III samba kindlustuslepingu lõppemisest
-
Külaline
III samba kindlustuslepingu lõppemisest
Mul lõppemas III samba kindlustusleping ja mõtlen, kuidas oleks targem selle rahaga toimetada - kas võtta lõppemisel summa välja ja tasuda 10% tulumaksu ning siis tilgutada iga aasta max summa (6000EUR) 3. sambasse (ülejäänud summa jätaks mingile kasvukontole näiteks) ja saada 22% tulumaksutagastus või on see väga loll plaan? Teine variant oleks lasta kogu summa juba olemasolevasse sambasse üle viia, aga siis poleks mul arvatavasti iga aasta seda max summat võimalik sinna kanda ja ka tulumaksutagastus jääks seeläbi väiksemaks.
-
Külaline
Mingi täiesti segane jutt.Külaline kirjutas: ↑17 Dets 2025 12:43 Mul lõppemas III samba kindlustusleping ja mõtlen, kuidas oleks targem selle rahaga toimetada - kas võtta lõppemisel summa välja ja tasuda 10% tulumaksu ning siis tilgutada iga aasta max summa (6000EUR) 3. sambasse (ülejäänud summa jätaks mingile kasvukontole näiteks) ja saada 22% tulumaksutagastus või on see väga loll plaan? Teine variant oleks lasta kogu summa juba olemasolevasse sambasse üle viia, aga siis poleks mul arvatavasti iga aasta seda max summat võimalik sinna kanda ja ka tulumaksutagastus jääks seeläbi väiksemaks.
3.samba kindlustusleping sõlmitakse peale 3.sambasse kogumise lõpetamist ja pensionieas ning see lõpeb siis, kui kogu 3.sambas olnud raha (-maksud) on välja makstud, üldjuhul nii 70+ vanuses.
Ma ei suuda kuidagi uskuda, et pärast 3.samba lepingu lõppemist (st pensioniväljamaksete lõppemist) hakkab keegi veel nii vanas eas uuesti 3.sambasse koguma.
Juhul, kui teemaalgataja aga arvas selle "kindlustuslepingu" nime all hoopis seda, et ta sai 65 täis ja enam ei pea koguma, siis kogumine sammastesse ise ära ei lõppe pensionile jäädes, vaid selleks tuleb teha eraldi avaldused iga samba kohta eraldi ja siis otsustada, kas tahad kõike korraga või jupi kaupa (lisaks pensioniameti poolt makstavale riiklikule pensionile)
-
Külaline
Mis mõttes segane jutt? Inimesel võib olla erinevaid kolmandaid sambaid - investeerimiskindlustusleping (III sammas) on sõlmitud juba 2004 aastal (algselt Sampo pangas, mis on nüüdseks liikunud mingi tundmatu Leedu firma Artea kätte) ja see saab läbi 2026 alguses (olen 55a) ning laekuks lõppemisel kontole 10% tulumaksuga. Paralleelselt on mul juba mõnda aega olemas ka teine 3. sammas (Tulevas), kuhu saaks selle investeerimiskindlustuslepingu raha lepingu lõppemisel ilma tulumaksu maksmata üle viia ... nüüd ma kaalun, mis oleks rahaliselt tulusam, kas lasta lõppeva lepingu raha korraga Tulevasse üle viia või siis tilgutada seda sinna 6000EUR aastas.Guest kirjutas: ↑17 Dets 2025 19:54Mingi täiesti segane jutt.Külaline kirjutas: ↑17 Dets 2025 12:43 Mul lõppemas III samba kindlustusleping ja mõtlen, kuidas oleks targem selle rahaga toimetada - kas võtta lõppemisel summa välja ja tasuda 10% tulumaksu ning siis tilgutada iga aasta max summa (6000EUR) 3. sambasse (ülejäänud summa jätaks mingile kasvukontole näiteks) ja saada 22% tulumaksutagastus või on see väga loll plaan? Teine variant oleks lasta kogu summa juba olemasolevasse sambasse üle viia, aga siis poleks mul arvatavasti iga aasta seda max summat võimalik sinna kanda ja ka tulumaksutagastus jääks seeläbi väiksemaks.
3.samba kindlustusleping sõlmitakse peale 3.sambasse kogumise lõpetamist ja pensionieas ning see lõpeb siis, kui kogu 3.sambas olnud raha (-maksud) on välja makstud, üldjuhul nii 70+ vanuses.
Ma ei suuda kuidagi uskuda, et pärast 3.samba lepingu lõppemist (st pensioniväljamaksete lõppemist) hakkab keegi veel nii vanas eas uuesti 3.sambasse koguma.
Juhul, kui teemaalgataja aga arvas selle "kindlustuslepingu" nime all hoopis seda, et ta sai 65 täis ja enam ei pea koguma, siis kogumine sammastesse ise ära ei lõppe pensionile jäädes, vaid selleks tuleb teha eraldi avaldused iga samba kohta eraldi ja siis otsustada, kas tahad kõike korraga või jupi kaupa (lisaks pensioniameti poolt makstavale riiklikule pensionile)
-
Külaline
Artea pole mingi tundmatu firma, see on endine Siauliai pank, olen selle aktsionär ja saan dividende, lisaks on aktsia tõusnud mõne aastaga juba 20%.Külaline kirjutas: ↑17 Dets 2025 21:08Mis mõttes segane jutt? Inimesel võib olla erinevaid kolmandaid sambaid - investeerimiskindlustusleping (III sammas) on sõlmitud juba 2004 aastal (algselt Sampo pangas, mis on nüüdseks liikunud mingi tundmatu Leedu firma Artea kätte) ja see saab läbi 2026 alguses (olen 55a) ning laekuks lõppemisel kontole 10% tulumaksuga. Paralleelselt on mul juba mõnda aega olemas ka teine 3. sammas (Tulevas), kuhu saaks selle investeerimiskindlustuslepingu raha lepingu lõppemisel ilma tulumaksu maksmata üle viia ... nüüd ma kaalun, mis oleks rahaliselt tulusam, kas lasta lõppeva lepingu raha korraga Tulevasse üle viia või siis tilgutada seda sinna 6000EUR aastas.Guest kirjutas: ↑17 Dets 2025 19:54Mingi täiesti segane jutt.Külaline kirjutas: ↑17 Dets 2025 12:43 Mul lõppemas III samba kindlustusleping ja mõtlen, kuidas oleks targem selle rahaga toimetada - kas võtta lõppemisel summa välja ja tasuda 10% tulumaksu ning siis tilgutada iga aasta max summa (6000EUR) 3. sambasse (ülejäänud summa jätaks mingile kasvukontole näiteks) ja saada 22% tulumaksutagastus või on see väga loll plaan? Teine variant oleks lasta kogu summa juba olemasolevasse sambasse üle viia, aga siis poleks mul arvatavasti iga aasta seda max summat võimalik sinna kanda ja ka tulumaksutagastus jääks seeläbi väiksemaks.
-
Külaline
Mis sa siis TAle soovitad?Külaline kirjutas: ↑17 Dets 2025 23:30Artea pole mingi tundmatu firma, see on endine Siauliai pank, olen selle aktsionär ja saan dividende, lisaks on aktsia tõusnud mõne aastaga juba 20%.
-
Külaline
Ma ei oska soovitada, sest ma ei tea kindlustuslepingutest midagi. Ise hoian II ja III sammast indeksfondis ja lisaks on dividendiaktsiate portfell stabiilseks jooksvaks tuluks.
-
Külaline
ChatGPT igatahes soovitab
Selge järeldus
JAH, Sinu puhul on täiesti mõistlik:
võtta 2026. a 28 000 € välja 10% maksuga
lasta raha tavakontole
maksta edaspidi iga aasta 6 000 € III sambasse
saada 1 320 € tulumaksutagastust igal aastal
Rahaliselt:
2 800 € maks → tagasi teenitud ~2 aastaga
edasi → puhas maksuvõit + paindlikkus
lasta raha tavakontole
-
Külaline
See kehtib vaid juhul, kui teemaalgatajal on vähem kui 5a vanaduspensionieast puudu.Külaline kirjutas: ↑20 Dets 2025 23:11 ChatGPT igatahes soovitab![]()
Selge järeldus
lasta raha tavakontole
Rahaliselt:
Ehk on siis hetkel 60+ vanuses, vastasel juhul maksaks väljavõetud rahalt siiski täie rauaga tulumaksu.
-
Külaline
Artealt saadud info on siiski selline, et nad kannaksid raha minu arvelduskontole ning väljamakse tegemisel arvelduskontole on neil kohustus riigile kinni pidada tulumaks 10%. Ju siis nende igivanade kindlustuslepinguga sammaste tingimused on sellised, et ka juba 55a vanuses saab 10% tulumaksuga raha kätteGuest kirjutas: ↑21 Dets 2025 21:14See kehtib vaid juhul, kui teemaalgatajal on vähem kui 5a vanaduspensionieast puudu.Külaline kirjutas: ↑20 Dets 2025 23:11 ChatGPT igatahes soovitab![]()
Selge järeldus
lasta raha tavakontole
Rahaliselt:
Ehk on siis hetkel 60+ vanuses, vastasel juhul maksaks väljavõetud rahalt siiski täie rauaga tulumaksu.
-
Külaline
III sambasse sissemakse on kuni 15% brutosissetulekult, mis võib olla max 6000 eurot. Teemaalgataja, Sa kirjutasid, et sissetulek edaspidi oleks väiksem ja ei saa III sammast iga-aastaselt täis. Ma ei tea, kuidas kindlustuse puhul on, aga üldjuhul on mõistlik teha III sambasse sissemakseid kuni 15% sissetuleku ulatuses, sest muidu läheb maksude poolest mõttetuks (st üleminevale osale ei laiene tulumaksuvabastus)
-
Külaline
no vot, seda mõtlen minagi, et maksude poolest on mõttetu kogu vabanev summa korraga Tulevasse üle viia, sest sel juhul saan kasutada vaid ühel aastal max tulumaksuvabastust (mul lihtsalt endal pole piisavat finantsdistsipliini, et igal aastal viisakalt 6000EUR 3. sambasse suunata - max 3-4tuh ehk suudan "kokku kraapida") ... pigem tasun vabanevalt summalt hetkel 10% tulumaksu ning siis tilgutan mõned aastad 6000EUR kaupa 3. sambasse edasi ning ülejäänud summat hoian mingil kasvukontol.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 17:33 III sambasse sissemakse on kuni 15% brutosissetulekult, mis võib olla max 6000 eurot. Teemaalgataja, Sa kirjutasid, et sissetulek edaspidi oleks väiksem ja ei saa III sammast iga-aastaselt täis. Ma ei tea, kuidas kindlustuse puhul on, aga üldjuhul on mõistlik teha III sambasse sissemakseid kuni 15% sissetuleku ulatuses, sest muidu läheb maksude poolest mõttetuks (st üleminevale osale ei laiene tulumaksuvabastus)
-
Külaline
Ei pea selleks igivana kindlusutsleping olema, et 55-aastaselt ainult 10% tulumaksu maksta, piisab 5 aastat vanast lepingust.
https://www.pensionikeskus.ee/iii-sammas/valjamaksed/ :
Maksusoodustus 10% rakendub, kui
Esimesed osakud on omandatud või pensionileping sõlmitud enne 01.01.2021
oled 55-aastane või vanem ja pensionilepingu sõlmimisest või osakute esmaomandamisest on möödas vähemalt 5 aastat
Ma olen üllatunud. mul on kolmas sammas mingi 10 aastat tagasi tehtud ja järgmisel aastal saan 55. Mis tähendab, et juba võiksin soovi korral selle summa välja võtta nii, et pean ainult 10% tulumaksu maksma. Mul pole plaanis muiduig nii vara sed raha välja võtta, aga hea teada, et selline variant on ka olemas.
https://www.pensionikeskus.ee/iii-sammas/valjamaksed/ :
Maksusoodustus 10% rakendub, kui
Esimesed osakud on omandatud või pensionileping sõlmitud enne 01.01.2021
oled 55-aastane või vanem ja pensionilepingu sõlmimisest või osakute esmaomandamisest on möödas vähemalt 5 aastat
Ma olen üllatunud. mul on kolmas sammas mingi 10 aastat tagasi tehtud ja järgmisel aastal saan 55. Mis tähendab, et juba võiksin soovi korral selle summa välja võtta nii, et pean ainult 10% tulumaksu maksma. Mul pole plaanis muiduig nii vara sed raha välja võtta, aga hea teada, et selline variant on ka olemas.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist