Päeval hoiab sülg sinu suus puhtust. Oled ehk kuulnud, et süljel on tugev desinfitseeriv ja isegi valuvaigistav toime? Öösel magades sülge praktiliselt ei eritu, muidu upuks su padi igaks hommikuks. Seega öösel bakterid paljunevad suus vabalt ning seetõttu ongi hommikul suus paha lõhn ning vaja hambad ära pesta, et bakterite pillerkaar lõpetada.Guest kirjutas: ↑22 Sept 2025 00:00 Pesen õhtul hambad puhtaks, ärgates pole mingit halba maitset suus - no kust need eriti "patogeensed" bakterid mu suhu saavad, mida ei tohiks mitte mingil juhul alla neelata?! Mu oma suus?
Päeva jooksul, kui hambaid ei pese, tekiks need ju samuti?
Ei ole võimalik, et need üliohtlikud bakterid tekivad vaid öösel magades![]()
Kas pesete hambaid
-
Külaline
-
Külaline
pesen pärast hommikusööki ja kohvi. Võibolla vale, aga olen eluaeg nii teinud (50+ aastat) ja hambad täiesti ok.
Õhtul kasutan viimase asjana fluooriga suuvett.
Õhtul kasutan viimase asjana fluooriga suuvett.
-
Külaline
Oled kuulnud väljendit, et magasin nii sügavalt, et lausa ila jooksis?Külaline kirjutas: ↑22 Sept 2025 10:40Päeval hoiab sülg sinu suus puhtust. Oled ehk kuulnud, et süljel on tugev desinfitseeriv ja isegi valuvaigistav toime? Öösel magades sülge praktiliselt ei eritu, muidu upuks su padi igaks hommikuks. Seega öösel bakterid paljunevad suus vabalt ning seetõttu ongi hommikul suus paha lõhn ning vaja hambad ära pesta, et bakterite pillerkaar lõpetada.Guest kirjutas: ↑22 Sept 2025 00:00 Pesen õhtul hambad puhtaks, ärgates pole mingit halba maitset suus - no kust need eriti "patogeensed" bakterid mu suhu saavad, mida ei tohiks mitte mingil juhul alla neelata?! Mu oma suus?
Ju seda sülge ikka öösel toodetakse kah.
Mul pole hommikul suus ei paha lõhna (katsetatud) ega paha maitset. Õhtul pesin hambad puhtaks, no jubedad bakterid küll, mis peale korralikku pesu suhu 7-8 tunni jooksul iseenesest tekivad! Kust kohast?
Vahel ärkan öösel üles ja joon paar lonksu vett. Neelan need õudsed bakterid ju nagunii kõik alla.
Jah, ma saan väga hästi aru hambapesu ja niiditamise vajadusest seoses hammaste tervishoiuga, aga ärge küll rääkige mingitest bakteritest, mis on kogu keha tervisele ohtlikud, kui sa kohe peale ärkamist hambaid ei pese! Need bakterid elavad kõik su kehas nagunii kogu aeg.
-
Külaline
Ma pesen pärast kohvi. hommikul joon vaid kohvi. Mu kohvi ja hambapesu vahele jääb u pool tundi.
-
Külaline
kui öösel suu sülge ei toodaks, oleks hommikul juba hambaarstile minek... Sülg on see, mis öösel kaariesega võitleb.
-
Külaline
Ei no vaielge muidugi. Selle asemel, et info netist üle kontrollida ja targemaks saada.Guest kirjutas: ↑23 Sept 2025 00:21Oled kuulnud väljendit, et magasin nii sügavalt, et lausa ila jooksis?Külaline kirjutas: ↑22 Sept 2025 10:40Päeval hoiab sülg sinu suus puhtust. Oled ehk kuulnud, et süljel on tugev desinfitseeriv ja isegi valuvaigistav toime? Öösel magades sülge praktiliselt ei eritu, muidu upuks su padi igaks hommikuks. Seega öösel bakterid paljunevad suus vabalt ning seetõttu ongi hommikul suus paha lõhn ning vaja hambad ära pesta, et bakterite pillerkaar lõpetada.Guest kirjutas: ↑22 Sept 2025 00:00 Pesen õhtul hambad puhtaks, ärgates pole mingit halba maitset suus - no kust need eriti "patogeensed" bakterid mu suhu saavad, mida ei tohiks mitte mingil juhul alla neelata?! Mu oma suus?
Ju seda sülge ikka öösel toodetakse kah.
Mul pole hommikul suus ei paha lõhna (katsetatud) ega paha maitset. Õhtul pesin hambad puhtaks, no jubedad bakterid küll, mis peale korralikku pesu suhu 7-8 tunni jooksul iseenesest tekivad! Kust kohast?
Vahel ärkan öösel üles ja joon paar lonksu vett. Neelan need õudsed bakterid ju nagunii kõik alla.
Jah, ma saan väga hästi aru hambapesu ja niiditamise vajadusest seoses hammaste tervishoiuga, aga ärge küll rääkige mingitest bakteritest, mis on kogu keha tervisele ohtlikud, kui sa kohe peale ärkamist hambaid ei pese! Need bakterid elavad kõik su kehas nagunii kogu aeg.
Ütlesin, et sülge toodetakse öösel väga vähe, peaaegu olematult. See tilk, mis sul ööga padjale jõuab pole võrreldav kogustega, mida süljenäärmed päeval toodavad.
Sinu kehas, sealhulgas suus on bakterid kogu aeg mingis kontsentratsioonis olemas. On streptokokke, stafülokokke ja muud toredat. Sülg on see, mis nende bakterite hulka kontrolli all hoiab. Öösel seega need bakterid paljunevad kiiresti, sest sülge on vähe.
Et suu sinu arust hommikul ei haise, ei tähenda, et bakterid ei voha.
-
Külaline
Miinustajatel ja kahtlejatel soovitan lugeda mikrobioloog Giulia Endersi raamatut "Võluv soolestik" - kirjutatud kenast arusaadavalt isegi lastele. Saate palju teadmisi. Süljest kirjutatakse seal nii (raamat on eesti keeles, aga netist ma eestikeelset tsitaati ei leidnud): "The concentration of bacteria in our mouths tends to peak in the morning and at night. We produce very little saliva while asleep, so brushing our teeth every morning is especially important. Since only small amounts of saliva are produced at night, it causes the bacteria to increase. If you do not eliminate the bacteria in the morning, you may develop a sore throat, bad breath, and endanger your teeth."
Jõudu.
Jõudu.
-
Külaline
"Bakterite kontsentratsioon meie suus kipub olema haripunktis hommikul ja öösel. Magades toodame väga vähe sülge, seega on hammaste pesemine igal hommikul eriti oluline. Kuna öösel toodetakse vaid väike kogus sülge, põhjustab see bakterite arvukuse suurenemist. Kui te ei kõrvalda baktereid hommikul, võib teil tekkida kurguvalu, halb hingeõhk ja teie hambad võivad olla ohustatud."
-
Külaline
Minu hambaarst soovitas:
Hommikul elektrilise harjaga hambad pesta. Peale hommikusööki niiditada, tavalise vee või suuveega loputada, seejärel manuaalse harjaga hambad üle lasta. Hambapasta välja sülitada, kindlasti mitte loputada. 30 min mitte juua, et lasta fluoriidil toimida.
Õhtul niiditada, tavalise vee või suuveega loputada, seejärel elektrilise hambaharjaga pesta, hambapasta välja sülitada, peale seda mitte loputada.
Hommikul elektrilise harjaga hambad pesta. Peale hommikusööki niiditada, tavalise vee või suuveega loputada, seejärel manuaalse harjaga hambad üle lasta. Hambapasta välja sülitada, kindlasti mitte loputada. 30 min mitte juua, et lasta fluoriidil toimida.
Õhtul niiditada, tavalise vee või suuveega loputada, seejärel elektrilise hambaharjaga pesta, hambapasta välja sülitada, peale seda mitte loputada.
Pesema peaks tõesti hommikul peale ärkamist, st enne sööki, aga mitte seepärast, et iseenese baktereid oleks nüüd nii hirmus ohtlik alla neelata, vaid ikka seetõttu, et söömine pehmendab hambavaaba ja tekitab happerünnaku, mille järel vahetult hambaid pestes võib neid kahjustada.
Mina ise olen elu aeg pesnud ikkagi peale sööki, aga kui vähegi ajaliselt võimalik, siis mitte vahetult. Mulle lihtsalt meeldib kodunt välja minna võimalikult puhta ja värske suuga. Ma arvan siiski, et päris suure hulga eestlaste suuhügieeni arvestades on see mõttetu vaidlus ja märksa relevantsem on siinse teema pealkiri ilma täpsustuseta. Ehk siis: kas te ikka üldse pesete hambaid. Sest ikka no üllatavalt paljud ei pese või teevad seda väga harva, juhuslikult.
Mina ise olen elu aeg pesnud ikkagi peale sööki, aga kui vähegi ajaliselt võimalik, siis mitte vahetult. Mulle lihtsalt meeldib kodunt välja minna võimalikult puhta ja värske suuga. Ma arvan siiski, et päris suure hulga eestlaste suuhügieeni arvestades on see mõttetu vaidlus ja märksa relevantsem on siinse teema pealkiri ilma täpsustuseta. Ehk siis: kas te ikka üldse pesete hambaid. Sest ikka no üllatavalt paljud ei pese või teevad seda väga harva, juhuslikult.
Mina pesen esimese asjana pärast ärkamist, kohe ei söö ega joo kohvi pärast seda. Pärast hommikusööki ja kohvi vajadusel niiditan ja kasutan ksülitooliga nätsu, see soodustab süljeeritust ja puhastab hammaste lõikepinnad toiduosakestest.
Õhtul pesen viimase asjana hambad ja siis kreemitan-koorin näo.
Õhtul pesen viimase asjana hambad ja siis kreemitan-koorin näo.
-
Külaline
Need, kes kardavad neid hommikusi baktereid, kas te siis ei neelata kordagi öö/hommiku jooksul enne hambapesu? Siis ju samamoodi neelate neid baktereid alla.
-
Külaline
Vahel võib filmist näha et paarike ärkab koos. Ja siis hakkavad hommikul kohe jälle suudlema.
Kas nii on vaid filmis?
Kas nii on vaid filmis?
Ah, no pidevalt seda vaevalt keegi teeb, aga samas pole nüüd oma armsa partneri hommikune hingeõhk ka midagi sellist, et kui ikkagi suur ja pakiline armastus äkiste peale tuleb, suudelda jne ei võiks enne hambapesu.Guest kirjutas: ↑25 Sept 2025 08:19 Vahel võib filmist näha et paarike ärkab koos. Ja siis hakkavad hommikul kohe jälle suudlema.
Kas nii on vaid filmis?
-
Külaline
Vaevalt nii tiirased penskarid on, tervetel noortel ei teki midagi hullu suhu.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2025 08:19Vahel võib filmist näha et paarike ärkab koos. Ja siis hakkavad hommikul kohe jälle suudlema.
Kas nii on vaid filmis?
-
Külaline
Mina tean ka, et hambapesu peaks toimuma enne sööki. Tõustes pesen esimese asjana hambad, siis alles tualetti ja duši alla jne. Peale sööki niit+loputus ja vajadusel närimiskumm.
-
Külaline
Ei teki ka vanematel inimestel midagi hullu suhu, kui hambad on terved ja õhtul puhtaks pestud.Külaline kirjutas: ↑25 Sept 2025 19:01Vaevalt nii tiirased penskarid on, tervetel noortel ei teki midagi hullu suhu.
-
Külaline
Tekib ikka. Bakterite olemasolu eitamine pole kuigi mõistlik.
-
Külaline
Miljoneid baktereid elab igas inimkehas kogu aeg. Ilma nendeta me ei püsiks eluski. Ega ei saaks ühtki toitugi seeditud. Kuidas need tavapärased bakterid kedagi tapma peaks? Kuidas need inimesed rõõmsalt elus püsivad, kes igal hommikul enne sööki hambaid ei pese? Või üldse ei pese?Külaline kirjutas: ↑26 Sept 2025 01:24Tekib ikka. Bakterite olemasolu eitamine pole kuigi mõistlik.
Ju ikka nii patogeenseid baktereid lambist kellegi suhu ei teki ühe öö jooksul. Õhtul pesen hambad korralikult puhtaks. Ca 8 h pärast on mu suu täis ilgeid haigustekitajaid? Millest need küll arenema hakkasid, kui neid seal enne ei olnud?
Ei tasu rääkida, et hommikune hambapesu enne sööki hoiab kuidagi ära mingite koledate bakterite allaneelamise. Neelatan ilmselt mitu korda pärast ärkamist. Vahel joon ka öösel vett.
Paljudel on unehäired, ongi öösel üleval mitu tundi - loomulikult ka neelatavad.
Suurem osa inimkonda peaks ammu surnud olema, kui asi vaid bakteritesse ja hambapesu rutiini puutuks.
-
Külaline
ja siis on see uus trend - mitte loputada peale hambapesu. Proovisin, ei suuda - öökima ajab.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Kirile ja 7 külalist