Kas see on reaalne

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kas see on reaalne

Postitus Postitas Külaline »

et inimesed nii hästi aja kulgemist teavad?
https://www.postimees.ee/8384658/kaheks ... llu-ei-jaa
Mina mõnikord õhtu vaatan, et aeg magama minna, jään veel arvutist naaatuke midagi vaatama ja selgub UPS, pool tundi lendas kuhugi.
Nemad nii ärevas olukorras teavad täpselt?
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 12:30 et inimesed nii hästi aja kulgemist teavad?
https://www.postimees.ee/8384658/kaheks ... llu-ei-jaa
Mina mõnikord õhtu vaatan, et aeg magama minna, jään veel arvutist naaatuke midagi vaatama ja selgub UPS, pool tundi lendas kuhugi.
Nemad nii ärevas olukorras teavad täpselt?
Ajataju on inimestel väga erinev. Mina näiteks tean alati, palju kell on, ei pea selleks kella vaatama. Minutipealt ehk alati mitte, aga palju mööda ei pane ka. Kui mõtlen õhtul, et tahan mingi aeg üles ärgata, siis minutipealt kohe ärkangi. Muidugi on sellel ka oma erandid, igaks juhuks panen alati kella ikka ka. Näiteks kui olen veini joonud, siis ei ärka või süvenen millessegi, siis täpset kella ei tea. Ka oskan päevaplaani nii teha, et panen täiesti täpselt, palju mingi asja peale aega kulub, Ühes töökohas oli see minu supervõime, et tegin kõik plaanid ja ajakavad, sest teiste jaoks oli see ulme. Mõnel puudub igasugune ajataju, ta ei saa üldse aru, palju mingi asja jaoks aega kulub, kui palju eelmisest sündmusest aega möödunud on, vms. Ma teaks ka, palju on 2-3 minutit, palju on 7-8.
Külaline

Oleneb vast ka ametist, mõnel ametikohal arendad selle oskuse välja, pluss mõnel on aja täpsem tajumine lihtsalt rohkem loomuses. Mina näiteks olen märganud, et ma olen üsna täpne kellaaja arvamises - kuskilt alateadvusest vupsab kohe mingi pakkumine välja, kui mõtlen, et mis kell võiks olla, ja enamasti on see 5 min täpsusega õige, isegi öösel ärgates olen katsetanud. Samas niimoodi, kui küsida, et kui mitu minutit on möödunud mingist hetkest, võin täiesti puusse panna, isegi munade keetmisel tajun aega täiesti valesti.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Dets 2025 13:07Oleneb vast ka ametist, mõnel ametikohal arendad selle oskuse välja,
No neid minutite ja sekundite tajumist küll ei arene.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 18:43
Külaline kirjutas: 23 Dets 2025 13:07Oleneb vast ka ametist, mõnel ametikohal arendad selle oskuse välja,
No neid minutite ja sekundite tajumist küll ei arene.
Mis mõttes ei arene? Ametites, kus on täne ajastus oluline - näiteks mingid piloodid, sõjandus, sportlased, ikka areneb. Kõik areneb, kui on vaja.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mul on mingi ajataju ja vahest väga täpne, vahest viletsam - õues loomuliku valgusega on see päris hea, ilmselt päikese liikumine ja valgus-varjud. Öösiti - ajataju kehv, aga kuna ma tean, et ärkan pärast uinumist ca 5 tunni pärast (alati!) kas korraks või pikemaks, siis tean öösiti ka kellaaega üsna täpselt.
Külaline

Ma arvan et see aeg on kõik umbkaudne ja tunnetuslikult mõeldud. Eriti sellises olukorrras. Nt kiirabi kutsudes tundub ka et läheb ikka jube kaua, millal see abi juba tuleb!
Ja teistpidi, elustades ja tegutsedes aeg lendab.
Kes seda oskab ikka nii täpselt määrata ilma kella vaatamata.
Isegi kui on käel nutikell. Kas keegi mõtleb seda vaadata kui läheb uppujat päästma, peale päästetöötaja ehk?
Külaline

See 8 minutit võib igati täpne olla. Kui ka sel hetkel ei olnud kohe teada, siis võib olla on hiljem tuletatud. Ehk oli mees just enne naise ujuma minekut kella vaadanud? Võib-olla naine käis iga jumala päev täpselt ühel ja samal päeval ujumas? Veest välja tuleku aja pani ju hädaabi kõne paika.
Külaline

Mul on ajataju täiesti null😆😃
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Konkreetsel juhul loeti aega häirekeskusesse helistamisest kiirabi tulekuni. Tõenäoliselt oli naine uppunud kauem kui 8 minutit.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist