Kartulisalat

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 12:17
Külaline kirjutas: 21 Dets 2025 12:02Ma lapsena küsisin ükskord ema käes, et kuidas see saab olla, et te siin sõjajärgsete piltide peal kõik nii rõõmsate nägudega olete?
Siis ei olnud töökohtades sellist ussitamist, ei tehtud hambad ristis karjääri, inimesed ei pidanud palehigis tööd rabama (mõisa köis las lohiseb), ei olnud vallandamise, koondamise hirmu kuklas. Ja kui mõni joodik vallandatigi, siis tööd oli alati saada.

Seda nüüd ei tea, aga pensionile saadi juba 55.aastaselt ja lasti inimestel ilusti pensioniiga täis teenida, kui inimesel polnud tööd, siis ka loodi töökohti. Eile lugesime, et Eesti miss kurdab, kuidas 57.aastaselt pole tööd enam võttagi. Pensioniiga aina liigub eest ära, midagi siin ei klapi, kui inimesed viimased 10 aastat enne pensioni tööd ei leia. Pensioniiga tõstetakse aga toonaste varakult pensionile saanute järgi, kes said 50-55.aastaselt koduseks jääda ja elavad täna 90+. 40 aastat riigi ülal pidada olnud. Tæna on kurb olnud tutvuskonnas vaadata, et surrakse enne pensioni saabumist või saadakse vaevu aasta paar seda nautida ja ongi kõik.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 13:20 viimases Ringvaates tehti ka kartulisalatit ja ma küll imestasin, et ei Grete ega Marko ei seganud kastet eraldi kausis kokku. MInu jaoks täiesti müstika. Ikka eraldi kausis majonees, hapukoor, soolatill, sinep, rõigas, suhkur.

Rõigas, kindel? Meil pandi vaid kurkidele seda ja lihatoitudega süües oli laual purgiga. Pole aastaid ostnud enam, peakski ostma. Sinep on koguaeg kodus ja meie teismelise lemmik.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 13:39 Mul on ka mõnikord üsna ruttu(kolmas päev näiteks juba) käärima läinud. Miks, ma ei teagi. Mõnkord seisab nädala kapis ja mõnikord on juba 3ndaks päevaks hapuks läinud.
Sibul see olla ei saa, sest seda ma kunagi ei pane. Küll aga konservherneid ja porgandit. Üks nendest siis või hoopis kurk teeb seda.
Minu kartulisalatisse läheb kartul, vorst, värske kurk, hapukurk(või marineeritud), konservhernes, porgand ja majonees+ hapukoor, sool ja pipar. Muna ei pane.

Mul hernega salat seisab ilusti kolm päeva, kahtlustan porgandit. Käega salatit ei sega kui just pesukausitäit ei tee. Kastme olen kas eraldi kokku seganud või kiirustades ka salati otsa pannud kastme komponendid järjest ja jätnud ühe segamisega. Kodus õpetati selgeks, et mida vähem kartulisalatit segada, seda parem.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 21:49
Nõiamoor kirjutas: 21 Dets 2025 20:21 Kerged majoneesid jällegi teevad kastme lõpuks vedelaks, Hellmansi light veel kuidagi säilitab tekstuuri, aga teised mitte. Selle 800 kcal per 100 g majoneesi ei tõuse minu käsi kah panema, segan mitte päris pooleks, vast nii 40/60 hapukoore kasuks, lisan sinepit, musta pipart, vahest natuke oliiviõli (tekstuuri pärast, need lahja majoneesi neetud emulgaatorid ei suuda kurgimarinaadi ja muu kraamiga koos hoida kreemisust).
No vaat, mina jälle ei söö kartulisalatit, kus on sinep ja oliiviõli.

Oliivõli kartulis tekstuuri pärast? Mis tekstuuri, ära tee nii kartulisalatile palun.

Majoneesist. Üks kord nûüd oli keedukartulit üle ja hapukoort vähe, sai pandud rohkem majoneesi ja tuli söödav, aga mitte kunagi ei jätaks hapukoort päris ära.

Huvitav, mis maitsega salati saaks kokku, kui lisaks kõik, mis siin mainitud on kartulisalati sisse kokku:

Oliivôli
Kartul
Porgand
Muna
Vorst v liha
Majonees
Hapukoor
Suhkur?!
Sool
Mädarõigas
Hapukurk
Herned
Kurgivesi
Õun?!
Sibul

Värsket kurku ja tilli pole keegi kordagi maininud vist.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Dets 2025 15:22
Guest kirjutas: 22 Dets 2025 08:40
Guest kirjutas: 21 Dets 2025 23:15 Mina serveerin kartulisalati kõrvalroana, alati originaalretsepti järgi, paari väikese muudatusega.

Suitsutatud pardiliha
Kartulid
Värske kurk ja marineeritud kurk
Lehtsalat
Vähisabad
Kanakontidest keedetud lihaleemekallerdise kuubikud
Kapparid
Oliivid
Lahja majonees ja veidike kreeka jogurtit
Sool, pipar
vabandust, aga see on küll õudne :D
Õudne võib see sulle tunduda, aga tegu on originaalretseptiga. Originaalis on pardiliha asemel põldpüü liha ja katmeks ainult majonees.

Igasugused viinerid, munad, sibulad, herned, õunad ja muud asjad on nõukaajal tehtud mugandused.

Metsa tahaksid minna oma tobeda retseptiga, me siin inimesed endisest idablokist. Jäta meie kartulisalat rahule ja kappa minema nende kapparitega.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 06:02
Guest kirjutas: 21 Dets 2025 13:20 viimases Ringvaates tehti ka kartulisalatit ja ma küll imestasin, et ei Grete ega Marko ei seganud kastet eraldi kausis kokku. MInu jaoks täiesti müstika. Ikka eraldi kausis majonees, hapukoor, soolatill, sinep, rõigas, suhkur.

Rõigas, kindel? Meil pandi vaid kurkidele seda ja lihatoitudega süües oli laual purgiga. Pole aastaid ostnud enam, peakski ostma. Sinep on koguaeg kodus ja meie teismelise lemmik.
Ta ilmselt mõtleski mädarõigast, mitte mädarõika tükke, mida kurkide marineerimisel kasutatakse.

Miks mitte panna natukene mädarõigast või sinepit salatisse? Annab natukene krehvti juurde.

Kas teismelisele maitseb see päris Vene kange sinep?
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 06:20
Nõiamoor kirjutas: 21 Dets 2025 20:21

Tilli panen küll, kui on käepärast. Aga värsket kurki mitte. Maitsva salati saab just marineeritud või hapukurgiga. Sellisel salatil on kohe iseloomu.

Värske kurgiga salat on söödav, aga igav. Samuti teeb värske kurk salati seismisel vedelaks. Äärmisel juhul sobiks värske ja marineeritud kurki samaaegselt salatisse panna.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 09:48
Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 06:20

Tilli panen küll, kui on käepärast. Aga värsket kurki mitte. Maitsva salati saab just marineeritud või hapukurgiga. Sellisel salatil on kohe iseloomu.

Värske kurgiga salat on söödav, aga igav. Samuti teeb värske kurk salati seismisel vedelaks. Äärmisel juhul sobiks värske ja marineeritud kurki samaaegselt salatisse panna.
Meil on alati pandud nii värsket kui marineeritud kurki näiteks
Külaline

till (või soolatill) on nii elementaarsed, et ei taibanud kirja panna.
Mädarõigas ja sinep särtsu mõttes.

Aga suvel teen tihti ka saksapärast kartulisalatit - värske kartul, punane sibul, marineeritud kurk, kapparid. Oliivõli sinepi ja meega kastmeks.
Külaline

Minu salat, mida kõik kiidavad: Kartul, 7-10 muna keskmise poti peale, 1 kg lastevorst, bonduelle hernes, porgand, marineeritud kurk, värske kurk, provansaal majonees, hapukoor, sool. Mingit kastet eraldi ei sega, kõik läheb koos segamisele.
Külaline

Mu laste lemmik:
Kartul, muna, hapukurk, vorst, majonees ja hapukoor. Maitseks soola ja veidi pipart. Kõik. Lihtsalt kartulit panen umbes pool kogusest.
Mingit hernest, värsket kurki, maisi vms magusat asja ei pane kohe päris kindlasti.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 11:56 Mu laste lemmik:
Kartul, muna, hapukurk, vorst, majonees ja hapukoor. Maitseks soola ja veidi pipart. Kõik. Lihtsalt kartulit panen umbes pool kogusest.
Mingit hernest, värsket kurki, maisi vms magusat asja ei pane kohe päris kindlasti.
Kartulisalat rohkem täiskasvanute toit, täiskasvanutele teed sama?
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 12:04
Jah, teen. Võiksid proovida, võid üllatuda, kui lihtsalt saab väga maitsva salati. Hapukurk PEAB olema, muna ja vorst samuti.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 12:17
Jah, teen. Võiksid proovida, võid üllatuda, kui lihtsalt saab väga maitsva salati. Hapukurk PEAB olema, muna ja vorst samuti.
Ma ka hapukurgi usku!

Hernest võib salatile pärast kõrvale võtta.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 12:17
Herneste sissevalamine ja 1 värske kurgi lõikamine võtab minuti.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 12:47
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 12:17

Herneste sissevalamine ja 1 värske kurgi lõikamine võtab minuti.
Küsimus vist ei olnud ajakulus, vaid selles, et lihtsalt ei maitse hernes ja värske kurk salatis.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 06:20 Värsket kurku ja tilli pole keegi kordagi maininud vist.
Till oli vist vanasti hooajaline. Värsket kurki ma mainsin, minu vanaema pani ainult seda. Kuigi järele mõeldes oli ilmselt see värske kurk ju ka hooajaline. Talvel pidi salatisse hapukurki vist panema.
Guest kirjutas: 21 Dets 2025 11:58 Minu arust käis tal sinna ainult kartul, lastevorst, värske kurk ja muna.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 09:48 Tilli panen küll, kui on käepärast. Aga värsket kurki mitte. Maitsva salati saab just marineeritud või hapukurgiga. Sellisel salatil on kohe iseloomu.

Mina ei taha mingit iseloomu, mulle meeldib just mahedamaitseline salat. Ja vedelaks tegemist pole eales märganud.
Külaline

Aga teistpidi, mis on need komponendid, mida te ise kartulisalatit tehes kunagi sinna ei pane? Räägin klassikalisest kartulisalatist.

Mul on nendeks:

Muna
Õun
Sibul igasugune
Keel
Mais
Porgand, mida ma arvan, et hakati salatisse panema vaid kokkuhoiu aastatel.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 13:23Aga teistpidi, mis on need komponendid, mida te ise kartulisalatit tehes kunagi sinna ei pane?
Õun ja sibul.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist