Raimonds Pauls

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 00:39
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:50
Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:29

Soome televisiooni ei näinud, Kesktelevisiooni ja Eesti Televisiooni nägi.
Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Kasvasin üles Kuusalus (80ndad) ja samuti ei mäleta mingit "Soome plokki". Telekast sai vaadata lisaks kohalikele kanalitele ka Soome kanaleid. Tallinna sugulased nägid ka Rootsi svt1 kanalit. Polnud kellelgi selleks mingit eriseadeldist.
Häda oli selles, et ühes asendis võttis kortermaja trepikoja antenn see kõige paremini vastu Soomet ja teises Kesktelevisiooni. Eestlased kruttisid Soome pildi heaks ja siis läks keegi (kellel läks Kesktelevisioon kehvemaks) ja kruttis tagasi. Lõpuks sai isal kõrini ja riputas kardinapuu külge mingi oma antenni, siis oli Soome pilt kogu aeg hea.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 17:14 Kus neid BoneyM-e ja ABBAsid siis nõuka ajal nii väga kuulata sai!? Lasti 1x aastas uusaasta ööl. Igapäevaselt olid ikka ETV peal ja Vikerraadios Veski ja Joala ja Kukerpillid ja Apelsin. Kesktelevisioonis Pugatšova ja muud vene artistid.
Melodija andis ABBA plaadi välja, mul oli see kodus, sattusin peale, kui parajasti müüdi. Boney M ja ABBA olid ka väikesed plaadid. Siis muidugi Italo disco ja Modern Talking, 80-ndate lõpus Pink Floyd, Deep Purple jne - plaadid tulid. Siis olid sellised plaadid, nagu Meloodiaid välismaa estraadilt. Sai kuulata küll. Ega viimaseid hitte muidugi plaatide pealt saada ei olnud, nagu One night in Bangkok, aga midagi ikkagi liikus.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:50Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Sa ilmselt lihtsalt ei tea. Ilma nn Soome plokki tekekasse paigaldamata ei näinud sa mingeid Soome kanaleid. Aga pea kõik lasid oma tuttavatel elektrionikutel need plokid paigaldada. Uuematel telekatel toimis kõik tavapäraselt ja kanaleid sai vahetada nupust.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 09:51
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:50Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Sa ilmselt lihtsalt ei tea. Ilma nn Soome plokki tekekasse paigaldamata ei näinud sa mingeid Soome kanaleid. Aga pea kõik lasid oma tuttavatel elektrionikutel need plokid paigaldada. Uuematel telekatel toimis kõik tavapäraselt ja kanaleid sai vahetada nupust.
Kui oldi sel ajal lapseeas või teismeline, ega siis ei teadnudki midagi mingitest plokkidest. Selliste asjadega tegeles isa ja ei arutatud seda lastega. Nemad siis nüüd raiuvad, et ei olnud mingit plokki, nägi küll. Üks siin ütleb, et hääleta ja must-valgelt nägi. Võib-olla, aga nii ju ei vaadatud telekat, ikka sooviti häält ja värve ka.
Külaline

Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Kasvasin üles Kuusalus (80ndad) ja samuti ei mäleta mingit "Soome plokki". Telekast sai vaadata lisaks kohalikele kanalitele ka Soome kanaleid. Tallinna sugulased nägid ka Rootsi svt1 kanalit. Polnud kellelgi selleks mingit eriseadeldist.
Aga neid soome plokke siiski pandi. Ma ei mäleta siis miks, kas selleks, et pilt oleks võimsam? Või pani see osa eestist, kelleni soome TV üldse ei levinud.

Siin ka paar toredat meenutust

https://www.postimees.ee/4000345/asjad- ... -ei-maleta

https://eestinaine.delfi.ee/artikkel/72 ... oju-joudis
Külaline

Tean küll! Meie telekal ei olnud Soome plokki, aga saime ikka aegajalt vaadata. Tõsi, kvaliteet oli väga halb. Ja kehva ilmaga ei näinud Raplas üldse mitte midagi. Minu arust neid plokke hakati panema kuskil 80ndate lõpu poole. Aga siin ma võin ka eksida.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 09:54
Kui oldi sel ajal lapseeas või teismeline, ega siis ei teadnudki midagi mingitest plokkidest. Selliste asjadega tegeles isa ja ei arutatud seda lastega. Nemad siis nüüd raiuvad, et ei olnud mingit plokki, nägi küll. Üks siin ütleb, et hääleta ja must-valgelt nägi. Võib-olla, aga nii ju ei vaadatud telekat, ikka sooviti häält ja värve ka.
Olen sündinud 1970 ja olin 80ndatel juba piisavalt suur teadmaks, mis meil oli või ei olnud. Ja kohe täiesti kindlasti meil ei olnud seda soome plokki. Mul on vanemad juba sellised vanamoelised inimesed, keda üldse ei huvitanud selline teema. Isegi värvitelekas tuli meie koju siis, kui juba kõikidel oli ammu olemas.
Aga ometi ma sellest mustvalgest telekast mäletan, et vaatasin mingit unemati lastesaadet soome kanalilt. Või oli see unemati neil miski lastesaadete logo. Ja MTV3-l öökull https://ekspress.delfi.ee/artikkel/6915 ... lendab-ara

Ja 80ndate keskel vaatasime suu ammuli Emmanuellet.
Külaline

Kas 80.-date lõpp juba mitte sattide ajastu ei olnud? Kui kõik katused ka seinad neid panne täis olid
Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 10:09Olen sündinud 1970 ja olin 80ndatel juba piisavalt suur teadmaks, mis meil oli või ei olnud. Ja kohe täiesti kindlasti meil ei olnud seda soome plokki. Mul on vanemad juba sellised vanamoelised inimesed, keda üldse ei huvitanud selline teema. Isegi värvitelekas tuli meie koju siis, kui juba kõikidel oli ammu olemas.
Aga ometi ma sellest mustvalgest telekast mäletan, et vaatasin mingit unemati lastesaadet soome kanalilt. Või oli see unemati neil miski lastesaadete logo. Ja MTV3-l öökull https://ekspress.delfi.ee/artikkel/6915 ... lendab-ara

Ilma Soome plokita ei saanud sa mingit Emnanuelle'i vaadata. See lihtsalt poleks tehniliselt võimalik olnud. Ja öökull oleks ka nii säbruline olnud, et sa poleks seda vaadata tahtnud. Ilma helita veel lisaks. Ma räägin, pea igale telekale sai see Soome plokk paigaldatud. Pigem oli harv juhus, kui seda polnud. https://www.tuglas.fi/minu-soome-asjad
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 09:54Üks siin ütleb, et hääleta ja must-valgelt nägi. Võib-olla, aga nii ju ei vaadatud telekat, ikka sooviti häält ja värve ka.
Sel ajal kui värvitelekaid veel polnud. Siis oli soome plokiks seade mis tegi heli kuuldavaks. See enne 1980a.
Kui hiljem tuli müüki värvitelekad, siis need olid secam värvidega ja ei saanud näidata soome tv värve, kuna seal oli pal süsteemis värvid. Siis tuli panna telekasse lisaks soome plokile(heli) ka pal polkid(värv). Ka lääne videomaki vaatamisels oli vaja neid plokke. Olen ise neid plokke pannud.
Sama oli ka raadiotega. Nõuka raadiotega ei saanud kuulata soome raadioid. Seal sageduse vahemikud ei klappinud.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 10:48
Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 10:09Olen sündinud 1970 ja olin 80ndatel juba piisavalt suur teadmaks, mis meil oli või ei olnud. Ja kohe täiesti kindlasti meil ei olnud seda soome plokki. Mul on vanemad juba sellised vanamoelised inimesed, keda üldse ei huvitanud selline teema. Isegi värvitelekas tuli meie koju siis, kui juba kõikidel oli ammu olemas.

Ilma Soome plokita ei saanud sa mingit Emnanuelle'i vaadata. See lihtsalt poleks tehniliselt võimalik olnud. Ja öökull oleks ka nii säbruline olnud, et sa poleks seda vaadata tahtnud. Ilma helita veel lisaks. Ma räägin, pea igale telekale sai see Soome plokk paigaldatud. Pigem oli harv juhus, kui seda polnud. https://www.tuglas.fi/minu-soome-asjad
Emmanuelle koha pealt ei vaidle. Seda me vaatasime koos sõpruskonnaga ühe sõbra kodus. Temal olid nö moodsad vanemad ja ilmselt oli neil see plokk telekas olemas. Aga oma kodus ma nägin ka soome tv-d, ilma igasuguse plokita. Tõsi, kvaliteet oli olematu.
Tolmukübe
Kontakt:

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 10:51
Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 09:54Üks siin ütleb, et hääleta ja must-valgelt nägi. Võib-olla, aga nii ju ei vaadatud telekat, ikka sooviti häält ja värve ka.
Sel ajal kui värvitelekaid veel polnud. Siis oli soome plokiks seade mis tegi heli kuuldavaks. See enne 1980a.
Kui hiljem tuli müüki värvitelekad, siis need olid secam värvidega ja ei saanud näidata soome tv värve, kuna seal oli pal süsteemis värvid. Siis tuli panna telekasse lisaks soome plokile(heli) ka pal polkid(värv). Ka lääne videomaki vaatamisels oli vaja neid plokke. Olen ise neid plokke pannud.
Sama oli ka raadiotega. Nõuka raadiotega ei saanud kuulata soome raadioid. Seal sageduse vahemikud ei klappinud.
Soome plokk pidi olema, et kvaliteetset pilti ja üldse heli tuleks. Minul oli kõige tavalisem must kaasaskantav väike vene raadio, Soome raadio tuli täiesti selgelt ja puhtalt. Kõik klappis.
Külaline

Mingit Soome raadiot kohe täiesti kindlalt oli kuulda. Selgelt ja puhtalt ja väikesest raadiost. Ja seda juba 70ndatel. Ilmselt oli see mingi ametlik kanal, mida tohtis siin kuulata.

Mäletan, et vanaemal koguaeg mängis see (ta oli ingeri soomlane).
Külaline

Kui soome raadiot tuli, siis mitte UKV lühilainelt.
Ilmselt siis CV kesklainelt või DV pilalt lainelt.

UKV ehk FM praegu seda ei saanud.
Seal oli vist miski Rock Radio kust popmuusikat sai mida diskodel lasti.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Jaan 2026 12:25 Kui soome raadiot tuli, siis mitte UKV lühilainelt.

Mu vanaema mingit rock raadiot kindlasti ei kuulanud. Pigem oli see mingi Vikerraadio formaadis kanal, kust tulid uudised jmt.
Tolmukübe
Kontakt:

Külaline kirjutas: 18 Jaan 2026 12:25 Kui soome raadiot tuli, siis mitte UKV lühilainelt.

Ega ma spetsialist ei ole, aga nii palju, kui ma mäletan, oli see UKV, kust see Soome raadio tuli. Ma mäletan, kui vasakult poolt kuulama hakata, siis kõige pealt oli see Soome raadio, siis tuli Majak, ja siis oli Vikerraadio. Siis oli natuke tühja maad, ja siis tuli I. programm, siis natuke jälle vaikust, ja raadioskaala lõpus oli suht kehva kvaliteediga Radio Luxembourg, pimedas oli seda kuulda. See Soome raadio oli jah rohkem Vikerraadio moodi, uudised ja neutraalne musa, aga pophitte tuli ka sealt ikkagi. Rockiraadio ta polnud.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 19:29
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:46No tore, kui sinu telekas käis ilma helita ja kruvikeerajaga. Teistel olid normaalsed telekad
Ei saanud olla normaalsemaid, kuna neid polnudki. Kõigil samad telekad olid. Väga valikut polnud.
Kõigil keerati soome kanali sagedus kruvikaga paika.
Kodus ei keeranud keegi telekat kruvikeerajaga. Osteti telekas, viidi töökotta (kodus öeldi selle kohta, et pandi Soome plokk), toodi tagasi ja kanalid olid saadaval samal viisil nagu ETV.
Külaline

Kuusalu kant ongi Soome rannikule kõige lähemalt. Ajalooliselt oli seal lausa soomlaste asuala, kuna sinna oli neil paadiga kõige lihtsam tulla ja 17. sajandil kolis sinna seal sadu soome peresid, kuna erinevalt Soomest ei olnud Eestis elades kohustust osaleda Rootsi kroonus (25 aastat, kui ma õigesti mäletan).
Külaline

Sündisin 1970, vanem vend sai kassettmaki kuskil 70-ndate lõpus - mäletan, et mulle meeldis sellelt kassetikalt lasta Joel Steinfeldti Tiigrikutsut ja Tigu roomas (mingi?) lehe peal ning neid kaasa laulda - ja olin siis ikka üsna väike veel, üle 10 küll ei olnud. Arvan, et see oli 79-80.
Soome plokk oli loomulikult vajalik, et Soome telekat koos heliga vaadata.
Boney M ja ABBA tulid ikka raadiost ka vahetevahel ja mitte harva - kus nad muidu meile nii pähe kulunud on. "Money" tuli küll kindlasti, see oli mulle pähe kulunud enne juba kui aru sain, millest lugu räägib. Eks selle loo sisu klappis kommunistlike vaadetega - näe, kuidas kapitalistidel on raske elu, "I work all night, I work all day to pay the bills I have to pay, and still there never seems to be a single penny left for me" ...
Raimonds Paulsi nimi oli tuttav kõigile, Pugatšova hääl oli hea, aga mulle seostus tema isik ikkagi lapsest peale mingi Vene kultuuri pealesurumisega, ei oska täpselt öelda, miks. Küllap kogu Vene kultuuril oli tollal selline maik juures. Raimonds Pauls aga tundus ikka kuidagi lätlaslik ja Läti oma, kuigi see vist ei vasta tõele.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 17:06 Huvitav, et Soome TV vaatamist ei segatud. Lääne raadiojaamu ju segati.
Segati, aga igale poole see segamine ei ulatunud. Ma see Kuusalu elanik ja mäletan, et oli perioode, kus sai päris hästi kuulata Radio Luxembourgi. Vahel oli pisut rohkem kahinat sees, aga muidu, eriti öösiti, oli täitsa kuulatav. Vahel sai isegi otse raadiost kassetikale lindistatud. Olid ikka ajad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Nõiamoor, Semrush [Bot] ja 7 külalist