Seenele või seenile?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 12:50
Küsimus pole ometigi mingi ajajärgu eelistamises, vaid selles, kuidas sõna kõlaliselt tundub. Minu meelest on nimi Lumivalgeke ilus, aga Lumivalguke kõlab võõralt ja imelikult.
See, mis kellelegi kõlaliselt imelikum tundub sõltub tema keeletajust, kultuurikihist, päritolust, elukogemusest ja sajast muust asjast. Kumbki neist pole vale, isegi kui sinule isiklikult üks kõlaliselt vastuvõetamatu või imelik tundub. Mina olen näiteks elu aeg kuulnud, et käiakse seenil ja minu jaoks on see normaalne. Sama normaalsed ja tavalised on nii Lumivalgeke kui Lumivalguke.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 13:03 Postitus on kustutatud
Eranditult kõiki inimesi on lihtne manipuleerida, kui leida just neile sobiv manipulatsioonivahend. Ei ole sinagi selle eest kaitstud.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 13:12
Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 13:03 Postitus on kustutatud
Eranditult kõiki inimesi on lihtne manipuleerida, kui leida just neile sobiv manipulatsioonivahend. Ei ole sinagi selle eest kaitstud.
Lolle on kergem manipuleerida.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 13:18 Lolle on kergem manipuleerida.
Rahvas ongi loll.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 12:36 Esimese Eesti Vabariigi ajal tõlgiti esmalt Lumivalguke.
Nõukogudeaja väljalaskes muudeti see Lumivalgekeseks. Sellest on rääkinud ka legendaarse etenduse nimitegelane Ene Järvis.

Igaüks ise otsustab kumb ajajärk südsmelähedasem on...
Küsimus pole ometigi mingi ajajärgu eelistamises, vaid selles, kuidas sõna kõlaliselt tundub. Minu meelest on nimi Lumivalgeke ilus, aga Lumivalguke kõlab võõralt ja imelikult.
Kusjuures...kui mu mälu mind ei peta, oli nõukaaegse kohupiimakreemi nimi ka Lumivalguke.
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 14:55
Külaline kirjutas: 28 Aug 2024 12:36 Esimese Eesti Vabariigi ajal tõlgiti esmalt Lumivalguke.
Nõukogudeaja väljalaskes muudeti see Lumivalgekeseks. Sellest on rääkinud ka legendaarse etenduse nimitegelane Ene Järvis.

Igaüks ise otsustab kumb ajajärk südsmelähedasem on...
Kusjuures...kui mu mälu mind ei peta, oli nõukaaegse kohupiimakreemi nimi ka Lumivalguke.
Petab küll https://www.osta.ee/ensv-aegne-silt-koh ... 06669.html :D
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 18:50 https://arhiiv.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=seenile&F=M

Vigase kirjakeele ja erinevate murrete vahel on ka vahe.
jajah, murretega keeleoskamatud end välja vabandavad. Märkamata jäetakse, et nad samal ajal ei räägi/kirjuta murdes.
Ku inemine kõnõlaski murdõn, ei naka keäki nõnna ku murdõkiildse sõna omma.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 19:00Arvuti
Mis sõnal "arvuti" viga peaks olema? See on automaatne andmetöötlusmasin, sõnade "kompuuter", "raal" sünonüüm.
Külaline

Simon says: kirjutas: 27 Aug 2024 19:02 lumivalguke nagu lumevalgus
Valguke ei tähenda valgust. Ei ole "nagu".
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 07:26
Simon says: kirjutas: 27 Aug 2024 19:02 lumivalguke nagu lumevalgus
Valguke ei tähenda valgust. Ei ole "nagu".
Et siis “nigu”
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 07:19
Külaline kirjutas: 27 Aug 2024 18:50 https://arhiiv.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=seenile&F=M

Vigase kirjakeele ja erinevate murrete vahel on ka vahe.
jajah, murretega keeleoskamatud end välja vabandavad. Märkamata jäetakse, et nad samal ajal ei räägi/kirjuta murdes.
Ku inemine kõnõlaski murdõn, ei naka keäki nõnna ku murdõkiildse sõna omma.
Mis täna viga, võib homme olla norm. Murded mõjutavad osaliselt.
Simon says:
Kontakt:

Postitus Postitas Simon says: »

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 07:25
Mis sõnal "arvuti" viga peaks olema? See on automaatne andmetöötlusmasin, sõnade "kompuuter", "raal" sünonüüm.
Lauldi, tantsiti ja arvuti.
Külaline

Simon says: kirjutas: 29 Aug 2024 09:03
Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 07:25
Lauldi, tantsiti ja arvuti.
Sinu keeletunnetus on küll kehvake. ti-liide sõnaloomes väga tavaline: arvuti, valgusti, mahuti, lahtisti, segisti jne.
Külaline

Minu jaoks on “seenile” loogilisem kui “seenele” - analoogselt sõnaga “marjule”. Korjataksegi ju ikka hulgim seeni ja marju, mitte üks.
Külaline

Kõgõme kõkkõ sõõre hulga sõõni!
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 09:58 Minu jaoks on “seenile” loogilisem kui “seenele” - analoogselt sõnaga “marjule”. Korjataksegi ju ikka hulgim seeni ja marju, mitte üks.
Aga mitmus on ju seened, mitte seenid
Mauno
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Mauno »

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 11:02
Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 09:58 Minu jaoks on “seenile” loogilisem kui “seenele” - analoogselt sõnaga “marjule”. Korjataksegi ju ikka hulgim seeni ja marju, mitte üks.
Marjad ei ole ka marjud, aga ikka minnakse marjule :D
Külaline

Ah, sõitke seenele!
...
Seenile???

:D :D
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Aug 2024 11:02
Osastava vormist moodustatakse see mitmus ju, mitte nimetavast. Marju - marjule, seeni - seenile.
Külaline

Ma olen elu aeg seenel käinud ja käin edasi. Kes tahab võib seenil käia.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], suvitaja ja 10 külalist