Raimonds Pauls

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:06
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 17:33Lisaks pandi ju siinmail telekatesse nn Soome plokid, mis seda signaali võimendasid. Alati, kui uus telekas osteti, tuli see ju kohe töökotta viia, et see plokk peale pandaks.
Soome plokk oli, et saaksid kuulata heli. Heli vastuvõtu hertsid oli erinevad.
PAL plokk oli, et saaksid värvilist pilti. Nõuka telekas oli sekam värvidega.
Et signaali võimendaga, siis oli eraldi signaali võimendi.
Vahet pole, kodus öeldi selle kohta, et telekasse tuleb panna Soome plokk, muidu ei näe.
Külaline

Pugatšova on imeline artist! Poleks tema parim iga möödunud Venemaal, võinuks temast maailmakuulus staar saada. Muidugi tema muusika erines ABBAst, aga tegelikult ei olnud viletsam.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:21Vahet pole, kodus öeldi selle kohta, et telekasse tuleb panna Soome plokk, muidu ei näe.
Nägi ilma polkkideta.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:28
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:21Vahet pole, kodus öeldi selle kohta, et telekasse tuleb panna Soome plokk, muidu ei näe.
Nägi ilma polkkideta.
Soome televisiooni ei näinud, Kesktelevisiooni ja Eesti Televisiooni nägi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:29
Nägi ilma polkkideta.
Nägi ka soomet, ainult helita.
Oli nõuka mustvalge telekas, kanalit tuli keerata PTK plokist.
Sagedust sai regullida kruvikaga täpseks ühest august teleka ees.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:37
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:29
Nägi ilma polkkideta.
Nägi ka soomet, ainult helita.
Oli nõuka mustvalge telekas, kanalit tuli keerata PTK plokist.
Sagedust sai regullida kruvikaga täpseks ühest august teleka ees.
No tore, kui sinu telekas käis ilma helita ja kruvikeerajaga. Teistel olid normaalsed telekad, kust Soome kanalid tulid nuppu vajutades. Meie pere ostis esimese värviteleka aastal 1983.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:17See vist jälle mingi Tallinna värk siis, sest meie Pärnu auulis polnud 70-ndatel keegi kassettmakist kuulnudki.
Meie Lõuna-Eestis ei olnud sellist sõnagi kuulnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:46No tore, kui sinu telekas käis ilma helita ja kruvikeerajaga. Teistel olid normaalsed telekad, kust Soome kanalid tulid nuppu vajutades. Meie pere ostis esimese värviteleka aastal 1983.
Jah sel ajal sai ka meil pere uue värvika. U 50 kg kaaluv footon vist oli.
Sellel sai ka panna ise pal ploki ja heli ploki.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:46No tore, kui sinu telekas käis ilma helita ja kruvikeerajaga. Teistel olid normaalsed telekad
Ei saanud olla normaalsemaid, kuna neid polnudki. Kõigil samad telekad olid. Väga valikut polnud.
Kõigil keerati soome kanali sagedus kruvikaga paika.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 16:37
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 14:33Eks ma kuulasin ka lapsena ABBAt ja Boney M-i
ABBA on ju samasugune la-lla-la nagu vene estraad, Boney M-l on 1 hea lugu. Miks te omapärast Amanda Leari ei kuulanud, see oli siis kuum teema?
Või mis nende lääne artistide kuulamisega ikka uhkustada, meie lauljate paremad lood olid ju lääne lugude coverid. Paremate sõnadega ja Joala puhul sageli ka paremini lauldud kui originaalesitajal.
TA olen. Kuulsin ka Amanda Leari. Kuigi ei olnud fänn ega midagi - lihtsalt raadiost tuli. Teema ei olnud sellest, mis muusikat tol ajal kuulati või kes lauljatest meeldib, vaid sellest, mis mälestusi ja emotsioone teatud muusika tekitab.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 17:14 Kus neid BoneyM-e ja ABBAsid siis nõuka ajal nii väga kuulata sai!? Lasti 1x aastas uusaasta ööl. Igapäevaselt olid ikka ETV peal ja Vikerraadios Veski ja Joala ja Kukerpillid ja Apelsin. Kesktelevisioonis Pugatšova ja muud vene artistid.
Minu arust teles neid ei lastud, aga mu vanemal vennal olid kasseti peal. Lisaks nimetatutele olid veel Smokie (Alice) ja KISS.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:29
Nägi ilma polkkideta.
Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Külaline

Plaadid olid ka siis olemas. Plaadimängijad ju olid küll kõigil olemas. Althõlma sai igasugu Lääne artiste. Lisaks mäletan, et olid ka lintmagnetofonid, kuhu sai ise salvestada plaatide pealt, kui kellelgi oli hea plaat. Minu arust osasid Lääne artiste andis isegi Melodia välja.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 22:57 Althõlma sai igasugu Lääne artiste.
Selleks pidi Viru ärikatega tuttav olema või turult tohutu summa eest ostma.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:44
Guest kirjutas: Kus neid BoneyM-e ja ABBAsid siis nõuka ajal nii väga kuulata sai!? Lasti 1x aastas uusaasta ööl. Igapäevaselt olid ikka ETV peal ja Vikerraadios Veski ja Joala ja Kukerpillid ja Apelsin. Kesktelevisioonis Pugatšova ja muud vene artistid.
Minu arust teles neid ei lastud, aga mu vanemal vennal olid kasseti peal. Lisaks nimetatutele olid veel Smokie (Alice) ja KISS.
Nii läänelikke küll ei lastud, need oleks nõuka inimese moraali kohe ära rikkunud. Sotsmaade omi näidati korraks aastavahetusel.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 18:17
Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:05
Ei peksa. Eks kontrolli ise järgi, millal neid tootma hakati ja millal kaubandusvõrgus müüma. Äkki siis saad ise ka aru, et ise peksad siin segast.
See vist jälle mingi Tallinna värk siis, sest meie Pärnu auulis polnud 70-ndatel keegi kassettmakist kuulnudki. Isegi lintmakke oli väga vähestel.
mine sa ka metsa tead. Mulle toodi vist ühe klassist viimasena kassettmakk 1980 aastal. https://builderhub-et.techinfus.com/mag ... tnye-sssr/
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:50
Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 18:29
Nägi ilma polkkideta.
Elasin Raplas ja meil ei olnud mingit plokki. Nägin Soomet, aga pilt oli kehv. Nähtavus sõltus paljuski ilmast. Kehva ilmaga ei pruukinud midagi näha.
Kasvasin üles Kuusalus (80ndad) ja samuti ei mäleta mingit "Soome plokki". Telekast sai vaadata lisaks kohalikele kanalitele ka Soome kanaleid. Tallinna sugulased nägid ka Rootsi svt1 kanalit. Polnud kellelgi selleks mingit eriseadeldist.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 22:57 Plaadid olid ka siis olemas. Plaadimängijad ju olid küll kõigil olemas. Althõlma sai igasugu Lääne artiste. Lisaks mäletan, et olid ka lintmagnetofonid, kuhu sai ise salvestada plaatide pealt, kui kellelgi oli hea plaat. Minu arust osasid Lääne artiste andis isegi Melodia välja.
Jah, just. Näit meil oli kodus 1980.-tel Melodia plaat, kus oli Smokie "I meet you at midnight", Herreys "Diggi loo, diggi ley" ja mis kõik veel. Lapsena grammofoni ja suurte kõlarite abil kuulasin. Raadios Tõnis Erilaid jt. melomaanidest saatejuhid mängisid lääne muusikat (ja kui lugusid väga taheti, siis lindistati raadiost kasssettidele, muidugi, kvaliteet ei tulnud nii teab mis hea, aga ei põlatud ära).

Ebasoositumaid lääne bände sai althõlma (olla "plaadimägi" olnud, st. seal kohtusid need, kes tahtsid plaate mitteametlikult osta-müüa-vahetada). Ma ise olin liiga noor, et sellega tegeleda, aga kuulnud olin.
Külaline

Nagu ikka nõukaaja teemades, on ilmselt ka siin erinevad ajajärgud sassis.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Jaan 2026 23:05
Külaline kirjutas: 17 Jaan 2026 19:44
Guest kirjutas: Kus neid BoneyM-e ja ABBAsid siis nõuka ajal nii väga kuulata sai!? Lasti 1x aastas uusaasta ööl. Igapäevaselt olid ikka ETV peal ja Vikerraadios Veski ja Joala ja Kukerpillid ja Apelsin. Kesktelevisioonis Pugatšova ja muud vene artistid.
Nii läänelikke küll ei lastud, need oleks nõuka inimese moraali kohe ära rikkunud. Sotsmaade omi näidati korraks aastavahetusel.
Veskit, Aplesini ja kõiki Eesti esitajaid kuulis raadiost kõige rohkem, selge see. Minu popil noorel sugulasel olid seina peal plakatid Karavan ja Mahavok (neid kõlbas siis kuulata). Grapsi, pakun, kuulasid ka nooremad (vanemad inimesed ütlesid, et see on müra ja ta karjub). Aga Kukerpille ja Suveniiri oleks ilmselt ainult relvaähvardusel kuulanud (tundus täiesti vanainimeste värk). Vahemärkusena: Kukerpillide osas uuel Eesti ajal pöördus, st. just Kukerpillid muutusid nagu ajatuks ja popiks noorte folkarite seas.

Aga mingi valik lääne muusikat isegi oli Eesti Raadio päevastes muusikasaadetes. Tollal ei mängitud lugusid küll suvakalt uudiste vahele, vaid jutusaade lõppes ära ja mäletan, kuidas teadustaja tollasele teadustajale omaselt tõsiselt ja väärikalt välja kuulutas, et lugupeetud raadiokuulajad, nüüd on kavas meeleolumuusika, teile esineb ansambel Pet Shop Boys ja ansambel Queen (siis loeti üles lood). See tegi meile, lastele, nalja, kuna teadustaja tõsine hääl nagu ei sobinud sellise muusika juurde. Soovisaade, kus sooviti ja mängiti palju lääne muusikat (see oli õhtuti) oli veidi vabama olekuga saatejuhiga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], dimple, Google [Bot], Karlsson, Kägu369, Mammut, Semrush [Bot] ja 9 külalist