepidi.
Siis selgus, et minule tuttav C oli mulle sõnu suhu pannud ja B töö juures draama tekitanud.
Helistasin siis C-le et küsida mida ma talle rääkisin B kohta ja siis C väitis, et ta oli mind ainult natuke maininud ja et oli jutte hoopis D käest kuulnud.
Uurisin siis et miks ta siis minu nime üldse mainis kuna ma pole asjasse ju üldse segatud ja palusin mitte endale sõnu suhu panna. Ja küsisin kes see D üldse on. Ei saanud vastust.

Üritan järgmisel nädalal A ja C-ga kokku saada et asi ära klaarida.( suure tõenäosusega C väldib seda ja mõtleb mingi vabanduse välja miks mitte tulla)

Tunnen ennast väga halvasti. Ma ei ole juttude levitaja ja kõige hullem on see et C on minu jaoks lähedane inimene.
Nagu nuga oleks selga löödud.
Ise mõtlen et kas C arvas et ma ei kuule sellest kuna ta on tööl teises maakonnas

Vabandust! Mul lihtsalt oli vaja ennast kuskil välja elada. Täitsa vihale ajab see asi.

Kuidas edasi? Päris kohtuni ei taha asja viia.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Liiga segane lugu, et süveneda.
Külaline

Kuidas sinu töökoht kõige sellega seotud on või mismoodi saab kellegi teise 4 inimese omavaheline jagelemine sinu töökohta mõjutada? Sind ju ei kutsutud vaibale ja isegi kui kutsutakse, siis ütledki, et sa pole üldse asjaga seotud.
Külaline

Variant ongi kutsuda ABC kokku ning paluda ka tundmatu D kaasa kutsuda. Räägid korraga kogu kambale nii nagu asi on, et sinuni on jõudnud sellised jutud ja süüdistused ning nüüd on aeg see sasipundar lahti harutada. Igaüks, kaasaarvatud sina ise, saab enda poolset nägemust sellest juhtumist siis enda seisukohast selgitada. Kui keegi keeldub selgitusi jagamast, siis ilmselt ongi tegu selle jutu algallikaga. Kui kokku saada pole mis iganes põhjusel võimalik, siis võib seda teha ka videokõne või isegi emaili teel. CC kõigile osalistele ning vastused samuti. Jälg kõigi asjaosaliste vastustest jääb ka alles.

Päris põhjust ei pruugigi loomulikult selguda, mõni ongi nii süüdimatu aga iseenda jaoks oled oma selgitustega õigluse jalule seadnud. Suhete rikkumist pole ka vaja karta, kui juba nuga seljas, ei ole neist nagunii palju järel. Parimal juhul saad vabanduse, siis vaatad ise, kas soovid suhtlust jätkata või mitte.

Usun, et tunned end ebaõiglaselt s****ti, aga katsu ikka saba rõngas ja nina püsti hoida, õiglus on ju sinu poolel!
John Holmes

Postitus Postitas John Holmes »

Keeruline lugu, et sellest aru saada. Ilmselt peaks selleks olema Sherlock. Sellest ei saanud hästi aru, kes kellele suhu pani?
Külaline

Mina ei saa midagi aru. Aga et kuskil asutuses külajuttude põhjal kedagi lahti lastaks, tundub küllaltki kummaline.
Külaline

Väga lihtne, kui sina ei ole alustute kuulujuttudega seotid, siis pea püsti ja kaitse ennast.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:00 Variant ongi kutsuda ABC kokku ning paluda ka tundmatu D kaasa kutsuda. Räägid korraga kogu kambale nii nagu asi on, et sinuni on jõudnud sellised jutud ja süüdistused ning nüüd on aeg see sasipundar lahti harutada. Igaüks, kaasaarvatud sina ise, saab enda poolset nägemust sellest juhtumist siis enda seisukohast selgitada. Kui keegi keeldub selgitusi jagamast, siis ilmselt ongi tegu selle jutu algallikaga. Kui kokku saada pole mis iganes põhjusel võimalik, siis võib seda teha ka videokõne või isegi emaili teel. CC kõigile osalistele ning vastused samuti. Jälg kõigi asjaosaliste vastustest jääb ka alles.

Päris põhjust ei pruugigi loomulikult selguda, mõni ongi nii süüdimatu aga iseenda jaoks oled oma selgitustega õigluse jalule seadnud. Suhete rikkumist pole ka vaja karta, kui juba nuga seljas, ei ole neist nagunii palju järel. Parimal juhul saad vabanduse, siis vaatad ise, kas soovid suhtlust jätkata või mitte.

Usun, et tunned end ebaõiglaselt s****ti, aga katsu ikka saba rõngas ja nina püsti hoida, õiglus on ju sinu poolel!
Hea nõu, võta seda kuulda, teemaalgataja.

(Mis puutub purtsatustesse "mitte midagi ei saa aru", siis on asi selles, et sa ei ole võimeline tekstist infot välja lugema, kui on vähegi keerulisem. Tegelikult on võimalik küll aru saada, olukorra skeem on välja joonistatud. Kui pea ei jaga, siis ära sellega ärple. Selliste inimeste käest lähevadki sageli sihukesed sasipuntrad lendu, nii et siga ka ei söö.)
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:23 Mina ei saa midagi aru. Aga et kuskil asutuses külajuttude põhjal kedagi lahti lastaks, tundub küllaltki kummaline.
Lahti laskmine tundub tõesti kummaline, aga et kuulujutud võivad saatusi muuta, seda olen ise kogenud.

Olen pärit väikesest kohast, kus kõik tundsid kõiki. Olin 16 aastane, kui ühel hetkel kuulsin enda kohta väga häirivat kuulujuttu, mis hakkas oma elu elama. Ei hakka siin pikalt heietama, aga asi lõppes sellega, et vahetasin kooli. Hiljuti, 30 aastat hiljem, sain teada, et kuulujutu algatajaks oli mu toonane parim sõbranna. Inimene, kellest ma midagi sellist poleks iial uskunud.

Mina teemaalgataja kingades olles teeks nii nagu siin on soovitatud- koguks kõik asjaosalised kokku ja räägiks asja selgeks. Vähemasti prooviks anda omapoolse pildi. Vastasel juhul võibki üks pealtnäha tähtsusetu kuulujutt head sõbrad tülli ajada ja muid jamasid tekitada.
Külaline

Oleks lihtsam jälgida kui tegelased oleksid kasvõi Anna, Berta, Cecilia ja Diana vmt muud nimed. Need tähed tegid asja veidi kirjuks.

Ei tea, vahel tundub, et lihtsam on kehitada õlgu ja suhtuda "midaiganes" attitudiga. Paraku tundub, et igaüks produtseerib seda, mis pähe tuleb.
Külaline

Lugesin teemat hommikul uuesti ja minu arvates TA reageerib üle. See tundub väheke uskumatu, et mingi kuulujutu pärast on oht töökohast ilma jääda. Mis argumendiga tööandja seda siis teeks? Teemast ei selgunud, kuidas just TA töökoht konkreetselt asjasse segatud on.
Külaline

Olen isegi selliste kuulujuttudega maadlema pidanud. Täitsa õudne, kuidas inimesed üldse ei süvene, vaid lahmivad mingeid pooltõdesid, mida kuskilt kuulsid ja millele oma peaga teise poole otsa oletasid.

Ja üldiselt ainukene kaitse ongi võtta kogu see asjaosaliste seltskond kokku ja püüda tekitada ühine infoväli. Samas siin valitseb see risk, et peasüüdlane ise ei tulegi üldse kohale. Tema leib ongi valetada seljataga. Või tuleb kohale ja vaikib, jättes mulje, nagu poleks tema asjaga seotudki.

Kui võtad kõik kokku, siis tood kõigepealt välja probleemi, mis sind häirib. Ja nüüd pead sina esitama avatud küsimusi ning jääma ootama ka selget vastust. Laimaja reeglina ei taha vastata, vaid hakkab hämama, rääkima aiaaugust, tooma mingeid asjassepuutumatuid näiteid. Ta võib pikalt-laialt leierdada millestki muust, kasutades nn väsitamistaktikat. Viimane seisneb selles, et kuulajad kurnatakse leierdamisega ära, mistõttu nad unustavad ära, mis küsimusele tegelikult vastust ootasid. Kui näed, et ta kasutab seda taktikat, siis hoia kogu aeg oma küsimus peas meeles, ning kui ta lõpuks lõpetab, korda oma küsimust uuesti. Ning kui uuesti millestki muust leierdama kukub, siis võid teda juba katkestada ja öelda: "Väga tore on kuulata sinu juttu sellest ja sellest, kuid praegu me keskenduks tollele asjale."

Ning vestluse lõpul esita viimane avatud küsimus: "Kas see, millest täna siin rääkisime, oli kõik? Või on veel mingeid asju, mida siin täna ei räägitud, aga mis kuidagi mind ja seda juhtumit puudutavad?" Ning oota ära asjaosaliste selge jah-vastus. Kui hakatakse jälle hämama, siis ära lepi sellega, vaid küsi tingimata täpsustust.

Aga nagu ütlesin - kõige keerulisem on laimaja üldse ühisesse vestlusesse saada nii, et ta kõrvale ei hüppaks.
Külaline

Arvan sama- kutsuda kõik kokku ja teha selgeks, et sina pole nende kuulujuttude alus, võtku see oma D ka kohtumisele kaasa.
Mis imejutt see peaks olema, mille pärast direktori juurde vaibale ja lahti laskmine terendab...?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 08:26 Lugesin teemat hommikul uuesti ja minu arvates TA reageerib üle. See tundub väheke uskumatu, et mingi kuulujutu pärast on oht töökohast ilma jääda. Mis argumendiga tööandja seda siis teeks? Teemast ei selgunud, kuidas just TA töökoht konkreetselt asjasse segatud on.
Miks see uskumatu on? Meil on terve peotäis kuulujuttude alusel vallandatuid, ainuüksi neid, keda üldsus teab. Mis viga väikeses kollektiivis veel seda teha? Lastakse ikka jutt lahti, et varas või et magas direktori mehega, leitakse mingi asi, mille alusel vallandada ja tehtud. Igaühe juurest võib mõne tööalase vea leida. Oh lihtsameelsust.
Külaline

Aga miks üldse peaks midagi tegema? Kui inimene reaalselt ei ole midagi valesti teinud, miks peaks ta siis oma närve kulutama millegi klaarimisele?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Aug 2024 19:50 Aga miks üldse peaks midagi tegema? Kui inimene reaalselt ei ole midagi valesti teinud, miks peaks ta siis oma närve kulutama millegi klaarimisele?
Nõustun. See n-ö seltsimeheliku kohtu idee on täiega lapsik.
Külaline

Miks B sinu juttude pärast direktori juurde kutsuti? Direktorit klatšiti või mis dire üldse asjasse puutub? Direktor on koolis, kas teil seal õpetajakollektiivis käärib?

Ütle lihtsalt, et sina pole midagi niisugust rääkinud ja kes väidab, see toogu ka tõestused näha. Ja kui toob tõestused näha, mingid salvestused vms, siis ütled, et need on sinu teadmata ja ebaseaduslikult salvestatud ja kohtus nagunii ei päde.

Head kooliaasta algust, ma oleks ka stressis, kui pühapäeval peaks kooli minema!
Külaline

Selleks, et midagi kaasa arvata ja rääkida, peaks rohkem detaile teadma. Eriti kummaline tundus mulle see koht, et inimesed käivad direktori juures vaibal. Kohe kangastus vene aeg, kus oli seltsimehelik kohus. Ja sinna kutsuti täiesti eraelulistel põhjustel - näiteks, kui Vello oli oma naist petnud või peksnud. Aga et tänapäeval veel selliseid asju tehakse?
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Sept 2024 11:19 Selleks, et midagi kaasa arvata ja rääkida, peaks rohkem detaile teadma. Eriti kummaline tundus mulle see koht, et inimesed käivad direktori juures vaibal. Kohe kangastus vene aeg, kus oli seltsimehelik kohus. Ja sinna kutsuti täiesti eraelulistel põhjustel - näiteks, kui Vello oli oma naist petnud või peksnud. Aga et tänapäeval veel selliseid asju tehakse?
No teatud ametikohtadele kandideerides on eeldus, et inimesel pole mingeid karistusi. Koolid-lasteaiad näiteks, samuti hoolekandeasutused nõuavad kandideerijalt puhast tausta. Skandinaavias on see nii, ilmselt siis Eestis ka.

Kui inimene tarvitab kodus lähedaste peal vägivalda, siis teatud ametikohtadele ta lihtsalt ei sobi.
Külaline

Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 23:28
Külaline kirjutas: 30 Aug 2024 20:23 Mina ei saa midagi aru. Aga et kuskil asutuses külajuttude põhjal kedagi lahti lastaks, tundub küllaltki kummaline.
Lahti laskmine tundub tõesti kummaline, aga et kuulujutud võivad saatusi muuta, seda olen ise kogenud.

Olen pärit väikesest kohast, kus kõik tundsid kõiki. Olin 16 aastane, kui ühel hetkel kuulsin enda kohta väga häirivat kuulujuttu, mis hakkas oma elu elama. Ei hakka siin pikalt heietama, aga asi lõppes sellega, et vahetasin kooli. Hiljuti, 30 aastat hiljem, sain teada, et kuulujutu algatajaks oli mu toonane parim sõbranna. Inimene, kellest ma midagi sellist poleks iial uskunud.

Mina teemaalgataja kingades olles teeks nii nagu siin on soovitatud- koguks kõik asjaosalised kokku ja räägiks asja selgeks. Vähemasti prooviks anda omapoolse pildi. Vastasel juhul võibki üks pealtnäha tähtsusetu kuulujutt head sõbrad tülli ajada ja muid jamasid tekitada.
Minul täpselt sama lugu. Elasin ka väikeses linnas, kus kõik tundsid kõiki. Olin kenake tüdruk ja meeldisin paljudele poistele. Keegi lasi minu kohta kuulujutu lahti. Täpne sisu minuni ei jõudnud, aga fakt oli see, et ma olin üle linna lits. Isegi ühe maja seinale oli see kirjutatud. Ja minu kodu telefoninumber oli kraabitud telefoniputka seinale.

Koolis ja linna peal vaadati mulle järele, pandi pead kokku jne. Kõik teadsid, et ma olen räme lits.

Tegelikkus on aga see, et mul on terve mu elu jooksul olnud ainult üks mees - minu enda viie lapse isa. Abielus oleme juba mitukümmend aastat.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Kägu369, Lumi, Triibu ja 11 külalist