Kas Ameerika lapsevanemad ongi nii opakad ...

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 23 Sept 2025 08:36 Kas seadus ameerikas lubab last üksi jätta, st kui vanalt lubab?
See oleneb osariigist ja kas seal on seadus selle jaoks.

There are no federal laws in the US for the age a child can stay home alone; instead, only about 14 states have laws setting a minimum age, with ages ranging from 6 in Kansas to 14 in Illinois. Most states do not have specific laws, so it is crucial to assess your child's maturity, and contact your local Child Protective Services for your state's guidelines or to report concerns of neglect if a child is left alone inappropriately. 
Külaline

Jah, Ameerika Ühendriikides on see mõnevõrra konkreetsem, aga siiski varieerub osariigiti. Föderaalselt ei ole määratud kindlat vanust, millal laps võib üksi koju jääda. Seda reguleerivad osariikide seadused või soovitused. Mõnes osariigis on seadusega määratud miinimumvanus, näiteks:

Illinois – 14 aastat (USA kõige rangem piir).
Maryland – 8 aastat.
Oregon – 10 aastat.

Paljudes osariikides vanust seadusega ette ei kirjutata, vaid antakse juhised vanema vastutuse kohta. Enamasti soovitatakse mitte jätta alla 10–12-aastast last pikemaks ajaks üksi, aga lühikesed hetked (nt pärast kooli koju jõudes) võivad olla lubatud, kui laps on piisavalt küps
Külaline

Guest kirjutas: 20 Sept 2025 15:47 No olemegi, sest ka meie keskkond ole enam lastele ohutu. Juba sellepärast, et liiklus on hull. Me tahame omada autosid nagu ameeriklased ja sööme ära kõik need, kes kuidagi autostumist piirata soovivad. Valime poliitikuid, kes kiruvad maapõhja rohepööret, jalakäijaid ja rattureid. Autoga treppi, see on inimõigus!
Kõige hullem teema on muidugi laste ahistamine. Miks neid perverte tänapäeval nagu prussakaid tekib, vot ei tea.
See autostumise teema tuleneb pigem puudulikust ühistranspordipoliitikast. Tallinnast rääkides: minge elage näiteks Viimsis Lubja külas. Või enamuses Rae vallast. Sul polegi head ja mugavat varianti maksimaslselt mõnesaja meetri kaugusel asuvast bussipeatusest kiiresti ühe transpordiga Tallinna kesklinna saada. Loomulikult kasutavad inimesed sel juhul autot.

Ise elan ka Tallinna ääres, kuid siiski linna sees. Mul on selles mõttes hästi, et bussipeatus on lähedal ja kesklinna liigub rohkem busse kui üks. Aga ikkagi pean ma ka kesklinnas asuvasse töökohta liikuma kahe ühistranspordiga. Mis kulutab aega ja lisab ebamugavust. Kui peaksin sealjuures veel mõne lapse või mitu lasteaeda viima, oleks ka minu valik auto. Sest lastega bussi oodata, bussist maha tulles lasteaeda tatsata, siis ise källe bussi oodata jne on juba nagu pool päevaplasni. Pärast oled kogu sellest trallist lihtsalt väsinud. Ja õhtul tuleb seda ju teist pidi korrata.

Rattateed on toredad, aga saage aru, et enamus ei hakka ka ideaalse ilmaga Tallinna äärelinnast 10km kesklinna rattaga uhama.

Ja praeguse linnavalitsuse peale olen ma ekstra tige, sest esiteks käkiti ära paar aastakümneid toiminud bussiliini ja teiseks võeti käigust ära koolibussid. Mõlemad tegevused soodustavad jällegi autoga liiklemist.

Seega jah, sutostumist ei peaks soodustama, aga samavõrd mõttetu on autojuhte kiusama hakata ja kastirattaid promoma.

Aga nüüd kaldume USA teemast kõrvale.
[/quote]

Inimene ju ikka ise valib endale elukoha. Loomulikult läksin elama sinna, kus on korralik ühistransport ja lpased ise kooli ja trenni saavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 15:47 See autostumise teema tuleneb pigem puudulikust ühistranspordipoliitikast. Tallinnast rääkides: minge elage näiteks Viimsis Lubja külas. Või enamuses Rae vallast. Sul polegi head ja mugavat varianti maksimaslselt mõnesaja meetri kaugusel asuvast bussipeatusest kiiresti ühe transpordiga Tallinna kesklinna saada. Loomulikult kasutavad inimesed sel juhul autot.
peatus.ee andmetel liigub Lubjamäe peatusest Tallinna suunas buss ca 20-30 minuti tagant (tipptunnil sagedamini, keset päeva harvem). Enamasti vaja kesklinna jõudmiseks ümber istuda. Aga see ei ole ometi probleem, sest ooteajad pole pikad.
Kui tõesti on bussist bussi ümberistumine probleem, saab autoga sõita Viimsi pargi-ja-reisi parklasse ja sealt tulla linnaliiniga edasi.

Olen nõus, et Eestis on kohti, kus ühistranspordi ühendus on puudulik. Olen nõus, et Eestis on kohti, kust tõmbekeskusse liikumiseks sa pead vähemalt osa maast liikuma autoga.
Aga Lubja ei ole see näide. Seal pigem elab palju inimesi, kelle jaoks auto omamine või juhiluba tähendab ühistranspordi keeldu, ja kes autosse istudes enne sealt ei lahku kui sihtkohas. Saagu või ummik!

Olen ka nõus, et euroopalikus linnas liiguks Piritani või koguni Viimsini tramm ja seal oleks ümberistumise sõlm. Bussid kaugemale ei lähekski. Tramm oleks eraldi koridoris ja seetõttu kiire ning ka sage. Aga selleks peame kõik pingutama, nii mentaalselt, oma tegevustega, kui ka valimiskasti juures. Autoga persetades seda ei juhtu (kunagi).
Külaline

Guest kirjutas: 23 Sept 2025 21:40
Külaline kirjutas: 20 Sept 2025 15:47 See autostumise teema tuleneb pigem puudulikust ühistranspordipoliitikast. Tallinnast rääkides: minge elage näiteks Viimsis Lubja külas. Või enamuses Rae vallast. Sul polegi head ja mugavat varianti maksimaslselt mõnesaja meetri kaugusel asuvast bussipeatusest kiiresti ühe transpordiga Tallinna kesklinna saada. Loomulikult kasutavad inimesed sel juhul autot.
peatus.ee andmetel liigub Lubjamäe peatusest Tallinna suunas buss ca 20-30 minuti tagant (tipptunnil sagedamini, keset päeva harvem). Enamasti vaja kesklinna jõudmiseks ümber istuda. Aga see ei ole ometi probleem, sest ooteajad pole pikad.
Kui tõesti on bussist bussi ümberistumine probleem, saab autoga sõita Viimsi pargi-ja-reisi parklasse ja sealt tulla linnaliiniga edasi.

Olen nõus, et Eestis on kohti, kus ühistranspordi ühendus on puudulik. Olen nõus, et Eestis on kohti, kust tõmbekeskusse liikumiseks sa pead vähemalt osa maast liikuma autoga.
Aga Lubja ei ole see näide. Seal pigem elab palju inimesi, kelle jaoks auto omamine või juhiluba tähendab ühistranspordi keeldu, ja kes autosse istudes enne sealt ei lahku kui sihtkohas. Saagu või ummik!

Olen ka nõus, et euroopalikus linnas liiguks Piritani või koguni Viimsini tramm ja seal oleks ümberistumise sõlm. Bussid kaugemale ei lähekski. Tramm oleks eraldi koridoris ja seetõttu kiire ning ka sage. Aga selleks peame kõik pingutama, nii mentaalselt, oma tegevustega, kui ka valimiskasti juures. Autoga persetades seda ei juhtu (kunagi).
Elan küll mitte Viimsis, vaid natuke enne seda - Meriväljal. Lõunasel ajal, mil lapsed koolist koju tulevad, sõidab nr 1 buss täpselt 3 (kolm) korda tunnis ja buss nr 49 1 (üks) kord tunnis ega peatu nüüd enam kaugeltki mitte igas peatuses.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 6 külalist