Kasutu ja veider lõppastmekoolitus vahtralehtedest lahtisaamiseks

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Kasutu ja veider lõppastmekoolitus vahtralehtedest lahtisaamiseks

Postitus Postitas Külaline »

Olen ligi kaks aastat kõigis ilmastikuoludes autoga liigelnud ning nüüd siis pean:

1. Kuulama viie õppetunni jagu teooriat,
2. Läbima ühe tunni ökosõitu,
3. Ära tegema libedasõidu.

Tänaseks on see mul läbitud ning julgen valjuhäälselt öelda, et praegusel kujul ei ole B-kategooria lõppastme koolitusest mingit kasu.

Teooria osas korrati põhimõtteliselt üle kõik esmase juhiloa õppes räägitu ehk uusi teadmisi ma ei omandanud. Miks on see vajalik, ei oska ma öelda. Ökosõit oli pigem midagi sellist, et saaks linnukese kirja. Taaskord ei omandanud ma ühtegi uut teadmist, kuidas autoga ökonoomsemalt sõita saaks. Kõigest sellest oli juba esmase juhiloa tegemise ajal juttu, ära talla gaasipedaali, pidurda võimalikult vähe ja ära tee tarbetuid liigutusi.

Ja siis see imeline libedasõit

See on neist kõigist kolmest kohustuslikust osast minu arvates kõige ebavajalikum osa. Enamus lõppastme läbijaid on liikluses juba pea kaks aastat osalenud ehk neil on pidurdamise osas piisavalt kogemusi. Aga teha uuesti läbi täpselt see sama libedasõit, mille juba oled korra 2a tagasi läbinud? Seal polnud isegi mitte ühtegi ainsamatki uut harjutust.

Tundub, et ainus eesmärk on rahategemine autokoolidele, sest selle kohustuslikus korras kulutatud 150€ eest ma ei omandanud ainsatki uut teadmist.
Külaline

Olen 100% nõus, sellest tõesti ei ole mingit kasu. Lihtsalt riigil rahateenimise koht.
Külaline

Nõus, et tegemist on täiesti mõttetu raharaiskamise kohaga. Ise tegin selle libedasõidukoolituse Pärnus. Meid topiti viiekesi (!) ühte autosse ja siis igaüks sai korraks rooli ja sõitis natukene. Lihtsalt loksusin autos kaasa ja ootasin igavledes, millal see läbi saab ja võime koju tagasi sõita. Seda kõike saab ka tavalise autokooli raames teha.
Külaline

See lõppastmekoolitus on naljakoht. Õppekava järgi peaks selle käigus õpetatama linnas ökosõitu ja seejärel libedasõitu. Praktikas sõitsin mina mingi kambaga Pärnusse, igaüks sai mingi aja maanteel roolis olla, mingit ökost polnud juttugi, igaüks sõitis nagu jumal juhatas. Ja kõige parem oli Pärnus see libedarada. Istume autosse, ma vaatan, et ups, käigukang, aga mul on automaadiluba. Ütlen siis, et klge, vabandage, et mul on automaadiluba. Instruktur ütles selle peale, et pole viga, ma vahetan käike ja sa sõida...
Külaline

Mina ei saa jällegi sellest aru, et kui alaealisel 16-17aastasel on tehtud teooria ja sõidueksam piiratud õigusega lubade jaoks, siis saades 18 aastaseks tuleb jällegi teha teorria ja sõidueksam, et saada esmased load.
Eksamid on tehtud, mida veel vaja neid uuesti teha. Piisaks kui saab 18 ja vöib üksi sõita.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Sept 2025 22:38 Mina ei saa jällegi sellest aru, et kui alaealisel 16-17aastasel on tehtud teooria ja sõidueksam piiratud õigusega lubade jaoks, siis saades 18 aastaseks tuleb jällegi teha teorria ja sõidueksam, et saada esmased load.
Eksamid on tehtud, mida veel vaja neid uuesti teha. Piisaks kui saab 18 ja vöib üksi sõita.
Arvestades, kuidas inimesed liikluses käituvad, siis ma teeks paljudele igal aastal eksami, mitte ainult 18-aastastele.
Külaline

No ei hakka kõik kohe sõitma pidevalt, noored, kel oma autotki pole veel, sõidavad kord kuus ehk. Minu arust õige, et enne pärisloa andmist korra veel üle vaadatakse.
Egalitaar
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Egalitaar »

Guest kirjutas: 27 Sept 2025 17:42 Lihtsalt riigil rahateenimise koht.
Täpselt nii.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Külaline kirjutas: 27 Sept 2025 17:42 Lihtsalt riigil rahateenimise koht.
Pigem siiski autokooli.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 00:56 No ei hakka kõik kohe sõitma pidevalt, noored, kel oma autotki pole veel, sõidavad kord kuus ehk. Minu arust õige, et enne pärisloa andmist korra veel üle vaadatakse.
Siis äkki teeks neid eksameid vanuse järgi vmt. Mul oli juba enne juhiloa saamist mitusada sõidutundi, pärast juhiloa saamist hakkasin igapäevaselt sõitma. Selle lõppastmekoolituse ajaks olin juba mitu talve sõitnud. Aga loomulikult, see oli täiesti uus kogemus, kui instruktor käike vahetas ja mina üksnes rooli keerasin. Kohe palju selgemaks sai. :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Sept 2025 22:47
Guest kirjutas: 27 Sept 2025 22:38 Mina ei saa jällegi sellest aru, et kui alaealisel 16-17aastasel on tehtud teooria ja sõidueksam piiratud õigusega lubade jaoks, siis saades 18 aastaseks tuleb jällegi teha teorria ja sõidueksam, et saada esmased load.
Arvestades, kuidas inimesed liikluses käituvad, siis ma teeks paljudele igal aastal eksami, mitte ainult 18-aastastele.
Siis politsei peaks needsamad suunama eksamile, mitte teisi peedistama.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Sept 2025 00:56 No ei hakka kõik kohe sõitma pidevalt, noored, kel oma autotki pole veel, sõidavad kord kuus ehk. Minu arust õige, et enne pärisloa andmist korra veel üle vaadatakse.
Seal ei vaadata midagi üle, sest tegu pole eksamiga. Läbi saavad kõik, kes raha ära maksavad ja kohale tulevad hoolimata sõidukogemusest ja oskustest.

Nõus, et päris ära kaotama ei pea seda koolitust, aga võiks olla vabatahlikkuse alusel, et need kes tunnevad, et on vaja, siis saavad minna, aga mitte, et kõigile kohustuslik.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Sept 2025 22:27 See lõppastmekoolitus on naljakoht. Õppekava järgi peaks selle käigus õpetatama linnas ökosõitu ja seejärel libedasõitu. Praktikas sõitsin mina mingi kambaga Pärnusse, igaüks sai mingi aja maanteel roolis olla, mingit ökost polnud juttugi, igaüks sõitis nagu jumal juhatas. Ja kõige parem oli Pärnus see libedarada. Istume autosse, ma vaatan, et ups, käigukang, aga mul on automaadiluba. Ütlen siis, et klge, vabandage, et mul on automaadiluba. Instruktur ütles selle peale, et pole viga, ma vahetan käike ja sa sõida...
Hahaaa meil oli täpselt samamoodi, aga Laitses. Grupis oli üks inimene, kellel oli automaadiluba, ma ei tea kas ta oli siis kogemata valesse gruppi pandud või mida, aga oligi, et tema sõitis nii, et õpetaja vahetas kõrvalistmel käike :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 3 külalist