Koristamise mõte

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ei oska süüa teha nii, et töölauale üldse midagi ei satuks. Või pliidil praadides ühtki pritset ei lendaks. Jätangi siis kõik nii rasvaseks, kooreseks või jahuseks kuude kaupa?
Kas teate, miks inimese kirp on lausa punasesse raamatusse kantud (ei, see pole nali)? Sest majapidamistesse ilmusid tolmuimejad.
Ei soovi parasiite oma koju. Ega hallitavaid toidujäätmetega saastunud pinde.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 00:43 Ei oska süüa teha nii, et töölauale üldse midagi ei satuks. Või pliidil praadides ühtki pritset ei lendaks. Jätangi siis kõik nii rasvaseks, kooreseks või jahuseks kuude kaupa?
Kas teate, miks inimese kirp on lausa punasesse raamatusse kantud (ei, see pole nali)? Sest majapidamistesse ilmusid tolmuimejad.
Pinde.... :!: Sel aja, kui mõned õppisid ja raamatuid lugesid, tegelesid teised koristamise ja küürimisega.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 08:25
Guest kirjutas: 06 Sept 2025 00:43 Ei oska süüa teha nii, et töölauale üldse midagi ei satuks. Või pliidil praadides ühtki pritset ei lendaks. Jätangi siis kõik nii rasvaseks, kooreseks või jahuseks kuude kaupa?
Pinde.... :!: Sel aja, kui mõned õppisid ja raamatuid lugesid, tegelesid teised koristamise ja küürimisega.
mina jälle mõtlesin, et hullu küürimise asemel oleks võinud raamatu kätte võtta või tiiru koolis käia :D
Külaline

Kõik koristavad millalgi. Kui sageli, on vast see küsimus ja kes on kodus " korrapealik", st kelle arusaama järgi peab olema kodu korras ja puhas.
Nt kui elan üksi, siis täpselt oma arusaama ja tahte järgi. Võin koristada kui tahan. Ja kellelgi pole midagi kobiseda.
Mitmekesi elades on keerulisem. Siin hakkab kord muutuma nagu eluküsimuseks või kooseluküsimuseks. Ma võin küll mõelda et las olla segi, koristan kui jõuan ja tahan. Aga teine koristab ka siis, kui ta ise ei taha. Ja peab mind laisaks. Kuigi mina võin mõelda, et koristamise asemel tahan hoopis puhata ja molutada. Ja mis mõte on koristamisel, kui mõne päeva pärast on jälle segi ja tolmune.
Külaline

Ja mis mõte on koristamisel, kui mõne päeva pärast on jälle segi ja tolmune.
Mõte ongi see, et mõned päevad on ju puhas. Ja siis koristadki uuesti, on jälle puhas. Ennast pesema peab iga päev, eks sa näe nende asotsiaalide pealt, mis siis juhtub, kui sa seda ei tee.
Külaline

Mul on praegu küll segi. Ei juhtu midagi. Hoopis molutan. Lähen välja sööma ja siis kinno ja jalutama. Ikka ei juhtu midagi kui on segi.
Aga lapsepõlves küll nii ei saanud olla. Laupäeval pidi ärkamise,söömise järgselt kohe koristama hakkama. Alles siis kui oli korras võis üldse kuhugi minna. Kõige tähtsam oli koristamine.
Külaline

Mõned saavad mustas keskkonnas olla ja teised ei saa. Mulle ei meeldi koristamine, aga räpakus meeldib veel vähem, siis tuleb ka koristada. Laga sees elamine on vastik.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 08:51
Ja mis mõte on koristamisel, kui mõne päeva pärast on jälle segi ja tolmune.
Mõte ongi see, et mõned päevad on ju puhas. Ja siis koristadki uuesti, on jälle puhas. Ennast pesema peab iga päev, eks sa näe nende asotsiaalide pealt, mis siis juhtub, kui sa seda ei tee.
Ja kui ei ole puhas need mõned päevad, mis siis juhtub?
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 09:34 Mõned saavad mustas keskkonnas olla ja teised ei saa. Mulle ei meeldi koristamine, aga räpakus meeldib veel vähem, siis tuleb ka koristada. Laga sees elamine on vastik.
mis lagastad siis? kui laga ei aja, ei ole koguaeg koristada ka vaja. ma ei saa aru inimestest, kes kõigepealt kõik ära lagastavad ja siis elueest koristavad. kui süüa tehes midagi maha kukub - korjad ära. kui teed jood, loputad tassi puhtaks. kui vetsupotile triibud teed - tõmbad vetsuharjaga üke. kui tuppa tuled - pühid jalanõud puhtaks ja jätad esikusse. enne linade vahele ronimist - käid dušši all. peale sööki - tõmbad laua svammiga puhtaks jne jne jne
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 09:52
Guest kirjutas: 06 Sept 2025 09:34 Mõned saavad mustas keskkonnas olla ja teised ei saa. Mulle ei meeldi koristamine, aga räpakus meeldib veel vähem, siis tuleb ka koristada. Laga sees elamine on vastik.
mis lagastad siis? kui laga ei aja, ei ole koguaeg koristada ka vaja. ma ei saa aru inimestest, kes kõigepealt kõik ära lagastavad ja siis elueest koristavad. kui süüa tehes midagi maha kukub - korjad ära. kui teed jood, loputad tassi puhtaks. kui vetsupotile triibud teed - tõmbad vetsuharjaga üke. kui tuppa tuled - pühid jalanõud puhtaks ja jätad esikusse. enne linade vahele ronimist - käid dušši all. peale sööki - tõmbad laua svammiga puhtaks jne jne jne
Mustus koguneb ka ilma lagastamata pidevalt enda järel koristades. Ilmselgelt mõned on nii räpakad inimesed, et ei märkagi tolmu ega mustust, mis koguneb sellest hoolimata, et enda järelt asjad ära pannakse ja mahaläinud asjad ära pühitakse. Mõne jaoks on laga ainult mahakukkunud toit või kakatriibud potis. Öakk.
Külaline

Ma pole nii rikas, et mitte koristada. Segamini riidekapp tähendab, et ma ei leia õigeid riideid üles ja pean ostma uued. Segamini köögikapp tähendab, et ma ei leia kaerahelbeid ega puljongikuubikuid - seega tuleb minna poodi neid ostma. Segamini tööriistakuur tähendab, et tuleb osta uus akutrell, taldlihvija ning relakas. Lisaks on aeg raha. Asjade otsimisele kuluva aja võiks kasutada paremini.
Külaline

Küll on palju räpakaid inimesi siin. See seletab, miks ühistranspordis mingi lebra levib.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 10:11 Küll on palju räpakaid inimesi siin. See seletab, miks ühistranspordis mingi lebra levib.
hm - ühistransporis? iiuuuuuu. kes sellega sõidab?
Külaline

Sest kuivanud mustuse kihte on palju keerulisem eemaldada ja sageli polegi see enam võimalik ilma pinda kahjustamata.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 09:04 Mul on praegu küll segi. Ei juhtu midagi. Hoopis molutan. Lähen välja sööma ja siis kinno ja jalutama. Ikka ei juhtu midagi kui on segi.
Aga lapsepõlves küll nii ei saanud olla. Laupäeval pidi ärkamise,söömise järgselt kohe koristama hakkama. Alles siis kui oli korras võis üldse kuhugi minna. Kõige tähtsam oli koristamine.
Huvitav jah, miks Nõukogude-ajal inimesed nii koristamishuvilised olid? Mingi psüühikahäire, mille all suurem osa inimesi kannatas?
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 10:13
Guest kirjutas: 06 Sept 2025 10:11 Küll on palju räpakaid inimesi siin. See seletab, miks ühistranspordis mingi lebra levib.
hm - ühistransporis? iiuuuuuu. kes sellega sõidab?
Mina praegu sõidan, sest auto on remondis. Aga üldsielt pole sinu asi, kes sõidab. Väga hea, et mõni sõidab, muidu oleks autosid veelgi rohkem. Ja koolilapsed sõidavad kõik ühistranspordiga. Kui nad haisevad, siis järelikult on kodu selline, et ei suuna lapsi hügieeni eest hoolitsema või terve nende kodu haiseb. Kodu on must, kui mõni arvab, et koristada pole vaja, piisab jooksvast enda järelt koristamisest. Söögitegemise ajal jooksev koristamine ja wc-s enda järelt koristamine, enda pesemine jne on loomulikult elementaarne, mitte midagi sellist, mida eraldi välja tuua. Aga see ei tähenda ometigi seda, et linu vahetada või üldkoristust teha poleks üldse tarvis.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 10:17
Guest kirjutas: 06 Sept 2025 09:04 Mul on praegu küll segi. Ei juhtu midagi. Hoopis molutan. Lähen välja sööma ja siis kinno ja jalutama. Ikka ei juhtu midagi kui on segi.
Huvitav jah, miks Nõukogude-ajal inimesed nii koristamishuvilised olid? Mingi psüühikahäire, mille all suurem osa inimesi kannatas?
Nõukogude ajal sekkus riik väga palju inimeste eraellu - kontrollis nende mõtlemist (et kas on ikka piisavalt "punane"), vaba aja veetmist, tervist ja isegi koristamist. Riik doteeris tohutu hulga tervise ja hügieeniga seotud trükiste, plakatite, voldikute ja raamatute väljaandmist. Meilgi oli kodus selliseid teoseid mitu, mäletan Harri Jänese tervisealast raamatut, kus muude seas leidus näiteks lause: "Iga korralik perenaine peseb igal nädalal aknad ära, tänu millele tema kodu aknad on alati laitmatult puhtad".

Kujutlen seda vaest nõukogude naist, kel lisaks täispikkadele tööpäevadele ja üksi laste eest hoolitsemisele ning üksi kodumajapidamise korras hoidmisele lasus veel kohustus iga jumala nädal kõik elamise aknad üle küürida. Sest mingi mees kirjutas raamatus, et ainult siis oled sina "korralik". See surve ja need suured ootused, mis inimeste peale pandi, olid ikka hiiglaslikud.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2025 08:25
Siin ei ole käimas keeleeksam!
Kas sinu imepisike aju nagu putukal ei suuda kõnekeele lühivormist aru saada?
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Sept 2025 10:17Huvitav jah, miks Nõukogude-ajal inimesed nii koristamishuvilised olid? Mingi psüühikahäire, mille all suurem osa inimesi kannatas?
Eks seal mängis osa ka see, kust tuldi. 50 aastat tagasi oligi paratamatult kõik räpasem ja vahendid räpast vabanemiseks algelisemad - või "looduslikumad," kui nii soovite. Elati ju rohkem loodusega koos ja kuna palju rohkem tuli teha käsitsi, tekkis ka mustust rohkem. Mäletan, kuidas lapsepõlvekodus tuli kevadise ja sügisese suurpuhastuse ajal täispuidust valgeks värvitud uksed korralikult puhtaks küürida ja seda räpavett, mis iga uksekülje pesemisest tekkis. Mul endal ei lähe ealeski ükski uks aastatega ka nii mustaks. Lihtsalt kuidagi nii on.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Sept 2025 11:40
Külaline kirjutas: 06 Sept 2025 08:25
Siin ei ole käimas keeleeksam!
Kas sinu imepisike aju nagu putukal ei suuda kõnekeele lühivormist aru saada?
Jälle mingi omaarust keeleuuendaja platsis nagu Tolmukübe oma i-mitmusega. Selle nimi on harimatus, mitte midagi muud, ei ole vaja sellist lollust kaitsta. "Pinde" ei ole mingi kõnekeele lühivorm, see on täpselt sama pikk sõna kui õige vorm.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 3 külalist