Vahvad kombed

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 21:00Taluperenaine jooksis kogu aeg õue ja toa vahet. Meie lehmad said lüpstud 8-paiku, lambad ja küülikud söödeti pärast seda. Siis veel solk välja ja vesi tuppa, koerad-kassid sööta, trepp lumest või sodist puhtaks, puud tuppa.
Millalgi käidi ka saunas ja tehti naabritele ise Tahma-Toomas ning käidi seda öö hakul viimas 😃
Arvutis ei saanudki aega olla :lol:
Külaline

Nüüd sai selgeks. See tahmatoomas toodi varahommikul ja kui perenaine seda ei märganud hommikul, siis arvati, et ta on laisk, sest magab pool päeva maha.
Ma arvasin, et see tahmakas tuuakse pigem õhtupoole, et siis aega ringi konnata ja pulli teha. Jälle targem :)
Külaline

Tahma-Toomas on vanadest riietest valmistatud inimkuju, mis toomapäeva või uusaasta hommikuks viidi salaja teise pere ukse taha.
Külaline

Minu jaoks oleks see küll õõvastav, kui keegi mulle mingit Tahma-Toomast ukse taha tooks. See inimene on ju peast soe. Ei ole oluline, kas ta mõtles seda hästi või halvasti.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 11:58 Just hetk tagasi juhtusin fb-st lugema kellegi postitust, kes leidis oma ukse tagant õlgi täis topitud inimkuju. Postitaja oli murelik, et kas see tähendab nüüd head või halba. Kommenteerijad teadsid, et tegemist on Tahma Toomasega. Olin seda nime kuulnud, kuid ei teadnud üldse traditsiooni tähendust. Ja vahva, et päris paljud inimesed ikka teavad selliseid asju.

Milliseid vähemtuntud kombeid teie teate? Ja pean siin silmas vanu Eesti kombeid mitte välismaiseid.
Tahma-Tooma tuuakse ikka toomapäeval, see oli äkki 20 dets? No kui seda enne tänast ei märgatud, siis ilmselt läks toodu asjaette, v.t rahvakalendrist Toomapäev.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 21:05Ma arvasin, et see tahmakas tuuakse pigem õhtupoole, et siis aega ringi konnata ja pulli teha. Jälle targem :)
Eks laisk viis hilisõhtul ära teise virkuse kontrollimiseks :lol:
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 25 Dets 2025 21:11Tahma-Tooma tuuakse ikka toomapäeval, see oli äkki 20 dets? No kui seda enne tänast ei märgatud, siis ilmselt läks toodu asjaette, v.t rahvakalendrist Toomapäev.
21. detsember on Toomapäev.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 22:10
Nõiamoor kirjutas: 25 Dets 2025 21:11Tahma-Tooma tuuakse ikka toomapäeval, see oli äkki 20 dets? No kui seda enne tänast ei märgatud, siis ilmselt läks toodu asjaette, v.t rahvakalendrist Toomapäev.
21. detsember on Toomapäev.
Sellest ajast saadik on võibolla ukselt uksele rännanud. :D
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 16:59
Guest kirjutas: 25 Dets 2025 16:31 Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde. Minu meelest oli tore niimoodi õhtupimeduses ringi hiilida ja peale passida, et saaja ei näeks, kes nuku tõi. Nende õlenukkude valmistamine oli ka tore protsess ja vahva näputöö. Neid sai tehtud juba lasteaias.
Ma sama vana, aga ei mäleta, et oleksin teinud. Tahma-Toomasest olin kuulnud küll, aga praegu pidin siiski googeldama, et aru saada, millega täpsemalt tegemist on.

Kus sa elasid? Ilmselt tehti sellist asja rohkem maapiirkondades?
Meie tegime Tahma-Toomast Tallinnas Mustamäel 5-korruselises kortermajas 80-ndate alguses. Õigemini ma ei teagi, kelle mõte ja tegu see algselt oli, aga meie koduukse taha ta ilmus ja siis mina koos sõpradega sokutasime teda edasi ja luurasime, et mis saab. Ikka päris mitme ukse taha jõudis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: annaleen, dmy, Google [Bot], kaegu, Karlsson ja 8 külalist