Vahvad kombed
-
Külaline
Vahvad kombed
Just hetk tagasi juhtusin fb-st lugema kellegi postitust, kes leidis oma ukse tagant õlgi täis topitud inimkuju. Postitaja oli murelik, et kas see tähendab nüüd head või halba. Kommenteerijad teadsid, et tegemist on Tahma Toomasega. Olin seda nime kuulnud, kuid ei teadnud üldse traditsiooni tähendust. Ja vahva, et päris paljud inimesed ikka teavad selliseid asju.
Milliseid vähemtuntud kombeid teie teate? Ja pean siin silmas vanu Eesti kombeid mitte välismaiseid.
Milliseid vähemtuntud kombeid teie teate? Ja pean siin silmas vanu Eesti kombeid mitte välismaiseid.
-
Külaline
eksole
-
Külaline
Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde. Minu meelest oli tore niimoodi õhtupimeduses ringi hiilida ja peale passida, et saaja ei näeks, kes nuku tõi. Nende õlenukkude valmistamine oli ka tore protsess ja vahva näputöö. Neid sai tehtud juba lasteaias.
-
Külaline
Panen oma teksti selgituseks pildi ka, et nooremad kasutajad näeks, milline see nukk välja nägi. 

-
Külaline
Sünniaasta sama ja meie tegime sama, küll lihtsalt kaltsudest, sest õlgi meil Tallinnas siiski päris vabalt kätte saada ei olnud.Külaline kirjutas: ↑25 Dets 2025 16:31Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde.
-
Külaline
Ma sama vana, aga ei mäleta, et oleksin teinud. Tahma-Toomasest olin kuulnud küll, aga praegu pidin siiski googeldama, et aru saada, millega täpsemalt tegemist on.Guest kirjutas: ↑25 Dets 2025 16:31 Olen sündinud 1974 ja meie elukohas oli ka see Tahma-Toomase traditsioon täitsa olemas. Sai naabrite ukse taha viidud ja vahel ka täitsa suvaliste inimeste juurde. Minu meelest oli tore niimoodi õhtupimeduses ringi hiilida ja peale passida, et saaja ei näeks, kes nuku tõi. Nende õlenukkude valmistamine oli ka tore protsess ja vahva näputöö. Neid sai tehtud juba lasteaias.
Kus sa elasid? Ilmselt tehti sellist asja rohkem maapiirkondades?
-
Külaline
Nii vahva, kahjuks minu lapsepõlve külake Lõuna-Eestis oli nii eesrindlik, et juba aastakümneid tagasi tühjenes noortest.
-
Külaline
Elasin ühes Harjumaa alevis, kus oli väga eesrindlik sovhoos nõukaajalKülaline kirjutas: ↑25 Dets 2025 16:59 Ma sama vana, aga ei mäleta, et oleksin teinud. Tahma-Toomasest olin kuulnud küll, aga praegu pidin siiski googeldama, et aru saada, millega täpsemalt tegemist on.
Kus sa elasid? Ilmselt tehti sellist asja rohkem maapiirkondades?
-
Külaline
Ma 70a sündinud Tallinna tüdruk, aga Tahma-Toomasest teadsin juba väiksena. Ju siis lasteaias või koolis räägiti. Ise teinud ei ole, aga tean küll ammu.
-
Külaline
Tahma-Toomase peab ju ruttu edasi viima. Kui sinu ukse taha pidama jääb, siis see näitab, et oledki tahmatoomas, inimene, kes ei viitsi kodu koristada.
-
Külaline
Laisa inimese ukse taga püsib kaua, virgad perenaised avastavad ruttu.Guest kirjutas: ↑25 Dets 2025 19:28 Tahma-Toomase peab ju ruttu edasi viima. Kui sinu ukse taha pidama jääb, siis see näitab, et oledki tahmatoomas, inimene, kes ei viitsi kodu koristada.
-
Külaline
Et siis virk perenaine vahib kogu aeg ukse peal, et jumala eest tahma-tommi ukse taga poleks? Virk peaks just kodus kraamima ja kokkama, nii et poleks aegagi ukse vahel kõõluda
-
Külaline
Virk perenaine pühib ka ukseesise puhtaks. Loomulikult käib ta vahepeal ka turu pealt süüa ostmas ja naabrile häid jõule soovimas. Ei jää temal tahmatoomas märkamata.Guest kirjutas: ↑25 Dets 2025 19:46Et siis virk perenaine vahib kogu aeg ukse peal, et jumala eest tahma-tommi ukse taga poleks? Virk peaks just kodus kraamima ja kokkama, nii et poleks aegagi ukse vahel kõõluda![]()
-
Külaline
Käisin eakatel sugulastel külas. Elavad Harjumaal, Laulasmaa kandis.
Neil oli keegi 23.dets-24.dets vahelisel hilisõhtul-ööl-varahommikul aias käinud ja prügikonteineri kinni teipinud.
(ehk siis õhtul kella 20 paiku oli veel kõik ok, ja järgmisel hommikul valges avastasid)
Kas see on ka mõni uuemapoolseks muudetud rahvakomme või testivad kurikaelad nii välja majapidamisi, kus kedagi pühade ajal kodus pole, et puhas vuuk teha?
Neil oli keegi 23.dets-24.dets vahelisel hilisõhtul-ööl-varahommikul aias käinud ja prügikonteineri kinni teipinud.
(ehk siis õhtul kella 20 paiku oli veel kõik ok, ja järgmisel hommikul valges avastasid)
Kas see on ka mõni uuemapoolseks muudetud rahvakomme või testivad kurikaelad nii välja majapidamisi, kus kedagi pühade ajal kodus pole, et puhas vuuk teha?
-
Külaline
Aga taluperenaine, kes toimetab ainult majas ja laudas? Ok, hommikul lüpsab lehmad ja toimetab loomad, siis teeb kodukoristuse ja söögid, siis õhtune lüps nii viie aeg. Ja siis jääb uksele valvesse, et tahmakat jumala eest ukse taha ei pandaks? Ma arvan, et pigem istub voki taga ja ketrab, või koob sokke või teeb midagi muud tubast. Pole tal aega ukse peal passida.Külaline kirjutas: ↑25 Dets 2025 19:55Virk perenaine pühib ka ukseesise puhtaks. Loomulikult käib ta vahepeal ka turu pealt süüa ostmas ja naabrile häid jõule soovimas. Ei jää temal tahmatoomas märkamata.Guest kirjutas: ↑25 Dets 2025 19:46Et siis virk perenaine vahib kogu aeg ukse peal, et jumala eest tahma-tommi ukse taga poleks? Virk peaks just kodus kraamima ja kokkama, nii et poleks aegagi ukse vahel kõõludaKülaline kirjutas: ↑25 Dets 2025 19:31
Laisa inimese ukse taga püsib kaua, virgad perenaised avastavad ruttu.![]()
-
Külaline
-
Külaline
Taluperenaine jooksis kogu aeg õue ja toa vahet. Meie lehmad said lüpstud 8-paiku, lambad ja küülikud söödeti pärast seda. Siis veel solk välja ja vesi tuppa, koerad-kassid sööta, trepp lumest või sodist puhtaks, puud tuppa.Külaline kirjutas: ↑25 Dets 2025 20:49Aga taluperenaine, kes toimetab ainult majas ja laudas? Ok, hommikul lüpsab lehmad ja toimetab loomad, siis teeb kodukoristuse ja söögid, siis õhtune lüps nii viie aeg. Ja siis jääb uksele valvesse, et tahmakat jumala eest ukse taha ei pandaks? Ma arvan, et pigem istub voki taga ja ketrab, või koob sokke või teeb midagi muud tubast. Pole tal aega ukse peal passida.
Millalgi käidi ka saunas ja tehti naabritele ise Tahma-Toomas ning käidi seda öö hakul viimas
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 8 külalist