Toit ei pea maitsev olema

vana hea klassika
Tolmukübe
Kontakt:

Toit ei pea maitsev olema

Postitus Postitas Tolmukübe »

Lugesin kuskilt sellest ideest. Et põhiline, et ei oleks hea maitsega, et siis ei teki ülesöömist. Muidu mugid ja mugid ja lähedki paksuks, või ei õnnestu alla võtta. Aga niiviisi, ebameeldiv asi taldrikul.. Idee on hea.. ? Kas keegi nii toitub? Mida ideest arvate?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Jah, maitsev ei pea olema, aga ebameeldiv ka olla ei tohi. Seda olen ise ka mõelnud, et tegelikult saab ennast täiesti kasvatada iga päev näiteks tatart kana rinnafileega sööma (mis minu jaoks on üks ääretult igav ja mitte isuäratav toit), sest eesmärk on ju kõht täis saada. Vahel harva siis premeeriks end millegi maitsvaga. Kokku kasulik nii tervisele kui ka rahakotile, kindel see.
Külaline

Ebakvaliteetne või käpardliku koka poolt nässu keeratud (näit. põhja kõrbenud) ei tohiks toit muidugi olla - aga ilmselt ei mõelnud teemaalgataja seda.

Kui toit on nö. aus, st iseenesest ehedast toorainest, aga lihtsakoeline - näit. küpsetatud lihatükk, keedetud kartul, köögivili, talvisel ajal hapukapsas/hapukurk, lihtne leib, (magustamata) kohupiim, või ... Siis inimene tõenäoliselt sööbki nii palju, et ei oleks kõhutühjust.

Kui aga hakatakse juba tegema igasugu paljudest komponentidest kokku miksitud super-maitsekombinatsioone, võib palju suurema tõenäosusega hakata sööma meelelahutuse pärast, märkamatult rohkem süüa. Siis nõuab juba teadlikku enesejälgimist, et stopp!, üle ei söö.
Külaline

Inimene, kes sööb vaid selleks, et elus püsida võib tõesti ka mittemaitsvat toitu süüa. Temal ei ole maitse ega toidust saadav maitseelamus tähtis. On tõesti selliseid inimesi, kes nälga üldse ei tunnegi ja peavad siis elus püsimiseks ikka midagi omale sisse pressima.

Aga ma arvan, et 99% inimestest söövad ikka nii, et ka maitseks. Vb mingi aja saab ka nii toituda, et ei pea üldse maitsema aga minu arust siis on veel suurem oht üle süüa, sest koguaeg tuntakse puudust just sellest maitsenaudingust.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 14:50 Inimene, kes sööb vaid selleks, et elus püsida võib tõesti ka mittemaitsvat toitu süüa. Temal ei ole maitse ega toidust saadav maitseelamus tähtis. On tõesti selliseid inimesi, kes nälga üldse ei tunnegi ja peavad siis elus püsimiseks ikka midagi omale sisse pressima.

Aga ma arvan, et 99% inimestest söövad ikka nii, et ka maitseks. Vb mingi aja saab ka nii toituda, et ei pea üldse maitsema aga minu arust siis on veel suurem oht üle süüa, sest koguaeg tuntakse puudust just sellest maitsenaudingust.
Miks sa arvad, et just maitsenaudingust puudust tuntakse? Mina arvan, et puudust tuntakse üldse naudingust, dopamiinist, mille saamiseks on söömine üks lihtsamini kättesaadavaid. Kui inimene saab naudingud mujalt, näiteks inimsuhetest, seksist, kunstist, loodusest, armastusest, spordist, isegi tulemuslikust tööst on võimalik, siis ei vaja ta sööginaudinguid, kui teadvustab, et need ei ole kõige tervislikumad.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 14:18 Jah, maitsev ei pea olema, aga ebameeldiv ka olla ei tohi. Seda olen ise ka mõelnud, et tegelikult saab ennast täiesti kasvatada iga päev näiteks tatart kana rinnafileega sööma (mis minu jaoks on üks ääretult igav ja mitte isuäratav toit), sest eesmärk on ju kõht täis saada. Vahel harva siis premeeriks end millegi maitsvaga. Kokku kasulik nii tervisele kui ka rahakotile, kindel see.
Minu meelest tatar ja kanafilee (ja mingi porgandisalat vms. juurde) on piisavalt lihtne ja primitiivne, et ei tekiks tunnet, et ma ei suuda söömist lõpetada, ma võtaks ikka veel juurde (nagu võib kergesti juhtuda mingite hõrgutistega). Kas nüüd just iga päev sama peaks tampima (see läheks juba toitaineliselt ühekülgseks), mõistlikum oleks teiste toiduiainetega vaheldada - aga hoida kombinatsioonid lihtsad.
Tolmukübe
Kontakt:

Mina nüüd mõtlen kohe, et tatrale saab nt aroomisoola peale raputada, ja kanafileed võis praadida (või pidi tervislik olema, erinevalt margariinist, ja palju seda võid ikka pannile läheb), mõlemad annavad maitset, aga toidud lihtsad, seega saab tatart/kanafileed süüa küll. Või võib ketšupit maitseks kõrvale võtta, kui nii mõelda, siis ketšup on ka köögiviljatoit (ühest mu teisest teemast). Ja tomatid omakorda on tervislikud.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 08 Jaan 2026 16:00 Mina nüüd mõtlen kohe, et tatrale saab nt aroomisoola peale raputada, ja kanafileed võis praadida (või pidi tervislik olema, erinevalt margariinist, ja palju seda võid ikka pannile läheb), mõlemad annavad maitset, aga toidud lihtsad, seega saab tatart/kanafileed süüa küll. Või võib ketšupit maitseks kõrvale võtta, kui nii mõelda, siis ketšup on ka köögiviljatoit (ühest mu teisest teemast). Ja tomatid omakorda on tervislikud.
Ketšup on suhkurt täis ja sisaldab üsna vähe tomateid 😃 kui just ise seda ei tee.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 16:05
Tolmukübe kirjutas: 08 Jaan 2026 16:00 Mina nüüd mõtlen kohe, et tatrale saab nt aroomisoola peale raputada, ja kanafileed võis praadida (või pidi tervislik olema, erinevalt margariinist, ja palju seda võid ikka pannile läheb), mõlemad annavad maitset, aga toidud lihtsad, seega saab tatart/kanafileed süüa küll. Või võib ketšupit maitseks kõrvale võtta, kui nii mõelda, siis ketšup on ka köögiviljatoit (ühest mu teisest teemast). Ja tomatid omakorda on tervislikud.
Ketšup on suhkurt täis ja sisaldab üsna vähe tomateid 😃 kui just ise seda ei tee.
On olemas ka ilma lisatud suhkruta ketšupit, tegelikult.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 16:17
See on väga vastik! Ma ükskord ostsin ja lõpuks viskasin minema - ei suutnud mina seda süüa.
Tolmukübe
Kontakt:

Vene ajal müüdi tomatipastat, lahtiselt poes. Mina seda ei ostnud, ei oska öelda, mis maitsega see oli, kas seal oli suhkrut sees, või mitte. Vast ikka naturaalne. Ei tea, kas midagi sarnast tänapäeval ka müügis on? Vbl see on tervislikum alternatiiv ketšupile.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 08 Jaan 2026 17:27 Vene ajal müüdi tomatipastat, lahtiselt poes. Mina seda ei ostnud, ei oska öelda, mis maitsega see oli, kas seal oli suhkrut sees, või mitte. Vast ikka naturaalne. Ei tea, kas midagi sarnast tänapäeval ka müügis on? Vbl see on tervislikum alternatiiv ketšupile.
Paljudes maades on tomatipasta elementaarne toidu valmistamisel. Aga ma ei tea, et seda paljalt söödaks, ikka roogade koostises kasutatakse. Müüakse ka Eestis, pakendatud väiksesse plekk-karpi või tetrapakki (avatud pakend tuleb mõne päeva jooksul ära kasutada, muidu läheb hallitama).
Külaline

Sa vist pole viimasel ajal poes ketšupipudeleid vaadanud? Levinumate kaubamärkide ketšupid sisaldavad tomatit palju ja valikus on ka ilma lisatud suhkruta/vähendatud soolasisaldusega variant. Kui valida mõni odavam "ketšupilaadne toode", võib olla muidugi teine lugu.
Külaline

Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 16:50
Guest kirjutas: 08 Jaan 2026 16:17
See on väga vastik! Ma ükskord ostsin ja lõpuks viskasin minema - ei suutnud mina seda süüa.
Midagi vastikut seal ei ole, tuttavat magusat maitset lihtsalt pole. Sööme seda juba aastaid. Ma küll ei tea, mis firma omast sina räägid, mina kasutan Felixit.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mis nõiajaht see ketšupile on, mu meelest majonees on kordi hullem, aga kõik undavad selle ketšupi suhkrusisalduse vms kallal. Palju te seda siis sööte, mina panen umbes supilusikatäie heal juhul või siis mõne toidu sisse (hakklihakastmele nt) törtsu. See pole ju teab mis kaloraaz...
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 08 Jaan 2026 19:14 Mis nõiajaht see ketšupile on, mu meelest majonees on kordi hullem, aga kõik undavad selle ketšupi suhkrusisalduse vms kallal. Palju te seda siis sööte, mina panen umbes supilusikatäie heal juhul või siis mõne toidu sisse (hakklihakastmele nt) törtsu. See pole ju teab mis kaloraaz...
Noh, kõik oleneb, kui tihti sa seda lusikatäit võtad. See on umbes sama jutt, kui et mis see väike suhkur ikka teeb, kui seda natuke igale söögile lisan. Ketšupi suhkrusisaldus on üldiselt ju päris vinge, kuskil 20% ümber, mis tähendab, et viiendik sinu lusikatäiest on suhkur. Sa ju ei võtaks seda niisama söögile juurde? Majoneesis on suhkrut palju vähem, mingi 5% vist oli. Majonees on rasvasem, aga rasvasus pole üldse nii hull tänapäeva toitumisteaduse vaates kui suhkur.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 08 Jaan 2026 19:14Mis nõiajaht see ketšupile on, mu meelest majonees on kordi hullem, aga kõik undavad selle ketšupi suhkrusisalduse vms kallal. Palju te seda siis sööte, mina panen umbes supilusikatäie heal juhul või siis mõne toidu sisse (hakklihakastmele nt) törtsu. See pole ju teab mis kaloraaz...
Kaloraaž pole põhiline, suhkur ja süsivesikud on (pahalased).
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2026 18:06
Sa vist pole viimasel ajal poes ketšupipudeleid vaadanud? Levinumate kaubamärkide ketšupid sisaldavad tomatit palju ja valikus on ka ilma lisatud suhkruta/vähendatud soolasisaldusega variant. Kui valida mõni odavam "ketšupilaadne toode", võib olla muidugi teine lugu.
Ega ausaltöeldes ei ole tõesti. Vanasti olin suur ketšupi sööja. Nüüd enam mitte nii väga ja ostan väga harva. Minu jaoks on see nii kallik läinud.
Toitudes ka kasutan pigem puhast konsentreeritud tomatipüreed või puhast passeeritud tomatipüreed.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2026 21:17
Nõiamoor kirjutas: 08 Jaan 2026 19:14Mis nõiajaht see ketšupile on, mu meelest majonees on kordi hullem, aga kõik undavad selle ketšupi suhkrusisalduse vms kallal. Palju te seda siis sööte, mina panen umbes supilusikatäie heal juhul või siis mõne toidu sisse (hakklihakastmele nt) törtsu. See pole ju teab mis kaloraaz...
Kes normaalselt toitub ja palju liigub, ei pea suhkrut mingiks pahalaseks - eriti ketšupi sees! Kui vereproovid korras, ei tapa ketšup küll kedagi 😄
Küpsetame kooke, teeme magustoite, mees joob kohvi ja teed suhkruga - proovid nagu noorel inimesel. Oleme 60+.
Ei tasu lolliks ka minna.
Külaline

Külaline kirjutas: 08 Jaan 2026 21:23
Külaline kirjutas: 08 Jaan 2026 21:17
Kes normaalselt toitub ja palju liigub, ei pea suhkrut mingiks pahalaseks - eriti ketšupi sees! Kui vereproovid korras, ei tapa ketšup küll kedagi 😄
Küpsetame kooke, teeme magustoite, mees joob kohvi ja teed suhkruga - proovid nagu noorel inimesel. Oleme 60+.
Ei tasu lolliks ka minna.
Nii on. Aga ketšupit köögiviljatoiduks pidada on jaburus kuubis 😄
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 8 külalist