Kas Ameerika lapsevanemad ongi nii opakad ...
-
Külaline
Kas Ameerika lapsevanemad ongi nii opakad ...
..., nagu filmides näidatakse? On kellelgi Ameerika peredega isiklikke kokkupuuteid? Kui on mõni ameerika film perekonnast, siis vanemad käituvad nagu peast sõgedad: lapsi pannakse koduaresti, nuhitakse nende telefonis ja arvutis, käiakse last stalkimas, kui ta on peol ... No ja siis veel see haige asi, et kui lapsel on boyfriend või girlfriend külas, siis peab toauks lahti olema ning ema või isa võivad iga kell tuppa sisse astuda. WTF?! Ma mäletan enda teismeliseajast, et kui mulle tuli boyfriend (või ka lihtsalt mõni sõber) külla, panin alati oma toa ukse kinni, et saaksime privaatselt suhelda, see ei tähendanud absoluutselt, et oleksime seal mingeid siivutusi teinud. Istusin ka niisama tihti kinnise ukse taga ja näiteks joonistasin, lugesin raamatut või kuulasin muusikat. Vanematega läbisaamine oli igati normaalne, aga mulle lihtsalt meeldis vahel omaette olla.
-
Külaline
Kõiki ei saa ühe vitsaga lüüa, aga üldiselt jah, nad kipuvad sellised olema. Alla 12-aastaseid ei tohi ju üksi koju ka jätta. Ja kusagil said vanemad karistada, kui lubasid linnas oma 6- ja 8-aastasel koos, aga ilma järelvalveta paar kilomeetrit punktist A punkti B jalutada.
-
Külaline
Ameerikas on kuritegevus suurem. Suurem oht, et laps lihtsalt pihta pannakse või niisama kasti lüüakse.
-
Külaline
Film pole tegelikelu ja meil ju ka pannakse lapsi koduaresti, võetakse ära telefon jms.
-
Külaline
Selle toauks-olgu-lahti-nõude mõttest ei ole mina ka kunagi aru saanud. Et kui uks on kinni, siis lapsed hakkavad kohe seksima või? Või et kui uks on lahti, siis lapsed ei leia muud kohta, kui on tung seksida? Absurdne loogika.
-
Külaline
Mina ka sellest aru ei saa. Teismelised pole lollid, et kui vanemad kodus, kõrvaltoas on, kohe seksima hakkavad. Vb natuke näperdavad ja musitavad. Kui tung on, siis tehakse seda mujal.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 15:07 Selle toauks-olgu-lahti-nõude mõttest ei ole mina ka kunagi aru saanud. Et kui uks on kinni, siis lapsed hakkavad kohe seksima või? Või et kui uks on lahti, siis lapsed ei leia muud kohta, kui on tung seksida? Absurdne loogika.
Aga telefoni ma vaatan aegajalt oma lapsel küll. Mitte, et teda alandada või kontrollida, vaid pigem kaitsta. Ta on veel selle koha pealt liiga "totu" ja noor(12) ja sinisilmne. Ja veedab palju aega online mängudes. Räägin küll koguaeg interneti ohtudest aga mõnikord on ta oma selliseid andmeid jaganud küll, mida ei tohiks. Ei aita alati see rääkimine.
-
Külaline
Aga peaaegu kõikidel Ameerikal kuulsustel on mõni räme ahistamise kogemus lapsepõlvest või noorusajast alates Madonnadest ja Pamelatest. Samas on Ameerikas tavaline ja suisa kohustuslik, et sul juba lasteaiast saadik peab sul boyfriend/girlfriend olema. Eks see soosib ka liiga varajast romantikaelu ja seda rohkem peavad vanemad vahti pidama.
Neil lihtsalt ongi nii, et kui noor inimene on valveta, siis kohe ka ärakasutajad kohal. Meenub netist üks Ameerika turvavideo, kuidas naisbussijuht näeb peatuses a la 6-aastast üksi istumas ja helistab koheselt politsei välja, kes lapse koju viib. Videos kiidetakse bussijuhti nagu kangelast ja sajad kommentaarid nahutavad lapsevanemaid, isver-susver mis neil arus oli, et lapsi üksi välja lasid.
Hommikul on kooli juures pikk saba autodest, mis võivad ühe kaupa ette sõita, koolitöötaja krabab lapse autost välja ja lükkab kooli uksest sisse.
Päriselt elu ongi Ameerikas nii ebaturvaline ja nad ise sellega harjunud. Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
Neil lihtsalt ongi nii, et kui noor inimene on valveta, siis kohe ka ärakasutajad kohal. Meenub netist üks Ameerika turvavideo, kuidas naisbussijuht näeb peatuses a la 6-aastast üksi istumas ja helistab koheselt politsei välja, kes lapse koju viib. Videos kiidetakse bussijuhti nagu kangelast ja sajad kommentaarid nahutavad lapsevanemaid, isver-susver mis neil arus oli, et lapsi üksi välja lasid.
Hommikul on kooli juures pikk saba autodest, mis võivad ühe kaupa ette sõita, koolitöötaja krabab lapse autost välja ja lükkab kooli uksest sisse.
Päriselt elu ongi Ameerikas nii ebaturvaline ja nad ise sellega harjunud. Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
-
Külaline
Ei ole opakad. Eesti lapsed on liigagi kontrollil alt väljas ja hulguvad nagu ise heaks arvavad kasvõi keset ööd. Noorte neidude ärakasutamine on liigagi tavapärane, sest vanematel on täiesti savi, kus nende joobes tütart vedeleb.
-
Külaline
Ega see meie vanemate komme 6-7 aastane üksi hulkuma saata pole ka päris okei.Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
-
Külaline
Hulkuma ei saadeta, aga poes käib 7-aastane üksi küll. Ja koolis. Vahel läheb pärast kooli ka sõbra poole või tulevad sõbrad talle külla. Ikka jälgitakse ka meil mõnest seadmest, kus lapsed on.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:02Ega see meie vanemate komme 6-7 aastane üksi hulkuma saata pole ka päris okei.Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
-
Külaline
Tegelikult on mul hirm, et ka meie oleme sinnapoole teel. Üha enam näen, kuidas vanemad piiravad laste vabadustning võtavad neil võimaluse ise maailma avastada. Kultiveerime lumehelbekesi, kes tulevikus ise mitte millegagi hakkama ei saa.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:16Hulkuma ei saadeta, aga poes käib 7-aastane üksi küll. Ja koolis. Vahel läheb pärast kooli ka sõbra poole või tulevad sõbrad talle külla. Ikka jälgitakse ka meil mõnest seadmest, kus lapsed on.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:02Ega see meie vanemate komme 6-7 aastane üksi hulkuma saata pole ka päris okei.Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
-
Külaline
No olemegi, sest ka meie keskkond ole enam lastele ohutu. Juba sellepärast, et liiklus on hull. Me tahame omada autosid nagu ameeriklased ja sööme ära kõik need, kes kuidagi autostumist piirata soovivad. Valime poliitikuid, kes kiruvad maapõhja rohepööret, jalakäijaid ja rattureid. Autoga treppi, see on inimõigus!Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 00:49Tegelikult on mul hirm, et ka meie oleme sinnapoole teel. Üha enam näen, kuidas vanemad piiravad laste vabadustning võtavad neil võimaluse ise maailma avastada. Kultiveerime lumehelbekesi, kes tulevikus ise mitte millegagi hakkama ei saa.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:16Hulkuma ei saadeta, aga poes käib 7-aastane üksi küll. Ja koolis. Vahel läheb pärast kooli ka sõbra poole või tulevad sõbrad talle külla. Ikka jälgitakse ka meil mõnest seadmest, kus lapsed on.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:02
Ega see meie vanemate komme 6-7 aastane üksi hulkuma saata pole ka päris okei.
Kõige hullem teema on muidugi laste ahistamine. Miks neid perverte tänapäeval nagu prussakaid tekib, vot ei tea.
-
Külaline
No olemegi, sest ka meie keskkond ole enam lastele ohutu. Juba sellepärast, et liiklus on hull. Me tahame omada autosid nagu ameeriklased ja sööme ära kõik need, kes kuidagi autostumist piirata soovivad. Valime poliitikuid, kes kiruvad maapõhja rohepööret, jalakäijaid ja rattureid. Autoga treppi, see on inimõigus!
Kõige hullem teema on muidugi laste ahistamine. Miks neid perverte tänapäeval nagu prussakaid tekib, vot ei tea.
[/quote]
See autostumise teema tuleneb pigem puudulikust ühistranspordipoliitikast. Tallinnast rääkides: minge elage näiteks Viimsis Lubja külas. Või enamuses Rae vallast. Sul polegi head ja mugavat varianti maksimaslselt mõnesaja meetri kaugusel asuvast bussipeatusest kiiresti ühe transpordiga Tallinna kesklinna saada. Loomulikult kasutavad inimesed sel juhul autot.
Ise elan ka Tallinna ääres, kuid siiski linna sees. Mul on selles mõttes hästi, et bussipeatus on lähedal ja kesklinna liigub rohkem busse kui üks. Aga ikkagi pean ma ka kesklinnas asuvasse töökohta liikuma kahe ühistranspordiga. Mis kulutab aega ja lisab ebamugavust. Kui peaksin sealjuures veel mõne lapse või mitu lasteaeda viima, oleks ka minu valik auto. Sest lastega bussi oodata, bussist maha tulles lasteaeda tatsata, siis ise källe bussi oodata jne on juba nagu pool päevaplasni. Pärast oled kogu sellest trallist lihtsalt väsinud. Ja õhtul tuleb seda ju teist pidi korrata.
Rattateed on toredad, aga saage aru, et enamus ei hakka ka ideaalse ilmaga Tallinna äärelinnast 10km kesklinna rattaga uhama.
Ja praeguse linnavalitsuse peale olen ma ekstra tige, sest esiteks käkiti ära paar aastakümneid toiminud bussiliini ja teiseks võeti käigust ära koolibussid. Mõlemad tegevused soodustavad jällegi autoga liiklemist.
Seega jah, sutostumist ei peaks soodustama, aga samavõrd mõttetu on autojuhte kiusama hakata ja kastirattaid promoma.
Aga nüüd kaldume USA teemast kõrvale.
[/quote]
See autostumise teema tuleneb pigem puudulikust ühistranspordipoliitikast. Tallinnast rääkides: minge elage näiteks Viimsis Lubja külas. Või enamuses Rae vallast. Sul polegi head ja mugavat varianti maksimaslselt mõnesaja meetri kaugusel asuvast bussipeatusest kiiresti ühe transpordiga Tallinna kesklinna saada. Loomulikult kasutavad inimesed sel juhul autot.
Ise elan ka Tallinna ääres, kuid siiski linna sees. Mul on selles mõttes hästi, et bussipeatus on lähedal ja kesklinna liigub rohkem busse kui üks. Aga ikkagi pean ma ka kesklinnas asuvasse töökohta liikuma kahe ühistranspordiga. Mis kulutab aega ja lisab ebamugavust. Kui peaksin sealjuures veel mõne lapse või mitu lasteaeda viima, oleks ka minu valik auto. Sest lastega bussi oodata, bussist maha tulles lasteaeda tatsata, siis ise källe bussi oodata jne on juba nagu pool päevaplasni. Pärast oled kogu sellest trallist lihtsalt väsinud. Ja õhtul tuleb seda ju teist pidi korrata.
Rattateed on toredad, aga saage aru, et enamus ei hakka ka ideaalse ilmaga Tallinna äärelinnast 10km kesklinna rattaga uhama.
Ja praeguse linnavalitsuse peale olen ma ekstra tige, sest esiteks käkiti ära paar aastakümneid toiminud bussiliini ja teiseks võeti käigust ära koolibussid. Mõlemad tegevused soodustavad jällegi autoga liiklemist.
Seega jah, sutostumist ei peaks soodustama, aga samavõrd mõttetu on autojuhte kiusama hakata ja kastirattaid promoma.
Aga nüüd kaldume USA teemast kõrvale.
-
Külaline
See käib Tallinna kohta, mitte ülejäänud Eesti kohtaGuest kirjutas: ↑20 Sept 2025 15:10No olemegi, sest ka meie keskkond ole enam lastele ohutu. Juba sellepärast, et liiklus on hull. Me tahame omada autosid nagu ameeriklased ja sööme ära kõik need, kes kuidagi autostumist piirata soovivad. Valime poliitikuid, kes kiruvad maapõhja rohepööret, jalakäijaid ja rattureid. Autoga treppi, see on inimõigus!Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 00:49Tegelikult on mul hirm, et ka meie oleme sinnapoole teel. Üha enam näen, kuidas vanemad piiravad laste vabadustning võtavad neil võimaluse ise maailma avastada. Kultiveerime lumehelbekesi, kes tulevikus ise mitte millegagi hakkama ei saa.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:16
Hulkuma ei saadeta, aga poes käib 7-aastane üksi küll. Ja koolis. Vahel läheb pärast kooli ka sõbra poole või tulevad sõbrad talle külla. Ikka jälgitakse ka meil mõnest seadmest, kus lapsed on.
-
Külaline
Ma igal sügisel abistan mõnd nutvat väikest koolilast, kes pimedas otsib kohta, kus õige bussi või trolli peale minna. Enne, kui oma 6-7aastased üksinda linna peale saadate, enne ikka küsige, kas nad ise ka ennast seejuures turvaliselt tunnevad.Guest kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:16Hulkuma ei saadeta, aga poes käib 7-aastane üksi küll. Ja koolis. Vahel läheb pärast kooli ka sõbra poole või tulevad sõbrad talle külla. Ikka jälgitakse ka meil mõnest seadmest, kus lapsed on.Külaline kirjutas: ↑18 Sept 2025 21:02Ega see meie vanemate komme 6-7 aastane üksi hulkuma saata pole ka päris okei.Lapsed üksi tänaval ja ühistranspordis nagu Eestis on neile täielik ulme ja nad ei mäletagi selliseid aegu enam.
-
Külaline
Värdjaid mehi oli juba minu lapsepõlves ja mina olen 60+.
-
Külaline
No ikka käib juba muu Eesti kohta ka. Seal on veel paremad tingimused igas suunas treppi sõita ja ühistransporti jääb üha vähemaks. Siin väikelinnas juba enamus vanematest viib lapse kooli autoga. Kooli juures on hommikul ummikud. Samas on väga toredad valgustatud terviserajad, aga enamasti ei kohta sa seal mitte kui kedagi. Noori ja lapsi kõige vähem. Keskealised ja pensionärid on veel need kiiksuga, kes looduses liikumist harrastavad ja poodi rattaga sõidavad.Guest kirjutas: ↑20 Sept 2025 16:34See käib Tallinna kohta, mitte ülejäänud Eesti kohtaGuest kirjutas: ↑20 Sept 2025 15:10No olemegi, sest ka meie keskkond ole enam lastele ohutu. Juba sellepärast, et liiklus on hull. Me tahame omada autosid nagu ameeriklased ja sööme ära kõik need, kes kuidagi autostumist piirata soovivad. Valime poliitikuid, kes kiruvad maapõhja rohepööret, jalakäijaid ja rattureid. Autoga treppi, see on inimõigus!Guest kirjutas: ↑19 Sept 2025 00:49
Tegelikult on mul hirm, et ka meie oleme sinnapoole teel. Üha enam näen, kuidas vanemad piiravad laste vabadustning võtavad neil võimaluse ise maailma avastada. Kultiveerime lumehelbekesi, kes tulevikus ise mitte millegagi hakkama ei saa.
-
Külaline
Ma ei arvagi, et ei olnud vanasti, aga oli kõvasti vähem. Mina kui nõukaaegne laps liikusin väga palju üksi ringi nagu tol ajal kombeks ja veetsin terved päevad hommikust õhtuni väljas seigeldes ja mul ei olnud mitte ühtegi kogemust mõne perverdiga, kes lapsi oleks nillinud. Minu esimene kogemus ahistamisega oli vabariigi ajal, mis tulin Tallinnasse sisseastumiseks pabereid tooma. Mingi bussi pervo litsus end agaralt ligi.Guest kirjutas: ↑21 Sept 2025 13:03 Värdjaid mehi oli juba minu lapsepõlves ja mina olen 60+.
Tänapäeval on enamus lapsi kasvõi juba internetis sattunud mõne pervari otsa, kes lapsele keelt kõrva ajab, hullemal juhul rõvedaid pilte saadab või palub lapsel ennast pildistada.
-
Külaline
Ehk oleneb sellest, et vanasti internetti ei olnud.Külaline kirjutas: ↑21 Sept 2025 13:52Tänapäeval on enamus lapsi kasvõi juba internetis sattunud mõne pervari otsa, kes lapsele keelt kõrva ajab, hullemal juhul rõvedaid pilte saadab või palub lapsel ennast pildistada.
-
Külaline
Oi mina küll läheks hea meelega tööle rattaga siin Tallinnas, aga need praegused rattateed minu tööle mineku trajektooriga ei kattu ja nii või teisiti tunduvad need hirmuäratavad, sest asuvad kohe kihutavate autode kõrval. Kui autotee asemel olekski rattatee, siis jah läheks praktiliselt iga ilmaga, kui just paks lumi maas ei ole. Ca 7 kuud on see meie kliima täiesti talutav rattasõiduks. Pigem ei tahaks just kuuma ja palavaga sõita.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist