Kuidas suhtuksite (keeleküsimus)

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 09 Okt 2025 09:52
Loodane et meil pole vaja kuhugi põgeneda ja et me ei saa nende olukorda kogeda.
Ja arvad, et kui siiski juhtub ja saame kogeda, siis eestlane läheb välismaale ja hakkab ikka eesti keeles asju ajama? Isegi kolm aastat hiljem vastab kindlalt eesti keeles, kui teda tervitatakse?
Külaline

Eestlane hakkab jah rääkima selle maa keelt kus elab. Halb on aga see, et lapsega räägib ka selles keeles. Sest eesti keelega pole seal midagi teha.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Okt 2025 15:06 Eestlane hakkab jah rääkima selle maa keelt kus elab. Halb on aga see, et lapsega räägib ka selles keeles. Sest eesti keelega pole seal midagi teha.
Mitte tingimata. Minu sõbranna pere kolis ühel hetkel Soome. Laps käis seal koolis, õppis keele hästi selgeks. Kodus rääkisid ikka eesti keelt. See laps läks edasi õppima Itaaliasse, õppis keele selgeks, lisaks oskas ka inglise keelt, ehk siis oskas juba kolme võõrkeelt. Sai seal lapse, kellega kodus räägib eesti keelt ja laps ka suvel pikalt Eestis. Laps nüüd omakorda siis oskab itaalia keelt, eesti keelt ja lisaks õpib ka inglise keelt (mida ema tööks ka õpetab).
Tõenäoliselt on see suuresti seotud ema intelligentsuse ja vaadetega, kas juured on olulised.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2025 15:06 Eestlane hakkab jah rääkima selle maa keelt kus elab. Halb on aga see, et lapsega räägib ka selles keeles. Sest eesti keelega pole seal midagi teha.
Ma usun, et see on nii 50/50. Meil on ka jätkuvalt kodune keel emakeel(eesti keel), kuigi suurem laps 90% ajast kodust väljaspool kasutab elukoha riigikeelt.
Külaline

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1204 ... elt-oppida
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Okt 2025 15:06 Eestlane hakkab jah rääkima selle maa keelt kus elab. Halb on aga see, et lapsega räägib ka selles keeles. Sest eesti keelega pole seal midagi teha.
Paraku jah nii on. Elan ise välismaal ja paljud mu eestlastest tuttavad räägivad oma lastega kohalikus keeles. Ainult üks paar, nii mees kui naine, räägivad lastega eesti keeles.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Okt 2025 12:38Paraku jah nii on. Elan ise välismaal ja paljud mu eestlastest tuttavad räägivad oma lastega kohalikus keeles. Ainult üks paar, nii mees kui naine, räägivad lastega eesti keeles.
Kas need eestlastest tuttavad on paarina mõlemad eestlased või naine eestlane mees välismaalane või vastupidi? Kui nii mees kui naine on eestlased, siis on küll imelik, et nad lastega räägivad kohalikus keeles.

Mul sugulane eestlane ja mees inglane. Elavad Inglismaal, ja et mees ka aru saaks, mida ema lapsega räägib, räägib eesti naine inglise keeles. Kui ema ja laps on kahekesi, räägib ema lapsega eesti keeles.
Aga ikkagi, peale sellist suhtlemist nüüdseks juba u 10a, vastab laps emale inglise keeles. Ema jutust aru saab küll, aga vastab ikka kohalikus keeles.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Okt 2025 12:38
Paraku jah nii on. Elan ise välismaal ja paljud mu eestlastest tuttavad räägivad oma lastega kohalikus keeles. Ainult üks paar, nii mees kui naine, räägivad lastega eesti keeles.
Mina ei tea jällegi ühtegi sellist peret. Kõik mu tuttavad eetlastest pered räägivad oma lastega kodus eesti keeles. Ja mul on ka mitmeid segarahvusest peresid - neis räägivad kumbki lapsevanem lapsega oma emakeeles. Eks loomuliult tugevamaks saab selle vanema keel, mis on ka elukoha riigi keel. Aga laps oskab rääkida siiski mõlemat keelt.
Külaline

Ma töötan koolis tugispetsiaistina ja seal on üks inglise keelt rääkiv poiss, kelle ema on eestlane ja emal on uus mees inglise keelt rääkiv. Ja ema räägib ka lapsega inglise keeles. Minu arust on see imelik, sest nad elavad Eestis ja lapsel on raske koolis, kus ta ei saa millestki midagi aru, Aga laps on juba 3 aastat Eestis koolis ja pole sõnagi eesti keelt õppinud. Ema sellele ka mitte kuidagi kaasa ei aita.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Okt 2025 19:44 Ma töötan koolis tugispetsiaistina ja seal on üks inglise keelt rääkiv poiss, kelle ema on eestlane ja emal on uus mees inglise keelt rääkiv. Ja ema räägib ka lapsega inglise keeles. Minu arust on see imelik, sest nad elavad Eestis ja lapsel on raske koolis, kus ta ei saa millestki midagi aru, Aga laps on juba 3 aastat Eestis koolis ja pole sõnagi eesti keelt õppinud. Ema sellele ka mitte kuidagi kaasa ei aita.
No, täpselt. Kui ikka ei räägita kodus eesti keeles, siis ei saa lapselt ka midagi nõuda. Kummaline ema tegelt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist