Unetud

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Unetud

Postitus Postitas Külaline »

On siin unetuid? Mõtlen seda tüüpi unetust, et õhtul jääd magama, kuid öösel 2-3 ajal ärkad ja päris mitu tundi enam ei uinu - üks tüüpiline ükeminekuea unetus, nagu olen aru saanud. Mida proovinud olete, et taas uinuda? Kas hoiate end kramplikult voodis või panete tule põlema ja loete näiteks? Mõtlesin, et äkki tõuseks päris üles öösel, kui nagunii und pole, teeks paar tundi midagi, tööd näiteks või toimetusi, ja prooviks siis uuesti magada? On keegi seda katsetanud, kuidas välja tuli?
Külaline

Mind on just kaks viimast ööd sama häda tabanud. Jään magama ja siis järku ärkan tunni-paari pärast ning olen nii ärgas, et mingist unest ei ole enam juttugi.
Mul on kaks varianti. Tavaliselt panen endale mingi podcasti, raadiosaate, järjejutu või raadioteatri peale. Aitab peaaegu alati. Ehkki natukene tuleb ikka oodata.
Harvem kasutatud variant võtan üht kanget väljakirjutatud unerohtu. Aga ainult pool kogusest.

Vanus 55.
Külaline

See pole üleminekuea unetus, vaid seda põhjustab stress.Kortisool tõuseb öösel 2-3 paiku kõige kõrgemale ja selle hulk on nii suur, et ärkad üles. Aitavad ikka samad asjad mis alati, et rohkem liikuda, magamaminekurituaal, ekraane vähem jne.
Külaline

Läks meelest öelda, et võib küll tõusta üles, ei soovitata voodis tundide kaupa passida, et oma stressi veel suuremaks ajada. Samas kui uni tuleb uuesti peale poole tunni jooksul, siis puhkab paremini välja nii, et ei lahku voodist.
Külaline

Kas see on see, et vanadel inimestel läheb uni vara ära?
Külaline

Mul sama. Aga mulle mõjub telekas rahustavalt õhtul. Jään magama telekaga 5 minutiga. Ilma ei tea kaua läheb.
Aga räägitakse et telekas kui ekraan ei mõju hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 23 Dets 2025 09:53Aga räägitakse et telekas kui ekraan ei mõju hästi.
Nii räägitakse. Kas just une kohta.
Mina jään ka telefon käes magamas.
Külaline

Guest kirjutas: 23 Dets 2025 09:19 See pole üleminekuea unetus, vaid seda põhjustab stress.Kortisool tõuseb öösel 2-3 paiku kõige kõrgemale ja selle hulk on nii suur, et ärkad üles. Aitavad ikka samad asjad mis alati, et rohkem liikuda, magamaminekurituaal, ekraane vähem jne.
Ma tean, et seda kortisool põhjustab, aga sellegipoolest on see ärkamine miski, mis on just üleminekueale tüüpiline. Kõike seda "samad asjad, mis alati" ma teen, jalutan õhtul koeraga enne und, telefoni pole kunagi liiga palju vaadanud. Magamaminekurituaal aitaks õhtul uinuda, aga sellega mul probleemi pole.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mul kunagi ammu vahepeal oli selline periood, et öösel kadus uni täitsa ära. Tõusin siis ülesse ja vaatasin telekat, kuni ära väsisin ja uniseks jäin, siis sai edasi magada. Läks iseenesest üle. Ei teagi, millest see oli.
Külaline

Mul mehel sama. Ärkab. Und pole. Läheb teise tuppa telekat vaatama, diivalile. Ja magab seal tegelikult edasi telekaga.

Ma ühes saates kuulsin ka seda magamise probleemi. Et saatekülaline sulgeb kõik ekraanid 20.30.
Ma olen nii vana aga et ma mäletan aega, kui telekas tehti u sel ajal lahti hoopis. Kas siis polndud telekas helendav ekraan või sisu polnud kaasahaarav?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Babyyoda, Bing [Bot], Karlsson, Mai ja 7 külalist