Riik soovib keelata katsed 1.klassi

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ühesõnaga, Tolmukübe, kuna sul oli halb, siis peab kõigil halb olema? Teema on sellest, miks ei tohi tarkadel koolus tore olla.
Ja laps on laps. Ole sa andekas või mitte, mängida ja pulli teha on alati toredam kui midagi asjalikku. Need lapsed, kes vabast ajast end süsteemselt arendavad, on väga üksikud imelapsed.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 22 Sept 2025 11:29 No kui sina siin andekat last promod, et hakkab tundi segama, kas tal siis ajusid polegi, et popipäevaga midagi tarka teha? Pidi ju kangesti andekas olema. Järelikult, kui laps nii tark, küll siis popipäevaga ka midagi tarka ette oskab võtta, seega, sealt otsast see poppi viskamine siis okei ongi. Teine asi, kui loru, õppida ei viitsi, midagi teha ei taha, andekust pole, vaat' kui selline poppi viskab, siis jah, pole okei, aga ega ta koolis ka suurt midagi ei omanda, sellisel pole vahet, kus tiksub, koolis, või mujal.
Jah, olin tark laps koolis, koolis oli nagunii igav, ega ma sellepärast tundi ei seganud, tiksusin ära, sest et seal pidi ju nagunii käima. Olid lemmiktunnid, seal oli huvitav, hea meelega kuulasin/omandasin. Mis ei huvitanud, ei pidanud vajalikuks tuupida, aga kolme/nelja venitasin välja, midagi ikka külge hakkas, ja kodus sai ka õpiku lahti tehtud.
Äärmiselt rumal jutt. Kõrge akadeemiline võimekus ja erialane andekus ei tähenda, et laps on sotsiaalselt valmis tundide kaupa mõttetult mittemidagit tegema. Samuti ei saa kuidagi adekvaatseks pidada, et andekas laps, kellega keegi tegeleda ei viitsi, lohistab end kolmede ja neljadega igavates tundides välja, selle asemel, et oma võimetele vastavat tegevust saada ja täisviieline olla. Sundida selline laps lihtsalt tagumikutunde koolis veetma, on täielik karuteene sellele lapsele ja tema potentsiaali mõtteku raiskamine.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 11:52 Ühesõnaga, Tolmukübe, kuna sul oli halb, siis peab kõigil halb olema? Teema on sellest, miks ei tohi tarkadel koolus tore olla.
Ja laps on laps. Ole sa andekas või mitte, mängida ja pulli teha on alati toredam kui midagi asjalikku. Need lapsed, kes vabast ajast end süsteemselt arendavad, on väga üksikud imelapsed.
Ega need vanemas koolieas nii väga mängida ja pulli teha enam ei tahagi, need juba pool täiskasvanut. Kas siin teemas, või mujal, oli, et meeldis kokandus, oli küll pätikalduvustega ja mitte eriti taibukas, aga vahet pole, kui teed poppi, saad ka oma hobidega tegeleda. Kui nooremad, need vist jah mängivad ja teevad pulli. Aga siin minule jääb mulje, et sellisel eriti pea ikkagi ei jaga, mööda hoovi leekida jaksab, aga pane mataülesannet tegema, seda enam pea ei võta. Ei klassifitseeru andeka alla. Andekas teeb koduse ülesande, nagu niuhti, sest et ta oskab. On ju erinevaid lapsi, kõik ei tee pulli, on vaiksemaid, on, kes loevad, on, kellel mingi hobi, harjutavad selleks.. See mängimine jääb rohkem nagu viienda/kuuenda klassini, edasi juba muud huvid. Kuigi ma tean klassiõde, kes veel 14a mängis nukkudega. Mis ta sellest sai, ei tea.
Kust sa järeldad, et kui mul on halb, siis peab kõigil halb olema? Mina ei oska nii mõeldagi.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 22 Sept 2025 12:29
Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 11:52 Ühesõnaga, Tolmukübe, kuna sul oli halb, siis peab kõigil halb olema? Teema on sellest, miks ei tohi tarkadel koolus tore olla.
Ega need vanemas koolieas nii väga mängida ja pulli teha enam ei tahagi, need juba pool täiskasvanut. Kas siin teemas, või mujal, oli, et meeldis kokandus, oli küll pätikalduvustega ja mitte eriti taibukas, aga vahet pole, kui teed poppi, saad ka oma hobidega tegeleda. Kui nooremad, need vist jah mängivad ja teevad pulli. Aga siin minule jääb mulje, et sellisel eriti pea ikkagi ei jaga, mööda hoovi leekida jaksab, aga pane mataülesannet tegema, seda enam pea ei võta. Ei klassifitseeru andeka alla. Andekas teeb koduse ülesande, nagu niuhti, sest et ta oskab. On ju erinevaid lapsi, kõik ei tee pulli, on vaiksemaid, on, kes loevad, on, kellel mingi hobi, harjutavad selleks.. See mängimine jääb rohkem nagu viienda/kuuenda klassini, edasi juba muud huvid. Kuigi ma tean klassiõde, kes veel 14a mängis nukkudega. Mis ta sellest sai, ei tea.
Kust sa järeldad, et kui mul on halb, siis peab kõigil halb olema? Mina ei oska nii mõeldagi.
Mis vanemast koolieast sa räägid? Me räägime põhikoolust ja algkoolist. Gümnasist muidugi juba on peaaegu täiskasvanu.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 00:40 Oled ajast maha jäänud. Lugema õpivad väikelapsed YT vastavaid õpikanaleid ja multikaid vaadates. Neid on lõputult igale vanusele. Hääldus + värviline tekst + näitlik video.
Mu 6-aastane lapselaps õppis täiesti ise niimoodi ka kirjatähed selgeks, rääkimata trükitähtedest ja lihtsamatest ingliskeelsetest sõnadest.
Praegu on 9, koolis on ka inglise keele tunnis igav.
Kas su youtube'i poolt hoitud lapselaps ikka eesti keelt ka räägib?
Aga jah, see siin on ehtne näide, et lapsed istutakse ekraani taha ja siis süüdistatakse lastega reaalselt tegelevaid ja suhtlevaid lapsevanemaid ja vanavanemaid lapse drillimises.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 07:57 Ja kaotajaks ei jää mitte need nõrgemad, vaid hoopis need vaesemate perede nutikad lapsed, kel on küll pere toetus taga, aga rahakott jääb õhukeseks - Ei jää nad tegelikult mingiteks kaotajateks - nutikad on ju, eks?
Jah, ja kui nende nutikus ei saa võimalust areneda, siis see ka ei arene. Või areneb vales suunas. Aga tegelikult on sul õigus, laps ei jää kaotajaks. Eesti riik jääb. Meil nimelt pole rahvaarv nii suur, et meil neid nutikaid jalaga segada oleks nagu Hiinas või Indias.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 23:30
Külaline kirjutas: 22 Sept 2025 00:40 Oled ajast maha jäänud. Lugema õpivad väikelapsed YT vastavaid õpikanaleid ja multikaid vaadates. Neid on lõputult igale vanusele. Hääldus + värviline tekst + näitlik video.
Mu 6-aastane lapselaps õppis täiesti ise niimoodi ka kirjatähed selgeks, rääkimata trükitähtedest ja lihtsamatest ingliskeelsetest sõnadest.
Praegu on 9, koolis on ka inglise keele tunnis igav.
Kas su youtube'i poolt hoitud lapselaps ikka eesti keelt ka räägib?
Aga jah, see siin on ehtne näide, et lapsed istutakse ekraani taha ja siis süüdistatakse lastega reaalselt tegelevaid ja suhtlevaid lapsevanemaid ja vanavanemaid lapse drillimises.
Said valesti aru. Lapselaps veedab seal YTs pool tunnikest päevas. Rohkem pole lubatud. Aga see pool tundi harib teda tõesti hästi - talle meeldib ja võtab teadmisi kiiresti vastu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Kirile ja 6 külalist