Elundidoonor
Elundidoonor
Kas teie olete elundidoonor?
Mina ise mõned aastad tagasi märkisin ennast elundidoonoriks. Loodetavasti see on minu mineku korral kellelegi kasulik. Kui just selline surm ei ole, et enam mu organeid kasutada ei saa.
Mida sellest teemast üldiselt arvate?
Vaatasin ka hiljuti Soome dokumentaali "Käsi", kus naisele siirdati Soome esimene doonorkäsi. Jälgin ka juba pikka aega FB-s teda( PuoliNainen-Arja Ahtaanluoma).
Tema ootas sobivat doonorit 3 aastat.
Mina ise mõned aastad tagasi märkisin ennast elundidoonoriks. Loodetavasti see on minu mineku korral kellelegi kasulik. Kui just selline surm ei ole, et enam mu organeid kasutada ei saa.
Vaatasin ka hiljuti Soome dokumentaali "Käsi", kus naisele siirdati Soome esimene doonorkäsi. Jälgin ka juba pikka aega FB-s teda( PuoliNainen-Arja Ahtaanluoma).
-
Külaline
Suhtun positiivselt. Minu meelest on see väga ilus mõte, et isiku surma korral võtta kõik vähegi kasutust väärivad organid ja siirdada teisele abivajajale. Minu koduriigis saab samuti enda doonoristaatuse ära määrata ja ma tean, et paljud seda teevad ka.
Jälgisin ka FB-s ühte siirdatud südamega lapse pere lugu, aga see oli ammu ja ma isegi ei mäleta, mis konto nimi oli. Praegu oleks huvitav teada, kuidas lapsel läinud on.
Jälgisin ka FB-s ühte siirdatud südamega lapse pere lugu, aga see oli ammu ja ma isegi ei mäleta, mis konto nimi oli. Praegu oleks huvitav teada, kuidas lapsel läinud on.
-
Külaline
Ei ole. Elundidoonoriks olemisel peab surema haiglas, keegi ei hakka hiljem mingeid elundeid võtma kui olete juba kodus ära surnud.
-
Külaline
Surnult ei võta keegi mingeid elundeid, sure sa kodus, haiglas, tööl või tänaval.Guest kirjutas: ↑30 Okt 2025 14:55 Ei ole. Elundidoonoriks olemisel peab surema haiglas, keegi ei hakka hiljem mingeid elundeid võtma kui olete juba kodus ära surnud.
-
Külaline
Kuskohas neid elundeid siis võetakse kui mitte siis kui sa haiglas sured? Sured operatsioonil, võetakse elundid. Kui sured haiglavoodis siis ka mingi tunnid vist elundid veel sobivad.
-
Külaline
Ainult ajusurmas inimestelt võetakse elundeid. Kui su süda enam ei löö, siis pole elunditega ka midagi teha - need on ka surnud.Guest kirjutas: ↑30 Okt 2025 18:32
Kuskohas neid elundeid siis võetakse kui mitte siis kui sa haiglas sured? Sured operatsioonil, võetakse elundid. Kui sured haiglavoodis siis ka mingi tunnid vist elundid veel sobivad.
-
Külaline
Silma sarvekesta võetakse surnutelt ka, kui ei ole kaua surnud olnud.Külaline kirjutas: ↑30 Okt 2025 19:12Ainult ajusurmas inimestelt võetakse elundeid. Kui su süda enam ei löö, siis pole elunditega ka midagi teha - need on ka surnud.Guest kirjutas: ↑30 Okt 2025 18:32
-
Külaline
Suhtun kahetiselt, ise olen e-tervises pannud keelu.
Ma ei saa kuidagi selle mõttega hakkama, et kui keegi tore inimene (eriti laps) vajab organit - nagu siin juba näiteks toodud siiratud südamega laps - siis need intervjuud on alati ühesugused - kui see teade tuli, olime maailma kõige õnnelikumad, see oli meie elu kõige õnnelikum päev jne jne - sest kusagil keegi teine laps (inimene) sai surma. Mina sellest mõttest kaugemale ei jõua.
Ma ei saa kuidagi selle mõttega hakkama, et kui keegi tore inimene (eriti laps) vajab organit - nagu siin juba näiteks toodud siiratud südamega laps - siis need intervjuud on alati ühesugused - kui see teade tuli, olime maailma kõige õnnelikumad, see oli meie elu kõige õnnelikum päev jne jne - sest kusagil keegi teine laps (inimene) sai surma. Mina sellest mõttest kaugemale ei jõua.
-
Külaline
Kas vanadelt inimestelt üldse organeid enam võetakse. Organ peab vanusega ka kuidagi klappima, täiskasvanule ei saa panna lapse organeid ja vastupidi.
-
Külaline
Kus seda üldse märkida saab, nii et haiglatele näha oleks? Kunagi oli mul rahakoti vahel mingi paber selle kohta. Igal juhul pooldan, ma isegi ei suuda mõista, kuidas saab keegi vastu olla. (Samas muidugi ei ole ise pidanud kunagi olema selles olukorras, kus näiteks lähedase osas otsustada tuleks. Nii et tegelikult ei tea, kuidas siis tunneks.)
-
Külaline
https://tervisekassa.ee/blogi/elundidoo ... sta-elusidKülaline kirjutas: ↑31 Okt 2025 18:54Kus seda üldse märkida saab, nii et haiglatele näha oleks?
-
Külaline
Jah, olen muidugi elundidoonor. Aga oma laipa tervikuna ei annetanud. Mitmest riigist on olnud näiteid, kus surnukeha ei kasutatud õppeotstarbel lahkamiseks, vaid müüdi või anti autotootjatele turvalisuse katsetamise eesmärgil ning väidetavalt isegi sõjatööstusele relvade efektiivsuse testimiseks.Mupsik kirjutas: ↑29 Okt 2025 11:18 Kas teie olete elundidoonor?
Samuti on laipu annetatud nn. laibafarmidele, kus uuritakse kõdunemisprotsesse erinevates tingimustes, seda siis kohtuekspertiisi tarbeks.Guest kirjutas: ↑31 Okt 2025 23:44Jah, olen muidugi elundidoonor. Aga oma laipa tervikuna ei annetanud. Mitmest riigist on olnud näiteid, kus surnukeha ei kasutatud õppeotstarbel lahkamiseks, vaid müüdi või anti autotootjatele turvalisuse katsetamise eesmärgil ning väidetavalt isegi sõjatööstusele relvade efektiivsuse testimiseks.Mupsik kirjutas: ↑29 Okt 2025 11:18 Kas teie olete elundidoonor?
-
Külaline
Välismaal ehk, Eestis pole sellist raha kulutada
Noh, siis saab laipu hoopis müüa.
-
Külaline
Aga ei ole teada kuidas sured, millises konditsioonis. Kas ilusalt naeratusega oma voodis või sodina avariis. Või sured kuhugi heinamaale ja enne söövad linnud ja loomad su ära kui keegi avastab. Või lõpetad ise elu kusagil hämaras kohas. Vbl ei ole ka surnukehas midagi sellist mida taga nutta, sest ma olen surnuid näinud, osad ei ole ilusad. Lähevad üle keha kollaseks. Kõik vajub kuidagi lössi.
Ei ole tegelikult nn laibafarmid, vaid ülikoolidele/haiglatele annetatakse õppimise eesmärgil.Egalitaar kirjutas: ↑31 Okt 2025 23:49Samuti on laipu annetatud nn. laibafarmidele, kus uuritakse kõdunemisprotsesse erinevates tingimustes, seda siis kohtuekspertiisi tarbeks.Guest kirjutas: ↑31 Okt 2025 23:44Jah, olen muidugi elundidoonor. Aga oma laipa tervikuna ei annetanud. Mitmest riigist on olnud näiteid, kus surnukeha ei kasutatud õppeotstarbel lahkamiseks, vaid müüdi või anti autotootjatele turvalisuse katsetamise eesmärgil ning väidetavalt isegi sõjatööstusele relvade efektiivsuse testimiseks.Mupsik kirjutas: ↑29 Okt 2025 11:18 Kas teie olete elundidoonor?
Seal samas Soome "Käsi" dokumentaalis, kogu arstide grupp harjutas ka kahe surnukeha peal seda operatsiooni.
Tegelikult ju päris tänuväärne, kui keegi oma täiskeha annetab sellise tegevuse jaoks.