Esimene jõuluteema- kingitused ja vaesus.
-
Külaline
Esimene jõuluteema- kingitused ja vaesus.
https://www.ohtuleht.ee/1145816/volgu-o ... saada-8000
Lugesin seda ja pisarad hakkasid voolama. Jah, olen ise täpselt sellises seisus, kus mul jääb parimal juhul vaid 100 eurot jõulukinkideks ja endale pühadelauaks. Sõpru aga, kes mulle kingituse teevad on üle kümne.. tahaks ometi neile midagi vastu anda, kunagi varem pole olnud isegi kommikarbi vastu kinkimisega raskusi..ehkki sissetulek on sama (töövõimetoetus ja 3-4 miinimumpalgaga tööpäeva kuus)
Mida teha? Tean ,et nemad kõik teevad mulle kinke- pole küll miljonärid, aga siiski paremal järjel (saavad käia reisimas, neil on oma elamine mitte üürikas, enamusel on auto). Kuidas saada üle sellest ebamugavuse tundest, et ma ei saa neile mitte midagi vastu kinkida? Isegi siis, kui neist keegi mind jõuluõhtul oma pere juurde külla kutsub, ma ei saa neile mitte midagi kinkida ja viia mingi pakk piparkooke 6-7 inimese peale on ju ka nõme..
Olen mõelnud võtta pikaajalist kiirlaenu paarsada eurot, tagasimaksega 5-6 eurot kuus. Aga ..ma pole seda eluski varem teinud ja tundub kuidagi hirmutav. Samas ütles mu sõbranna mulle, et pigem võtku ma vabalt, et kõik mõistavad mu olukorda- aga et ärgu ma mingil juhul laenud võtku. Ütlesin, et ei taha siis ka kinki..aga tal see juba olemas.
Lugesin seda ja pisarad hakkasid voolama. Jah, olen ise täpselt sellises seisus, kus mul jääb parimal juhul vaid 100 eurot jõulukinkideks ja endale pühadelauaks. Sõpru aga, kes mulle kingituse teevad on üle kümne.. tahaks ometi neile midagi vastu anda, kunagi varem pole olnud isegi kommikarbi vastu kinkimisega raskusi..ehkki sissetulek on sama (töövõimetoetus ja 3-4 miinimumpalgaga tööpäeva kuus)
Mida teha? Tean ,et nemad kõik teevad mulle kinke- pole küll miljonärid, aga siiski paremal järjel (saavad käia reisimas, neil on oma elamine mitte üürikas, enamusel on auto). Kuidas saada üle sellest ebamugavuse tundest, et ma ei saa neile mitte midagi vastu kinkida? Isegi siis, kui neist keegi mind jõuluõhtul oma pere juurde külla kutsub, ma ei saa neile mitte midagi kinkida ja viia mingi pakk piparkooke 6-7 inimese peale on ju ka nõme..
Olen mõelnud võtta pikaajalist kiirlaenu paarsada eurot, tagasimaksega 5-6 eurot kuus. Aga ..ma pole seda eluski varem teinud ja tundub kuidagi hirmutav. Samas ütles mu sõbranna mulle, et pigem võtku ma vabalt, et kõik mõistavad mu olukorda- aga et ärgu ma mingil juhul laenud võtku. Ütlesin, et ei taha siis ka kinki..aga tal see juba olemas.
-
Külaline
kiirlaenu? no ütle, et sa ei räägi tõsiselt. aga mida kinkida, kui raha ei ole, aga tahad väga kinkida: õmble lapitekk, tee ise jõulupärg, tee käsitöökaart, koo sokid, kogu vanu küünlajuppe ja meisterda omanäolised küünlad, kui küünlajuppe üle jääb, saad munakarpidest süüteroose teha - paki kunstipäraselt ja kingitus missugune. isetehtud kingitusi on armas saada, aga kiirlaenu eest ostetud suvalist nänni palun mulle küll mitte tuua.
-
Külaline
Ma ei oska õmmelda,kududa ega küünlaid teha. Olen väga kehv uute oskuste omandaja (autist). Süüteroose ei vaja mu tuttavaist keegi- neil pole ahikütet ega minu teada ka mitte kaminat. Oskan teha ehteid, aga neid mu tuttavad ei kanna..olen neid kunagi ka kinkinud juba neile. Kunstianne on mul 0 ,kaarte teha ..ma ei usu ealeski et keegi rõõmustaks lasteaialapse tasemel kleepsude ja vanadest kaartidest lõigatud-liimitud soperduse üle.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:18 kiirlaenu? no ütle, et sa ei räägi tõsiselt. aga mida kinkida, kui raha ei ole, aga tahad väga kinkida: õmble lapitekk, tee ise jõulupärg, tee käsitöökaart, koo sokid, kogu vanu küünlajuppe ja meisterda omanäolised küünlad, kui küünlajuppe üle jääb, saad munakarpidest süüteroose teha - paki kunstipäraselt ja kingitus missugune. isetehtud kingitusi on armas saada, aga kiirlaenu eest ostetud suvalist nänni palun mulle küll mitte tuua.
Kui kinkida, siis ikka midagi praktilist. Ise ma näiteks ka ei tunneks rõõmu lapiteki ( mul poleks oma 12 m2 toas ruumigi sellele) villaste sokkide-kinnaste (allergia tõttu ei kanna villast), küünalde (ei ole küünlapõletaja inimene) või jõulupärja või muu jõulunänni üle.
-
Külaline
a mida sa neile siis kiirlaenu eest kinkida mõtlesid? tururiideid ja palmirasva täis komme? nojah - maitse asi.....Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:26Ma ei oska õmmelda,kududa ega küünlaid teha. Olen väga kehv uute oskuste omandaja (autist). Süüteroose ei vaja mu tuttavaist keegi- neil pole ahikütet ega minu teada ka mitte kaminat. Oskan teha ehteid, aga neid mu tuttavad ei kanna..olen neid kunagi ka kinkinud juba neile. Kunstianne on mul 0 ,kaarte teha ..ma ei usu ealeski et keegi rõõmustaks lasteaialapse tasemel kleepsude ja vanadest kaartidest lõigatud-liimitud soperduse üle.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:18 kiirlaenu? no ütle, et sa ei räägi tõsiselt. aga mida kinkida, kui raha ei ole, aga tahad väga kinkida: õmble lapitekk, tee ise jõulupärg, tee käsitöökaart, koo sokid, kogu vanu küünlajuppe ja meisterda omanäolised küünlad, kui küünlajuppe üle jääb, saad munakarpidest süüteroose teha - paki kunstipäraselt ja kingitus missugune. isetehtud kingitusi on armas saada, aga kiirlaenu eest ostetud suvalist nänni palun mulle küll mitte tuua.
Kui kinkida, siis ikka midagi praktilist. Ise ma näiteks ka ei tunneks rõõmu lapiteki ( mul poleks oma 12 m2 toas ruumigi sellele) villaste sokkide-kinnaste (allergia tõttu ei kanna villast), küünalde (ei ole küünlapõletaja inimene) või jõulupärja või muu jõulunänni üle.
-
Külaline
Jah kõigil pole annet. Mul ka pole et midagi meisterdada, mis ei näeks välja nagu lasteaias tehtud.
Asju on kõigil nii palju, mulle tundub. Ja maitse ja nõudmised asjadele on ka erinevad. Nii et kinkida midagi on nii raske.
Laenu küll ära võta. Ole vast lihtsalt ebaoriginaalne ja kingi küünal. Odav. Kulub ära. Aga kink ikka.
Asju on kõigil nii palju, mulle tundub. Ja maitse ja nõudmised asjadele on ka erinevad. Nii et kinkida midagi on nii raske.
Laenu küll ära võta. Ole vast lihtsalt ebaoriginaalne ja kingi küünal. Odav. Kulub ära. Aga kink ikka.
Tee siis suur ümmargune kook, või tort, kuidas sul rahadega välja tuleb. Kui summa on 100€, siis kümnele tuleb 10 kooki/torti küll välja selle raha eest. 10€/nägu. Tordi üle on kõik rõõmsad, ja kui ongi mõni, kes ise ei söö, saab lastele sisse sööta või vanematele edasi kinkida. Ajatu kingitus.
kingitus peab olema südamest tehtud. ise tehtud kingitus on hea sellepoolest, et kingitust tehes mõtled inimese peale, kellele kingid ja boonusena on kingitusel juures sinu aeg ja südamesoojus.
mina tean, milliseid raamatuid mu poeg loeb ja kingin talle ilmselt raamatu. tütrele kingin õnnetoova kivi ja kirjutan sinna ise jutu juurde. teine poeg saab pühendusega ise tehtud pohlamoosi (see on ta lemmikmoos). sõpradele ja sugulastele kingin ilusas purgis kunstipärase pühendusega oma mahemett.
mina tean, milliseid raamatuid mu poeg loeb ja kingin talle ilmselt raamatu. tütrele kingin õnnetoova kivi ja kirjutan sinna ise jutu juurde. teine poeg saab pühendusega ise tehtud pohlamoosi (see on ta lemmikmoos). sõpradele ja sugulastele kingin ilusas purgis kunstipärase pühendusega oma mahemett.
-
Külaline
Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.Tolmukübe kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:39 Tee siis suur ümmargune kook, või tort, kuidas sul rahadega välja tuleb. Kui summa on 100€, siis kümnele tuleb 10 kooki/torti küll välja selle raha eest. 10€/nägu. Tordi üle on kõik rõõmsad, ja kui ongi mõni, kes ise ei söö, saab lastele sisse sööta või vanematele edasi kinkida. Ajatu kingitus.
-
Külaline
üldse on tobe komme sõpradega (täiskasvanud inimesed ju!) jõulukinke vahetada. Ok, kui just 24.detsembril koos istudes. Ja veel 10 sõbraga, oleks veel 1-2...
Tõelised sõbrad mõistavad väga hästi, kui ütled ausalt milline su majandusseis on. Kui nad on mõistlikud, siis hoiavad ostetud kingi sünnipäevaks ja ei tekita sulle ebamugavust.
Ise vast teeksin sinu olukorras 10 pisikest purki tsitrusemoosi. 1 greibi+sidruni+apelsini ja moosisuhkrut jõuad vast osta, purgid ka.
Tõelised sõbrad mõistavad väga hästi, kui ütled ausalt milline su majandusseis on. Kui nad on mõistlikud, siis hoiavad ostetud kingi sünnipäevaks ja ei tekita sulle ebamugavust.
Ise vast teeksin sinu olukorras 10 pisikest purki tsitrusemoosi. 1 greibi+sidruni+apelsini ja moosisuhkrut jõuad vast osta, purgid ka.
-
Külaline
äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:50Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.Tolmukübe kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:39 Tee siis suur ümmargune kook, või tort, kuidas sul rahadega välja tuleb. Kui summa on 100€, siis kümnele tuleb 10 kooki/torti küll välja selle raha eest. 10€/nägu. Tordi üle on kõik rõõmsad, ja kui ongi mõni, kes ise ei söö, saab lastele sisse sööta või vanematele edasi kinkida. Ajatu kingitus.
-
Külaline
Oi. On sul kõik hästi?Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:52äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:50Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.Tolmukübe kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:39 Tee siis suur ümmargune kook, või tort, kuidas sul rahadega välja tuleb. Kui summa on 100€, siis kümnele tuleb 10 kooki/torti küll välja selle raha eest. 10€/nägu. Tordi üle on kõik rõõmsad, ja kui ongi mõni, kes ise ei söö, saab lastele sisse sööta või vanematele edasi kinkida. Ajatu kingitus.
-
Külaline
Ei ole esimene. Kuuse püstitamise aeg oli esimene jõuluteema.
-
Külaline
Loen jamõtlen et ma ei tahakski midagi inimesekt kel kingi tegemine on keeruline. Ja veel hullem, ma ei tahaks ka lapitekki, küünlaroose, kootud sokke, maitsemoose, kooki.
Ja see et see on isetehtud paneks mind veel süüdi tundma et see pole minu maitse või ma ei soovi. Teine ju nägi nii palju vaeva.
Ja see et see on isetehtud paneks mind veel süüdi tundma et see pole minu maitse või ma ei soovi. Teine ju nägi nii palju vaeva.
-
Külaline
jah, tänan küsimast. aga sul?Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:57Oi. On sul kõik hästi?Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:52äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:50
Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.
-
Külaline
Mina ei ole nii vaene, aga õnneks minu ringkonnas sõprade/sõbrannade vahel jõulukinkide tegemise komme täiesti puudub. Ei ole kunagi olnudki sellist kommet sõprade vahel. Kinke tehakse vaid oma pere sees, millised iganes siis kellegi pere traditsioonid selles osas on, aga väljaspool pereringi - kindlasti mitte.
10 sõbra vahele vahetatakse kingitusi? Appi. Juba see väljamõtlemine: "Mida ma ometi neile kingin?" oleks mulle kohutavalt tüütu.
Aga et keegi veel stressab ja kurvastab selle jama pärast... Kiirlaenu võtta ?! Siinkohal ütleks tõesti, et - issand, sa näed ja sa ei mürista.
Ise sellises olukorras teeks muidugi ettepaneku, et lõpetaks selle totra ja stressitekitava asjade pööritamien (sina mulle, mina sulle) ära. Jah, saan aru, et sel aastal on ettepanekuga ehk hiljaks jäädud (usinamad on juba jõudnud varuda), aga järgmiseks aastaks kasvõi.
Minu meelest iniemse elu ei pea olema stress ja piin. Niigi on töö, kohustused jms. Veel mingite pühadega enadele lisaststressi turjale laadida - "Mida ma kingin?". Pühad peaksid aja maha võtmise ja puhkamise aeg! Kui sõbrad on tähtsad, siis parem sõpradega kokku saada, võtta tükk kooki ja teed/kohvi (seda jaksab ka vaene lubada) ja mõnusalt lobiseda, kasvõi - mitte pööritada mingeid asju!
10 sõbra vahele vahetatakse kingitusi? Appi. Juba see väljamõtlemine: "Mida ma ometi neile kingin?" oleks mulle kohutavalt tüütu.
Aga et keegi veel stressab ja kurvastab selle jama pärast... Kiirlaenu võtta ?! Siinkohal ütleks tõesti, et - issand, sa näed ja sa ei mürista.
Ise sellises olukorras teeks muidugi ettepaneku, et lõpetaks selle totra ja stressitekitava asjade pööritamien (sina mulle, mina sulle) ära. Jah, saan aru, et sel aastal on ettepanekuga ehk hiljaks jäädud (usinamad on juba jõudnud varuda), aga järgmiseks aastaks kasvõi.
Minu meelest iniemse elu ei pea olema stress ja piin. Niigi on töö, kohustused jms. Veel mingite pühadega enadele lisaststressi turjale laadida - "Mida ma kingin?". Pühad peaksid aja maha võtmise ja puhkamise aeg! Kui sõbrad on tähtsad, siis parem sõpradega kokku saada, võtta tükk kooki ja teed/kohvi (seda jaksab ka vaene lubada) ja mõnusalt lobiseda, kasvõi - mitte pööritada mingeid asju!
-
Külaline
Sulle öeldi, ju et loomingulise tegevuse peale annet ei ole. Kui annet ei ole, siis on tulemuseks lasteaiatasemel plätserdused. See on sooline surve naistele. Meestelt ei oodata, et nad vaesuse tõttu mingeid küünlaid, kooke, kaarte, jõulupärgi meisterdaks või mõttetuid linikuid heegeldaks. Vaene mees kingib suure käepigistuse ja keegi ei oota talt rohkemat. Vanasti oli kombeks saata kaarte, meeste abikaasad saatsid ja vallalised mehed ei vaevanud end sellega üldse, ühtegi kaarti sugulastele ei saatnud. Seda peeti normaalseks, et nad seda ei tee. Aga kui naine poleks saatnud, siis oleks see olnud solvang.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:52äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:50Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.Tolmukübe kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:39 Tee siis suur ümmargune kook, või tort, kuidas sul rahadega välja tuleb. Kui summa on 100€, siis kümnele tuleb 10 kooki/torti küll välja selle raha eest. 10€/nägu. Tordi üle on kõik rõõmsad, ja kui ongi mõni, kes ise ei söö, saab lastele sisse sööta või vanematele edasi kinkida. Ajatu kingitus.
nojah, aga mis me siis teeme? mina arvan samuti, et mingeid selliseid kinke pole vaja. aga kui inimene nii hirmsasti tahab? et las siis võtab kiirlaenu ja teeb?Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 16:27Sulle öeldi, ju et loomingulise tegevuse peale annet ei ole. Kui annet ei ole, siis on tulemuseks lasteaiatasemel plätserdused. See on sooline surve naistele. Meestelt ei oodata, et nad vaesuse tõttu mingeid küünlaid, kooke, kaarte, jõulupärgi meisterdaks või mõttetuid linikuid heegeldaks. Vaene mees kingib suure käepigistuse ja keegi ei oota talt rohkemat. Vanasti oli kombeks saata kaarte, meeste abikaasad saatsid ja vallalised mehed ei vaevanud end sellega üldse, ühtegi kaarti sugulastele ei saatnud. Seda peeti normaalseks, et nad seda ei tee. Aga kui naine poleks saatnud, siis oleks see olnud solvang.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:52äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:50
Kahjuks on ka kokkamine minu jaoks väga nõrk külg...Ei oska peale lasteaialapse tasemel küpsisetordi mingit torti või kooki teha.
-
Külaline
Kui tema seltskonnas on selline komme, siis poes on ka palju odavaid kinkekomplekte. Jõuluteemaline sokikomplekt vms. Mõni kinkekomplekt on ka 3-5 eurot.kana kirjutas: ↑03 Dets 2025 16:30nojah, aga mis me siis teeme? mina arvan samuti, et mingeid selliseid kinke pole vaja. aga kui inimene nii hirmsasti tahab? et las siis võtab kiirlaenu ja teeb?Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 16:27Sulle öeldi, ju et loomingulise tegevuse peale annet ei ole. Kui annet ei ole, siis on tulemuseks lasteaiatasemel plätserdused. See on sooline surve naistele. Meestelt ei oodata, et nad vaesuse tõttu mingeid küünlaid, kooke, kaarte, jõulupärgi meisterdaks või mõttetuid linikuid heegeldaks. Vaene mees kingib suure käepigistuse ja keegi ei oota talt rohkemat. Vanasti oli kombeks saata kaarte, meeste abikaasad saatsid ja vallalised mehed ei vaevanud end sellega üldse, ühtegi kaarti sugulastele ei saatnud. Seda peeti normaalseks, et nad seda ei tee. Aga kui naine poleks saatnud, siis oleks see olnud solvang.Guest kirjutas: ↑03 Dets 2025 15:52
äkki võtad siis omale selle saja eurtsi eest mingid kursused ja õpid midagi tegema? makroonid? savinõud? jõulukaardid? jõulupärjad? käeline tegevus muide, mõjub aju arengule ka suurepäraselt. äkki see muudab midagi su õnnetus elus.
-
Külaline
Appi, ma soovisin seda postitust tehes saada psühholoogilist tuge, kuidas vastu pidada olukorras, kus kõik teevad kingitusi ja ma ise olen samuti kogu oma teadliku elu kingitusi teinud aastavahetuse või jõulude eel..aga see aasta on esimene kord ,kus mul pole selleks võimalust.Raskeid olukordi on tulnud ette veel varemgi, aga siis on olnud kas vähem sõpru või lihtsalt olen saanud sotsiaalosakonnast abi. Kuid praegu olen ma seaduste järgi rikas- saan igakuiselt peale arvete maksmist "laiata" rohkem ,kui 200 euroga koos, ning sotsiaalosakonnast saadeti mind lihtsalt pikalt.
Olen teadlik oma võimetest ja piiridest millegi uue õppimisel ja tean mis on mu oskused hetkel. Ja ei mina ega ka mu sõbrad ei hindaks mingit ebapraktilist jõulunänni. Söödavad kingitused on hea mõte, aga kui üks purk mett või moosi juba maksab 8-10 eurot (mingit suvalist supermarketi hoidist ju ei kingiks ja ise pole hoidiste hoiustamiseks mingit ruumi, seega ei ole nendega ka tegelenud. Pealegi on hoidistega üks jama- kõik ei söö kõike, näiteks kui keegi mulle mingi juustumoosi kingiks või salati, siis ma annetaksin selle kohe järgmisele abivajajale netis ) siis on see ikka väga keeruline olukorras, kus tahaks ikka enda aastavahetuse lauale ka midagi panna
Olen teadlik oma võimetest ja piiridest millegi uue õppimisel ja tean mis on mu oskused hetkel. Ja ei mina ega ka mu sõbrad ei hindaks mingit ebapraktilist jõulunänni. Söödavad kingitused on hea mõte, aga kui üks purk mett või moosi juba maksab 8-10 eurot (mingit suvalist supermarketi hoidist ju ei kingiks ja ise pole hoidiste hoiustamiseks mingit ruumi, seega ei ole nendega ka tegelenud. Pealegi on hoidistega üks jama- kõik ei söö kõike, näiteks kui keegi mulle mingi juustumoosi kingiks või salati, siis ma annetaksin selle kohe järgmisele abivajajale netis ) siis on see ikka väga keeruline olukorras, kus tahaks ikka enda aastavahetuse lauale ka midagi panna
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: mõtlenOMApeaga, rucola ja 10 külalist