Tüngakõned, petukõned

vana hea klassika
Külaline

Tüngakõned, petukõned

Postitus Postitas Külaline »

Kas neil, kes neid teevad on mingi erisugune mõtlemine? Või arvavad, et inimesed on täitsa lollid?
Mulle helistati just kodusele lauatelefonile. Noorem mehehääl. Vene keeles. Hästi nutuse tooniga. Mina teatasin telefoni vastu võttes eesti keeles kuulen. Loogiline oleks, et ta oleks nüüd pidanud aru saama, et siin ta tüng läbi ei lähe. Aga ei. Küsis, miks ma temaga vene keeles ei räägi. Teatas, mulle, et on haiglas. Vane keeles "ema, ma sattusin haiglasse." No mida krrdit. Kui ma vastan telefonile eesti keeles, siis miks arvatakse, et ma peaksin oma lapsega vene keeles rääkima? (kusjuures minu laps ei oska vene keeles öelda muud kui tere ja head aega (niipalju siis 6aastat b-võõrkeele õpet) . Läksin nüüd üle vene keelele ja teatasin talle resoluutselt, et kodanik eksib numbriga ja panin telefoni hargile.

see oli mulle nüüd teine selline kord. Eelmisel korral üritati mingit investeerimisjura kaela määrida, mobiilile, kusjuures tookord too naisterahvas lausa teadis minu eesnime. Siis ma pääsesin ära sellega, et mul oli väga kiire, teatasin, et mul pole aega rääkida,, ja siis pidin veel mingi paar nädalat neid kõnesid blokeerima.

Missuguseid petukõnesid teile tulnud on?
Külaline

Vigases inglise keeles "Microsoftilt" kõne. Et ma pean oma arvuti andmed andma. Ma selle peale teatasin, et mul polegi arvutit. Ikka jauras edasi ja siis ütlesin et see on scam ja panin kõne kinni. Kusjuures kõne tuli töömobiilile.
Külaline

Mingi hetk hakkasid tundmatutelt numbritelt kõned tulema. Ei võtnud neid vastu. Üks hetk siiski ühe võtsin, siis mingi mees teatas vene keeles, et on politsei.. Ütlesin vahele eesti keeles, et rääkigu riigikeelt ja viskasin toru ära. Uus tirin, võtan vastu ja sama mees röögatab vene keeles, et kuidas te julgete politseiga.... Katkestasin kõne.

Aga neil on vist mingi andmebaasitaoline asi, sest pärast seda on täielik vaikus olnud.
Külaline

Ma kunagi langesin Skype'is "Ameerika eruohvitseride" sihtmärgiks. Kõigilt profiilipiltidelt vaatasid vastu imposantsed sõjaväemundris härrad, kes tahtsid kangesti tuttavaks saada.

Ignoreerisin ja sama ruttu, kui nad ilmusid, nad ka kadusid.
Külaline

Mulle ei ole selliseid kõnesid tulnud. Küll aga on fb-s olnud sõbrakutseid.

Miks te üldse kuulate ja reageerite (a la viimati pääsesin ära nii, et ütlesin, et pole aega) sellistele kõnedele? Esimese lause järel juba vajutaks telefoni kinni ilma igasuguse vestluseta.

Fb- sõbrakutsed loomulikult kustutan ka kohe.

Teemaalgataja, ma ei saa sinust aru. Kas sa nagu tõsimeeli ei tunneks oma poja häält telefonis ära ja ikkagi jäid korraks mõtlema-kahtlema, kui mingi võõras vene keelt rääkiv mees end sinu pojaks nimetas? Ausalt, ei saa aru!
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:49 Mulle ei ole selliseid kõnesid tulnud. Küll aga on fb-s olnud sõbrakutseid.

Miks te üldse kuulate ja reageerite (a la viimati pääsesin ära nii, et ütlesin, et pole aega) sellistele kõnedele? Esimese lause järel juba vajutaks telefoni kinni ilma igasuguse vestluseta.

Tegingi seda ju.
Külaline

Õngitsevad. 10 000 vastajat lülitab telefoni kinni, aga 2-3 tk vastab, kuulab ja kannab raha üle. Teenistus tagatud.
Külaline

Kuskil paar kuud tagasi sain mitu korda päevas vene plära, vajutasin alati kiiresti kinni.
Oli vahepeal pikalt rahu.
Nüüd on paar korda telefon helisenud ja keegi ei räägi. Loodavad, et tagasi helistan. Näitab eesti nr, aga ehk läheks mõnele tasulisele numbrile. Need raiped suudavad igasuguseid trikke teha.
Külaline

Sain sellise kõne, kus robothääl (tuntavalt robothääl) inglise keeles mulle rääkis, et minu suhtes on algatatud arreteerimismenetlus - kusjuures kõne algas sellega, et helistab Eesti Politsei :D

Venekeelseid tüngakõnesid saanud ei ole ühtegi, kusjuures.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:34 Vigases inglise keeles "Microsoftilt" kõne.
See pole muidugi mingi näitaja, sest kõigil Lääne suurkorporatsioonidel on kõnekeskused kuskil Indias vms.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:49 Mulle ei ole selliseid kõnesid tulnud. Küll aga on fb-s olnud sõbrakutseid.

Fb- sõbrakutsed loomulikult kustutan ka kohe.

Teemaalgataja, ma ei saa sinust aru. Kas sa nagu tõsimeeli ei tunneks oma poja häält telefonis ära ja ikkagi jäid korraks mõtlema-kahtlema, kui mingi võõras vene keelt rääkiv mees end sinu pojaks nimetas? Ausalt, ei saa aru!
Sama. Kõne läheb kohe kinni ja number bloki alla.
Whatsappis ka aeg-ajalt keegi midagi kirjutab imelistest ärivõimalustest või teab millest, ma ei võta sõnumit lahtigi et lugeda, number kohe bloki alla ja kustutatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 15:16
Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:34 Vigases inglise keeles "Microsoftilt" kõne.
See pole muidugi mingi näitaja, sest kõigil Lääne suurkorporatsioonidel on kõnekeskused kuskil Indias vms.
See on tõsi. Pidin mingi aeg Lufthansaga arveid klaarima, helistasin nende kõnekeskusesse 4-5 korda ja kuulsin igasugu huvitavaid, kõla järgi aasia aktsente.
Külaline

Ma üldjuhul ei vasta tundmatutele numbritele, aga mõnikord siiski tuleb ette, kui tean, et on mõnda töökõnet oodata vms. Mingeid petukõnesid polegi otseselt olnud, aegajalt satub mõni küsitlus või üritatakse mingit toodet pähe määrida. Küsitlustele olen viisakuse pärast vastanud, kui on aega, müügikõned lõpetan kohe "tänan, ei soovi"-ga. Hiljuti oli selline juhus, et telefon helises, vastasin, mingi mehehääl ütles "testkõne" ja kohe seejärel kõne katkes. Mis see veel võis olla?
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 15:16
Täitsa võimalik. Aga arvutit mul polnudki tol ajal kasutuses juba pikemat aega, microsoftiga mingeid tasulisi värke ka mitte(exceli vms pakette) ja nii umbes nädal varem tuli ka uudis, et selliseid petukõnesid tehakse. See oli umbes 2-3 a tagasi.

https://support.microsoft.com/en-us/win ... c800d18435
teemaalgataja

Postitus Postitas teemaalgataja »

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:49
ei, ma ei jäänud hetkekski kahtlema, sest oma poja häält ma tunnen, ta vene keelt sõnagi ei räägi ja üldse oli ta parasjagu kõrvaltoas :-P
mind lihtsalt hämmastas, et see tüngakõne tegija ise reaalselt lootis, et ma peaksin uskuma, et eesti peres räägitakse omavahel ... vene keeles
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 15:17
Sama. Kõne läheb kohe kinni ja number bloki alla.
EI, numbrit ära blokeeri. Need värdjad näitavad suvalise Eesti firma numbrit. Tegelikult helistavad Ukrainast või Indiast.
Külaline

Mulle on ka helistatud ja nõudva tooniga käratatud, et räägib Eesti Politsei. Vene keeles. Ma ei tea, kust neil arusaam, et Eesti Politsei niimoodi inimestega räägib. Et oled võimalikult ebaviisakas ja karjud inimese peale, siis jääb uskuma. Teine kord oli natukene usutavam. Helistati Swedbanki numbrilt vene keeles ja öeldi, et oleme Swedbankist, aga eestikeelne teenindaja on kahjuks kinni, kas võib rääkida vene keeles. Ma ütlesin, et ei või, ma ei oska vene keelt. Siis jätsid rahule.
Külaline

Minu arust normintellektiga inimene isegi ei süvene sellistesse kõnedesse ja pöördumistesse. See pole isegi mitte kõneväärt, sest tänapäeval on kõiksugu skeemid nii põhjalikult ja üksikasjalikult lahti kirjutatud, neist on nii tohutult palju kirjutatud, et neile ei peaks mingit tähelepanu pöörama.

Saan aru, et sellistest teemadest tuleks rääkida intellektipuudega inimestele, muidu lihtsatele või vanainimestele, kes võib-olla ei viibi piisavalt vastavalt inforuumis või kelle mõistus vanaduse tõttu alt veab.

Kui õnge läheb täiesti normaalne, adekvaatses vanuses inimene, siis ei tea - paneks lihtsalt õlgu kehitama ja vist eriti kaasa ei oska tundagi. Kõiksugu petmise teemad on igas võimalikus kanalis nii läbi nämmutatud, et... Isegi panka või näiteks tutvumislehekülgedele sisenemisel on suured punased kirjed: ettevaatust, petturid on liikvel! No ei ole võimalik, et keegi alles nüüd ameerikat avastab!
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 17:37 Minu arust normintellektiga inimene isegi ei süvene sellistesse kõnedesse ja pöördumistesse. See pole isegi mitte kõneväärt, sest tänapäeval on kõiksugu skeemid nii põhjalikult ja üksikasjalikult lahti kirjutatud, neist on nii tohutult palju kirjutatud, et neile ei peaks mingit tähelepanu pöörama.

Saan aru, et sellistest teemadest tuleks rääkida intellektipuudega inimestele, muidu lihtsatele või vanainimestele, kes võib-olla ei viibi piisavalt vastavalt inforuumis või kelle mõistus vanaduse tõttu alt veab.

Kui õnge läheb täiesti normaalne, adekvaatses vanuses inimene, siis ei tea - paneks lihtsalt õlgu kehitama ja vist eriti kaasa ei oska tundagi. Kõiksugu petmise teemad on igas võimalikus kanalis nii läbi nämmutatud, et... Isegi panka või näiteks tutvumislehekülgedele sisenemisel on suured punased kirjed: ettevaatust, petturid on liikvel! No ei ole võimalik, et keegi alles nüüd ameerikat avastab!
Pool aastat tagasi oli uudistes, kuidas petturid helistasid ja rääkisid, et inimese pangakonto on ohus ja selleks, et raha päästa, peab ta kohe kõik sularahas välja võtma ja postiga kuskile suvalisele Ukraina aadressile saatma. Summaks oli kas äkki 21 000 eurot. Ohvri näol ei olnud tegu pooletoobise vanainimesega, vaid 21-aastase adekvaatse noormehega. Mul kulmud tõusid imestusest pealaele aga näed, petturid said ka nii lolli juttu ajades raha kätte!
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Aug 2024 13:34 Vigases inglise keeles "Microsoftilt" kõne. Et ma pean oma arvuti andmed andma. Ma selle peale teatasin, et mul polegi arvutit. Ikka jauras edasi ja siis ütlesin et see on scam ja panin kõne kinni. Kusjuures kõne tuli töömobiilile.
Mul oli sama juhus. Helistas vigast inglise keelt rääkiv mees, kes teatas, et minu arvutis on viirus, aga tema saaks selle eemaldada. Nõudis mult parooli ja muid andmeid. Hakkasin selle peale kõva häälega naerma, mispeale helistaja pahaselt küsis "do you think it's funny?". Ütlesin, et on jah funny, ning lõpetasin kõne. Ta helistas mitu korda tagasi, aga ma enam ei viitsinud temaga jaurata.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], kaegu, Triibu ja 8 külalist