Pinata lapse sünnipäeval
-
Külaline
Mina tegin seda kunagi enda sünnipäeval
kui tahad, siis jumala eest, tee ära. Pole ju nii hirmus probleem
-
Külaline
Ma ei teadnudki seda õudustKülaline kirjutas: ↑19 Veebr 2026 18:38Kõigepealt pinata ja pärast galgod.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/77230 ... ajalgadele
-
Külaline
Meie peres lapsed ei otsusta asju. Mina selgitaksin selle pinata tausta, samuti seda, mida üldse tähendavad kombed ja traditsioonid ning miks neist kinni peetakse või vastupidi (antud juhul), viljelda. Kui rääkida nii, et lapsed aru saavad (mitte lihtsalt öelda ei ja kõik), siis ei teki kunagi sellist küsimust, et laps tahab, mida teha. Teha tuleb seda, mida sa õigeks pead. Sina oled täiskasvanu, sinul on olemas info asjade kohta ja sina vastutad. Mitte laps.Guest kirjutas: ↑19 Veebr 2026 07:46 Mu laps käis sünnipäeval, kus oli see pinata löömine. Pinata on see nn kommikarp mis tuleb lüües mingi kaikaga purustada ja kommid kukuvad välja.
Nüüd tuleb minu lapsel sünnipäev ja ta soovib ka seda mängu teha. Minus on aga tõrge, et see pole ju meie maa komme. Mus on tõrge üldse kõigi välismaalt üle võetud tähtpäevade suhtes.
Laps aga tahab. Vaidleb vastu, et miks ei või võtta üle kombeid, mis on toredad.
Mida te teeksite?
-
Külaline
Kui peab ise selle meisterdama, siis on kindel, et rohkem ta seda teha enam ei viitsi. Mina pakuks midagi uut välja, aga ei keelaks proovida. Oma lapse sünnipäeval tegin vahel just selle aardeotsimise, mida siingi mainiti, aga natuke teistmoodi (väiksem sõpruskond). Andsin neile A4 lehe küsimustega, mis olid koostatud aias või majas olevate esemete, puude või taimed kohta (fakte bioloogiast jne). Kui leidsid vastuse, leidsid aarde, milleks oli täht. telefoni tohtis kasutada. Nii pidid nad üles leidma 12-20 tähte. Lõpuks, kui kõik tähed koos, tuli nendest kokku panna sõna. Isegi, kui midagi oli puud, tuli siis ära arvata. Kui sõna kokku said, said autasuks kommikarbi vm. Igal juhul oli neil palju lõbu, see oli päris keeruline, kulus aega ja sel ajal saime meie vanematega grillides mõnusalt aega viita. Lapsed jooksid ringi ja samal ajal õppisid ka fakte loodusest, meil mitmeid haruldasi liike aias, pidid siis suutma fakte leidma või taime/puu ära tundma. Lõbu ja kasu koos.
-
Külaline
Pingutad küll väga üle. Lapsed tahavad erinevaid asju proovida ja pole mõtet keelata asju, mis pole kuidagi ohtlikud. Kui sa muudkui seletad, pead loengut, otsustad asju lapse eest, siis hiljemalt teismeliseeaks saadab ta sind kukele või varjab sinu eest asju ja teeb ikka, mida tema tahab. Keelata on mõtet asju, mis on tõepoolest olulised. Aga mingi papilooma tagumise keelamine on täielik narrus. Minu laps tahtis ka kunagi seda pinatat, ostsime Hispaaniast, maksis vähe. Lõpuks nad isegi ei tagunud seda, vaid võtsid kommid niisama välja, sest lapsel hakkas kahju. Mingi aeg seisis tal toas ja siis unustas. Mis mõte oleks olnud seda keelata.Meie peres lapsed ei otsusta asju. Mina selgitaksin selle pinata tausta, samuti seda, mida üldse tähendavad kombed ja traditsioonid ning miks neist kinni peetakse või vastupidi (antud juhul), viljelda. Kui rääkida nii, et lapsed aru saavad (mitte lihtsalt öelda ei ja kõik), siis ei teki kunagi sellist küsimust, et laps tahab, mida teha. Teha tuleb seda, mida sa õigeks pead. Sina oled täiskasvanu, sinul on olemas info asjade kohta ja sina vastutad. Mitte laps.
-
Külaline
Äkki võtad mõne kasvatuseksperdi käest konsultatsioone või midagi, enne kui oma lapsed täiesti ära rikud. Lastele peab andma jõukohaseid otsuseid teha võimalikult varakult, et areneks põhjuse-tagajärje seostamise ja otsustamise oskus. Mida sa sellistest inimestest loodad saada, kellele öeldakse maast madalast, et sina ei otsusta mitte midagi. Meie võimukas ema ütleb, kuidas asjad käivad.Meie peres lapsed ei otsusta asju.
-
Külaline
Võibolla võtaks esmalt mõne kursuse, et loetud tekstist aru saada, enne kui kommenteerima hakkad?Guest kirjutas: ↑20 Veebr 2026 20:14Äkki võtad mõne kasvatuseksperdi käest konsultatsioone või midagi, enne kui oma lapsed täiesti ära rikud. Lastele peab andma jõukohaseid otsuseid teha võimalikult varakult, et areneks põhjuse-tagajärje seostamise ja otsustamise oskus. Mida sa sellistest inimestest loodad saada, kellele öeldakse maast madalast, et sina ei otsusta mitte midagi. Meie võimukas ema ütleb, kuidas asjad käivad.Meie peres lapsed ei otsusta asju.
Puust ja punaseks: KUI oled sellises olukorras nagu teemaalgataja, kellel see mõte ei meeldi, SIIS tuleb lapsele oma mittemeeldimist põhjendada talle arusaadaval viisil, rääkides lahti selle tausta, mis su keeldumise taga tegelikult on. Ehk nagu juba eelmises vastuses ütlesin: "Mina selgitaksin selle pinata tausta, samuti seda, mida üldse tähendavad kombed ja traditsioonid ning miks neist kinni peetakse või vastupidi. Kui rääkida nii, et lapsed aru saavad (mitte lihtsalt öelda ei ja kõik), siis ei teki sellist küsimust, et mida teha, kui laps midagi tahab (mida sina õigeks ei pea)."
-
Külaline
Kui lapsel tekivad juba mõtted ja soovid, mis on ema arust valed.... kas seda seletust, miks valed saab pidada selgituseks või ajupesuks?
Ma ei tea mida minu ema valesti tegi, ta selliseid olukordi selgitas mulle küll. See tekitas mus vaid jõuetut raevu, mida ma välja ei näidanud. Ema jäi tulemusega rahule, laps sai aru. Aga tegelikult ei saanud, vaid pidin tegema nagu ema õigeks pidas. Samas teistes peredes oli sama olukord või teguviis lastele lubatud ja see tundus mulle palju toredam. Meie peres on sellised kombed! Mul oli raske meie pere kombeid heaks pidada. Lihtsalt leppisin, mis muud ikka teha saanuks.
Ma ei tea mida minu ema valesti tegi, ta selliseid olukordi selgitas mulle küll. See tekitas mus vaid jõuetut raevu, mida ma välja ei näidanud. Ema jäi tulemusega rahule, laps sai aru. Aga tegelikult ei saanud, vaid pidin tegema nagu ema õigeks pidas. Samas teistes peredes oli sama olukord või teguviis lastele lubatud ja see tundus mulle palju toredam. Meie peres on sellised kombed! Mul oli raske meie pere kombeid heaks pidada. Lihtsalt leppisin, mis muud ikka teha saanuks.
-
Külaline
Päris õudne oleks selline ema. Ja mis sa saavutad selle heietamisega? Keelad asju, millel puudub tähtsus. Lapsel tekib tunne, et ema surub talle oma arvamust peale kõige pisemateski asjades. Kui laps on väike, siis saad teda enda tahtele allutada, aga hiljemalt teismeliseeas pole tal enam tahtmist sind kuulata. Sest aastate jooksul süveneb tunne, et talle surutakse oma arvamust peale. Siis ta enam ei kuula sind või varjab sinu eest asju. Milleks seda tahta? Mul on üks tutav mees selline, kes mulle muudkui kiitis, kui tubli laps temal ikka oli, kõike kuulas, mis tema ütles. Lapsest saati ei lastud lapsel mitte midagi otsustada, vanemad teadsid paremini. Täpselt sama jutt, et meie peres otsustavad asju täiskasvanud, laps ei otsusta meil siin mitte midagi. Ja täiskasvanuna on see laps täielik suss, kõik istuvad talle pähe, sest tema ju ei vaidle vastu ja on harjunud, et asju otsustatakse tema eest. Mingi pinata pärast pidada lapsele loengut ja teatada, et seda sa ei saa, milleks ometi. Kui sa ütleks lihtsalt, et ahah, hea küll, oleks see asi järgmiseks korraks ammu unustatud.Puust ja punaseks: KUI oled sellises olukorras nagu teemaalgataja, kellel see mõte ei meeldi, SIIS tuleb lapsele oma mittemeeldimist põhjendada talle arusaadaval viisil, rääkides lahti selle tausta, mis su keeldumise taga tegelikult on. Ehk nagu juba eelmises vastuses ütlesin: "Mina selgitaksin selle pinata tausta, samuti seda, mida üldse tähendavad kombed ja traditsioonid ning miks neist kinni peetakse või vastupidi. Kui rääkida nii, et lapsed aru saavad (mitte lihtsalt öelda ei ja kõik), siis ei teki sellist küsimust, et mida teha, kui laps midagi tahab (mida sina õigeks ei pea)."
-
Külaline
Kui vana laps on? Ilmselt 4-5+ kui oskab ka vastu vaielda.
Mina ilmselt lubaks seda "lõbu". Lapsed on väikesed nii vähe. Lõpuks ei taha nad üldse sünnipäeva pidada. Mu suurem laps ei tahtnud juba 10selt enam mingit pidu.
Pinata valiks siis mingi muu kujuga kui loom. Pall näiteks.
Ja eks seletaks ka lapsele, kust ja mis traditsioon see on.
Ja kes siin Mehhiko teemalist sünnipäevapidu soovitas, see on väga hea idee. Ponchod, sombreerod, tacod ja pinata on siis kõik nagu õige
. Siis pole ka imelik kepiga midagi taguda, sest teemasünnal on see kohane.
Mina ilmselt lubaks seda "lõbu". Lapsed on väikesed nii vähe. Lõpuks ei taha nad üldse sünnipäeva pidada. Mu suurem laps ei tahtnud juba 10selt enam mingit pidu.
Pinata valiks siis mingi muu kujuga kui loom. Pall näiteks.
Ja eks seletaks ka lapsele, kust ja mis traditsioon see on.
Ja kes siin Mehhiko teemalist sünnipäevapidu soovitas, see on väga hea idee. Ponchod, sombreerod, tacod ja pinata on siis kõik nagu õige
-
Külaline
Ma ei tea, kui laps seda ka otsustada ei tohi, mida ta oma sünnipäevale tahab, mida ta siis üldse otsustada tohib. Sellisest asjast tehakse selline draama, nagu laps tahaks narkootikume oma sünnipäevale.
-
Külaline
Mulle ka üldiselt võõrad sissetoodud pühad ei meeldi. Näiteks Halloween. Aga isegi koolid ja lasteaiad propageerivad seda. Ajad on muutunud. Ja kõik on nö globaalseks muutunud.
-
Külaline
Midagi nad ei propageeri. See on lihtsalt viis teha midagi lõbusat, mis lastele meeldib. Meie koolis olid Halloweeni üritused, on sünnipäevade tähistamien, palju-palju muud ja ühe lapse vanemad ütlevad, et mitte millestki laps osa võtta ei tohi, sest nemad on Jehoova tunnistajad. Laps ise on väga kurb, sest kooli saadetakse ta ikka, aga istub siis kuskil koridoris, sest tema ei tohi osa võtta. Mis on selle asja mõte? Lapsel jumala kama kaks, mis on nende asjade ideooloogia või kust need pühad pärit on, lihtsalt tema vaatab, et ei saa teistega koos midagi lõbusat teha.Guest kirjutas: ↑21 Veebr 2026 12:12 Mulle ka üldiselt võõrad sissetoodud pühad ei meeldi. Näiteks Halloween. Aga isegi koolid ja lasteaiad propageerivad seda. Ajad on muutunud. Ja kõik on nö globaalseks muutunud.
-
Külaline
Sellepärast, et keegi ei paku mingit alternatiivi. Kui koolid viitsiksid korraldada mardi- ja kadripäevi ägedalt nende halloviinide asemel, siis meeldiksid ka need lastele.Guest kirjutas: ↑21 Veebr 2026 12:21 Midagi nad ei propageeri. See on lihtsalt viis teha midagi lõbusat, mis lastele meeldib.
-
Külaline
Korraldavad neid ka. Miks peab valima ühe või teise sinu arust. Täistamist pole kunagi liiga palju.Guest kirjutas: ↑21 Veebr 2026 13:18Sellepärast, et keegi ei paku mingit alternatiivi. Kui koolid viitsiksid korraldada mardi- ja kadripäevi ägedalt nende halloviinide asemel, siis meeldiksid ka need lastele.Guest kirjutas: ↑21 Veebr 2026 12:21 Midagi nad ei propageeri. See on lihtsalt viis teha midagi lõbusat, mis lastele meeldib.
-
Külaline
Selle pinata löömine on sama palju "loomapiinamine" kui sokolaadist jänesel pea ärasöömine või mõmmikujulisele sünnipäevatordile noa sisselöömine. Mõttetutest asjadest tehakse eluprobleem, mingit oskust pole inimestel teha vahet tähtasa ja vähetähtsa vahel.
-
Külaline
Olen nõus.Külaline kirjutas: ↑21 Veebr 2026 13:44 Selle pinata löömine on sama palju "loomapiinamine" kui sokolaadist jänesel pea ärasöömine või mõmmikujulisele sünnipäevatordile noa sisselöömine. Mõttetutest asjadest tehakse eluprobleem, mingit oskust pole inimestel teha vahet tähtasa ja vähetähtsa vahel.
-
Külaline
Nii rumal jutt, isegi imikud suudavad teha vahet, kas loom on loom või kuju, mänguasi, pilt vms. Selline laps, kes juba argumenteerida oskab, ei tee sinu meelest krepp-paberist kasti ja looma vahel vahet...?Guest kirjutas: ↑19 Veebr 2026 18:27 Just, lapsed näevad oma kujutlusvõimega seda päris loomana.
-
Külaline
Ainult primitiivid soosivad millegi/kellegi kaigastega tagumist, selleks, et maiustusi kätte saada.
-
Külaline
Mehhiklased on siis primitiivsed oma traditsiooniga?Külaline kirjutas: ↑21 Veebr 2026 16:07 Ainult primitiivid soosivad millegi/kellegi kaigastega tagumist, selleks, et maiustusi kätte saada.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 11 külalist