Kus õppida eesti keele õigekirja

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kus õppida eesti keele õigekirja

Postitus Postitas Külaline »

Olen eestlane. Väga tihti kahtlen oma eesti keele õigekirjas.
Kas kuskil viiakse läbi selliseid kursuseid, mida võiksite soovitada?
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kursustest ei tea, aga tihti aitab, kui sõna guuglisse panna, ja kohe lööb õige vaste koos EKI-ga ette, aga alati mitte. Siis tuleb kirjutada sõna ja sõnaveeb, ja siis saadki õigekirja. Neid sõnu on ju nii palju, kes jõuab kursusi teha, need tulevad väga mahukad, ei usu, et kuskil korraldatakse. Vbl keeleinspektsioonil on infot.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 04 Jaan 2026 09:49 Kursustest ei tea, aga tihti aitab, kui sõna guuglisse panna, ja kohe lööb õige vaste koos EKI-ga ette, aga alati mitte. Siis tuleb kirjutada sõna ja sõnaveeb, ja siis saadki õigekirja. Neid sõnu on ju nii palju, kes jõuab kursusi teha, need tulevad väga mahukad, ei usu, et kuskil korraldatakse. Vbl keeleinspektsioonil on infot.
Enne kui sa neid EKI-sid ja sõnaveebe kasutad, tuleks teha väike kursus, kuidas neid kasutada. Nagu sinu "nõuannetest" siin näeb, sa paned lingi, aga ei saa sellel leiduvast infost ise aru või saada aru risti vastupidi.
Külaline

Soovitan kasutada keeleõppijale mõeldud (mitte tavalist) sõnaveebi: https://sonaveeb.ee/lite
Külaline

TA olen. Neid paari sõna, mida ma keerata ja käänata ei oska, suudan kontrollida küll, seda tuleb harva ette. Mind huvitaks lausete moodustamine, kirjavahemärkide kasutamine.
Kuidas eesti keele päeval korraldatavat etteütluse õigsust kontrollitakse? Esitatakse korrektne tekst ja ise kontrollid? Alati olen selle etteütluse ajal tööl ja osa võtta pole saanud.
Külaline

Mida suurem lugemus, seda parem õigekiri ja väljendusoskus.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Jaan 2026 16:19 TA olen. Neid paari sõna, mida ma keerata ja käänata ei oska, suudan kontrollida küll, seda tuleb harva ette. Mind huvitaks lausete moodustamine, kirjavahemärkide kasutamine.
https://eki.ee/keeleope/oppevara-2/e_oppevara/
Külaline

Aga kirjuta siia. Siin ka parandatakse päris usinalt vigu. Mõnel parandajal on keeleoskus hea. Ja nii saad ka harjutada, et proovid pikast jutust teha võimalikult sisuka kokkuvõtte. See on väga oluline oskus. Et vajalikud detailid oleks kõik olemas, aga mitte palju rohkem.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Jaan 2026 16:41 Mida suurem lugemus, seda parem õigekiri ja väljendusoskus.
Tegelikult ei pea see alati paika. Eriti just see osa, mis õigekirja puudutab.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Jaan 2026 22:24
Guest kirjutas: 04 Jaan 2026 16:41 Mida suurem lugemus, seda parem õigekiri ja väljendusoskus.
See ei pea paika jah.
Vanakooli raamatud olid hästi toimetatud, kuid selleaegsed inimesed kirjutavad, eriti arvutis, äratuntavalt kehvasti. Tänapäevaseid raamatuid on tihti valus lugeda, kohalikud kirjutajad on toimetamata, välismaised kehva lausemoodustusega.
Mõnikord lausa üllatud, imestad ja imetled, kui on ilusa tõlke ja toimetusega raamat ees.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Jaan 2026 22:24
Olen ka seda meelt. Lugemisel võib ka lihtsalt sisusse süveneda, mitte märke ja grammatikat analüüsida. Lihtne näide on ju kasvõi see, et kuigi kõik kohad on täis tekste, siis hulk inimesi ei tea sedagi, kuhu tühik käib. Kas,kirjutavad,kõik,üksteise,otsa või jätavad ,veidraid ,ja ebaloogilisi , vahesid. Ometigi näeme ju kõik päevast päeva korrektselt kirjutatud tekste.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot] ja 8 külalist