Kuidas suhtuksite (keeleküsimus)
-
Külaline
Kuidas suhtuksite (keeleküsimus)
Juhtus selline asi, et tellisin üsna suure nädalaajase remonditöö korralikult legaalselt tegelevalt firmalt, mis tegutseb nii Tallinnas kui mujal Eestis. Mina ise elan Lõuna-Eesti väikelinnas. Kohale saabus umbkeelne mees Tallinnast, kes oskas eesti keeles öelda ainult tere. Sellest tekkis meil probleem, kuna remondi käigus oli vaja väga palju rääkida ja arutada, aga Tallinnas oleva peakontori mingi naisterahvas üles mulle, et tegemist on ukrainlasega ja neile tuleb ka anda võimalus ja bla-bla. Jutu sees aga selgus, et mees on elanud Tallinnas 15a ja pole mingi sõjapõgenik, on lihtsalt Tallinna venelane (mees ei teadnud, et kontoritibi mulle teisiti ütles).
Kuidas teie oleksite sellises olukorras käitunud? Ühest küljest sõidetakse eestlasest kliendist üle ja otseselt valetatakse talle, mõeldakse keeleseaduse eiramiseks ukrainlane välja ja lastakse sõja seljas liugu? (ja raha küsitakse väga palju nagu remondi puhul ikka), teisest küljest vajas töö kiiresti tegemist ja mees töötas korralikult. Solvunud olen ikkagi, nüüd on töömees ka solvunud, nagu lasteaed siin või mingi seebiooper. Mina pean pingutama ja kasutan jutuajamiseks telefonis tõlkeäppi, et 'vaesele sõjapõgenikule võimalus anda'.
Kuidas teie oleksite sellises olukorras käitunud? Ühest küljest sõidetakse eestlasest kliendist üle ja otseselt valetatakse talle, mõeldakse keeleseaduse eiramiseks ukrainlane välja ja lastakse sõja seljas liugu? (ja raha küsitakse väga palju nagu remondi puhul ikka), teisest küljest vajas töö kiiresti tegemist ja mees töötas korralikult. Solvunud olen ikkagi, nüüd on töömees ka solvunud, nagu lasteaed siin või mingi seebiooper. Mina pean pingutama ja kasutan jutuajamiseks telefonis tõlkeäppi, et 'vaesele sõjapõgenikule võimalus anda'.
-
Külaline
Mina olen ka selle keeleküsimuse pärast väga pahane. Venelased ja nüüd ukrainlased istuvad täiega pähe. Mul on kolleeg ukrainlane, loomulikult pidin mina tema pärast vene keelt õppima, mitte tema pole hakanud eesti keelt õppima, Talle on kursuseid makstud kinni, aga absoluutselt see asi ei edene. Nende probleem on see, et nad ei soovi eesti keelt õppida. Ja kui on vaja kuidagi suhelda, ega tema ei tee midagi, ei otsi endale mingeid äppe, ei tõlgi endale juttu, midagi ei tee. Las teised punnitavad. Need ukrainlased on ka ligi 4 aastat juba siin, selle ajaga jõuaks keelt juba õppida küll ja need, kes on tahtnud, räägivad juba täiesti korralikult. Igatahes peaks firma siis võtma odavama hinna sellise inimese saatmisel, aga looda sa seda.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 06:34 Juhtus selline asi, et tellisin üsna suure nädalaajase remonditöö korralikult legaalselt tegelevalt firmalt, mis tegutseb nii Tallinnas kui mujal Eestis. Mina ise elan Lõuna-Eesti väikelinnas. Kohale saabus umbkeelne mees Tallinnast, kes oskas eesti keeles öelda ainult tere. Sellest tekkis meil probleem, kuna remondi käigus oli vaja väga palju rääkida ja arutada, aga Tallinnas oleva peakontori mingi naisterahvas üles mulle, et tegemist on ukrainlasega ja neile tuleb ka anda võimalus ja bla-bla. Jutu sees aga selgus, et mees on elanud Tallinnas 15a ja pole mingi sõjapõgenik, on lihtsalt Tallinna venelane (mees ei teadnud, et kontoritibi mulle teisiti ütles).
-
Külaline
Ma saan aru, et töö on juba tehtud? Mis siin siis enam arutada ühte ja teistpidi. Kui see poleks sulle sobinud, et eesti keelt ei räägita, oleks tulnudki töömees ukselt tagasi saata, aga mis sa nüüd tahad, jääb arusaamatuks. Hinnas alla saada?
-
Külaline
Loomulikult oleks tagasi saatnud ja teenusest loobunud. Oleksin öelnud, et ei oska vene keelt ja tahan töömehega suhelda eesti keeles. Aga sina olid nagu lammas. Enda eest tuleb seista. Ukrainlasi on 45 miljonit, tahad neid kõiki päästa ja neile võimalust anda?
-
Külaline
Aga kui töömees, kes pole eesti keelt õppinud, oskab inglise keelt? Ta pakub suhtluseks vene ja inglise keele.
Mul nt poleks sellest ka kasu, sest mina ei oska. Aga kas inglise keeles ma peaks oskama suhelda?
Mul nt poleks sellest ka kasu, sest mina ei oska. Aga kas inglise keeles ma peaks oskama suhelda?
-
Külaline
Ma ei saa aru, miks ma peaksin mingis võõras keeles rääkima. Meil on eesti keel riigikeel ja vastavalt tarbijakaitseseadusele: Kaupade ja teenuste tarbijal on õigus eestikeelsele teabele ja teenindamisele.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:20 Aga kui töömees, kes pole eesti keelt õppinud, oskab inglise keelt? Ta pakub suhtluseks vene ja inglise keele.
Väikerahval on alati mingi alaväärsuskompleks. Üks inimene rääkis, kuidas ta helistas Saksamaa mingisse autodega seotud asutusse. Tahtis suhelda inglise keeles, aga talle vastati külmalt: See siin pole hotell ega turistidele mõeldud asutus!
-
Külaline
See tuletas mulle kohe meelde, kuidas ütles Vladimir Reporterile: Milleks eesti keel? Olgu inglise ja vene keel!Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:20 Aga kui töömees, kes pole eesti keelt õppinud, oskab inglise keelt? Ta pakub suhtluseks vene ja inglise keele.
Eestlane muidugi alandlikult joondub Vladimiri sõnade järgi. On kaks maailma: inglise ja russki mir, ülejäänud on tähtsusetu pudi-padi.
-
Külaline
Inimene tahab võib-olla teada, kuidas järgmine kord toimida.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:02 Ma saan aru, et töö on juba tehtud? Mis siin siis enam arutada ühte ja teistpidi. Kui see poleks sulle sobinud, et eesti keelt ei räägita, oleks tulnudki töömees ukselt tagasi saata, aga mis sa nüüd tahad, jääb arusaamatuks. Hinnas alla saada?
-
Külaline
Jaa, mulle näib nii, et peaks olema üks keel milles suhelda nii siin kui ka välismaal. Nii et ma pean ikka inglise keele ära õppima?Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:35See tuletas mulle kohe meelde, kuidas ütles Vladimir Reporterile: Milleks eesti keel? Olgu inglise ja vene keel!Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:20 Aga kui töömees, kes pole eesti keelt õppinud, oskab inglise keelt? Ta pakub suhtluseks vene ja inglise keele.
Eestlane muidugi alandlikult joondub Vladimiri sõnade järgi. On kaks maailma: inglise ja russki mir, ülejäänud on tähtsusetu pudi-padi.
Samas ma mõtlen nende kalevipoegade peale. Kas nad kohe rääkisid soomes soome keeles. Või mujal riikides nende keeles? Või said hakkama ja lootsid inglise keele abil suhelda?
-
Külaline
Siis teab enne öelda, et soovib kindlasti eesti keelt rääkivat töömeest.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:46Inimene tahab võib-olla teada, kuidas järgmine kord toimida.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:02 Ma saan aru, et töö on juba tehtud? Mis siin siis enam arutada ühte ja teistpidi. Kui see poleks sulle sobinud, et eesti keelt ei räägita, oleks tulnudki töömees ukselt tagasi saata, aga mis sa nüüd tahad, jääb arusaamatuks. Hinnas alla saada?
Eks ta siis ise otsustab, kui eesti keelt rääkiva töömehe aeg on nt 3 kuu pärast, kui mitte eesti keelt rääkiva töömehe saaks kohe.
Sulle öeldakse seal, et on kolme kuu pärast, tegelikult neil ei olegi eesti keelt rääkivat töömeest, aga kuna töö on vaja kohe ära teha, võtadki venekeelse. Või ootad, siis öeldakse, et töömees jäi haigeks, ja siis, et tervislikel põhjustel läks töölt ära, ja et uut pole neil kuskilt võtta, ainult venekeelsed alles. TA-l on ju võimalus pöörduda keeleinspektsiooni poole, keegi ei takista.
-
Külaline
Ma ka ikka imestan, et mis nende slaavlaste ajus teistmoodi on, et nii paljud ei suuda ära õppida selle riigi keelt, kus nad juba aastaid elavad.
Meile kolis naabriteks pere Saksamaalt ja juba paari nädala möödudes tervitati meid eesti keeles ning tasapisi hakkasid nad meiega ka suhtlema, ikka eesti keeles. Alguses küll vigadega, aga üha sujuvamaks läks. Poole aastaga oli tervel perel eesti keel täitsa normaalselt suus. Seevastu meie teised naabrid on ukrainlased, kes elanud Tallinnas juba kolmandat põlvkonda, ja eesti keeles nad ei suhtle.
Meile kolis naabriteks pere Saksamaalt ja juba paari nädala möödudes tervitati meid eesti keeles ning tasapisi hakkasid nad meiega ka suhtlema, ikka eesti keeles. Alguses küll vigadega, aga üha sujuvamaks läks. Poole aastaga oli tervel perel eesti keel täitsa normaalselt suus. Seevastu meie teised naabrid on ukrainlased, kes elanud Tallinnas juba kolmandat põlvkonda, ja eesti keeles nad ei suhtle.
-
Külaline
Töö pole tehtud, alles alustati.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 07:02 Ma saan aru, et töö on juba tehtud? Mis siin siis enam arutada ühte ja teistpidi. Kui see poleks sulle sobinud, et eesti keelt ei räägita, oleks tulnudki töömees ukselt tagasi saata, aga mis sa nüüd tahad, jääb arusaamatuks. Hinnas alla saada?
-
Külaline
Ise kirjutad: "teisest küljest vajas töö kiiresti tegemist ja mees töötas korralikult"
Kas siis on juba tehtud kõik ja mida sa enam jaurad või on asi alles alguses ja kust sa siis tead, kui korralik ta on?!
Kui asi on põhimõtteline, oleks tulnud kohe öelda, et sulle ei sobi, mitte lasta osa töid ära teha ja siis hakata mämmerdama, et ei tea ikka, foorumis arvati ka...
-
Külaline
Mis sa irised minuga, trollid või? Mees oli teema tegemisest alates töötanud 1,5 päeva nädalavahetusel. See töö oli kiire ja korralik. Ma küsisin, kuidas teised inimesed reageerinuks, lugesid? Teisel päeval ( pühap) sain teada, et teda esitleti mulle ukrainlasena, st valetati. Siis ta juba töötas, kui ma teada sain, et mille valetatakse.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 12:49Ise kirjutad: "teisest küljest vajas töö kiiresti tegemist ja mees töötas korralikult"
Kas siis on juba tehtud kõik ja mida sa enam jaurad või on asi alles alguses ja kust sa siis tead, kui korralik ta on?!
Kui asi on põhimõtteline, oleks tulnud kohe öelda, et sulle ei sobi, mitte lasta osa töid ära teha ja siis hakata mämmerdama, et ei tea ikka, foorumis arvati ka...
-
Külaline
Kui töö on ästi tehtud ja te omavahel tõlke abiga hakkama saate, siis laseks mehel edasi teha.
-
Külaline
Mis vahet sinul sellest on, kuidas teised inimesed reageerinuks. Teistel on teised tööd ja teised võimalused. Väga nadi on, kui ise õigel ajal midagi öeldud ei saa ja pärast pirised foorumis.Guest kirjutas: ↑06 Okt 2025 17:32
Mis sa irised minuga, trollid või? Mees oli teema tegemisest alates töötanud 1,5 päeva nädalavahetusel. See töö oli kiire ja korralik. Ma küsisin, kuidas teised inimesed reageerinuks, lugesid? Teisel päeval ( pühap) sain teada, et teda esitleti mulle ukrainlasena, st valetati. Siis ta juba töötas, kui ma teada sain, et mille valetatakse.
-
Külaline
Aga nii vist ongi. Viimati pahaaimamatult tellisin muru niitmise teenuse justkui korralikust firmast, omanik eestlane. Niitma tuli umbvenekeelne inimene, ka väidetavalt Ukrainast. Enne seda tellisin elektritöö Enefitist. Tulid 2 venekeelset töömeest, kellest üks ei osanud sõnagi eesti keelt, teine oskas natuke lihtsamat juttu rääkida. Forus taksojuht viimati ei leidnud mind üles, püüdsin telefoni teel juhendada, küsis, kas saaks vene või inglise keeles. Mingitest wolt/bolt kulleritest ei räägigi.
-
Külaline
Ma saan ainult enda eest rääkida. Kuna ma räägin vene keelt, siis selles keeles rääkiv töömees mind ei häiriks, ma lihtsalt räägiks tema keeles. Kui mulle nüüd tuleks inglise keelt rääkiv inimene (või mõnda muud keelt, mida ma ei oska), siis sõltuks sellest, kas me saame keeleoskuseta hakkama või ei. Kui ikka ei saa kohe kuidagi, siis pöörduks tõesti firma poole ja nõuaks, et nad mehe koos tõlgiga saadaks. Ehk siis - ma olen see mugav inimene, kes juhul, kui olukord on lihtsalt lahendatav, oma närve raisata ei viitsiks. Jõurama hakkan siis, kui tõesti kuidagi teistmoodi hakkama ei saa.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 18 külalist