Hästi. Minu laps õppis, lõi karjääri, sai edukaks ettevõtjaks ning lõi suurepärase perekonna, teades minu varadest ning igakuistest sissetulekutest kõike detailselt. Samuti teab, mille pärib, millises arvutis ja millises failis on vajalikud dokumendid ning kõikide viimaste aastate/aastakümnete lepingud, kokkulepped, hinnad, hinnamuudatused ning muu oluline, k.a. maksuamet, kes on advokaat jm oluline jooksev teave. Kui mind enam pole, peab 2-3 nädalaga kõik selgeks saama, arved kirjutama ja asja edasi viima.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 19:35Täpselt nii, sellepärast meiegi oleme algusest peale haridusele suurt rõhku pannud. Igaüks peaks tegema tööd, mis rõõmu ja huvi valmistab, ja õppima pingutama. Me eeldamegi, et ta loob oma karjääri ja näeb vaeva. Kui ükskord pärib vara, millest tal aimugi pole, saab otsustada, millal müüb ja investeerib, igal juhul on selleks ajaks juba piisavalt nutikaks saanud.Külaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 19:15Meie peres ja kasvatuses ei huvita mingi vara väärtus kedagi, vaid see, kui palju see passiivselt toodab. Ei hakka ju müüma ja lihtsalt raha laiaks lööma. Ma keeraks hauas külge, kui mu laps müüks miljonite eest vara maha ja lihtsalt elaks selle laiaks. See ei ole ju normaalne kasvatus, see on mingi ajupuudelise teKülaline kirjutas: ↑05 Jaan 2026 18:53
Seda ta muidugi teab, aga ei tea ärimaadest midagi, nende väärtus ületab kinnisvara oma rohkem kui kahekordselt ja ainult kasvab.
Lapsele investeerimine
-
Külaline
-
Külaline
pole hea, kui lapsed väga noores eas liiga palju rahale ja investeerimisele mõtlevad. Jäägu ikka lasteks - piisab sellestki, kui saavad oma taskuraha ja siis ise otsustavad, kas koguvad millekski suuremaks või löövad kohe läbi.
Liiga rahale orienteeritud inimesed on külmad ja arvestavad.
*olen ise finantsinimene, aga raha pole kindlasti mingi jumal mulle ja eraelus sellele palju ei mõtle.
*olen ise finantsinimene, aga raha pole kindlasti mingi jumal mulle ja eraelus sellele palju ei mõtle.
-
Külaline
Usun, et meil kõigil on rahakogumine alanud juba aasta-paariselt. Rahakasvatust tuleb õpetada maast madalast.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 09:28 pole hea, kui lapsed väga noores eas liiga palju rahale ja investeerimisele mõtlevad. Jäägu ikka lasteks - piisab sellestki, kui saavad oma taskuraha ja siis ise otsustavad, kas koguvad millekski suuremaks või löövad kohe läbi.
-
Külaline
Ma oleks küll soovinud, et mulle sellist asja varakult oleks õpetatud. Nüüd pusi ja õpi nullist. Oleks võinud oluliselt varem investeerimisega alustada.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 09:28 pole hea, kui lapsed väga noores eas liiga palju rahale ja investeerimisele mõtlevad. Jäägu ikka lasteks - piisab sellestki, kui saavad oma taskuraha ja siis ise otsustavad, kas koguvad millekski suuremaks või löövad kohe läbi.
-
Külaline
vaevalt sa sõimeeas investeerimisega aega viitsid...Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:21Usun, et meil kõigil on rahakogumine alanud juba aasta-paariselt. Rahakasvatust tuleb õpetada maast madalast.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 09:28 pole hea, kui lapsed väga noores eas liiga palju rahale ja investeerimisele mõtlevad. Jäägu ikka lasteks - piisab sellestki, kui saavad oma taskuraha ja siis ise otsustavad, kas koguvad millekski suuremaks või löövad kohe läbi.
Koolieelikulgi on suur vahe, kas ta kogub või kasvatab. Pole normaalne, kui seitsmeaastased viidavad aega iga hommik börsikõikumisi jälgides.
Ja õpetama peaks rohkem küll, aga sellist üldist rahatarkust, puhvri vajalikkust, mõistlikke rahaotsuseid.
-
Külaline
Kas sina ei kogunud lapsena raha? Kõigil lastel on mündid kuskil hoiulaekas, sul siis polnud?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:57vaevalt sa sõimeeas investeerimisega aega viitsid...Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:21Usun, et meil kõigil on rahakogumine alanud juba aasta-paariselt. Rahakasvatust tuleb õpetada maast madalast.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 09:28 pole hea, kui lapsed väga noores eas liiga palju rahale ja investeerimisele mõtlevad. Jäägu ikka lasteks - piisab sellestki, kui saavad oma taskuraha ja siis ise otsustavad, kas koguvad millekski suuremaks või löövad kohe läbi.
Koolieelikulgi on suur vahe, kas ta kogub või kasvatab. Pole normaalne, kui seitsmeaastased viidavad aega iga hommik börsikõikumisi jälgides.
Ja õpetama peaks rohkem küll, aga sellist üldist rahatarkust, puhvri vajalikkust, mõistlikke rahaotsuseid.
-
Külaline
muidugi kogusin, oli hoiulaegas ja mul on alati varu olnud. Ka praegu on hoiused, sambad ja kinnisvara. Aga ma räägin sellest, et LAPS ei peaks börsil toimuvat igapäevaselt vahtima, see tekitab stressi ja liigset hasarti raha osas. Ebatervet suhtumist, noh.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:13Kas sina ei kogunud lapsena raha? Kõigil lastel on mündid kuskil hoiulaekas, sul siis polnud?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:57vaevalt sa sõimeeas investeerimisega aega viitsid...Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:21
Usun, et meil kõigil on rahakogumine alanud juba aasta-paariselt. Rahakasvatust tuleb õpetada maast madalast.
Tulemuseks on nagu see naine, kes magamistoas börsigraafikuid seinal hoidis.
-
Külaline
Kust selline arvamus üldse, et laps peab börsi jälgima?Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:22muidugi kogusin, oli hoiulaegas ja mul on alati varu olnud. Ka praegu on hoiused, sambad ja kinnisvara. Aga ma räägin sellest, et LAPS ei peaks börsil toimuvat igapäevaselt vahtima, see tekitab stressi ja liigset hasarti raha osas. Ebatervet suhtumist, noh.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:13Kas sina ei kogunud lapsena raha? Kõigil lastel on mündid kuskil hoiulaekas, sul siis polnud?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:57
vaevalt sa sõimeeas investeerimisega aega viitsid...
-
Külaline
Sellest ei ole juttugi olnud, et LAPS peaks börsil vahtima, vaid et tema vanemad koguvad lapsele sünnist saati raha, mis on investeeritud ning toodab juurde.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:22muidugi kogusin, oli hoiulaegas ja mul on alati varu olnud. Ka praegu on hoiused, sambad ja kinnisvara. Aga ma räägin sellest, et LAPS ei peaks börsil toimuvat igapäevaselt vahtima, see tekitab stressi ja liigset hasarti raha osas. Ebatervet suhtumist, noh.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:13Kas sina ei kogunud lapsena raha? Kõigil lastel on mündid kuskil hoiulaekas, sul siis polnud?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:57
-
Külaline
Inimesed on erinevad, test, mida lastele tehakse kommi ja ootamisega, et kas vahetu nauding ühe kommiga või ootamisega kahe kommiga, näitab tegelikult põhiloomust. See palju ei muutu, kui teadlikult ei arenda aastast aastasse. Ettevõtlikel inimestel kipuvad olema ka ettevõtlikud lapsed, aga samas mitte kõik, erinevusi on palju. Üldiselt paljud väga rikkad inimesed koolitavad oma lapsi parimates koolides ja siis keeravad rahakraanid kinni, et mitte tappa isiklikku mõtlemisvõimet ja töövõimekust. See pole küll väga sage tava loomeinimeste juures.
Investeerimisest olulisem on sisendada lapsele, et ta peab alati igas olukorras tegema oma parima, kasutama ära oma võimed, mitte lootma, et ühel päeval pärib selle või teise. Vaesematest peredest pärit lastel on mõnikord ka palju suurem kirg parema elu peale jõuda, võrreldes nendega, kes harjunud külluse keskel elama, aga seegi pole reegel. Meie laps näiteks pole ettevõtjate geeni pärinud, puhas humanitaar, seega müüsime firma maha, ega oota mingit järjepidevust selles osas.
Investeerimisest olulisem on sisendada lapsele, et ta peab alati igas olukorras tegema oma parima, kasutama ära oma võimed, mitte lootma, et ühel päeval pärib selle või teise. Vaesematest peredest pärit lastel on mõnikord ka palju suurem kirg parema elu peale jõuda, võrreldes nendega, kes harjunud külluse keskel elama, aga seegi pole reegel. Meie laps näiteks pole ettevõtjate geeni pärinud, puhas humanitaar, seega müüsime firma maha, ega oota mingit järjepidevust selles osas.
-
Külaline
Muidugi ei pea laps börsil toimuvat vahtima, ammugi mitte igapäevaselt. Seda teevad kauplejad, mitte pikaajalised investorid. Sa ise ei jälgi ka ju igapäevaselt oma investeeringuid. Mina ka ei jälgi, kuigi portfell on juba kuuekohaline.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:22muidugi kogusin, oli hoiulaegas ja mul on alati varu olnud. Ka praegu on hoiused, sambad ja kinnisvara. Aga ma räägin sellest, et LAPS ei peaks börsil toimuvat igapäevaselt vahtima, see tekitab stressi ja liigset hasarti raha osas. Ebatervet suhtumist, noh.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 12:13Kas sina ei kogunud lapsena raha? Kõigil lastel on mündid kuskil hoiulaekas, sul siis polnud?Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 11:57
Seda tahan ka lastele õpetada, et rahatarkus ja investeerimine on nagu oma hammaste eest hoolitsemine: algul võib-olla tüütu ja arusaamatu, aga kui harjumus on juba tekkinud, siis on see lihtne ja võtab väga vähe aega. Samas kui hambaid korralikult ei pese ja hambaarsti juures ei käi, siis on tagajärjed valusad, kulukad ja aeganõudvad. Täpselt sama on ka rahaasjade eest hoolitsemisega.
LHV kasvukonto. Piisavalt lihtne, et lastega koos vaadata ja arutada, milline portfell kokku panna ja lastele on teenustasuta.Guest kirjutas: ↑30 Dets 2025 18:05 Kes investeerib oma lapse jaoks mingil konkreetsel platvormil, siis mis lahenduse olete valinud ja miks selle konkreetse?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist