Vahvad kombed

vana hea klassika
Külaline

Vahvad kombed

Postitus Postitas Külaline »

Just hetk tagasi juhtusin fb-st lugema kellegi postitust, kes leidis oma ukse tagant õlgi täis topitud inimkuju. Postitaja oli murelik, et kas see tähendab nüüd head või halba. Kommenteerijad teadsid, et tegemist on Tahma Toomasega. Olin seda nime kuulnud, kuid ei teadnud üldse traditsiooni tähendust. Ja vahva, et päris paljud inimesed ikka teavad selliseid asju.

Milliseid vähemtuntud kombeid teie teate? Ja pean siin silmas vanu Eesti kombeid mitte välismaiseid.
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

jõuluaupäeval toome kuuse tuppa :)
Külaline

kana kirjutas: 25 Dets 2025 14:21 jõuluaupäeval toome kuuse tuppa :)
Vau!
kana
Kontakt:

Postitus Postitas kana »

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 14:23
kana kirjutas: 25 Dets 2025 14:21 jõuluaupäeval toome kuuse tuppa :)
Vau!
eksole :D
Külaline

Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde. Minu meelest oli tore niimoodi õhtupimeduses ringi hiilida ja peale passida, et saaja ei näeks, kes nuku tõi. Nende õlenukkude valmistamine oli ka tore protsess ja vahva näputöö. Neid sai tehtud juba lasteaias.
Külaline

Panen oma teksti selgituseks pildi ka, et nooremad kasutajad näeks, milline see nukk välja nägi. 🙂

Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 16:31Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde.
Sünniaasta sama ja meie tegime sama, küll lihtsalt kaltsudest, sest õlgi meil Tallinnas siiski päris vabalt kätte saada ei olnud.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 16:31 Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde. Minu meelest oli tore niimoodi õhtupimeduses ringi hiilida ja peale passida, et saaja ei näeks, kes nuku tõi. Nende õlenukkude valmistamine oli ka tore protsess ja vahva näputöö. Neid sai tehtud juba lasteaias.
Ma sama vana, aga ei mäleta, et oleksin teinud. Tahma-Toomasest olin kuulnud küll, aga praegu pidin siiski googeldama, et aru saada, millega täpsemalt tegemist on.

Kus sa elasid? Ilmselt tehti sellist asja rohkem maapiirkondades?
Külaline

Nii vahva, kahjuks minu lapsepõlve külake Lõuna-Eestis oli nii eesrindlik, et juba aastakümneid tagasi tühjenes noortest.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 16:59 Ma sama vana, aga ei mäleta, et oleksin teinud. Tahma-Toomasest olin kuulnud küll, aga praegu pidin siiski googeldama, et aru saada, millega täpsemalt tegemist on.

Kus sa elasid? Ilmselt tehti sellist asja rohkem maapiirkondades?
Elasin ühes Harjumaa alevis, kus oli väga eesrindlik sovhoos nõukaajal 😀. Rahvakultuur oli au sees, ema ja isa käisid nii koorilaulu laulmas kui rahvatantsu tantsimas. Üldse oli meil väga vilgas seltsielu ja igasugu koostoimetamist soositi. Me päris maakohas ei elanud, aga no peaaegu. Talvisteks käsitöönikerduste ajaks toodi meile õlgi sovhoosist.
Külaline

Ma 70a sündinud Tallinna tüdruk, aga Tahma-Toomasest teadsin juba väiksena. Ju siis lasteaias või koolis räägiti. Ise teinud ei ole, aga tean küll ammu.
Külaline

Tahma-Toomase peab ju ruttu edasi viima. Kui sinu ukse taha pidama jääb, siis see näitab, et oledki tahmatoomas, inimene, kes ei viitsi kodu koristada.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 19:28 Tahma-Toomase peab ju ruttu edasi viima. Kui sinu ukse taha pidama jääb, siis see näitab, et oledki tahmatoomas, inimene, kes ei viitsi kodu koristada.
Laisa inimese ukse taga püsib kaua, virgad perenaised avastavad ruttu.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 19:31
Guest kirjutas: 25 Dets 2025 19:28 Tahma-Toomase peab ju ruttu edasi viima. Kui sinu ukse taha pidama jääb, siis see näitab, et oledki tahmatoomas, inimene, kes ei viitsi kodu koristada.
Et siis virk perenaine vahib kogu aeg ukse peal, et jumala eest tahma-tommi ukse taga poleks? Virk peaks just kodus kraamima ja kokkama, nii et poleks aegagi ukse vahel kõõluda :)
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 19:46
Et siis virk perenaine vahib kogu aeg ukse peal, et jumala eest tahma-tommi ukse taga poleks? Virk peaks just kodus kraamima ja kokkama, nii et poleks aegagi ukse vahel kõõluda :)
Virk perenaine pühib ka ukseesise puhtaks. Loomulikult käib ta vahepeal ka turu pealt süüa ostmas ja naabrile häid jõule soovimas. Ei jää temal tahmatoomas märkamata.
Külaline

Käisin eakatel sugulastel külas. Elavad Harjumaal, Laulasmaa kandis.
Neil oli keegi 23.dets-24.dets vahelisel hilisõhtul-ööl-varahommikul aias käinud ja prügikonteineri kinni teipinud.
(ehk siis õhtul kella 20 paiku oli veel kõik ok, ja järgmisel hommikul valges avastasid)
Kas see on ka mõni uuemapoolseks muudetud rahvakomme või testivad kurikaelad nii välja majapidamisi, kus kedagi pühade ajal kodus pole, et puhas vuuk teha?
Külaline

Kahtlustan viimast.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 19:55
Guest kirjutas: 25 Dets 2025 19:46

Virk perenaine pühib ka ukseesise puhtaks. Loomulikult käib ta vahepeal ka turu pealt süüa ostmas ja naabrile häid jõule soovimas. Ei jää temal tahmatoomas märkamata.
Aga taluperenaine, kes toimetab ainult majas ja laudas? Ok, hommikul lüpsab lehmad ja toimetab loomad, siis teeb kodukoristuse ja söögid, siis õhtune lüps nii viie aeg. Ja siis jääb uksele valvesse, et tahmakat jumala eest ukse taha ei pandaks? Ma arvan, et pigem istub voki taga ja ketrab, või koob sokke või teeb midagi muud tubast. Pole tal aega ukse peal passida.
Külaline

See vast oli hommikul varase ärkamise kohta. Et ruttu loomi talitama ikka mindi.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 20:49Aga taluperenaine, kes toimetab ainult majas ja laudas? Ok, hommikul lüpsab lehmad ja toimetab loomad, siis teeb kodukoristuse ja söögid, siis õhtune lüps nii viie aeg. Ja siis jääb uksele valvesse, et tahmakat jumala eest ukse taha ei pandaks? Ma arvan, et pigem istub voki taga ja ketrab, või koob sokke või teeb midagi muud tubast. Pole tal aega ukse peal passida.
Taluperenaine jooksis kogu aeg õue ja toa vahet. Meie lehmad said lüpstud 8-paiku, lambad ja küülikud söödeti pärast seda. Siis veel solk välja ja vesi tuppa, koerad-kassid sööta, trepp lumest või sodist puhtaks, puud tuppa.
Millalgi käidi ka saunas ja tehti naabritele ise Tahma-Toomas ning käidi seda öö hakul viimas 😃
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: annaleen, dmy, Google [Bot], kaegu, Karlsson ja 9 külalist