Riik tahab arstide koormuse vähendamiseks õdedele õigusi juurde anda

Külaline

Riik tahab arstide koormuse vähendamiseks õdedele õigusi juurde anda

Postitus Postitas Külaline »

Täna siis selline uudis. Kuidas viia riigijuhtideni sõnum (sest ise nad ei paista selle peale tulevat), et inimesed ei taha, et neid õed ravivad - nad tahavad normaalset ARSTIabi saada. Meie perearstikeskuses juba on see süsteem, et vahet pole, mis probleem on, vastuvõtu saad õe juurde. Õde siis vahib kramplikult ekraani ja vastab iga minu küsimuse peale: "Ma pean arsti käest üle küsima." Mis on sellise vastuvõtu mõte, peale ressursiraiskamise ja ajakulu?

https://www.err.ee/1609893568/riik-taha ... uurde-anda
Külaline

Huvitav artikkel. Muudkui koolitatakse õdesid juurde, aga tegelikult on juba õeharidusega inimesi 16 000, kellest õena töötab ainult 9000. 7000 on lahkunud ja töötavad muul erialal. Täpselt sama on õpetajatega, muudkui huilatakse, kui populaarne eriala, milline konkurss, minnakse suure motivatsiooniga tööle ja see motivatsioon tapetakse kolme aastaga. Äkki siis tegeleks nende põhjustega, miks inimesed lahkuvad töölt ja sei soovi õena töötada. Mis puutub sellesse, kas nad saaksid arste asendada, siis mõnel puhul saaks küll, oleneb õest. Meil on perearsti juures väga asjalik õde. Pikendab kõik retseptid, teeb läbivaatused, lihtsamate haigustega saab ise hakkama ja siis ei nõua patsiendid tingimata arsti ka, kui õde jätab kompetentse mulje. Mõnele pole ka perearst piisav, kes tema arust midagi ei tea, on vaja alati eriarsti poole pöörduda.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Dets 2025 08:32. Õde siis vahib kramplikult ekraani ja vastab iga minu küsimuse peale: "Ma pean arsti käest üle küsima."
Selleks neil ongi ji õiguseid juurde vaja, et ei peaks pidevalt arsti käest üle küsima.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 10:37
Külaline kirjutas: 23 Dets 2025 08:32. Õde siis vahib kramplikult ekraani ja vastab iga minu küsimuse peale: "Ma pean arsti käest üle küsima."
Selleks neil ongi ji õiguseid juurde vaja, et ei peaks pidevalt arsti käest üle küsima.
Õigused ei anna veel teadmisi.
Külaline

Veel vabaduse alguses tegid perearstid ka kaduvisiite (vähemalt lastele), arvuteid tööks kõigil ei olnudki ja siis ei olnud sellist hädaldamist et ei saa hakkama. Nüüd ei saa mõni inimene oma perearstiga mitme nädala jooksul kontakti ja ikka on p.arstidel hirmus raske.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 12:12 Veel vabaduse alguses tegid perearstid ka kaduvisiite (vähemalt lastele), arvuteid tööks kõigil ei olnudki ja siis ei olnud sellist hädaldamist et ei saa hakkama. Nüüd ei saa mõni inimene oma perearstiga mitme nädala jooksul kontakti ja ikka on p.arstidel hirmus raske.
Nõukogude ajal oli tegelikult rohkem arste kui praegu, samas ravivõimalusi palju vähem. Ravimid ei maksnud palju. Nüüd on ravivõimalused paremad, meeletult on tehnikat, kallid ravimid, paljud haigused, mis siis olid ravimatud, on ravitavad, raskete haigustega ellujäämisvõimalus parem. Kui ravi oleks täpselt samal tasemel kui siis, oleks ka arstidel aega mööda kodusid kooserdada, millest eriti kasu ju ei ole. Mingeid analüüse sa seal väga ei tee. Vanasti surid samade haigustega lihtsalt maha, ravile aega, raha ega personali aega ei kulunud. Meditsiinisüsteem on praegu meeletult palju kallim kui siis, loomulikult on sinna sisse kirjutatud ka meditsiinipersonali palju suuremad palgad, firmade kasumid jne, mida siis ei olnud. Aga seda süsteemi kuidagi enam tagasi ei pööra, et arst ei taha väga palju raha saada. Siis oli arst tavaline töötaja, mitte mingi rikkur. Headele arstidele toodi küll raha ja muud meelehead, aga mingeid ulmekasumeid meditsiinisüsteemis ei olnud. Nüüd on USA arst miljonär ja muidugi on meditsiinisüsteem siis ka kallis. Ravimite väljatöötajad on miljardärid, kõik see tuleb kinni maksta, mida nõukaajal ei olnud. Kui laps oli haige, ei olnud tähtis, mis tal viga on, sai ühte ja sama antibiootikumi ja oligi kogu lugu. Oli tal siis viirus või bakteriaalne põletik, kama kaks. Enamus paranes ju ära.
Külaline

Ravi on parem jah, aga seda paremat ei toimeta ju perearstid, vaid eriarstid, haiglate arstid.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 12:43 Ravi on parem jah, aga seda paremat ei toimeta ju perearstid, vaid eriarstid, haiglate arstid.
Perearstid ka nii lollid pole, kui sina näid arvavat. Nemad teevad samamoodi asju ravijuhendite järgi, selleks ei pea ise geenius olema. Arstkond üldiselt ravib nii, nagu selle ajastu arstiteadus arenenud on. Väga headel arstidel tuleb juurde veel mingi teatud tunnetus, et mida just sellel juhul ravivõimalustest valida, mõni julgeb koguni üldtunnustatud rutiinist natuke kuskile kõrvale astuda, aga üldine protokoll on kõigil sama. 90 protsenti haigustest saab nii hästi ravitud ja ei olene väga palju arsti mingitest erilistest isikuomadustest või teadmistest. Loomulikult on perearstidel üldises ravis suur roll. Et ainult eriarstid või haiglate arstid hästi ravivad, on sinu vääruskumus.
Külaline

Probleem pole mitte selles, et perearstid oleks rumalad, vaid selles, et ära on lõhutud süsteem, milleks perearstindus ellu kutsuti. Idee oli ju selles, et su perel on n-ö oma arst, kes tunneb kõigi pereliikmete tervise ajalugu, näeb suurt pilti, saab selle pealt teha nii ennetustööd kui teab, kellelt kellele mingi viirus nakkus, teab, et su sümptomid võivad olla seotud selle hädaga, mis sul 5 aastat tagasi oli jne. Nüüd võtab sind iga kord vastu mingi poolteismeline resident, kehvemal juhul lihtsalt medõde. Keegi neist ei tea sinust midagi, ei oska küsida pereliikmete kohta, ei oska vanu asju kokku viia uutega. See põhjustab ravivigu, ajakulu - ja kokkuvõttes kehvemat teenust. See on see, miks inimesed ei taha perearsti juurde enam minnagi.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 14:58 Probleem pole mitte selles, et perearstid oleks rumalad, vaid selles, et ära on lõhutud süsteem, milleks perearstindus ellu kutsuti. Idee oli ju selles, et su perel on n-ö oma arst, kes tunneb kõigi pereliikmete tervise ajalugu, näeb suurt pilti, saab selle pealt teha nii ennetustööd kui teab, kellelt kellele mingi viirus nakkus, teab, et su sümptomid võivad olla seotud selle hädaga, mis sul 5 aastat tagasi oli jne. Nüüd võtab sind iga kord vastu mingi poolteismeline resident, kehvemal juhul lihtsalt medõde. Keegi neist ei tea sinust midagi, ei oska küsida pereliikmete kohta, ei oska vanu asju kokku viia uutega. See põhjustab ravivigu, ajakulu - ja kokkuvõttes kehvemat teenust. See on see, miks inimesed ei taha perearsti juurde enam minnagi.
Jah, ideaalselt see just välja kukkunud ei ole tõesti. Süsteem võimaldab seda, et vapiloom staararst on hoopis Soomes tööl, tegelikku tööd teevad juhuslikud asendajad ja staarloom kasseerib sisse ulmelisi dividende ravirahast. See ei olnud tõesti kogu selle asja mõte.
Külaline

Vaatame tõele näkku: tegelikult on tagasi see okupatsiooniaegne rajooniarsti süsteem, kus mingis polikliinikus istub trobikond tundmatuid nägusid, kes iga kord alustavad sind nähes nullist ja pooled ei saa üldse aru, millest jutt käib.
Külaline

Huvitav. Et kas riigipeade arust õdedel pile niigi piisavalt suur koormus?
See õiguse andmine võrdubki ju ka veel suurema koormusega. Sellisel juhul lahkuvad ka need vähesed.
Külaline

Tegelikult toimub meditsiinisüsteemis ka väga palju raiskamist, mitmeid analüüse tehakse liiast, korduvalt jne. Perearstide koormus pole ka nii suur, kui nad oskavad oma tööd korraldada. Muudkui üks kisa, et patsient teeb seda lollisti, teist lollisti, aga suuna siis teda, ega tema mingi spetsialist ei ole.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 11:21 Tegelikult toimub meditsiinisüsteemis ka väga palju raiskamist, mitmeid analüüse tehakse liiast, korduvalt jne.
Minu arust on pigem vastupidi ja iga analüüs tuleb endal välja võidelda. Mina käin ammu juba analüüse ise oma raha eest Synlabis tegemas, sest ei viitsi aega ega närve kulutada, tõestamaks läbi nende e-kanalite ja mitmete õdede ja assistentide, et ma pole kaamel. Arsti poole pöördun alles siis, kui mõni analüüs on korduvalt korrast ära.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 14:48
Guest kirjutas: 24 Dets 2025 11:21 Tegelikult toimub meditsiinisüsteemis ka väga palju raiskamist, mitmeid analüüse tehakse liiast, korduvalt jne.
Minu arust on pigem vastupidi ja iga analüüs tuleb endal välja võidelda. Mina käin ammu juba analüüse ise oma raha eest Synlabis tegemas, sest ei viitsi aega ega närve kulutada, tõestamaks läbi nende e-kanalite ja mitmete õdede ja assistentide, et ma pole kaamel. Arsti poole pöördun alles siis, kui mõni analüüs on korduvalt korrast ära.
Ei oska sinu juhtumit kommenteerida, aga seegi on tüüpiline, et tehakse muudkui analüüse, sest patsient nõuab ja arst ei viitsi temaga vaielda. Aga mida ma silmas pidasin, oli pigem see, et haiglates ja eriarstide poolt tehakse osaliselt kattuvaid analüüse. Patsient läheb ühe juurde, teise juurde, jälle kõik otsast peale. Ja eks palju käib ka raha nimel. Neid asju ei tehta, mis ei tasu ära, aga teisi jälle üleliia, mis on tasuvad analüüsid. Näiteks kõik nüüd kisavad, kuidas haigekassa võtab paljudel analüüside hinda väiksemaks, aga tegelikult ongi nende tegemine odavamaks läinud, sest toimub masinaga näiteks, mitte käsitsi.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 15:44 Aga mida ma silmas pidasin, oli pigem see, et haiglates ja eriarstide poolt tehakse osaliselt kattuvaid analüüse. Patsient läheb ühe juurde, teise juurde, jälle kõik otsast peale.
Digiloos on ju kõik analüüsid ja nende tulemused näha, iga arst vaatab esmalt ikka seda, enne kui midagi tellima hakkab.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Dets 2025 16:19
Guest kirjutas: 24 Dets 2025 15:44 Aga mida ma silmas pidasin, oli pigem see, et haiglates ja eriarstide poolt tehakse osaliselt kattuvaid analüüse. Patsient läheb ühe juurde, teise juurde, jälle kõik otsast peale.
Digiloos on ju kõik analüüsid ja nende tulemused näha, iga arst vaatab esmalt ikka seda, enne kui midagi tellima hakkab.
Ma just mõtlesin sama. Kõik analüüsid on ju näha.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 16:19
Arstidel on igasuguste analüüside osas siiski palju mängumaad, kas analüüsist on möödas juba liiga kaua aega, mida täpselt mis haiguse puhul peaks tellima, tema võib-olla arvab hoopis muud, mis patsiendil viga on. Kui palju ta midagi arvestab või ei arvesta, on arsti otsustada.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 16:55
Arstidel on igasuguste analüüside osas siiski palju mängumaad, kas analüüsist on möödas juba liiga kaua aega, mida täpselt mis haiguse puhul peaks tellima, tema võib-olla arvab hoopis muud, mis patsiendil viga on. Kui palju ta midagi arvestab või ei arvesta, on arsti otsustada.
No aga kui on liiga kaua eelmisest analüüsist möödas või leiab arst, et tuleks midagi muud veel tellida, siis see ei ole ju kattuv analüüs ega raiskamine.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Dets 2025 17:10
Guest kirjutas: 24 Dets 2025 16:55
No aga kui on liiga kaua eelmisest analüüsist möödas või leiab arst, et tuleks midagi muud veel tellida, siis see ei ole ju kattuv analüüs ega raiskamine.
Piir on siin hägune, ütleme nii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist