Seenele või seenile?
-
Külaline
Seenele või seenile?
Seenele või seenile? Kuidas teie ütlete?
Nii kriibib kõrva see "seenile", kust selline hirmus sõna pärit on?
Nii kriibib kõrva see "seenile", kust selline hirmus sõna pärit on?
-
Külaline
Loomulikult "seenele". Igasuguseid keeleoskamatuid on, samamoodi kriibivad kõrvu ju kohvi, pliita, kellegile, kuhugile, ikkagist, pudru, ...
-
Külaline
Lisaks siia veel pluuse, õllet jooma, karnten (kardin), lisamatta, kaevamatta jne -matta lõpuga sõnad, mis pole matmisega seotud.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 18:42 Loomulikult "seenele". Igasuguseid keeleoskamatuid on, samamoodi kriibivad kõrvu ju kohvi, pliita, kellegile, kuhugile, ikkagist, pudru, ...
-
Külaline
https://arhiiv.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=seenile&F=M
Vigase kirjakeele ja erinevate murrete vahel on ka vahe.
Vigase kirjakeele ja erinevate murrete vahel on ka vahe.
-
Külaline
Lapsena häiris jubedalt, kui keegi ütles "Lumivalguke". Mis pagana valguke, Lumivalgeke on selle muinasjutu ja tegelase nimi. Ja ikka seenele, kuigi see seenile vist jah mingi piirkondlik eripära.
-
Simon says:
- Kontakt:
lumivalguke nagu lumevalgusKülaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:00 Lapsena häiris jubedalt, kui keegi ütles "Lumivalguke". Mis pagana valguke, Lumivalgeke on selle muinasjutu ja tegelase nimi. Ja ikka seenele, kuigi see seenile vist jah mingi piirkondlik eripära.
-
Simon says:
- Kontakt:
Johannes Aaviku elutöö on sulle sootuks tundmatta.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 18:47Lisaks siia veel pluuse, õllet jooma, karnten (kardin), lisamatta, kaevamatta jne -matta lõpuga sõnad, mis pole matmisega seotud.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 18:42 Loomulikult "seenele". Igasuguseid keeleoskamatuid on, samamoodi kriibivad kõrvu ju kohvi, pliita, kellegile, kuhugile, ikkagist, pudru, ...
-
Külaline
Minu arusaamise järgi tuleb see nimi ikka sõnast "lumivalge" -> Lumivalgeke. Kui "valgus", siis peaks olema "valguseke", mis kõlab kohmakalt. See "valguke" seostub mulle ainult mingite valkudega, mis tundub väga tobe ja üldse mitte ilus ega asjakohane.Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:02lumivalguke nagu lumevalgusKülaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:00 Lapsena häiris jubedalt, kui keegi ütles "Lumivalguke". Mis pagana valguke, Lumivalgeke on selle muinasjutu ja tegelase nimi. Ja ikka seenele, kuigi see seenile vist jah mingi piirkondlik eripära.
-
Külaline
Ikka seenele.
Aga siit teemast saab ka küsida, et kas lumi pakib või hakkab kokku
Aga siit teemast saab ka küsida, et kas lumi pakib või hakkab kokku
-
Simon says:
- Kontakt:
Aga härjapõlvlane? Ei tule ju sellest et ta härjast põlvneb vaid on härja põlveni.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:15Minu arusaamise järgi tuleb see nimi ikka sõnast "lumivalge" -> Lumivalgeke. Kui "valgus", siis peaks olema "valguseke", mis kõlab kohmakalt. See "valguke" seostub mulle ainult mingite valkudega, mis tundub väga tobe ja üldse mitte ilus ega asjakohane.Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:02lumivalguke nagu lumevalgusKülaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:00 Lapsena häiris jubedalt, kui keegi ütles "Lumivalguke". Mis pagana valguke, Lumivalgeke on selle muinasjutu ja tegelase nimi. Ja ikka seenele, kuigi see seenile vist jah mingi piirkondlik eripära.
-
Külaline
Ainsuse ja mitmuse küsimus.
Seened-seeni-seenile.
Marjad-marju-marjule.
Mina käin seenel, aga mu Viljandimaalt pärit vanatädi, kes oli kibe korilane, käis ikka seenil.
Seened-seeni-seenile.
Marjad-marju-marjule.
Mina käin seenel, aga mu Viljandimaalt pärit vanatädi, kes oli kibe korilane, käis ikka seenil.
-
Külaline
Mis see siia puutub? Täiesti suvaline võrdlus. Olgu see sõna härjapõlvlane või miski muu, Lumivalgeke ei ole seetõttu ühegi loogika järgi mingi valguke. Erinevalt härjapõlvlasest on see ka konkreetse isiku nimi.Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:19Aga härjapõlvlane? Ei tule ju sellest et ta härjast põlvneb vaid on härja põlveni.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:15Minu arusaamise järgi tuleb see nimi ikka sõnast "lumivalge" -> Lumivalgeke. Kui "valgus", siis peaks olema "valguseke", mis kõlab kohmakalt. See "valguke" seostub mulle ainult mingite valkudega, mis tundub väga tobe ja üldse mitte ilus ega asjakohane.
-
Külaline
Tahtsin just sama kirjutada - miks marjul võib käia, aga seenil mitte? Miks ÕSis selline normeering üldse?Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:26 Ainsuse ja mitmuse küsimus.
Seened-seeni-seenile.
Marjad-marju-marjule.
-
Simon says:
- Kontakt:
Ah kohe konkreetse isiku???Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:28Mis see siia puutub? Täiesti suvaline võrdlus. Olgu see sõna härjapõlvlane või miski muu, Lumivalgeke ei ole seetõttu ühegi loogika järgi mingi valguke. Erinevalt härjapõlvlasest on see ka konkreetse isiku nimi.Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:19Aga härjapõlvlane? Ei tule ju sellest et ta härjast põlvneb vaid on härja põlveni.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:15
Minu arusaamise järgi tuleb see nimi ikka sõnast "lumivalge" -> Lumivalgeke. Kui "valgus", siis peaks olema "valguseke", mis kõlab kohmakalt. See "valguke" seostub mulle ainult mingite valkudega, mis tundub väga tobe ja üldse mitte ilus ega asjakohane.
-
Simon says:
- Kontakt:
Ja miks on nii, et mehed lähevad "naistesse", aga silmas peetakse, et minnakse ühte naisesse? Seleta see lahti!Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:30Tahtsin just sama kirjutada - miks marjul võib käia, aga seenil mitte? Miks ÕSis selline normeering üldse?Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:26 Ainsuse ja mitmuse küsimus.
Seened-seeni-seenile.
Marjad-marju-marjule.
-
Külaline
Vanasti oli Lumivalguke, sealt see pärit ongi. Mind ennast ka häiris ja isegi ajas segadusse, sest koduses raamaturiiulis olid mõlemad versioonid olemas: nii Lumivalgeke kui Lumivalguke.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:00 Lapsena häiris jubedalt, kui keegi ütles "Lumivalguke". Mis pagana valguke, Lumivalgeke on selle muinasjutu ja tegelase nimi. Ja ikka seenele, kuigi see seenile vist jah mingi piirkondlik eripära.
https://raamatukoi.ee/lumivalguke
-
Külaline
Kui minnakse "naistesse" tähendab see, et minnakse kohta, kus naisi on palju või vähemalt mitu. Kui ühe juurde minek, minnakse "tädiranda"Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:40 Ja miks on nii, et mehed lähevad "naistesse", aga silmas peetakse, et minnakse ühte naisesse? Seleta see lahti!
-
Simon says:
- Kontakt:
Õigem oleks ikkagi ju ainsuses, ühe naise sisse saad minna. Kui mitut tuvi püüdma minna, jääd ühestki ilma.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:48Kui minnakse "naistesse" tähendab see, et minnakse kohta, kus naisi on palju või vähemalt mitu. Kui ühe juurde minek, minnakse "tädiranda"Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:40 Ja miks on nii, et mehed lähevad "naistesse", aga silmas peetakse, et minnakse ühte naisesse? Seleta see lahti!
-
Külaline
Väljend "naistesse" puhul ei viidata naisele vaid KOHALE, kus naisi on palju. Kui sisse lased, saad öelda "naisesse". ElementaarneSimon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:52Õigem oleks ikkagi ju ainsuses, ühe naise sisse saad minna. Kui mitut tuvi püüdma minna, jääd ühestki ilma.Külaline kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:48Kui minnakse "naistesse" tähendab see, et minnakse kohta, kus naisi on palju või vähemalt mitu. Kui ühe juurde minek, minnakse "tädiranda"Simon says: kirjutas: ↑27 Aug 2024 19:40 Ja miks on nii, et mehed lähevad "naistesse", aga silmas peetakse, et minnakse ühte naisesse? Seleta see lahti!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 11 külalist