Poodide, koolide, postkontorite sulgemine
-
Külaline
Poodide, koolide, postkontorite sulgemine
Lugesin seda uudist, et 100 aastat tegutsenud pood paneb uksed kinni
https://www.err.ee/1609928618/pootsi-po ... uleb-uksed
Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
Ma olen eluaeg Pärnus elanud ja nõukaajal olid siin linavabrik, masinatehas, piimakombinaat, leivakombinaat, õlletehas, kingavabrik, lihakombinaat.. Nüüd pole enam ühtegi järel. Ma tean, et turumajandus jne aga minul on sellest igatahes kahju, et maal on surnud elu välja ja et kohalik tootmine on täielikult likvideeritud. Aga lahendust vist ei olegi. Või on?
Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
Ma olen eluaeg Pärnus elanud ja nõukaajal olid siin linavabrik, masinatehas, piimakombinaat, leivakombinaat, õlletehas, kingavabrik, lihakombinaat.. Nüüd pole enam ühtegi järel. Ma tean, et turumajandus jne aga minul on sellest igatahes kahju, et maal on surnud elu välja ja et kohalik tootmine on täielikult likvideeritud. Aga lahendust vist ei olegi. Või on?
-
Külaline
Ei ole lahendust, sest siin toota on väga kallis. Maksud on suured, energia hind on suur, pole töökaid lihttöölisi kuskilt võtta.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Lugesin seda uudist, et 100 aastat tegutsenud pood paneb uksed kinni
-
Külaline
Inimeste mälu on ikka lühike nagu ühepäevaliblikal. Need poed, tehased ja koolid on juba meelest läinud, mille nõukogude võim pärast sõda sulges? Lisaks on vist meelest läinud need sajad tuhanded venekeelsed tarbijad, keda viljakas nõukogude kord Eestisse sisse tõi? 1980ndateks aastateks oli eestlaste osakaal rahvastikus kahanenud 61,5%-ni (1945. aastal ligi 98% rahvastikust). Nüüd on lihtsalt sajad tuhanded migrandid lahkunud ja pole nii palju tarbijaid.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
-
Külaline
Ei, see ei ole irooniline. Nagu pole ka irooniline, et kõrtside ees pole enam lasipuid ja tänavakate pole enam munakividest. Keegi ei ostaks täna mingi väikeasula tehase saapatoodangut, samuti piisab Eestis paarist suurest õlletehasest, pole sugugi vajalik, et igal kihelkonnal selleks oma tehas oleks. Kes neis kõigis tehastes küll töötaks? Tuleks tööjõudu sisse tuua, siis sa "imestaksid", miks küll seda tehakse? Ja lahendus on loomulikult olemas - meie igapäevaelu ongi lahendus. Saapaid ostetakse sisse, õlut toodetakse suurtehases ning maal elu välja suremine on suhteline mõiste.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Lugesin seda uudist, et 100 aastat tegutsenud pood paneb uksed kinni
-
Külaline
Jah, kõike toota ei tasu, kui rahvaarv väike, tarbijaskond vananeb (vajadused muutuvad) ja töölised tahavad korralikku palka saada. Probleemiks pole muidugi palk, vaid kogu kulu, mis siis peab kajastuma hinnas. Kasumit peab ka teenima, sest muidu pole mõtet kuhugi investeerima, raha võiks lihtsalt arvel seista. Probleemiks ongi see hind. Kas sa osta odavat imporditud tomatit ja õuna või kallimat kodumaist? See on reaalsus, mis ei tulnud mitte nüüd majanduslangusega, vaid olnud aastaid. Inimeste teadlikkus tarbimise osas pole märkimisväärne.
-
Külaline
Nõukogude ajal toodeti ju kohustuslikus korras tervele Nõukogude Liidule, mille suurus oli 1/6 kogu maakerast. Ja kogu see hiiglaslik kogus rahvast ei saanud ju midagi välismaist osta. Kindlasti Põhja-Koreas uhavad ka kõik tehased edasi, postkontorid on püsti ja koolid lapsi täis, aga tahaksid sa sellist totalitaarses režiimis elu reaalselt tagasi?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
Miks peab kohalik ubin imporditud õunast üldse kallim olema? Kas on tal transpordikulud, hoiustamine - mis seal siis maksab nii väga? Minul on teadlikkus, et kohalik on ahne, ma ei pea ta kukruid täitma, võin ka import õuna osta. Kuidas Poola kasvataja saab odavamalt müüa? Mina ei osta kallimat kodumaist. On see banaan, mis ta on, aga kui õun on kallim kui banaan, siis otse loomulikult ostan banaani. Süüa kõlbab küll, hamba all ei karju. Laseb kohalik hinnad alla, küll siis inimene ka kodumaist hakkab eelistama.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:12 Jah, kõike toota ei tasu, kui rahvaarv väike, tarbijaskond vananeb (vajadused muutuvad) ja töölised tahavad korralikku palka saada. Probleemiks pole muidugi palk, vaid kogu kulu, mis siis peab kajastuma hinnas. Kasumit peab ka teenima, sest muidu pole mõtet kuhugi investeerima, raha võiks lihtsalt arvel seista. Probleemiks ongi see hind. Kas sa osta odavat imporditud tomatit ja õuna või kallimat kodumaist? See on reaalsus, mis ei tulnud mitte nüüd majanduslangusega, vaid olnud aastaid. Inimeste teadlikkus tarbimise osas pole märkimisväärne.
-
Külaline
Ja toodeti ka siis, kui tegelikult oli ette teada, et turgu pole, keegi ei osta. Siis viidi kaup lihtsalt prügimäele ja riik maksis kinni - peaasi, et oli mulje, et tohutu tootmine käib ja elu on superilus. Kust selleks raha võeti - trükiti juurde.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:19Nõukogude ajal toodeti ju kohustuslikus korras tervele Nõukogude Liidule, mille suurus oli 1/6 kogu maakerast. Ja kogu see hiiglaslik kogus rahvast ei saanud ju midagi välismaist osta. Kindlasti Põhja-Koreas uhavad ka kõik tehased edasi, postkontorid on püsti ja koolid lapsi täis, aga tahaksid sa sellist totalitaarses režiimis elu reaalselt tagasi?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
-
Külaline
Poola on Euroopa suurim õunatootja. Eestis pole ühtegi suurt õunatootjat, meie aiandid on tillukesed võrreldes Poola omadega, mis tõstab meeletult tükihinda (kas su traktorite hind jaotub 100 või 1000 õunapuu peale, see on suur erinevus). Lisaks on Poolas õunakasvatuseks (ja muuks põllumajanduseks) oluliselt soodsam kliima ning pinnas kui meil. Sa ju tead seda kõike ka ise, eeldan - kuidas sa siit ei pane siis kokku, et ühe õuna hind on oluliselt madalam? Õun talub transporti väga hästi, seega pole ka nende transport 1000 km taha kuigi palju kallim kui 100 km taha.Tolmukübe kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:28Miks peab kohalik ubin imporditud õunast üldse kallim olema? Kas on tal transpordikulud, hoiustamine - mis seal siis maksab nii väga? Minul on teadlikkus, et kohalik on ahne, ma ei pea ta kukruid täitma, võin ka import õuna osta. Kuidas Poola kasvataja saab odavamalt müüa? Mina ei osta kallimat kodumaist. On see banaan, mis ta on, aga kui õun on kallim kui banaan, siis otse loomulikult ostan banaani. Süüa kõlbab küll, hamba all ei karju. Laseb kohalik hinnad alla, küll siis inimene ka kodumaist hakkab eelistama.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:12 Jah, kõike toota ei tasu, kui rahvaarv väike, tarbijaskond vananeb (vajadused muutuvad) ja töölised tahavad korralikku palka saada. Probleemiks pole muidugi palk, vaid kogu kulu, mis siis peab kajastuma hinnas. Kasumit peab ka teenima, sest muidu pole mõtet kuhugi investeerima, raha võiks lihtsalt arvel seista. Probleemiks ongi see hind. Kas sa osta odavat imporditud tomatit ja õuna või kallimat kodumaist? See on reaalsus, mis ei tulnud mitte nüüd majanduslangusega, vaid olnud aastaid. Inimeste teadlikkus tarbimise osas pole märkimisväärne.
-
Külaline
Miks peab seda praegust olukorda just totalutaarse korraga võrdlema? On ju olemas ka vahepealseid lahendusi, kui see pidevalt nõukaaja tagasitulekuga ähvardamine.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:19Nõukogude ajal toodeti ju kohustuslikus korras tervele Nõukogude Liidule, mille suurus oli 1/6 kogu maakerast. Ja kogu see hiiglaslik kogus rahvast ei saanud ju midagi välismaist osta. Kindlasti Põhja-Koreas uhavad ka kõik tehased edasi, postkontorid on püsti ja koolid lapsi täis, aga tahaksid sa sellist totalitaarses režiimis elu reaalselt tagasi?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 13:28 Ja mõtlesin kõigi nende tehaste, koolide, postkontorite ja muu sulgemise uudiste peale, et kas pole irooniline, et nõukaaja elasid kõik need poed, vabrikud ja koolid üle, aga nüüd iseseisvas Eestis suletakse üks teise järel, sest ei tasu enam ära.
Minul on ka kahju, et kohalik tootmine välja sureb. Me lämbume juba ammu selle Hiina nänni all, aga kuna see on odav, siis paljud valivad selle tee. Mina väldin Hiinas toodetud kaupu nii palju kui võimalik ja see pole üldse raske. Olen teadliku ostukäitumisega, šoppan üliharva, emotsioonoste ei tee, Temust ja Alist pole kunagi tellinud ega tee seda ka edaspidi. Jah, mõned köögitarvikud nagu visplid ja muud vidinad on Hiina toodang, aga üldine hoiak on, et seal toodetud kaupu me koju ei osta.
-
Külaline
Aga asi ei ole ju ainult õunas! Miks on Luunja kurk kallim kui soome oma? Miks meie küüslauk kallim kui hiina oma? Miks meie keedetud ja pakendatud peet kallim kui leedu oma?! Miks meil on kõik kallim kui kusiganes mujal?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:43 Poola on Euroopa suurim õunatootja. Eestis pole ühtegi suurt õunatootjat, meie aiandid on tillukesed võrreldes Poola omadega, mis tõstab meeletult tükihinda (kas su traktorite hind jaotub 100 või 1000 õunapuu peale, see on suur erinevus). Lisaks on Poolas õunakasvatuseks (ja muuks põllumajanduseks) oluliselt soodsam kliima ning pinnas kui meil. Sa ju tead seda kõike ka ise, eeldan - kuidas sa siit ei pane siis kokku, et ühe õuna hind on oluliselt madalam? Õun talub transporti väga hästi, seega pole ka nende transport 1000 km taha kuigi palju kallim kui 100 km taha.
-
Külaline
Kunstlikult üles pushitud hinnad. Rahvale räägitakse, et energia on kallis, aga keegi ei taha selgitada, MIKS see nii on. Äkki muu hulgas seetõttu, et Eesti ennast Vene gaasist lahti ühendas? Selliseid otsuseid ei saa uisapäisa teha, sest tagajärjed ei lase ennast kaua oodata.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:57 Aga asi ei ole ju ainult õunas! Miks on Luunja kurk kallim kui soome oma? Miks meie küüslauk kallim kui hiina oma? Miks meie keedetud ja pakendatud peet kallim kui leedu oma?! Miks meil on kõik kallim kui kusiganes mujal?
-
Külaline
KUI rumal annab olla?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 15:04 Äkki muu hulgas seetõttu, et Eesti ennast Vene gaasist lahti ühendas? Selliseid otsuseid ei saa uisapäisa teha, sest tagajärjed ei lase ennast kaua oodata.
-
Külaline
Selgita palun, mis täpselt rumal on?
-
Külaline
Kurgitootmine nõuab palju elektrit, Eesti elektrihind on korralik ikaldus, nagu tead. Lisaks sama mastaabiefekt ja vist on ka riigipoolne toetus Soomes kasvuhoonetele, mida meil pole.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:57Aga asi ei ole ju ainult õunas! Miks on Luunja kurk kallim kui soome oma? Miks meie küüslauk kallim kui hiina oma? Miks meie keedetud ja pakendatud peet kallim kui leedu oma?! Miks meil on kõik kallim kui kusiganes mujal?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:43 Poola on Euroopa suurim õunatootja. Eestis pole ühtegi suurt õunatootjat, meie aiandid on tillukesed võrreldes Poola omadega, mis tõstab meeletult tükihinda (kas su traktorite hind jaotub 100 või 1000 õunapuu peale, see on suur erinevus). Lisaks on Poolas õunakasvatuseks (ja muuks põllumajanduseks) oluliselt soodsam kliima ning pinnas kui meil. Sa ju tead seda kõike ka ise, eeldan - kuidas sa siit ei pane siis kokku, et ühe õuna hind on oluliselt madalam? Õun talub transporti väga hästi, seega pole ka nende transport 1000 km taha kuigi palju kallim kui 100 km taha.
Meie ja Hiina küüslauku ma ei võrdleks, meie küüslaugul on küüslaugu maitse, Hiina omal mitte. Kes teab, kuidas neil see kasvatus käib. Pealegi mõtle jälle mahtudele, aga ka Hiina tootmiskuludele (ei ole Hiina põllumehe elatustase kindlasti samaväärne meie põllumehe omaga). Peedi osas ei tea, ei viitsi infot otsida ka. Kõik on meil kallim, sest meil on vähe rahvast ehk väike turg, riigipoolsed toetused puuduvad (ja ma ei arva, et peakski neid olema).
-
Külaline
Sinu jutt. Loomulikult oli vaja end lahti ühendada, teha seda meile sobival ajal, mitte siis, kui Venemaa äkki ühepoolselt otsustaks keset praegust veebruari, näiteks, et nüüd lülitaks õige Balti riikide elektri välja. Ja ära nüüd hakka seda jama ajama, et "aaaaga miks nad peaks". Sest nad on vaenulik riik ja nad võivad teha mida iganes, me peame olema neist sõltumatud.
-
Külaline
Osad riigid maksavad nn eksporditoetust, Soome näiteks, seetõttu ongi osad Soomest toodud tooted odavamad. Nii lihtne see ongi.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:57Aga asi ei ole ju ainult õunas! Miks on Luunja kurk kallim kui soome oma? Miks meie küüslauk kallim kui hiina oma? Miks meie keedetud ja pakendatud peet kallim kui leedu oma?! Miks meil on kõik kallim kui kusiganes mujal?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:43 Poola on Euroopa suurim õunatootja. Eestis pole ühtegi suurt õunatootjat, meie aiandid on tillukesed võrreldes Poola omadega, mis tõstab meeletult tükihinda (kas su traktorite hind jaotub 100 või 1000 õunapuu peale, see on suur erinevus). Lisaks on Poolas õunakasvatuseks (ja muuks põllumajanduseks) oluliselt soodsam kliima ning pinnas kui meil. Sa ju tead seda kõike ka ise, eeldan - kuidas sa siit ei pane siis kokku, et ühe õuna hind on oluliselt madalam? Õun talub transporti väga hästi, seega pole ka nende transport 1000 km taha kuigi palju kallim kui 100 km taha.
-
Külaline
Kurb on jah, et kõik koondub aina suurematesse kohtadesse.
-
Külaline
Kui oled Poolast läbi sõitnud, siis oled kindlasti märganud, et suured õunaaiad on väga sageli suurte teede ääres (ei mõtle nüüd kiirteid), ehk siis mina Poola õuna ei osta ega söö ja isegi sõbranna merisiga ei söö. Lisaks on meie põllumajanduses pidevalt probleem töötajate leidmisega, keegi ei viitsi enam füüsiliselt ebamugavat tööd teha, kui peab ka tegelikult end 8 tundi liigutama, ei saa töö kõrvalt telefonis surfata. Õunasaak võib ülepea untsu minna viletsa kevade tõttu, seetõttu ka hind kohe kasvab, kui tahad talve üle elada. Objektiivseid põhjuseid on palju, kui nüüd natuke mõelda.Tolmukübe kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:28Miks peab kohalik ubin imporditud õunast üldse kallim olema? Kas on tal transpordikulud, hoiustamine - mis seal siis maksab nii väga? Minul on teadlikkus, et kohalik on ahne, ma ei pea ta kukruid täitma, võin ka import õuna osta. Kuidas Poola kasvataja saab odavamalt müüa? Mina ei osta kallimat kodumaist. On see banaan, mis ta on, aga kui õun on kallim kui banaan, siis otse loomulikult ostan banaani. Süüa kõlbab küll, hamba all ei karju. Laseb kohalik hinnad alla, küll siis inimene ka kodumaist hakkab eelistama.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:12 Jah, kõike toota ei tasu, kui rahvaarv väike, tarbijaskond vananeb (vajadused muutuvad) ja töölised tahavad korralikku palka saada. Probleemiks pole muidugi palk, vaid kogu kulu, mis siis peab kajastuma hinnas. Kasumit peab ka teenima, sest muidu pole mõtet kuhugi investeerima, raha võiks lihtsalt arvel seista. Probleemiks ongi see hind. Kas sa osta odavat imporditud tomatit ja õuna või kallimat kodumaist? See on reaalsus, mis ei tulnud mitte nüüd majanduslangusega, vaid olnud aastaid. Inimeste teadlikkus tarbimise osas pole märkimisväärne.
-
Külaline
Lisaks on Hiinas maapind nii saastunud, et mahetooteidki raske kasvatada nõuetele vastavaks. Ei näe mingit vajadust osta ühtki Hiinast tulevat söödavat toodet, väldin muidki nii palju, kui võimalik. Ülepea kulub küüslauku aastas ikka suhtelist väike kogus, iga normaalne inimene suudaks osta kodumaist. Jäta mõned õlled ostmata ja ongi talvevaru olemas.Külaline kirjutas: ↑01 Veebr 2026 15:26Kurgitootmine nõuab palju elektrit, Eesti elektrihind on korralik ikaldus, nagu tead. Lisaks sama mastaabiefekt ja vist on ka riigipoolne toetus Soomes kasvuhoonetele, mida meil pole.Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:57Aga asi ei ole ju ainult õunas! Miks on Luunja kurk kallim kui soome oma? Miks meie küüslauk kallim kui hiina oma? Miks meie keedetud ja pakendatud peet kallim kui leedu oma?! Miks meil on kõik kallim kui kusiganes mujal?Guest kirjutas: ↑01 Veebr 2026 14:43 Poola on Euroopa suurim õunatootja. Eestis pole ühtegi suurt õunatootjat, meie aiandid on tillukesed võrreldes Poola omadega, mis tõstab meeletult tükihinda (kas su traktorite hind jaotub 100 või 1000 õunapuu peale, see on suur erinevus). Lisaks on Poolas õunakasvatuseks (ja muuks põllumajanduseks) oluliselt soodsam kliima ning pinnas kui meil. Sa ju tead seda kõike ka ise, eeldan - kuidas sa siit ei pane siis kokku, et ühe õuna hind on oluliselt madalam? Õun talub transporti väga hästi, seega pole ka nende transport 1000 km taha kuigi palju kallim kui 100 km taha.
Meie ja Hiina küüslauku ma ei võrdleks, meie küüslaugul on küüslaugu maitse, Hiina omal mitte. Kes teab, kuidas neil see kasvatus käib. Pealegi mõtle jälle mahtudele, aga ka Hiina tootmiskuludele (ei ole Hiina põllumehe elatustase kindlasti samaväärne meie põllumehe omaga). Peedi osas ei tea, ei viitsi infot otsida ka. Kõik on meil kallim, sest meil on vähe rahvast ehk väike turg, riigipoolsed toetused puuduvad (ja ma ei arva, et peakski neid olema).
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Karlsson, libakägu ja 8 külalist