Kaitseväelased välisriikides sõdimas
-
Külaline
Kaitseväelased välisriikides sõdimas
Mida teie arvate sellest, kes käivad Nendes suurtes sõjariikides sõdimas. Sellise lähetuse vastuvõtmine on ju ometi vabatahtlik, nagu ma olen aru saanud? Ja teada on, et tagasi tullakse sealt vaimselt katkisena.
Muidugi on mul antud postituse mehest kahju aga sellise valiku tegemine on ju ometi vabatahtlik!?
Või ma eksin?
Parastada on muidugi inetu aga ma ei saa aru, mille vastu ta nüüd juriidiliselt võitleb.
Selgitage rumalale.
Jäi täna selline postitus FB-s ette:
Mu sõbrad ja toetajad. Pean teiega jagama midagi väga rasket.
Minu nimi on Artjom Heinsaar. Olen Eesti Kaitseväe veteran. Olen andnud oma tervise ja parimad aastad teenistusele, käies kuuel välismissioonil Afganistanis ja Malis.
Ma tulin tagasi nähtamatu, kuid laastava haavaga. Selle haava nimi on kompleksne posttraumaatiline stressihäire (C-PTSD). See on haigus, mis on röövinud minult une, rahu ja võime tunda rõõmu. See on haigus, mis on mind korduvalt viinud suitsiidaalse kriisi äärele.
Olen kuid ja aastaid võidelnud mitte ainult selle haigusega, vaid ka süsteemiga, mida ma kunagi teenisin. Olen palunud Eesti riigilt ja Kaitseväelt, et nad tunnistaksid oma vastutust ja annaksid mulle seadusega ettenähtud ravi ja tagatised, mida vajan ellujäämiseks.
Vastutasuks olen saanud bürokraatlikke keeldumisi. Mulle on öeldud, et mu trauma pole "piisavalt tõendatud", sest puudub "konkreetne paber" või "tööõnnetuse raport".Nagu kuue missiooni kumulatiivne õudus ei oleks piisav.
See halastamatu võitlus ja pidev vastutuse eiramine on mind murdnud. Meditsiinilised eksperdid on kinnitanud, et Kaitseväe-poolne keeldumine on minu seisundit otseselt halvendanud ja viinud mind tagasi kriisiseisundisse.
Olen jõudnud oma piirile.
Homme,07.11.2026, lähen ma taas psühhiaatriahaiglasse. Minu suitsiidirisk on arstide hinnangul äärmiselt kõrge. Ma lähen sinna, et püsida elus.
Aga samal ajal, kui ma võitlen haiglavoodis oma elu eest, jätkub minu võitlus õigluse eest. Minu pere vajab tuge ja minu juriidiline võitlus nõuab vahendeid. Ma ei saa seda enam üksi teha.
Süsteem on minust justkui lahti öelnud.
Sellepärast pöördun ma teie poole – minu viimase tugiliini poole.
Palun aidake mul ja mu perel see aeg üle elada. Iga annetus, iga sent, läheb otse minu juriidiliste kulude katteks ja pere toetamiseks sel ajal, kui ma olen ravil ega saa ise nende eest seista.
See on palve veteranilt, kes andis kõik, aga keda ähvardab nüüd kõik kaotada. Palun aidake mul see viimane ja kõige raskem lahing võita – lahing oma elu ja väärikuse eest.
Konto number: DE36100110012623145334
Saaja: Artjom Heinsaar
Selgitus: Veterani toetus
Aitäh, et te olemas olete. Ärge unustage meid.
MTÜ Eesti Kaitseväe veteranid
Eesti Vigastatud Võitlejate Ühing
Muidugi on mul antud postituse mehest kahju aga sellise valiku tegemine on ju ometi vabatahtlik!?
Või ma eksin?
Parastada on muidugi inetu aga ma ei saa aru, mille vastu ta nüüd juriidiliselt võitleb.
Selgitage rumalale.
Jäi täna selline postitus FB-s ette:
Mu sõbrad ja toetajad. Pean teiega jagama midagi väga rasket.
Minu nimi on Artjom Heinsaar. Olen Eesti Kaitseväe veteran. Olen andnud oma tervise ja parimad aastad teenistusele, käies kuuel välismissioonil Afganistanis ja Malis.
Ma tulin tagasi nähtamatu, kuid laastava haavaga. Selle haava nimi on kompleksne posttraumaatiline stressihäire (C-PTSD). See on haigus, mis on röövinud minult une, rahu ja võime tunda rõõmu. See on haigus, mis on mind korduvalt viinud suitsiidaalse kriisi äärele.
Olen kuid ja aastaid võidelnud mitte ainult selle haigusega, vaid ka süsteemiga, mida ma kunagi teenisin. Olen palunud Eesti riigilt ja Kaitseväelt, et nad tunnistaksid oma vastutust ja annaksid mulle seadusega ettenähtud ravi ja tagatised, mida vajan ellujäämiseks.
Vastutasuks olen saanud bürokraatlikke keeldumisi. Mulle on öeldud, et mu trauma pole "piisavalt tõendatud", sest puudub "konkreetne paber" või "tööõnnetuse raport".Nagu kuue missiooni kumulatiivne õudus ei oleks piisav.
See halastamatu võitlus ja pidev vastutuse eiramine on mind murdnud. Meditsiinilised eksperdid on kinnitanud, et Kaitseväe-poolne keeldumine on minu seisundit otseselt halvendanud ja viinud mind tagasi kriisiseisundisse.
Olen jõudnud oma piirile.
Homme,07.11.2026, lähen ma taas psühhiaatriahaiglasse. Minu suitsiidirisk on arstide hinnangul äärmiselt kõrge. Ma lähen sinna, et püsida elus.
Aga samal ajal, kui ma võitlen haiglavoodis oma elu eest, jätkub minu võitlus õigluse eest. Minu pere vajab tuge ja minu juriidiline võitlus nõuab vahendeid. Ma ei saa seda enam üksi teha.
Süsteem on minust justkui lahti öelnud.
Sellepärast pöördun ma teie poole – minu viimase tugiliini poole.
Palun aidake mul ja mu perel see aeg üle elada. Iga annetus, iga sent, läheb otse minu juriidiliste kulude katteks ja pere toetamiseks sel ajal, kui ma olen ravil ega saa ise nende eest seista.
See on palve veteranilt, kes andis kõik, aga keda ähvardab nüüd kõik kaotada. Palun aidake mul see viimane ja kõige raskem lahing võita – lahing oma elu ja väärikuse eest.
Konto number: DE36100110012623145334
Saaja: Artjom Heinsaar
Selgitus: Veterani toetus
Aitäh, et te olemas olete. Ärge unustage meid.
MTÜ Eesti Kaitseväe veteranid
Eesti Vigastatud Võitlejate Ühing
-
Külaline
No mina saan aru, et ta soovib, et nad : "annaksid mulle seadusega ettenähtud ravi ja tagatised, mida vajan ellujäämiseks.". Ei muud. Ta ei ütle, et ta oma valikut vabatahtlikult ei teinud, aga nüüd on ta haige ja ka minu meelest võiks Eesti riik siiski neid misioonidel käinud kaitseväelaste ravi toetada.
-
Külaline
Aastaarv läks viltu. Aga see, et sõjas käinutel psühhika segi läheb, peaks neil endil ju teada olema. Kurb muidugi.Külaline kirjutas: ↑07 Nov 2025 17:14Homme,07.11.2026, lähen ma taas psühhiaatriahaiglasse.
-
Külaline
Jah, loomulikult on selline elukutse vaba valik ning peaks, vähemalt kuuldu järgi, olema ka hästi tasustatud.
Korduvate missioonide puhul võiks eeldada, et arusaam töö sobivusest kujuneb siiski mõistliku aja jooksul ning kui on näha, et vaimset poolt laastab see liialt, siis tuleb selle töö tegemisest loobuda ning valida mõni muu elukutse.
Lisaks ma usun, et sellise elukutse puhul on see eeltöö ja selgitus päris kõva, et mis ohud võivad sellel vaimsele tervisele olla tulevikus.
Eks on ka palju muid elukutseid, mis vaimselt on äärmiselt rasked ning ka selliseid, mis on füüsiliselt väga rasked.
Siin ei ole täpselt aru saada mis abi inimene riigilt soovib ning kas see on mõistlik, kui töö iseloom tegelikult on ju ette teada.
Korduvate missioonide puhul võiks eeldada, et arusaam töö sobivusest kujuneb siiski mõistliku aja jooksul ning kui on näha, et vaimset poolt laastab see liialt, siis tuleb selle töö tegemisest loobuda ning valida mõni muu elukutse.
Lisaks ma usun, et sellise elukutse puhul on see eeltöö ja selgitus päris kõva, et mis ohud võivad sellel vaimsele tervisele olla tulevikus.
Eks on ka palju muid elukutseid, mis vaimselt on äärmiselt rasked ning ka selliseid, mis on füüsiliselt väga rasked.
Siin ei ole täpselt aru saada mis abi inimene riigilt soovib ning kas see on mõistlik, kui töö iseloom tegelikult on ju ette teada.
-
Külaline
Minu arust võiks ka raha küsimise juures veidi rohkem selgitada, miks pere hädas on ja mille vastu juriidiliselt on vaja võidelda. Peredes ikka juhtub, et üks osapool ei saa töötada, aga üleriiklikke korjandusi nad ei tee. Esineb nii töötust kui terviseprobleeme, siis võtab teine osapool järje üle. Et varem oli teenistus väga hea, siis peaks olema ka säästud. Ilmselgelt saab ta kogu abi, mida kõik teisedki saavad. Saab suitsiidiriskiga haiglas istuda, ravimid, psühholoogi teenuse. Missioonisõduritele on neid teenuseid pigem rohkem kui vähem ette nähtud. Mina siit ausalt öeldes aru ei saa, milleks raha kogutakse, miks seda vaja on.Guest kirjutas: ↑07 Nov 2025 21:42 Jah, loomulikult on selline elukutse vaba valik ning peaks, vähemalt kuuldu järgi, olema ka hästi tasustatud.
-
Külaline
Olen teemaalgata.Külaline kirjutas: ↑07 Nov 2025 22:01Minu arust võiks ka raha küsimise juures veidi rohkem selgitada, miks pere hädas on ja mille vastu juriidiliselt on vaja võidelda. Peredes ikka juhtub, et üks osapool ei saa töötada, aga üleriiklikke korjandusi nad ei tee. Esineb nii töötust kui terviseprobleeme, siis võtab teine osapool järje üle. Et varem oli teenistus väga hea, siis peaks olema ka säästud. Ilmselgelt saab ta kogu abi, mida kõik teisedki saavad. Saab suitsiidiriskiga haiglas istuda, ravimid, psühholoogi teenuse. Missioonisõduritele on neid teenuseid pigem rohkem kui vähem ette nähtud. Mina siit ausalt öeldes aru ei saa, milleks raha kogutakse, miks seda vaja on.Guest kirjutas: ↑07 Nov 2025 21:42 Jah, loomulikult on selline elukutse vaba valik ning peaks, vähemalt kuuldu järgi, olema ka hästi tasustatud.
Mina, kes olen väga võhik kaitseliidu poole pealt ja sõdimises. Siis ometi isegi mina tean, et seal Afganistaanis on kohutav. Kui see on inimese vaba valik(sedama ei tea, kad on, äkki siis sunniti minema?), jääb arusaamatuks selle postituse ja rahakogumise mõte. Tõesti jaa võiks selgitus olla. Ma sain aru, et on mindud nö riigi/kaitseliidu vastu kohtusse, et PTDS pärast mingit hingelist kahjutasu saada ehk? Nagu Ameerikas kombeks on.
Siin ei jää midagi arusaamatuks. Selliste postituste mõte on ullikestelt nende raha ära võtmine, mida suurem nutulaul postituses on, seda suurema tõenäosusega pappi ka tuleb. Rahakogumise mõte? No ega raha halba tee, kui ta juurde tuleb. Kui kohtus käia, siis sellega tahetakse ka ju midagi saavutada, jällegi vist raha, sedakorda riigi käest. Pole tõesti konkreetselt öeldud, milline see nõue on. Võib vaid arvata.
Huvitav, miks Saksa panga kontole raha soovitakse?
Tegu võib olla ka petistega, kas pole sellist isikut üldse missioonil käinud, või on kaaperdatud õige inimese nimi.
Kaitseliiduga pole siin midagi pistmist, ega Kaitseliidu kaudu ei minda.
Tegu võib olla ka petistega, kas pole sellist isikut üldse missioonil käinud, või on kaaperdatud õige inimese nimi.
Kaitseliiduga pole siin midagi pistmist, ega Kaitseliidu kaudu ei minda.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Aga ta ei küsi ju midagi ekstra, vaid seda, mis on seadusega ette nähtud- see on samaväärne sellega, kui küsida oma palka, mis sai kokku lepitud. Ega see, kui ta vabatahtlikult tööle on läinud, ei tähenda, et on ise süüdi, kui palgaga üle lastakse- sama ka tervisekahjudega. (Seda muidugi siis juhul, kui tegemist pole lihtsalt pettusega.)Külaline kirjutas: ↑07 Nov 2025 22:17Kui see on inimese vaba valik(sedama ei tea, kad on, äkki siis sunniti minema?), jääb arusaamatuks selle postituse ja rahakogumise mõte.
-
Külaline
Kui riik kiidab välismissioonid heaks, siis peab leidma sinna ka sõdurid. Meil on see vabatahtlikuse alusel, aga kui vabatahtlikke ei leidu, siis määratakse. Eesti riik on välismissioonidel osalenud liitlaste aitamiseks ja oma sõduritele kogemuse andmiseks. See, et nüüd veteranidel on vaimse tervisega suured probleemid ongi meie riigi tegemata jätmine. Kui leping läbi, on sõdurid tavaliselt veel noored mehed. Aga vaimsed probleemid tulevad hiljem aastatega, sõjaväelased tihti ei oska ka muid ameteid, nad jäävad töötuks, vaeseks ja sealt edasi vaimsed probleemid hakkavad kasvama. Sõda kindlasti mõjutab seda. Riik ei ole meie veteranidele ka abikätt ulatanud, meie riigis on kaitseväega suured probleemid, sellele on tähelepanu juhtinud riigikontroll ja nüüd need raportid veel.
Kui inimene välismissioonil osales, siis riiki ta teenis ja ei ole õigust suhestuda temasse kui rahade välja petjasse.
Inimesi leiab alati, küsimus on rahanumbris.Guest kirjutas: ↑08 Nov 2025 17:38Kui riik kiidab välismissioonid heaks, siis peab leidma sinna ka sõdurid. Meil on see vabatahtlikuse alusel, aga kui vabatahtlikke ei leidu, siis määratakse. Eesti riik on välismissioonidel osalenud liitlaste aitamiseks ja oma sõduritele kogemuse andmiseks. See, et nüüd veteranidel on vaimse tervisega suured probleemid ongi meie riigi tegemata jätmine. Kui leping läbi, on sõdurid tavaliselt veel noored mehed. Aga vaimsed probleemid tulevad hiljem aastatega, sõjaväelased tihti ei oska ka muid ameteid, nad jäävad töötuks, vaeseks ja sealt edasi vaimsed probleemid hakkavad kasvama. Sõda kindlasti mõjutab seda. Riik ei ole meie veteranidele ka abikätt ulatanud, meie riigis on kaitseväega suured probleemid, sellele on tähelepanu juhtinud riigikontroll ja nüüd need raportid veel.
Kui inimene välismissioonil osales, siis riiki ta teenis ja ei ole õigust suhestuda temasse kui rahade välja petjasse.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
-
Külaline
Kui enam kui korralik palk jooksus seal välislähetusel, siis polnud seal ju häda midagi. Äkki pole siis vaja kuhugi sõdima ronida, kui endal on kodus pere või kui vaim vastu ei pea. Peale esimest oleks võinud ju lõpetada, kui oli näha, et selline töö psüühikaga ei sobi. Aga ilmselt rahanumber oli sel hetkel siis ahvatlevam. Cry me a river, nagu öeldakse.
-
Külaline
Ma olen Artjomiga kunagi ise kokku puutunud, tean tema lugu nii tuttavate kaudu, kui ka olen lugenud mitut artiklit tema kohta. Vastan korraga siis mitmele küsimusele ja oletusele, mida siin teemas on postitatud.
Petis ta ei ole, ta on päriselt käinud mitmel raskel välismissioonil. Vaimne ettevalmistus missioonideks oli tollal selline, et näidati väeosa klassiruumis mõnda actioni-videot, mis olid kas Iraagis või Afganistanis filmitud. Mokaotsast ka midagi mainiti, et kui saate missioonil tervisekahjustuse, siis teid ei jäeta hätta- saate kõik vajalikud ravid ning kompensatsioonid. Artjom käis mitmel missioonil ära ilma mingite probleemideta. Posttraumaatiline stress tabas teda alles mitu aastat hiljem ning see hakkas üleöö, ühe Eestis toimunud sündmuse järel, mis teda isiklikult puudutas. Vaimne tervis läks nii kehvaks, et ta kaotas osaliselt töövõime. Aga nüüd tema endise tööandja (Kaitseväe) esindajad-spetsialistid väidavad, et see ei ole tõendatud, et ta haigestus missioonidel käimise tõttu, ja seega ei pea ta ka riigi poolt mingit ravi ega kompensatsiooni saama.
Miks Saksa pangakonto? See on ilmselt N26 internetipank, tuhandetel eestlastel on sellised kontod Revolutis, Moneses, Bunqis jne. Mul on endal ka lisakonto Revolutis, sellel on mitmeid funktsiooone, mida eesti pangakontodel ei ole, ning igakuine teenustasu on 0 eurot. Mugav kasutada lihtsalt.
Petis ta ei ole, ta on päriselt käinud mitmel raskel välismissioonil. Vaimne ettevalmistus missioonideks oli tollal selline, et näidati väeosa klassiruumis mõnda actioni-videot, mis olid kas Iraagis või Afganistanis filmitud. Mokaotsast ka midagi mainiti, et kui saate missioonil tervisekahjustuse, siis teid ei jäeta hätta- saate kõik vajalikud ravid ning kompensatsioonid. Artjom käis mitmel missioonil ära ilma mingite probleemideta. Posttraumaatiline stress tabas teda alles mitu aastat hiljem ning see hakkas üleöö, ühe Eestis toimunud sündmuse järel, mis teda isiklikult puudutas. Vaimne tervis läks nii kehvaks, et ta kaotas osaliselt töövõime. Aga nüüd tema endise tööandja (Kaitseväe) esindajad-spetsialistid väidavad, et see ei ole tõendatud, et ta haigestus missioonidel käimise tõttu, ja seega ei pea ta ka riigi poolt mingit ravi ega kompensatsiooni saama.
Miks Saksa pangakonto? See on ilmselt N26 internetipank, tuhandetel eestlastel on sellised kontod Revolutis, Moneses, Bunqis jne. Mul on endal ka lisakonto Revolutis, sellel on mitmeid funktsiooone, mida eesti pangakontodel ei ole, ning igakuine teenustasu on 0 eurot. Mugav kasutada lihtsalt.
-
Külaline
Kurb. Aga riiklik ravi ju tervisekassa näol peaks ikka olema? Mismõttes riigi poolt ravi pole? Tavakodanikud on ju samaoodi hädas abi kättesaadavusega.Külaline kirjutas: ↑14 Nov 2025 14:31 Ma olen Artjomiga kunagi ise kokku puutunud, tean tema lugu nii tuttavate kaudu, kui ka olen lugenud mitut artiklit tema kohta. Vastan korraga siis mitmele küsimusele ja oletusele, mida siin teemas on postitatud.
Sellise sekgituse võiks ta ka oma postitusse panna. Annab palju rohkem infot. Ja jäävad need samad minu tobedad(TA) küsimused ära. Ma lugesin seal neid kommentaare ka ja paljud olid segaduses nagu ka mina.
-
Külaline
Seda ravi ei olegi olemas. Teistes riikides on samad probleemid.
Mina saan nii aru, et alguses lubati, et Kaitsevägi oma süsteemide kaudu organiseerib kõik ja lisaks maksab vigastatud (ka vaimselt) veteranile pensioni. Aga temale öeldi ära, et ta ei saa midagi. Psühhiaatriahaiglasse ta pöördub ja läheb ravile ise omal käel, eks selle maksumus on vist Haigekassa.. vabandust, Tervisekassa poolt küll, aga temal ja ta lapsel, keda ta üksi kasvatab, puudub sel ajal rahaline sissetulek, kui ta ravil on. Sellepärast ta endise tööandja vastu protsessib ja annetusi palub ka.Sest lubati, et mitte kedagi ilma abita ei jäeta. Kaitseväel on omad süsteemid ja näiteks jalad kaotanud veteranid saadetakse Inglismaale erilist ravi saama, makstakse neile kallid proteesid kinni jne, ikka palju rohkem toetatakse kui mōnda õnnetusse sattunud tsiviilisikut.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 2 külalist