Halb tuleb õpetama

vana hea klassika
Vasta
Tolmukübe
Kontakt:

Halb tuleb õpetama

Postitus Postitas Tolmukübe »

Olete kuulnud sellist lauset? Mis te arvate, kas see vastab tõele? Mina ei oska sellest eriti midagi arvata, minu arust on parem, kui halba üldse ei oleks. Kas siis headest kogemustest ei õpita, et just see halb õpetama tuleb? Ma mõtlen, kas see halb tingimata enda kallal peab juhtuma. Näiteks naabrid kisuvad omavahel, teed järelduse, et sina endale sellist pereelu ei taha. Hlab õpetas? Selle lausega on küll mõeldud, et kui inimesel endal midagi halba juhtub, et siis halb tuli õpetama. Minule kõlab natuke uhhuu moodi. Olete endi halbadest kogemustest midagi õppinud, leiate, et nad olid vajalikud, või oleksid ikkagi võinud olla olemata?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Sa just ise ühes teemas vastasid oma elektrikadumisega ära.

Inimene kahjuks tihtipeale hea asja kadumisega saabki aru, et muidu pole ka viga. See aitab inimesel väärtustada seda kõike head mis on ja mis vb liiga tavaline juba tundub.
Osatakse head hinnata vaid siis, kui sellest ilma jäädakse.

Sellepärast elu ka vahel "halba" sekka viskab. Mõnele tõesti üleliia.
Aga halb õpetab seda, et ka pisiasjade üle peaks rõõmustama.
Tolmukübe
Kontakt:

Minule on kuidagi võõras tundunud selline lause, et kedagi lohutatakse, et teistel on veel halvem. Et kas nagu peaks rõõmus olema, et teistel on veel halvem, või olema õnnelik, et endal nii halb ei ole? Nö teiste halb siis õpetab, et pole sul viga midagi.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Jaan 2026 17:43 Minule on kuidagi võõras tundunud selline lause, et kedagi lohutatakse, et teistel on veel halvem. Et kas nagu peaks rõõmus olema, et teistel on veel halvem, või olema õnnelik, et endal nii halb ei ole? Nö teiste halb siis õpetab, et pole sul viga midagi.
Võõras sellepärast, et sa ei saa poindist aru. Halb ei pea kohe päris päris halb olema.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Jaan 2026 08:53 Olete kuulnud sellist lauset? Mis te arvate, kas see vastab tõele? Mina ei oska sellest eriti midagi arvata, minu arust on parem, kui halba üldse ei oleks. Kas siis headest kogemustest ei õpita, et just see halb õpetama tuleb? Ma mõtlen, kas see halb tingimata enda kallal peab juhtuma. Näiteks naabrid kisuvad omavahel, teed järelduse, et sina endale sellist pereelu ei taha. Hlab õpetas? Selle lausega on küll mõeldud, et kui inimesel endal midagi halba juhtub, et siis halb tuli õpetama. Minule kõlab natuke uhhuu moodi. Olete endi halbadest kogemustest midagi õppinud, leiate, et nad olid vajalikud, või oleksid ikkagi võinud olla olemata?
Sel ütelusel on enam-vähem sama mõte, mis lausel, et õpitakse oma, mitte võõrastest vigadest.
Lihtne näide - jätsin alati oma kingad kooli rõivistusse ka pärast koolipäeva. Sõbranna omad varastati ära, oli kahju küll. Aga noh, paha juhus, enda omasid hoidsin ikka seal. Ja kui ühel hommikul ka minu kingad läinud olid, siis vanaema mulle nii ütleski - paha tuli, et õpetada.
See oli ka viimane kord, kui ühegi asja rõivistusse maha jätsin.
Õpetas jah.
Vaatan NG-st lennuõnnetuste uurimisi.
Seal käib päris tihti läbi lause, et kõik tänapäevased reeglid ja nõuded (nii reisijatele, pilootidele, hooldusmeeskonnale kui ka tootjatele) on verega kirjutatud. Iga uus reegel tuli pärast hukkunutega lõppenud õnnetust. Paha tuli õpetama.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 21 Jaan 2026 08:53 Olete kuulnud sellist lauset? Mis te arvate, kas see vastab tõele? Mina ei oska sellest eriti midagi arvata, minu arust on parem, kui halba üldse ei oleks. Kas siis headest kogemustest ei õpita, et just see halb õpetama tuleb? Ma mõtlen, kas see halb tingimata enda kallal peab juhtuma. Näiteks naabrid kisuvad omavahel, teed järelduse, et sina endale sellist pereelu ei taha. Hlab õpetas? Selle lausega on küll mõeldud, et kui inimesel endal midagi halba juhtub, et siis halb tuli õpetama. Minule kõlab natuke uhhuu moodi. Olete endi halbadest kogemustest midagi õppinud, leiate, et nad olid vajalikud, või oleksid ikkagi võinud olla olemata?
Uhhuu või mitte - aga inimese seisukohast ei jää suurt muud võimalust, kui sellest õppida. Või mis see alternatiiv oleks? Et tekitan endale kiuste samasuguse kiskleva pereelu kui naabritel? Üsna absurdne.

Headest kogemustest saab ka muidugi õppida. Näit. et kartsin kontrolltööd, aga valmistusin kontrolltööks põhjalikult ja see läks hästi. Hea kogemus. Tähendab, valmistun ka järgmiseks kontrolltööks põhjalikult. Aednik kasutas mingit teatud väetist, taimed olid ilusad ja andsid hea saagi - tähendab, tasub ka edaspidi seda väetist kasutada (ja keegi kuulab kellegi kogemust, ahaha, ta sai hea saagi, ma kasutan siis ka seda).

Kui küsimus oli üsitud selle mõttega, et kas hea kogemus on kuidagi vähem väärtuslik? Ei, ilmselt ei ole.

Lihtsalt - ebareaalne on, et elu koosneks ainult headest kogemustest. Paratamatult tuleb halbu ka ja ei jää muud üle, kui neist ka õppida.

Kui pöörata jutt sinna, et aga mida kõiksus tahab? Miks kõiksus üldse halbu kogemusi saadab? Aga äkki kõikusus ei taha, et inimesed neist õpiks (äkki tema saadab neid hoopis mu põhjusega?) - vat siis ma ei tea...
Külaline

Iga halb on millekski hea.
Ei tea milleks see küll hea oli.
Mis ei tapa teeb tugevamaks.
Pole halba ilma heata.
Vigadest õpitakse.
Need on ka sellied ütlused, mis tekitavad mõtteid samal teemal. Et kas on ikka nii. Halvas olles vaidleks vastu. Pärast, kui oled kohanenud, üle elanud, võidki arvata et äkki oligi nii.
Usklikel on veel arvamus et Jumal paneb proovile.
Tolmukübe
Kontakt:

Mina usun küll, et on ka halba ilma heata. Kui seda lauset uskuda, siis tuleb karma appi võtta. Et siinses elus kannatad, pärast lähed tasuks paradiisi.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Jaan 2026 07:20 Iga halb on millekski hea.
Ei tea milleks see küll hea oli.
Mis ei tapa teeb tugevamaks.
Pole halba ilma heata.
Vigadest õpitakse.
Need on ka sellied ütlused, mis tekitavad mõtteid samal teemal. Et kas on ikka nii. Halvas olles vaidleks vastu. Pärast, kui oled kohanenud, üle elanud, võidki arvata et äkki oligi nii.
Usklikel on veel arvamus et Jumal paneb proovile.
Mina ei ole nõus nende väidetega:
Iga halb on millekski hea (ehk et pole halba ilma heata) - lapse surm, noore kalli lemmiklooma hukkumine ei pöördu minu jaoks mitte mingi valemiga millekski heaks, isegi mitte aja möödudes
Mis ei tapa, teeb tugevaks - pole nõus, sageli on nii, et mis ei tapa, teeb vigaseks, kas füüsiliselt või psüühiliselt, ja sel pole tugevusega midagi pistmist
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist