Kiusamine ja narrimine

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kiusamine ja narrimine

Postitus Postitas Külaline »

Fb sattus ette üks mõte - kuidas õpivad lapsed kiusama?
Seal oli et avaliku elu tegelaste sõnadel on suur mõju selles osas.
Aga kuisavad ju ka väikesed lapsed. Ok, kui löömisest ja hammustamisest võib veel aru saada, et nad ei oska oma emotsioone kontrollida ja elavad end teise peal välja. Siis sõnadega kuisamine on ju peenem kunst. Kust õpivad väikesed lapsed, teise kiusamist ja narrimist sõnadega?
Kuidas nad õpivad vaimset kiusamist?
Lausa nii, et kooli eas lastele on kiusamisvaba kooli programm vajalik.
Külaline

Kodust ja lasteaiast. Nagu kõike muudki.
Külaline

Eks ikka jah täiskasvanute pealt.
Mina arvan, et enamus väikelapsed(seega me kõik kunagi oleme olnud) on kiuslikuna sündinud. Lihtsalt on suunamist ja kasvatamist vaja teatud vanuses. Ja kui täiskasvanud seda eeskuju ei anna, siis ei saagu laps õppida mitte kiusama.
Külaline

Osalt ka kindlasti mängib rolli kiusatava reaktsioon ja see et vohh, sain teise nutma panna, mu sõnadel on selline jõud. Siis saabki indu seda "sõna võimu" kasutama hakata. Kui ei sekku korrigeeriv jõud täiskasvanu poolt, siis laps saabki omale sellise mõjuvõimsa tunde, et mina võin kellelegi teisele halba teha. Kui mitte keegi kulmugi ei kergitaks, keegi ei solvuks ja reageeriks, siis tegelikult poleks ju sel kiusamisel mingit tagajärge ega mõtet lõpuks ja seda ei oleks. Kahjuks leitakse just need lapsed, kelle peal see ikkagi töötab. Nii on vahepeal õnnetuid lapsi, keda kiusamise pärast võetakse ühest koolist ära, aga teises kohas hakkab võõrast laste juuress ikka sama süsteem tööle ja kiusamine jätkub. küll põhjuse leiab, mille poolest keegi erinev või nõrgem on teistest (kasvõi psühholoogiliselt, ehk siis talle narrimine mõjub). Nagu kanadel- kui veri välja nokitud, siis enam ei jäeta.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Veebr 2026 09:05 Fb sattus ette üks mõte - kuidas õpivad lapsed kiusama?
Seal oli et avaliku elu tegelaste sõnadel on suur mõju selles osas.
Aga kuisavad ju ka väikesed lapsed. Kust õpivad väikesed lapsed, teise kiusamist ja narrimist sõnadega?
Lausa nii, et kooli eas lastele on kiusamisvaba kooli programm vajalik.
Kiusamisvaba kooli programm on lihtsalt hea äri ja turundus (astane tulu 700 000 ja kasum 160 000), mis tabab täiuslikult inimeste hirme ja ootusi, et keegi kuskilt väjast lahendaks nende probleeme. Ükski laps ei hakka vähem kiusama peale seda, kui mingi tädike on talle oma jutu ette kandnud.

Kiusamist ja tagarääkimist õpitakse kodust - kasvõi siit (või tegelikult ükskõik millisest) foorumist on seda väga hea õppida. Kui siia nüüd tuleks üks hästi makstud kiusamisvaba foorumi tädike ja hakkaks oma jutupunkte ette laduma, muutuks see foorum kohe 100-% sõbralikuks ja kiusamisvabaks?
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 09:05Kust õpivad väikesed lapsed, teise kiusamist ja narrimist sõnadega?
Kas sul endal pole lapsi, et sellise küsimuse esitad? Või siis on ainult üks laps - ehk pole olnud võimalust käitumist jälgida? Igas vormis kiusamine ilmnebki juba titest saati ja on üks enesekehtestamise vorme. Pigem peavad vanemad ja lasteasutused tegema tööd, et seda välja sotsialiseerida.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 09:05 Kust õpivad väikesed lapsed, teise kiusamist ja narrimist sõnadega?
Ikka kodust ja oma vanemate käitumist matkides. Lapsed ju jälgivad vanemate käitumist. Väiksemates kohtades lisandub sellele ka klatš. Mäletan oma lasteaia-ajastki kummalisi seiku, kus üks poiss ütles mulle, et sina oled loll, sest sa oled maalt ning su vanemad töötavad tehases. Minu käest see info kindlasti ei tulnud, ta pidi seda oma vanematelt kuulma ja ju siis oli tema pere normide kohaselt tehases midagi negatiivset.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Veebr 2026 14:40
Külaline kirjutas: 17 Veebr 2026 09:05 Kust õpivad väikesed lapsed, teise kiusamist ja narrimist sõnadega?
Ikka kodust ja oma vanemate käitumist matkides. Lapsed ju jälgivad vanemate käitumist. Väiksemates kohtades lisandub sellele ka klatš. Mäletan oma lasteaia-ajastki kummalisi seiku, kus üks poiss ütles mulle, et sina oled loll, sest sa oled maalt ning su vanemad töötavad tehases. Minu käest see info kindlasti ei tulnud, ta pidi seda oma vanematelt kuulma ja ju siis oli tema pere normide kohaselt tehases midagi negatiivset.
Minu ema töötas ka nōukaajal tehases. Vanemõkonomistina. Ilusad kleidid, käekotid ja kontsakingad igapäevaselt.

Mis mind väga kurvaks teeb, on see, et madalate vibratsioonide käes vaevlevad inimesed mōnitavad kôike, mis on puhas, hea, siiras ja ilus. Näiteks, kui keegi väljendab end kenasti, kui keegi kohtleb kedagi hästi, kui kellegi käitumine on aupaklik, kui keegi loob midagi kaunist, kui keegi tunneb end hästi - see tōmmatakse kiiresti maha ja alla. Klatšitakse, keeratakse mingiks oma versiooniks.
Külaline

Mulle tundub, et kiusamine tekkib mõnikord kadedusest. Keegi elab paremini või tal on midagi mida inimene tahaks endale, aga ei saa. Siis on hea seda asja, omadust maha teha ja kritiseerida. Või lihtsalt on inimene ei saa mõnest asjast aru, aga ei taha seda tunnistada ning siis on hea hakata mõnitama ja sellga ennast tõsta.
Külaline

Ma ei tea, kui palju sellest kiusamisvastasest programmist kasu on, võimalik et mingis vormis ongi. Kasu oleks aga kindlasti psühholoogist, kes käiks kahes või kolmes klassijuhatajatunnis ja arendaks klassis nn laste ühtsust a´la kes me oleme, mis meile tegelikult meeldib, mida me kardame jne. See on minu kogemuse järgi väga mõjus.
Aga üldiselt, kui laps, kellega oht, et hakatakse kiusama (prillid, hambaklambrid, liiga tagasihoidlik vm), tuleks seda pigem ennetada. Korraldada ise üritusi, lapsi külla kutsuda, aktiivselt teiste vanematega suhelda jne. Toimib suurepäraselt.
Meie lapsel oli mõnda aega probleem, et hakkas ootamatult kokutama, kui pidi esinema klassi ees, teatud häälikud lihtsalt ei saanud ütelda. Ise oli väga õnnetu, põhjuseks tundlik närvisüsteem, oli selline tagasihoidlik ja just koolis. Me olime siis sunnitud loovalt ja strateegiliselt lähenema, et probleemi tekkimist juba eos vältida.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], Bing [Bot] ja 4 külalist