Raimonds Pauls

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 13:20 Sündisin 1970, vanem vend sai kassettmaki kuskil 70-ndate lõpus - mäletan, et mulle meeldis sellelt kassetikalt lasta Joel Steinfeldti Tiigrikutsut ja Tigu roomas (mingi?) lehe peal ning neid kaasa laulda - ja olin siis ikka üsna väike veel, üle 10 küll ei olnud. Arvan, et see oli 79-80.
Soome plokk oli loomulikult vajalik, et Soome telekat koos heliga vaadata.
Boney M ja ABBA tulid ikka raadiost ka vahetevahel ja mitte harva - kus nad muidu meile nii pähe kulunud on. "Money" tuli küll kindlasti, see oli mulle pähe kulunud enne juba kui aru sain, millest lugu räägib. Eks selle loo sisu klappis kommunistlike vaadetega - näe, kuidas kapitalistidel on raske elu, "I work all night, I work all day to pay the bills I have to pay, and still there never seems to be a single penny left for me" ...
Raimonds Paulsi nimi oli tuttav kõigile, Pugatšova hääl oli hea, aga mulle seostus tema isik ikkagi lapsest peale mingi Vene kultuuri pealesurumisega, ei oska täpselt öelda, miks. Küllap kogu Vene kultuuril oli tollal selline maik juures. Raimonds Pauls aga tundus ikka kuidagi lätlaslik ja Läti oma, kuigi see vist ei vasta tõele.
Jah, see kommenteerija on tabanud selle, mida isegi mäletan. Kuna venelasi ja venepärast/venekeelset tundus olema niigi süle ja seljaga, ukest ja aknast, siis paljusid eestlasi venepärase poole ei tõmmanud. Küll aga rõõmustati ja elati kaasa, kui keegi lätlane või leedukas ka kuidagi "pildis" oli. Või (rahvusvaheliste sündumuse puhul) keegi soomlane silma paistis.

Neid pehmeid meloodilisi popartiste (Boney M, ABBA) ei peetud 1980.-te NSVL-s mingiks eriliseks ohuks rahvale ja mängiti probleemideta raadios - küll aga ei sallitud võimude poolt näit. punki, metal-it.

Muidu, laulu "Miljon helepunast roosi" alguse sõnad olid mul lapsena pähe kulunud: "Miliona, miliona, miliona aalõh ros, isaknaa, isaknaa, viidiš tõõ..." veel enne, kui ma aru sain, mida see "isaknaa" tähendab :lol: Ilmselt pidi laulu tulema kuskilt (raadiost?) piisavalt palju, et lapsele pähe jäi. Meie vanusegrupile omane Pugatšova tollal ei tundunud, tundus vanema põlvkonna (venelaste) muusika või nii.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 10:37 Kas 80.-date lõpp juba mitte sattide ajastu ei olnud? Kui kõik katused ka seinad neid panne täis olid
Pilt
See oli pigem 90ndate suur moelaine. Meie alevis olid need vist peaaegu kõigil, v.a meil. Meie isa arvas, et mõttetult kallis vidin ja nii ta jäi. Paarkümmend aastat hiljem vedelesid need juba igal pool prügimäel. Mu naabritädi tegi ühest oma aeda grillialuse ja teise istutas lilled.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Jaan 2026 17:22
Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 10:37 Kas 80.-date lõpp juba mitte sattide ajastu ei olnud? Kui kõik katused ka seinad neid panne täis olid
Pilt
See oli pigem 90ndate suur moelaine. Meie alevis olid need vist peaaegu kõigil, v.a meil. Meie isa arvas, et mõttetult kallis vidin ja nii ta jäi. Paarkümmend aastat hiljem vedelesid need juba igal pool prügimäel. Mu naabritädi tegi ühest oma aeda grillialuse ja teise istutas lilled.
Jah, need sateliidi pannid olid alates 90.-test selleks, et õhu kaudu levivaid välismaa kanaleid vaadata saaks, firmad sõlmisid lepingu ja panid panni üles. Eks esialgu võis kallis olla, muidugi, aga nagu ikka, hind aja jooksul langes. Kuigi eksisteeris ka mingi pannide abil "mustalt" vaatamine (mingid kanali vaatamisõiguse lahtimuukimised vms.).
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 18:24Jah, need sateliidi pannid olid alates 90.-test selleks, et õhu kaudu levivaid välismaa kanaleid vaadata saaks, firmad sõlmisid lepingu ja panid panni üles. Eks esialgu võis kallis olla, muidugi, aga nagu ikka, hind aja jooksul langes. Kuigi eksisteeris ka mingi pannide abil "mustalt" vaatamine (mingid kanali vaatamisõiguse lahtimuukimised vms.).
Vabalt sai vaadata sat1, rtl jne saksa kanaleid, vist astra satelliidi pealt.
tv1000 ja midagi veel olid krüpteeritult d2-mac, mille vaatajakaarti sai nädala tagant ümber kodeerida, et pilti näitaks. Koodid olid netis vabalt saadaval.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 18:38
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 18:24Jah, need sateliidi pannid olid alates 90.-test selleks, et õhu kaudu levivaid välismaa kanaleid vaadata saaks, firmad sõlmisid lepingu ja panid panni üles. Eks esialgu võis kallis olla, muidugi, aga nagu ikka, hind aja jooksul langes. Kuigi eksisteeris ka mingi pannide abil "mustalt" vaatamine (mingid kanali vaatamisõiguse lahtimuukimised vms.).
tv1000 ja midagi veel olid krüpteeritult d2-mac, mille vaatajakaarti sai nädala tagant ümber kodeerida, et pilti näitaks. Koodid olid netis vabalt saadaval.
90ndate alguses netis vabalt saadaval? Ei usu nagu hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 23:06
Koodid olid netis vabalt saadaval.
Kas just 90 alguses, aga sel ajal kui sati pannid ja d2mac tuunerid olid. Ja nett oli siis ka olemas. Nett oli telefoniliini kaudu sissehelistamisega.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 23:06Koodid olid netis vabalt saadaval
Praegugi saadaval vaatasin, et leht veel alles.
http://www.d2mac-codes.freeservers.com/
Külaline

Huvitav, kas TV1000 näitab ikka täiskasvanute filme. Omal ajal sai neid ikka vaadatud. Vist oli tasuline küll. Aga meil ei olnud ka sati panni, vaid tuli kuidagi muudmoodi tele sisse.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 23:06
Külaline kirjutas: 19 Jaan 2026 18:38
Kusagilt neid sai. Mu isa ka alati oskas selle panni tööle saada jälle. It-guru ta polnud aga üsna algelise arvuti asjus oskaja.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2026 01:07
Koodid olid netis vabalt saadaval.

Kusagilt neid sai. Mu isa ka alati oskas selle panni tööle saada jälle. It-guru ta polnud aga üsna algelise arvuti asjus oskaja.
Vabalt igaüks neid ilmselt leida ei osanud, eriti netist, mis oli 90ndate alguses pea olematu. Ka arvutid olid sel ajal suht algelised, nii et "vabalt netist saadavad" koodid on üsna ulme tol ajal.
Aga mõned neid koode teadsid jah, pidi kogu aeg uuendama.
Külaline

Mina mäeltan, et käisin kuskilt elektroonikapoest neid kaarte ostmas. Natuke sai sellega olla, siis jälle kutu ja osta uus.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Jaan 2026 06:29 Mina mäeltan, et käisin kuskilt elektroonikapoest neid kaarte ostmas. Natuke sai sellega olla, siis jälle kutu ja osta uus.
Elektroonika poest sai komponendid, netist skeemi järgi sai seade kokku tinutatud millega vaatajakaarti uuendada ja arvutist läbi com pordi sai uuendused peale lasta kaardile.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kana, Mauno, Roosad tulbid ja 10 külalist