Guest kirjutas: ↑05 Okt 2025 16:19
Guest kirjutas: ↑05 Okt 2025 14:39
Guest kirjutas: ↑04 Okt 2025 13:27
Kui olin noorem, mõtlesin samamoodi. Nüüd olen 57 ja ma ei taha mingeid "elu ja inimesi", jääksin koju kohe, kui saaks! Laske mul rahus olla. Üksinda kodune toimetamine sobiks väga hästi!
Mina tegelikult "elu ja inimesi" iga päev ei vaja, mulle meeldib ka tegelikult ülekõige kodus rahulikult olla. Inimeste nägemiseks piisaks mulle täiesti, kui külastaks vahel mõnda üritust - üritusi külastada ma võiks ju mittetöötava inimesena ka, eks ?
Aga - ma saan aru, et ühiskond kukuks kokku, kui see peaks lisaks vanaduspensionäridele, puudega inimestele jt. hakkama üleval pidama ja kõiki elu hüvesid võimaldama ka minusugustele keskealistele töövõimelistele inimestele põhjusega, et "lihtsalt meeldib kodus rahulikult olla". Töötavate ja mittetöötavate inimeste proportsion läheks täiesti paigast ära. Tööde tegijaid jääks nii väheks, et nad lihtsalt ei suudaks mõnusalt kodus rahu nautijate kampa ära ära toita-katta
Seega, ma käin tööl. Töö on rahuliku iseloomuga.
Kaasajal on ju niigi hea, et on 8t tööpäevad, kaks vaba päeva ja korraline puhkus. Kunagi minevikus olid palgatöötajate tööpäevad pikad (12 tundi vist, mingil ajal lühendati 10 tunni peale) , vaba oli ainult pähapäev. Ja puhkused...? Selle taustal võib ju öelda, et mis see kaasaegne inimene vingub, elu on ju niigi kergemaks ja mugavamaks tehtud.
Tegelikult on põhjust vingumiseks. Mõtle kui palju efektiivsemalt me töötame ja kui palju tööd teevad ära arvutid, masinad. Ikka kordades ja kordades rohkem ja kiiremini teeme tööd ära kui vanasti. Aga vaba aega on väga vähe juurde tekkinud ja palk ei luba ka midagi nii väga rohkemat kui vanal ajal, mil tööl käis ainult mees ja terve pere oli toidetud. Vanasti kandsime kvaliteetsest materialist riideid, nüüd puha sünteetika, mis peale esimest pesu laiali laguneb.
Oi, ikka väga palju rohkemat saavad inimesed endale lubada - auto, keskküte/maaküte, elektrilised kodumasinad (pesumasin, tolmuimeja), elektrooniline meelelahutus (arvutid, telekad, nutitelefonid). Reisimine. Kui tsaariaegne või siis ka enne sõda eestiaegne pere praegused tavalisi kodusid ja elustiili näeks, siis nad mõtleks, et siin elavad küll vist väga rikkad inimesed. Riided olid naturaalsest, tõesti, kuid riideesemed maksid suhteliselt rohkem ja neid oli inimesel vähem kui tänapäeval. Pmst võib ka tänapäeval osta ainult villast, linast riideesemeid - kes keelab. Aga paljud inimesed tahavad kergeid jopesid (paksust villasest kangast talvemantel on raske), venivaid materjale (stretšpüskid) jms. ning neid ainult naturaalsest ei tee.
Vingutakse seetõttu, et hea eluga harjub ruttu.
Paljud ei oska oma autot, pesumasinat, küttesüsteemi, internetti, reise, et sokke ei nõelu, viskan ära jms. erilise hüvena enam näha. Ja aja lööb netis istudes laiaks, kasvõi - ja siis on aega nii vähe