Kas söömine on kõige tähtsam elus

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Kas söömine on kõige tähtsam elus

Postitus Postitas Külaline »

Mul avastati et mu veresuhkur on piiripealne ja võimalik 2diabeedi risk. Mõtlesin hakata siis tervislikult toituma ja läheb päris hästi. St ma ei piinle selle juures et ei söö enam komme, kooke, rasvaseid toite nagu varem. Valin tervislikke valikuid. Mu tutttavad ütlevad et mingi rõõm peab elus ikka olema, ja et kuidas sa suudad, ning kujutavad ette kuidas nad sünnipäevalauas näksiks vaid porgandit. Et mis elu see on!
Ma nüüd omakorda mõtlen, et kas söömine ja söömisnauding on nii oluline, et varjutab kõik muu toreda elus, mille peale mõelda, et mis elu see on?
Külaline

Jah, minu jaoks näiteks on väga oluline, et ma saaksin süüa just seda, mille järgi hetkel isu on. Dieedid on väga masendavad.
Kui siin elus süüa ka ei saa, mis mõte sellel üldse on :roll:
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 08:22 Mul avastati et mu veresuhkur on piiripealne ja võimalik 2diabeedi risk. Mõtlesin hakata siis tervislikult toituma ja läheb päris hästi. St ma ei piinle selle juures et ei söö enam komme, kooke, rasvaseid toite nagu varem. Valin tervislikke valikuid. Mu tutttavad ütlevad et mingi rõõm peab elus ikka olema, ja et kuidas sa suudad, ning kujutavad ette kuidas nad sünnipäevalauas näksiks vaid porgandit. Et mis elu see on!
Ma nüüd omakorda mõtlen, et kas söömine ja söömisnauding on nii oluline, et varjutab kõik muu toreda elus, mille peale mõelda, et mis elu see on?
Eks kõik jõuavad sellele teadmisele oma ajal, et toit pole nii tähtis. Praegu peaksid nagu mingit moraalijutlust, et kas siis tõesti on nii tähtis süüa seda või teist, kuigi enne sõid ju ise ka. Miks siis, kui teadsid ennegi, et see on kahjulik. Samamoodi söövad teised, mis tahavad seni kuni endal käib mingi klõps või tekib motivatsioon teha teisiti. Näiteks mina ei joonid aastaid alkoholi ja siis ka mõtlesin, et no kas on siis vaja nii palju juua, milleks küll. Ma kellelegi seda küll ütlema ei hakanud, aga mõtlesin. Nüüd joon jälle ise ka päris palju, isegi ei tea, miks. Lihtsalt väga stressirohke töö on ja siis reede õhtuti võtan paar klaasi veini, siis on nagu pea kuidagi tühi ja tuleb hea uni peale. Tegelikult tean väga hästi, et midagi paremaks see ei tee. Samamoodi on nendel kommi ja koogi sööjatel. Lihtsalt söövad ja kõik, sest korraks on siis hea tunne.
Külaline

See on inimeseti ikka väga erinev. Mõne jaoks on toit lahutamatu osa preemiasüsteemist, teise jaoks lihtsalt tankimisviis. Ühelt suhtumiselt teisele ümber kasvamine on ikka ülikeeruline, ma ei tea, kas üldse võimalikki. Väliselt küll võib mõni end toiduga premeerima harjunud inimene pikalt tervislikult toituda, kuid ta kannatab sealjuures ja võib iga hetk murduda. Teise jaoks aga pole mingit probleemi päevast päeva süüa tatart ja kana ning kord aastas jõululauas midagi pidulikumat.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Tervislik toit ei pea halb toit olema. Maitsvad puuviljad, mereannid.. Meil kas pole saada (head mangot näiteks), või on liiga kallis (forell, krevett). Mina olen ka kuulnud, mõni ütleb, et kui ma süüa ka ei saa, mida ma siis üldse saan. Aga siin on kehvemad valikud. Mina muidu depressiivne ei ole, aga muutun mingil määral selliseks, kui pean dieeti pidama (loe kaloreid ja näri Jumal teab mida). Selles mõttes õige, et süüa ka ei saa, mis nagu maitseb. See on ikka tähtis, mis sa sööd, ehk et toit peab maitsev olema. Kanafilee seda ei ole.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 27 Nov 2025 10:28 Tervislik toit ei pea halb toit olema. Maitsvad puuviljad, mereannid.. Meil kas pole saada (head mangot näiteks), või on liiga kallis (forell, krevett). Mina olen ka kuulnud, mõni ütleb, et kui ma süüa ka ei saa, mida ma siis üldse saan. Aga siin on kehvemad valikud. Mina muidu depressiivne ei ole, aga muutun mingil määral selliseks, kui pean dieeti pidama (loe kaloreid ja näri Jumal teab mida). Selles mõttes õige, et süüa ka ei saa, mis nagu maitseb. See on ikka tähtis, mis sa sööd, ehk et toit peab maitsev olema. Kanafilee seda ei ole.
Puuviljad ei ole tervislikud. Suhkrut ääreni täis.
Külaline

Tõsi. See on kõik individuaalne.
Mõni sööb selleks et elada ja mõni elab selleks, et süüa.
Minul ei oleks magusast loobumine üldse raske, sest ma ei ole kunagi(olen 37) magusast väga hoolinud ja seda armastanud. Ma heal juhul mõne kuu tagant paar kommi või koogitüki söön ja siis on pikaks ajaks jälle isu täis. Pirukaid eelistan alati soolaseid, kui neid ostan. Minu jaoks oleks raske lihast loobuda.
Aga eks kui selline diabeedioht on, siis see juba ehmatab ja hoiab ehk rohkem ree peal, kui niisama dieet. Mul on laps 1tüübi diabeetik ja no ei ole tore elu, kui sõltud insuliinist.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 11:57
Tolmukübe kirjutas: 27 Nov 2025 10:28 Tervislik toit ei pea halb toit olema. Maitsvad puuviljad, mereannid.. Meil kas pole saada (head mangot näiteks), või on liiga kallis (forell, krevett). Mina olen ka kuulnud, mõni ütleb, et kui ma süüa ka ei saa, mida ma siis üldse saan. Aga siin on kehvemad valikud. Mina muidu depressiivne ei ole, aga muutun mingil määral selliseks, kui pean dieeti pidama (loe kaloreid ja näri Jumal teab mida). Selles mõttes õige, et süüa ka ei saa, mis nagu maitseb. See on ikka tähtis, mis sa sööd, ehk et toit peab maitsev olema. Kanafilee seda ei ole.
Osad on tõesti suhkurt täis nö. Aga see on ikkagi teistsugune suhkur, kui valge suhkur. Veresuhkrule palju leebem.
Paljud arstid ja toitumisnõustajad just soovitavad ja puuvilju. Ja räägivad, et neid ei tasuks väga karta.
Kui sa jah 1kg viinamarju korraga ära sööd, siis see on liig.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 12:11
Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 11:57
Osad on tõesti suhkurt täis nö. Aga see on ikkagi teistsugune suhkur, kui valge suhkur. Veresuhkrule palju leebem.
Paljud arstid ja toitumisnõustajad just soovitavad ja puuvilju. Ja räägivad, et neid ei tasuks väga karta.
Puuviljades on nii fruktoosi (see on see "teistsugune suhkur") kui glükoosi (harilikku suhkrut). Kõik on suhteline, puuvili on kahtlemata tervislikum kui komm, aga tervislik söök ta siiski ei ole. Selleks, et saada kätte sealt piisavat kogust kasulikku (kiudaineid, vitamiine) tuleb kaasa automaatselt ka palju suhkrut. Jah, tõsi, sealhulgas on osa seda vähem kahjulikku suhkrut, mis veresuhkrut ei mõjuta, kuid suhkur on ta siiski ja seda harilikku suhkrut tuleb ikka ka teist samapalju. Puuvili sobib magusavajaduse rahuldamiseks, kuid mitte vitamiinide allikaks.
Kahjuks toitumisteadmised muutuvad tänapäeval nii kiiresti, et inertsemad arstid võivad selles osas täielikku jama ajada.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 12:47
Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 11:57 Puuviljad ei ole tervislikud. Suhkrut ääreni täis.
Puuviljades on nii fruktoosi (see on see "teistsugune suhkur") kui glükoosi (harilikku suhkrut). Kõik on suhteline, puuvili on kahtlemata tervislikum kui komm, aga tervislik söök ta siiski ei ole. Selleks, et saada kätte sealt piisavat kogust kasulikku (kiudaineid, vitamiine) tuleb kaasa automaatselt ka palju suhkrut. Jah, tõsi, sealhulgas on osa seda vähem kahjulikku suhkrut, mis veresuhkrut ei mõjuta, kuid suhkur on ta siiski ja seda harilikku suhkrut tuleb ikka ka teist samapalju. Puuvili sobib magusavajaduse rahuldamiseks, kuid mitte vitamiinide allikaks.
Kahjuks toitumisteadmised muutuvad tänapäeval nii kiiresti, et inertsemad arstid võivad selles osas täielikku jama ajada.
Mis jama sina mõtled, ei tea. See on kogu aeg olnud teada, et sobiv kogus puuvilja on 1-2 puuvilja päevas (100-200 g) ja keegi pole kunagi soovitanud asendada puuvilja köögiviljaga vitamiinide ja kiudainete peamise allikana. Samas väited, et puuviljad on suhkrut täis jne, neid ei tohi üldse süüa, on samuti täisjamps. Suhkru vormis pole muidugi erilist vahet, kõik muutub kehas ikka glükoosiks, ei ole mesi oluliselt tervislikum tavalisest suhkrust jne, aga puuvili on siiski täiesti sobiv kõigile inimestele, lihtsalt mõõdukas koguses.
Külaline

Mõne jaoks on ta tõesti kõige tähtsam elus. Ma vaatan neid My 600lb life seeriaid, kus 300-kilosed inimesed ei saa enam voodistki üles, wc käia või enda eest hoolitseda, räägivad, kui hirmus elu neil on, aga hamburgerist loobuda ei suuda. Pereelu kannatab, lapsed kannatavad, kuid söömisharjmusi ei olda võimelised muutma. Ju siis see on nende jaoks nii tähtis.
Külaline

oluline on küll, aga kas nüüd just kõige tähtsam. minu jaoks on tähtis, et toit oleks hea - mereannid, kanafilee, lõhe, puuviljad, pähklid, vahest veidi tumedat šokolaadi. jälgin ka, et õhtul palju ei sööks ja piisavalt sidrunivärskat jooks. samas ei punnita ma endale üle liitri vett päevas sisse ja puuvilju söön ikka mitu tükki päevas. nii et ma pooldan mõõdukust, mitte juuksekarva lõhki ajamist.
Külaline

Mina olen 57, söön iga päev suures koguses puuvilju ja ikka normaalkaalus. Ostan kilokaupa õunu, millest jätkub kaheks päevaks ja iga päev 3-4 banaani. Banaane hakkasin sööma 3 aastat tagasi, kui mul oli hammastega probleema ja ma ei saanud närida ühtegi kõva asja. Siis avastasin, et need on ka kerged seedida ega tekita vaevusi või gaase. Nüüd tükeldan igal hommikul juustuleibade peale ka ühe banaani: balanseerib hästi juustu soolast maitset ja täidab kõhtu. Aga ma ei söö üldse kommi, kooki ja valget saia - neist võtan kohe kaalus juurde. Seega ei ole ilmtingimata tõde, et puuviljad on kurjast. Oleneb, mida päeva jooksul lisaks süüakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 14:41 Mina olen 57, söön iga päev suures koguses puuvilju ja ikka normaalkaalus. Ostan kilokaupa õunu, millest jätkub kaheks päevaks ja iga päev 3-4 banaani. Banaane hakkasin sööma 3 aastat tagasi, kui mul oli hammastega probleema ja ma ei saanud närida ühtegi kõva asja. Siis avastasin, et need on ka kerged seedida ega tekita vaevusi või gaase. Nüüd tükeldan igal hommikul juustuleibade peale ka ühe banaani: balanseerib hästi juustu soolast maitset ja täidab kõhtu. Aga ma ei söö üldse kommi, kooki ja valget saia - neist võtan kohe kaalus juurde. Seega ei ole ilmtingimata tõde, et puuviljad on kurjast. Oleneb, mida päeva jooksul lisaks süüakse.
Mis su muu toit on?
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 13:14
Guest kirjutas: 27 Nov 2025 12:47

Mis jama sina mõtled, ei tea. See on kogu aeg olnud teada, et sobiv kogus puuvilja on 1-2 puuvilja päevas (100-200 g) ja keegi pole kunagi soovitanud asendada puuvilja köögiviljaga vitamiinide ja kiudainete peamise allikana. Samas väited, et puuviljad on suhkrut täis jne, neid ei tohi üldse süüa, on samuti täisjamps. Suhkru vormis pole muidugi erilist vahet, kõik muutub kehas ikka glükoosiks, ei ole mesi oluliselt tervislikum tavalisest suhkrust jne, aga puuvili on siiski täiesti sobiv kõigile inimestele, lihtsalt mõõdukas koguses.
Ei tea mina, kes see keegi on, kellest sa räägid, samuti ei ole mul õrna aimu, kas ja mis kellelegi kogu aeg teada on olnud - aga postituses, millele ma vastasin väideti, et puuviljad on tervislikud ning sellele ma ka reageerisin. Ei ole tingimusteta tervislikud. Tervislikud on väga väikeses koguses, mitte muu söögi asendajana, nagu seal kontekstist mõista võis (et sööge ebatervislike asjade asemel tervislikke, näiteks puuvilju).
Seda, et puuvilju süüa ei tohi, pole ma väitnudki. Aga sellega ka ei nõustu, et nad on mingid tervislike toitude kategooriasse liigituvad toidud.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 15:55 Seda, et puuvilju süüa ei tohi, pole ma väitnudki. Aga sellega ka ei nõustu, et nad on mingid tervislike toitude kategooriasse liigituvad toidud.
Võrreldes, mis jama kõik muu toit täis on (pestitsiide täis köögiviljad, kalad saastunud veekogudes ja antibiootikumide peal kasvatatud loomad ja linnud), siis võib vist julgelt väita, et tervisilikku toitu ei olegi enam olemas.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Nov 2025 16:03
Guest kirjutas: 27 Nov 2025 15:55 Seda, et puuvilju süüa ei tohi, pole ma väitnudki. Aga sellega ka ei nõustu, et nad on mingid tervislike toitude kategooriasse liigituvad toidud.
Võrreldes, mis jama kõik muu toit täis on (pestitsiide täis köögiviljad, kalad saastunud veekogudes ja antibiootikumide peal kasvatatud loomad ja linnud), siis võib vist julgelt väita, et tervisilikku toitu ei olegi enam olemas.
Ikka on, enda kasvatatu. Või tuttava oma. Ega mujal küll pole. Ju inimene kohaneb ka sellise toiduga, looduslik valik selekteerib isendid, keda need ained nii palju ei mõjuta ja elu Maal jätkub.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 14:41Mina olen 57, söön iga päev suures koguses puuvilju ja ikka normaalkaalus. Ostan kilokaupa õunu, millest jätkub kaheks päevaks ja iga päev 3-4 banaani. Banaane hakkasin sööma 3 aastat tagasi, kui mul oli hammastega probleema ja ma ei saanud närida ühtegi kõva asja. Siis avastasin, et need on ka kerged seedida ega tekita vaevusi või gaase. Nüüd tükeldan igal hommikul juustuleibade peale ka ühe banaani: balanseerib hästi juustu soolast maitset ja täidab kõhtu. Aga ma ei söö üldse kommi, kooki ja valget saia - neist võtan kohe kaalus juurde. Seega ei ole ilmtingimata tõde, et puuviljad on kurjast. Oleneb, mida päeva jooksul lisaks süüakse.
Aga mitu korda päevas pelleris käid? Ja palju peeretad? Pajata ikka põhjalikult.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 27 Nov 2025 16:03
Siis tulebki välja, et puuvili on tervislik. Väetist ei vaja ja pritsida pole vaja, kasvab ise, looduslikult. Sama sõna marjade kohta. Ja ega's suhkur ka Jumal teab mis patt pole, aju vajab magusat nagunii. Parem puuvili kui valge sai, kust süsivesiku kätte saab.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 27 Nov 2025 10:28Tervislik toit ei pea halb toit olema.
Probleem on selles, et hea ja maitsev tervislik toit on kallis. Kapsas ja porgand on tervislik, aga kes suudaks terve päev lihtsalt kapsast ja porgandit närida. Aga koos kallima kraamiga segamini suudaks küll.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist