Kuule, oleks jutt su enda lapsest, sul toimiks see ``looduslik valik``või? Ja võibolla tahavad selle 2-miljoni lapse vanemad lihtsalt, et laps saaks rahus elada, mitte ei lahutaks sinu meelt?Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 17:45Kui on geneetiliselt lootusetu laps, siis ei oleks jah vaja teha korjandust. Vaata kasvõi meie 2 miljoni last, kes on eestlastele siiani kalleim. Vaikus, kalleimast lapsest pole enam midagi kuulda, geeniravi ei toiminud ilmselt piisavalt hästi. Aga Eesti inimene maksis 2 miljonit nö mitte millegi eest. Nüüd on järgmine laps, 2,5 miljonit, muudkui maksa lihasdüstroofia raviks, perekond kerjab. Milline on ravitulemus, seda ei tea mitte keegi.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 12:26Et siis, kui on lootusetult haige laps, siis teda ei peaks nagu üldse aitama, et kas või natukenegi tema olemist paremaks teha ja elujärge leevendada? Las kõngeb omaette?
Lootusetult haiget last saab aidata ka praegune tervisekassa, tema vaevusi leevendada jne. Aga vanemaid see ei rahulda, ikka on vaja veel midagi muud, mis on ülikallis, aga mis nagunii ei aita. Looduslik valik - see mõiste tänapäeval enam ei toimi - ikka on vaja selle vastu võidelda ja just võõra rahaga, kui endal puudu tuleb.
Inglite aeg
-
Külaline
Aeglustab haiguse süvenemist. Mõte on see, et laps saab veeta elamisväärsemat elu kauem, kui ilma ravimita.
Ma nüüd võtan need numbrid täiesti lambist aga ütleme, et 5a jooksul elab laps 10aastat peaaegu normaalset elu.
-
Külaline
Ma lapsevanemana laseks minna. Ingliks.Nätakas kirjutas: ↑27 Dets 2025 17:53Kuule, oleks jutt su enda lapsest, sul toimiks see ``looduslik valik``või? Ja võibolla tahavad selle 2-miljoni lapse vanemad lihtsalt, et laps saaks rahus elada, mitte ei lahutaks sinu meelt?Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 17:45Kui on geneetiliselt lootusetu laps, siis ei oleks jah vaja teha korjandust. Vaata kasvõi meie 2 miljoni last, kes on eestlastele siiani kalleim. Vaikus, kalleimast lapsest pole enam midagi kuulda, geeniravi ei toiminud ilmselt piisavalt hästi. Aga Eesti inimene maksis 2 miljonit nö mitte millegi eest. Nüüd on järgmine laps, 2,5 miljonit, muudkui maksa lihasdüstroofia raviks, perekond kerjab. Milline on ravitulemus, seda ei tea mitte keegi.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 12:26Et siis, kui on lootusetult haige laps, siis teda ei peaks nagu üldse aitama, et kas või natukenegi tema olemist paremaks teha ja elujärge leevendada? Las kõngeb omaette?
Lootusetult haiget last saab aidata ka praegune tervisekassa, tema vaevusi leevendada jne. Aga vanemaid see ei rahulda, ikka on vaja veel midagi muud, mis on ülikallis, aga mis nagunii ei aita. Looduslik valik - see mõiste tänapäeval enam ei toimi - ikka on vaja selle vastu võidelda ja just võõra rahaga, kui endal puudu tuleb.
-
Külaline
Jah, toimiks.
-
Külaline
Seda sa arvad praegu. Oleks sul kogemus nii haige ja "lootusetu" lapsega, usu mind sa haaraks igast õlekõrrest.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:19Ma lapsevanemana laseks minna. Ingliks.Nätakas kirjutas: ↑27 Dets 2025 17:53Kuule, oleks jutt su enda lapsest, sul toimiks see ``looduslik valik``või? Ja võibolla tahavad selle 2-miljoni lapse vanemad lihtsalt, et laps saaks rahus elada, mitte ei lahutaks sinu meelt?Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 17:45
Kui on geneetiliselt lootusetu laps, siis ei oleks jah vaja teha korjandust. Vaata kasvõi meie 2 miljoni last, kes on eestlastele siiani kalleim. Vaikus, kalleimast lapsest pole enam midagi kuulda, geeniravi ei toiminud ilmselt piisavalt hästi. Aga Eesti inimene maksis 2 miljonit nö mitte millegi eest. Nüüd on järgmine laps, 2,5 miljonit, muudkui maksa lihasdüstroofia raviks, perekond kerjab. Milline on ravitulemus, seda ei tea mitte keegi.
-
Külaline
Ära pane mulle oma mõtteid pähe ega oma sõnu suhu. Ma ei haaraks igast õlekõrrest, ma laseksin lootusetult haigel lapsel rahus minna, mitte ei tekitaks temast annetatud rahaga mingit pseudoinimest mingiks määratud lühikeseks perioodiks.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:25Seda sa arvad praegu. Oleks sul kogemus nii haige ja "lootusetu" lapsega, usu mind sa haaraks igast õlekõrrest.
-
Külaline
Okei. Aga miks sa mõistad hukka neid, kes nii teevad?Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:30Ära pane mulle oma mõtteid pähe ega oma sõnu suhu. Ma ei haaraks igast õlekõrrest, ma laseksin lootusetult haigel lapsel rahus minna, mitte ei tekitaks temast annetatud rahaga mingit pseudoinimest mingiks määratud lühikeseks perioodiks.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:25Seda sa arvad praegu. Oleks sul kogemus nii haige ja "lootusetu" lapsega, usu mind sa haaraks igast õlekõrrest.
-
Külaline
Olen lugenud kogemuslugusid lootusetult haigete laste peredest. Kümmenkond aastat kogu pere kannatamist lõppes sellega, et naine jäi mehest ilma, ja teine laps vihkas seda haiget last, kelle tõttu jäi ta ilma nii isast kui ka ema tähelepanust. See haige laps jäigi vaimselt juurviljaks ja lõpuks viidi kusagile hooldushaiglasse.
-
Külaline
Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:30Ära pane mulle oma mõtteid pähe ega oma sõnu suhu. Ma ei haaraks igast õlekõrrest, ma laseksin lootusetult haigel lapsel rahus minna, mitte ei tekitaks temast annetatud rahaga mingit pseudoinimest mingiks määratud lühikeseks perioodiks.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:25Seda sa arvad praegu. Oleks sul kogemus nii haige ja "lootusetu" lapsega, usu mind sa haaraks igast õlekõrrest.
Ja see rahus minna laskmine võib lapse jaoks tähendada suurt piina ja valu. Vaevalt, et ükski ema seda rahulikult pealt vaataks, kui teaks, et seda kõike on võimalik kuidagi ära hoida või kas või leevendada ja lapse jaoks paremaks teha.
Minul on puudega laps ning võimlen ja võitlen tema heaolu eest iga päev. Ja ei anna alla!
-
Külaline
Vot see on jube jah, et jäi mölakast mehest ilma! Nõme mees on ju palju tähtsam kui oma haige laps!Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:37Olen lugenud kogemuslugusid lootusetult haigete laste peredest. Kümmenkond aastat kogu pere kannatamist lõppes sellega, et naine jäi mehest ilma, ja teine laps vihkas seda haiget last, kelle tõttu jäi ta ilma nii isast kui ka ema tähelepanust. See haige laps jäigi vaimselt juurviljaks ja lõpuks viidi kusagile hooldushaiglasse.
See on ju teada tõde, et enamus mehi kaob, kui perre sünnib puudega laps. Sama ka juhul, kui naisel on väga raske haigus. Naised ja emad mingil põhjusel jäävad pea alati. Nii oma haige lapse kui ka haige mehe kõrvale.
-
Külaline
Kas sa siis vähihaigete kohta mõtled sama? Et ei tasu võidelda? Ometi mõni ju ka saab päris terveks. Et eos juba viskame kirsti ära.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:37Olen lugenud kogemuslugusid lootusetult haigete laste peredest. Kümmenkond aastat kogu pere kannatamist lõppes sellega, et naine jäi mehest ilma, ja teine laps vihkas seda haiget last, kelle tõttu jäi ta ilma nii isast kui ka ema tähelepanust. See haige laps jäigi vaimselt juurviljaks ja lõpuks viidi kusagile hooldushaiglasse.
Mul endal peres on kogemus, kus lapse isa vanaema sai võitu leukeemiast 40.ndates ja elas päris korraliku vanaduspõlve ja nägi ära ka lapselaste kasvamise. Läks väärikalt 89 aastasena.
-
Külaline
Ma kordan: ära pane mulle oma sõnu suhu. Kui mul oleks selline laps, siis sina ei ütle, mida mina tema eest teeksin või mitte. Millise keharakuga ma tema eest võitleksin ja millise eest mitte. Minu väärtushinnangud võivad sinu omadest üsna kardinaalselt erineda.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:38Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.
Ja see rahus minna laskmine võib lapse jaoks tähendada suurt piina ja valu. Vaevalt, et ükski ema seda rahulikult pealt vaataks, kui teaks, et seda kõike on võimalik kuidagi ära hoida või kas või leevendada ja lapse jaoks paremaks teha.
Minul on puudega laps ning võimlen ja võitlen tema heaolu eest iga päev. Ja ei anna alla!
-
Külaline
Samas sina ei saa öelda, mida sina teeks või ei teeks, kui sul pole sellist olukorda olnud.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:57Ma kordan: ära pane mulle oma sõnu suhu. Kui mul oleks selline laps, siis sina ei ütle, mida mina tema eest teeksin või mitte. Millise keharakuga ma tema eest võitleksin ja millise eest mitte. Minu väärtushinnangud võivad sinu omadest üsna kardinaalselt erineda.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:38Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.
-
Külaline
Hüsteerik oled!Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:38Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.
-
Külaline
Asja teebki inetuks see, et nii kaua kui korjandus käib, kajastatakse last ja perekonda söögi alla ja söögi peale; nagu raha on koos, nii on kohe "laske lapsel rahus elada". Keegi ei käskinud teil ju meediasse ronida, elanud siis rahus!
-
Külaline
See olen teine külaline. Ma olin see esimene "sõnade suhu panija".Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:57Ma kordan: ära pane mulle oma sõnu suhu. Kui mul oleks selline laps, siis sina ei ütle, mida mina tema eest teeksin või mitte. Millise keharakuga ma tema eest võitleksin ja millise eest mitte. Minu väärtushinnangud võivad sinu omadest üsna kardinaalselt erineda.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:38Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.
Eks see ole nii jaa, et empaatiat õppida ei saa. See tuleb sündides kaasa. Ma saan mõnesmõttes sinust ja ka su väärtushinnangutest aru aga millegipärast Sina ei taha mõista neid teisi, kes "kerjavad". Ja nende kohta inetult öelda... mõnikord on targem oma arvamus endale hoida.
-
Külaline
Tihtipeale need kes sinna kandidaadiks esitatakse, seda tehakse üldse tuttavate või hoopis kõrvaliste isikute poolt. Ja on ka palju neid, kes keelduvad oma lugu jagamast(just selle sama hukkamõistu päras) ja siis valitakse keegi muu asemele.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 19:05Asja teebki inetuks see, et nii kaua kui korjandus käib, kajastatakse last ja perekonda söögi alla ja söögi peale; nagu raha on koos, nii on kohe "laske lapsel rahus elada". Keegi ei käskinud teil ju meediasse ronida, elanud siis rahus!
-
Külaline
Vähi puhul kannatab tavaliselt ainult vähihaige ise. Kaasasündinud raskete haigustega laste puhul on lugu teine. Kogu pere aina kannatab aastakümneid. Laps sageli on ka vaimselt alaarenenud või on ta mõistus üldse amööbi tasemel. Selles loos oli nii, et ema pidi haigega tegelema ööpäevaringselt, pidi end öösiti teatud tundide tagant üles äratama, et haiget last hooldada. Lõpuks tundis ta end kurnatud inimvarena. Ta ei saanud enam aru, milleks see kõik. Peret tal enam ei olnud, oli vaid hooldada üks inimtomp, kes ei näidanud eales välja, et tal mõistus vähekenegi töötaks, ei naeratanud ega reageerinud millegi peale.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:46Kas sa siis vähihaigete kohta mõtled sama? Et ei tasu võidelda? Ometi mõni ju ka saab päris terveks. Et eos juba viskame kirsti ära.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:37Olen lugenud kogemuslugusid lootusetult haigete laste peredest. Kümmenkond aastat kogu pere kannatamist lõppes sellega, et naine jäi mehest ilma, ja teine laps vihkas seda haiget last, kelle tõttu jäi ta ilma nii isast kui ka ema tähelepanust. See haige laps jäigi vaimselt juurviljaks ja lõpuks viidi kusagile hooldushaiglasse.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:25
Seda sa arvad praegu. Oleks sul kogemus nii haige ja "lootusetu" lapsega, usu mind sa haaraks igast õlekõrrest.
Mul endal peres on kogemus, kus lapse isa vanaema sai võitu leukeemiast 40.ndates ja elas päris korraliku vanaduspõlve ja nägi ära ka lapselaste kasvamise. Läks väärikalt 89 aastasena.
-
Külaline
Oh jah. Sul omal on aju ja südame asemel amööb. Mina lõpetan. Ma rohkem ei vaidle. Olgu sul oma arvamus. Sul täitsa õigus selleks.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 19:12Vähi puhul kannatab tavaliselt ainult vähihaige ise. Kaasasündinud raskete haigustega laste puhul on lugu teine. Kogu pere aina kannatab aastakümneid. Laps sageli on ka vaimselt alaarenenud või on ta mõistus üldse amööbi tasemel. Selles loos oli nii, et ema pidi haigega tegelema ööpäevaringselt, pidi end öösiti teatud tundide tagant üles äratama, et haiget last hooldada. Lõpuks tundis ta end kurnatud inimvarena. Ta ei saanud enam aru, milleks see kõik. Peret tal enam ei olnud, oli vaid hooldada üks inimtomp, kes ei näidanud eales välja, et tal mõistus vähekenegi töötaks, ei naeratanud ega reageerinud millegi peale.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:46Kas sa siis vähihaigete kohta mõtled sama? Et ei tasu võidelda? Ometi mõni ju ka saab päris terveks. Et eos juba viskame kirsti ära.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:37
Olen lugenud kogemuslugusid lootusetult haigete laste peredest. Kümmenkond aastat kogu pere kannatamist lõppes sellega, et naine jäi mehest ilma, ja teine laps vihkas seda haiget last, kelle tõttu jäi ta ilma nii isast kui ka ema tähelepanust. See haige laps jäigi vaimselt juurviljaks ja lõpuks viidi kusagile hooldushaiglasse.
-
Külaline
Selles see minu ja sinu erinevus ongi, et minul on konkreetne kogemus. Sinul see puudub. Lihtsalt oletad ja heietad, mida sa teeks või ei teeks. Kui sa ühel hetkel reaalse olukorraga tõtt vaatad, siis on sinu jutt ja mõte hoopis teine.Guest kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:57Ma kordan: ära pane mulle oma sõnu suhu. Kui mul oleks selline laps, siis sina ei ütle, mida mina tema eest teeksin või mitte. Millise keharakuga ma tema eest võitleksin ja millise eest mitte. Minu väärtushinnangud võivad sinu omadest üsna kardinaalselt erineda.Külaline kirjutas: ↑27 Dets 2025 18:38Nõme ja vastik jutt! Eemalt kaagutada on hea, et mis sa kõik küll teeks või ei teeks. Kui sul tegelikult oleks selline laps, siis oleks jutt kindlasti teine ja võitleksid ka iga keharakuga tema pärast.
Kui väidad vastupidist - et laseksid oma puudega lapsel lihtsalt vireleda ja suvaliselt kõngeda, siis oled sa lihtsalt katkise empaatiaga ja tundetu inimene.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 7 külalist