Riik soovib keelata katsed 1.klassi

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 13 Sept 2025 22:16
Külaline kirjutas: 13 Sept 2025 21:58Kõige hullem asi on vanemate soovil eliitkoolis õppiv laps,
Ma just mõtlesin sama. Emade komplekside pärast pannakse laps kuskile eliitkooli, et emal oleks hea teistele öelda, et minu laps on eliitkoolis.

Sama ka panna laps muusikakooli kui laps tegelikult seda ei taha.
Ja siit samm edasi on, et enda komplekside pärast proovitakse last panna eliitkooli, ta ei saa sinna, kogu suguvõsa saab trauma ja siis süüdistatakse koolisüsteemi ning nõutakse katsete lõpetamist. Ära lihtsalt pane oma last katsetega kooli, kui see on vale sinu arust.
Külaline

Huvitav, et siinse keskkonna 10 pealisest seltskonnast on kõigile eliitkooli lapsed :lol:
Külaline

Guest kirjutas: 13 Sept 2025 23:07 Huvitav, et siinse keskkonna 10 pealisest seltskonnast on kõigile eliitkooli lapsed :lol:
Mis 10-pealisest? Lugemas käib ju ikka palju rohkem inimesi. Sõna võtab see, keda teema kõnetab ja loogiline, et eliitkooli teema kõnetab neid, kellel lapsed seal käinud või kelle lapsed sinna ei saanud või kes ise seal käinud. Mina jällegi ei võta iial moosikeetmise teemas sõna või klatšiteemades.
Külaline

Kui mu laps läks kooli, see oli 18a tagasi....
Rääkides ette õpetamisest...
Lasteaias ei pidanud õpetama lapsi lugema. Aga see tempo oli 1.klassis küll nii kiire. Poole aastaga pidi oskama lugeda kirjatähti ja teise poolega trükitähti. Kusjuures see aeg mil õpiti tähti ja lugemist, pidi lugema teistes ainetes mida nõuti.
Selline süsteem ootabki kodust ette õpetamist. Kui ei oska lugeda on ka esimeses klassis raske.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 08:46 Kui mu laps läks kooli, see oli 18a tagasi....
Rääkides ette õpetamisest...
Lasteaias ei pidanud õpetama lapsi lugema. Aga see tempo oli 1.klassis küll nii kiire. Poole aastaga pidi oskama lugeda kirjatähti ja teise poolega trükitähti. Kusjuures see aeg mil õpiti tähti ja lugemist, pidi lugema teistes ainetes mida nõuti.
Selline süsteem ootabki kodust ette õpetamist.
Mul on kaks last, mõlemad läksid katsetega kooli, üks neist on lõpetanud (läks kooli 20 a tagasi), teine õpib põhikoolis. Mõlemad oskasid vähemalt aasta enne kooli juba lugeda, aga ma ei õpetanud neid eelnevalt kodus päevagi. Meie kodus lihtsalt on alati palju raamatuid olnud, me ise oleme suured lugejad, oma lastele lugesime raamatuid ette (muinasjutte jmt), kui nad väiksed olid - aga ma eeldan, et seda teevad ometi kõik vanemad. Kusjuures, mäletan eredalt just vanema lapse lugema hakkamist. Lugesin talle "Harry Potteri" 1. peatüki ette ja siis ütlesin, et edasi pead ise lugema. Kuna raamat talle väga meeldis, võttis selle kätte ja pusis, kuni saigi hakkama.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 11:15 Mõlemad oskasid vähemalt aasta enne kooli juba lugeda, aga ma ei õpetanud neid eelnevalt kodus päevagi.
Just. Ka selliseid lapsi on ja mitte vähe ning ka neile peab olema õpivõimalusi, mis mingitki väljakutset pakuvad. No kuidas on võimalik ühes klassis tulemuslikult õpetada neid, kes esimeses klassis "Harry Potteri" viiendat osa loevad ja sadades arvutavad ning selliseid, kes vaevu tähti tunnevad ja kelle põhihuviks on ringi joosta?
Külaline

Ma just mõtlengi, et miks peab enne kooli oskama lugeda. Milleks siis kool on.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 13:38 Ma just mõtlengi, et miks peab enne kooli oskama lugeda. Milleks siis kool on.
Lihtsalt selliseid lapsi on, kes omast huvist oskavad. Mida siis sellistega teha?
Külaline

Jaa-jaa, peagi tuleb peale uus põlvkond emmesid, kes saadavad lapse mähkmetes kooli, sest las kool õpetab ja kasib.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 13:39
Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 13:38 Ma just mõtlengi, et miks peab enne kooli oskama lugeda. Milleks siis kool on.
Lihtsalt selliseid lapsi on, kes omast huvist oskavad. Mida siis sellistega teha?
Lapsed hakkavad erineval ajal lugema, aga varakult lugemahakkamine ei tähenda tingimata erilist andekust. Nii vara laste lahterdamine pole õige ja ei näita tegelikke võimeid, sellepärast soovitakse need katsed keelata.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 13:57
Lapsed hakkavad erineval ajal lugema, aga varakult lugemahakkamine ei tähenda tingimata erilist andekust. Nii vara laste lahterdamine pole õige ja ei näita tegelikke võimeid, sellepärast soovitakse need katsed keelata.
See lahter, kuhu need lapsed lahterdatakse ongi "varakult küpsenud lapsed". Selleks, mis neist edasi saab, on ees veel mitmed kadalipud, kõige tõsisem neist gümnaasiumi saamisel. Aga miks ei või seni need lapsed, kes on kiiremini arenenud, õppida omas tempos koos teiste endasugustega, sellest ma aru ei saa. Selle elitaarsuse mõtled sa ju ise juurde ja meedia ning eriti sotsiaalmeedia muidugi võimendavad seda.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 14:05
See lahter, kuhu need lapsed lahterdatakse ongi "varakult küpsenud lapsed". Selleks, mis neist edasi saab, on ees veel mitmed kadalipud, kõige tõsisem neist gümnaasiumi saamisel. Aga miks ei või seni need lapsed, kes on kiiremini arenenud, õppida omas tempos koos teiste endasugustega, sellest ma aru ei saa. Selle elitaarsuse mõtled sa ju ise juurde ja meedia ning eriti sotsiaalmeedia muidugi võimendavad seda.
Võivad küll, aga see, et laps hakkab enne kooli lugema, et tähenda, et ta on teistest ees terve põhikooli aja ja erakordselt andekas. 7 aastat pole selles mõttes hea vanus hindamiseks. Võiksid olla sellised erakoolid, las vanem paneb laose sinna. Aga pole õige mingit eliidindust ajada maksumaksja raha eest.
Külaline

Paljud pole mingit vara küpsenud, vaid vanemad on neile juba enne kooli õpetajad ja kursused palganud, kus neid nagu kutsikaid treenitakse, et eliitkooli sisse saada.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 14:54

Võivad küll, aga see, et laps hakkab enne kooli lugema, et tähenda, et ta on teistest ees terve põhikooli aja ja erakordselt andekas. 7 aastat pole selles mõttes hea vanus hindamiseks. Võiksid olla sellised erakoolid, las vanem paneb laose sinna. Aga pole õige mingit eliidindust ajada maksumaksja raha eest.
Enda arust ma just seda ütlesingi - et varem lugema hakanud laps on lihtsalt varem lugema hakanud laps ja nii tuleb ka temasse suhtuda. Sellegipoolest on mõistlik selliseid laps õpetada koos teiste omasugustega, et areng oleks maksimaalne ja ei tekiks lapses koolitüdimust. Miks peaks varem lugema hakanud laps käima tasulises erakoolis selleks, et oma arengule kohast kohtlemist saada, oskad sa selgitada oma mõttekäiku? Äkki siis hoopis peaks need lapsed, kes kooli alguseks ei oska lugeda, käima erakoolides, kus neid lugema õpetatakse? Ei? Aga miks sel juhul teistipidi sinu arust õige oleks?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 15:18

Paljud pole mingit vara küpsenud, vaid vanemad on neile juba enne kooli õpetajad ja kursused palganud, kus neid nagu kutsikaid treenitakse, et eliitkooli sisse saada.
Ja neist lastest mina ei rääkinud. Mina rääkisin lastest, kes lihtsalt arenevadki kiiremini alguses. Hiljem ehk lähevad teised mööda, täiesti võimalik, aga 1. klassiks on nad iseseisvalt juba õppinud nii lugema kui arvutama. Loomulikult pole selline asi võimalik ilma vanemate toeta, aga siin tuleb eristada lapse toetamist ja vägisi arendamist. Mina õppisin ka 4-aastaselt lugema, näiteks. Ei tehtud minuga mingit tsirkust selleks, lihtsalt hirmsasti olin tahtnud ühte pildiraamatut lugeda ja nii hakkasin ise veerima ja lugema.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 15:18Paljud pole mingit vara küpsenud, vaid vanemad on neile juba enne kooli õpetajad ja kursused palganud, kus neid nagu kutsikaid treenitakse, et eliitkooli sisse saada.
Huvitav, et need sinu "kutsikateks" kutsutud suudavad kogu kooliaja edukad olla ja edasigi õppima suunduda...
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 15:21Mina õppisin ka 4-aastaselt lugema, näiteks. Ei tehtud minuga mingit tsirkust selleks, lihtsalt hirmsasti olin tahtnud ühte pildiraamatut lugeda ja nii hakkasin ise veerima ja lugema.
Sama. Esimene pikem enda loetud raamat, mille abil ka väiketähed soravalt selgeks sain, oli "Pipi Pikksukk" neljaaastasena. Viieselt käis mul juba "Täheke." Koolis pidi ühena esimestest ülesannetest võtma kaasa midagi, mida ette lugeda vastavalt oskustele. (Meil oli nn eliitkool.) Mäletan selgelt, et minu valik oli "Tähekeses" pikk, tervet lehekülge hõlmav lugu "Kass" loomi tutvustavast sarjast.

Kõige selle peale ei saanud ma absoluutselt aru sellise nähtuse nagu aabits vajalikkusest. Et hakkame nagu kolmeaastased uuesti tähti õppima? Jube tüütu.
Külaline

Alati selliseid teemasid lugedes mõtlen, et meil siin väikelinna lähedal on nagu teine maailm. Väikelinnas on kool ja lasteaed. Koolis on kaks paraleelklassi (lapsi kummaski klassis nii 12-18, oleneb, kui lasterikas oli aastakäik), gümnaasiumis üks klass. Kool ja lasteaed teevad omavahel koostööd, et esimese klassi lapse üleminek viimasest lasteaiarühmast kooli oleks võimalikult pingevaba. Lasteaias hinnatakse koolieelikute kooliküpsust ja koolieelikud hakkavad tasapisi tutvuma kooliga - neid viiakse kooli ruumidesse, staadionile, võimlasse jne. Viimases lasteiarühmas on kooliminejatele nädalas üks kord paar eelkooli tund (lasteiaõpetaja jalutab lastega koolini ja pärast toob tagasi lasteaeda) kooli ruumides. Ja sügisel kooli. Kõik. Ei mingit muret. Samas ei oska minagi öelda, kuidas siis lahendada "kes saab ja kes ei saa" küsimus nendes koolides, kuhu tahtjaid on rohkem kui kohti. Küll aga on siiralt hea meel, et perega elame sellises kohas, kus 1. klassi last katseid mööda vedada ei tule.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 23:48 Alati selliseid teemasid lugedes mõtlen, et meil siin väikelinna lähedal on nagu teine maailm. Väikelinnas on kool ja lasteaed. Koolis on kaks paraleelklassi (lapsi kummaski klassis nii 12-18, oleneb, kui lasterikas oli aastakäik), gümnaasiumis üks klass. Kool ja lasteaed teevad omavahel koostööd, et esimese klassi lapse üleminek viimasest lasteaiarühmast kooli oleks võimalikult pingevaba. Lasteaias hinnatakse koolieelikute kooliküpsust ja koolieelikud hakkavad tasapisi tutvuma kooliga - neid viiakse kooli ruumidesse, staadionile, võimlasse jne. Viimases lasteiarühmas on kooliminejatele nädalas üks kord paar eelkooli tund (lasteiaõpetaja jalutab lastega koolini ja pärast toob tagasi lasteaeda) kooli ruumides. Ja sügisel kooli. Kõik. Ei mingit muret. Samas ei oska minagi öelda, kuidas siis lahendada "kes saab ja kes ei saa" küsimus nendes koolides, kuhu tahtjaid on rohkem kui kohti. Küll aga on siiralt hea meel, et perega elame sellises kohas, kus 1. klassi last katseid mööda vedada ei tule.
See ongi peamiselt ainult Tallinna probleem. Tallinlased on agarad küll nõus sellega, et toredaid maakoole kinni pannakse ja maalapsed (st väljaspool Tallinnat-Tartut) kaugemale kooli hakkaksid sõitma. Nüüd kui on vastupidine olukord, seakisa lahti.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Sept 2025 15:53
Külaline kirjutas: 14 Sept 2025 15:21Mina õppisin ka 4-aastaselt lugema, näiteks. Ei tehtud minuga mingit tsirkust selleks, lihtsalt hirmsasti olin tahtnud ühte pildiraamatut lugeda ja nii hakkasin ise veerima ja lugema.
Sama. Esimene pikem enda loetud raamat, mille abil ka väiketähed soravalt selgeks sain, oli "Pipi Pikksukk" neljaaastasena. Viieselt käis mul juba "Täheke." Koolis pidi ühena esimestest ülesannetest võtma kaasa midagi, mida ette lugeda vastavalt oskustele. (Meil oli nn eliitkool.) Mäletan selgelt, et minu valik oli "Tähekeses" pikk, tervet lehekülge hõlmav lugu "Kass" loomi tutvustavast sarjast.

Kõige selle peale ei saanud ma absoluutselt aru sellise nähtuse nagu aabits vajalikkusest. Et hakkame nagu kolmeaastased uuesti tähti õppima? Jube tüütu.
Praegusel ajal on algõpe viidud lasteaeda, seal õpitakse tähti-numbreid jmt. Küllap sa ise ka said juba lasteaias põhja alla või olid vanemad, kes suunasid.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist