Guest kirjutas: ↑28 Okt 2025 03:12
Külaline kirjutas: ↑27 Okt 2025 14:01Hetkel laps 5.ndas klassis ja saan usinasti korrata ja meelde tuletada neid.
Tänapäeval emad õpivad koos lastega keskkoolini? Kolmas klass oli viimane, kui mu ema mulle kooliasjades järelvalvet tegi või abi andis... Hiljem saatis lihtsalt õppima või küsis, mis hindeks sain.
Täpselt nii, targad emad õpivad koos lapsega kasvõi gümnaasiumi lõpuni. MInu lapsel oli keskendumisega raskuseid st keskendus hästi, kui asi huvitas, muudel teemadel arvas, et käib kah. Ma ise olin samasugune, peamiselt lugesin ainult raamatuid, õpitava õppisin kiirelt pähe, eriliselt süvenemata, aga olin muidugi palju kohusetundlikum.
Ühe mu hea tuttava tütar õppis alati üksi ja eeskujulikult, aga pojaga oli palju probleeme, no ei tahtnud kuidagi vaeva näha ja ema istuski siis temaga gümnaasiumi lõpuni välja. Poiss läks edasi õppima ja lõpetamisel tänas ema, et temaga nii palju vaeva nägi.
Teine tuttav arvas, et lapsed peavad ise hakkama saama ja ise vastutavad oma hinnete eest. Samuti kaks last, kes siis õppisidki nagu heaks arvasid. Ühest sai küünetehnik ja teine on vahelduva eduga tööl ja töötu, sest ikka pole seda õiget tööd leidnud.
See pani mind mõtlema ja kui siis nägin, et oma laps ka ülemäära usin pole, võtsingi abiõpetaja rolli, tänaseks ülikoolis ja kavatseb jätkata õpinguid.
Mulle endale tundub, et teemad on väga palju tihedamaks surutud ja seetõttu ka kuivemaks muutunud, võrreldes sellega, kui ma ise koolis käisin. Aeg oleks ehk reformima asuda, seda enam, et AI teeb nii palju elu lihtsamaks. On ju üldteada, et päriselt meelde jääb ainult see, mida kordad. Õppeprogrammi tuleks liita hoopis uusi teemasid, mis seotud tervishoiu, vaimse tervise ja kriitilise mõtlemisega. Ja eelkõige õpetada tugevalt funktsionaalset lugemist.