PäPePe uus artikkel

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 14:25

Selleks planeeritakse sõite. Kindlasti annab ka rahalise säästu kui iga päev poes ei käida ja emotsioonioste ei tehta. Nädalas korra suure toidukraamiga bolt drive võtta? Või toidupoest söök koju tellida? Ma päriselt tahaks teada millega endale sellist igakuist kulu põhjendate?
Miks peab igat senti säästma, närutama ja põhjendama?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 17:03
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 14:25

Selleks planeeritakse sõite. Kindlasti annab ka rahalise säästu kui iga päev poes ei käida ja emotsioonioste ei tehta. Nädalas korra suure toidukraamiga bolt drive võtta? Või toidupoest söök koju tellida? Ma päriselt tahaks teada millega endale sellist igakuist kulu põhjendate?
Miks peab igat senti säästma, närutama ja põhjendama?
A miks mina pean sinu tekitatud saasta sisse hingama või sinu pärast ummikus istuma? Miks sinu mugavus peab üles kaaluma teistele tekitatud reostuse?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 16:54
Aga mis see kellegi teise asi on, kuidas mina elan? Või miks peab keegi teine mulle ette kirjutama, kuidas ma elada tohin? Kas meil on mingi uustotalitaarne riik või?

Mina näiteks ostangi korra nädalas mitu kotitäit toitu. Kindlasti ei taha ma hakata selleks mingit Bolti rentima. Oma auto tagab sõltumatuse, mugavuse ja ajasäästu, mis on minu jaoks olulisem kui see paarsada-kolmsada eurot, mis mul autole iga kuu kulub.
Sest sa ei ela siin üksi.
Ma võiks kah iga päev su auto peale s****, mis see minu asi on.
Külaline

Aga mis see kellegi teise asi on, kuidas mina elan? Või miks peab keegi teine mulle ette kirjutama, kuidas ma elada tohin? Kas meil on mingi uustotalitaarne riik või?

Mina näiteks ostangi korra nädalas mitu kotitäit toitu. Kindlasti ei taha ma hakata selleks mingit Bolti rentima. Oma auto tagab sõltumatuse, mugavuse ja ajasäästu, mis on minu jaoks olulisem kui see paarsada-kolmsada eurot, mis mul autole iga kuu kulub.

Palun, ela sa täpselt nagu sa tahad elada. Lihtsalt õnneks! liigume sinna suunas, et see auto omamine sulle ka vähem mugavamaks, vähem ajasäästlikumaks ja rohkem kulukamaks tehakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:14
Ühesõnaga ma loodan, et liigume rohkem rohelise ühiskonna poole, kus linn ei ole julm hall betoonplats vaid kus inimestel on värskes õhus mõnus ja mugav liikuda.
Konkreetselt Tallinnas oleks selleks vaja linna läbivaid ja linnaosi ühendavaid magistraale, mis suurema osa mootorsõidukiliiklusest enda peale võtaksid. Meil aga tehakse teid kitsamaks ja sunnitakse seega autosid kesklinnas kauem ummikus seisma.
See on ka jah üks meede - teha seda ebamugavamaks, et inimesed kesklinna üldse autoga ei tahaks ronida. Töötab ju!?
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 17:38
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:14
Ühesõnaga ma loodan, et liigume rohkem rohelise ühiskonna poole, kus linn ei ole julm hall betoonplats vaid kus inimestel on värskes õhus mõnus ja mugav liikuda.
Konkreetselt Tallinnas oleks selleks vaja linna läbivaid ja linnaosi ühendavaid magistraale, mis suurema osa mootorsõidukiliiklusest enda peale võtaksid. Meil aga tehakse teid kitsamaks ja sunnitakse seega autosid kesklinnas kauem ummikus seisma.
See on ka jah üks meede - teha seda ebamugavamaks, et inimesed kesklinna üldse autoga ei tahaks ronida. Töötab ju!?
Väga hästi töötab. Mul pole ammu enam kesklinna asja olnud. Turiste vist oodatakse, kui neid käib, on hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 17:14

Noh, selline suhtumine näitab mõndagi. Aga lennukiga reisile tahaks küll mõned korrad aastas? Ja uut nutikat ja teksapükse? Silmakirjalikud olete, mis muud.
Lepime nüüd kokku, et elame igaüks nii, nagu talle otstarbekam on.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:05

Noh, selline suhtumine näitab mõndagi. Aga lennukiga reisile tahaks küll mõned korrad aastas? Ja uut nutikat ja teksapükse? Silmakirjalikud olete, mis muud.
Ei taha. Miks sa minu eest räägid, õigemini valetad?
Ei, sa tahad kõige raiskavamat eluviisi. Ja et kõik teised sinu ees ära hüppaksid. "Mina pean linnas kiirelt ja igale poole sõitma saada, nis sest,et ma isegi siin ei ela ja siia makse ei panusta".
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:13
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:05

Ei taha. Miks sa minu eest räägid, õigemini valetad?
Ei, sa tahad kõige raiskavamat eluviisi. Ja et kõik teised sinu ees ära hüppaksid. "Mina pean linnas kiirelt ja igale poole sõitma saada, nis sest,et ma isegi siin ei ela ja siia makse ei panusta".
Samamoodi paned sina mulle sõnu suhu. Ma elan Tallinnas ja maksan siia ka makse. Kui vaja, sõidan autoga, kui pole vaja, siis ei sõida. Reisil ei käi, uusi tarbekaupu ostan väga vähe. Pooldan minimalismi. Isegi korter on mul väike. Aga autost ma lähemate aastate jooksul ei loobu, isegi, kui mulle kastiratas igal hommikul välisukse ette toodaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:01
Väga hästi töötab. Mul pole ammu enam kesklinna asja olnud. Turiste vist oodatakse, kui neid käib, on hästi.
Paraku mingi 90+ protsendi jaoks ei tööta. Et kesklinnas vähem müra ja saastet oleks, olekski lahenduseks magistraalid. Neid aga meil ei planeerita ja eks ta linna kuju tõttu on pisut keeruline ka.
Külaline

Kas on tõestu raske mõista, et linn pole kummist ja olemasolevasse linnavõrgustikku ei mahu autosid piiramatult juurde. 5-korruselise maja all peaks sel juhul olema ühtlasi ka 5-korruseline parkla, et kõigi korterite autod ära mahuks. Keegi ei jõua neid kortereid osta. Triiki autosid täis tänava müra ja saast rikub meie kõigi tervist. Autosõpradel tuleb soetada aiaga maja või elada linnast väljas. Linnakorterid jäägu neile, kes suudavad autota hakkama saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:45 Kas on tõestu raske mõista, et linn pole kummist ja olemasolevasse linnavõrgustikku ei mahu autosid piiramatult juurde. 5-korruselise maja all peaks sel juhul olema ühtlasi ka 5-korruseline parkla, et kõigi korterite autod ära mahuks. Keegi ei jõua neid kortereid osta. Triiki autosid täis tänava müra ja saast rikub meie kõigi tervist. Autosõpradel tuleb soetada aiaga maja või elada linnast väljas. Linnakorterid jäägu neile, kes suudavad autota hakkama saada.
See on tore ulme. Siis lihtsalt ummistatakse oma autodega lähedalasuvaid tänavai ja otsitakse variant parkida naabermaja hoovis. Mis kuidagi mingeid probleeme ei lahenda, vaid vastupidi, tekitab neid juurde.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 18:45 Kas on tõestu raske mõista, et linn pole kummist ja olemasolevasse linnavõrgustikku ei mahu autosid piiramatult juurde. 5-korruselise maja all peaks sel juhul olema ühtlasi ka 5-korruseline parkla, et kõigi korterite autod ära mahuks. Keegi ei jõua neid kortereid osta. Triiki autosid täis tänava müra ja saast rikub meie kõigi tervist. Autosõpradel tuleb soetada aiaga maja või elada linnast väljas. Linnakorterid jäägu neile, kes suudavad autota hakkama saada.
Miks sa ise linnas elad? Maal pole müra ja saastet, koli ise ära. Sa ei saa iialgi linnas autodest lahti, sest kogu äritegevus, melu ja õppimine toimub just linnas. Südalinn on hea näide, kust ärid minema kolivad, sest klient ei tule sinna.
Parklakoht ei pea olema korteri suurune. Või miks sul 5-korruselist parklat peab vaja olema? Mine vaata googles maju näiteks Siidisabas. Parkla all, korterid peal, tänavad autodest suht tühjad. Saab küll, kui tahta.
Müra ja tossutamine on kehva liikluskorralduse tulemus, siin pole vaja autojuhte süüdistada. Ega enne vist aru ei saa, kui roolis istud. Ühtlane kiirus, sujuv roheline laine on siin võtmesõnadeks.
Küll aga ma keelaks ära need sumbutiteta ja paukuvad motikad/autod, täiesti mõttetu lärm ja kõvatamine.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 19:15
Miks sa ise linnas elad? Maal pole müra ja saastet, koli ise ära. Sa ei saa iialgi linnas autodest lahti, sest kogu äritegevus, melu ja õppimine toimub just linnas. Südalinn on hea näide, kust ärid minema kolivad, sest klient ei tule sinna.
Parklakoht ei pea olema korteri suurune. Või miks sul 5-korruselist parklat peab vaja olema? Mine vaata googles maju näiteks Siidisabas. Parkla all, korterid peal, tänavad autodest suht tühjad. Saab küll, kui tahta.
Müra ja tossutamine on kehva liikluskorralduse tulemus, siin pole vaja autojuhte süüdistada. Ega enne vist aru ei saa, kui roolis istud. Ühtlane kiirus, sujuv roheline laine on siin võtmesõnadeks.
Küll aga ma keelaks ära need sumbutiteta ja paukuvad motikad/autod, täiesti mõttetu lärm ja kõvatamine.
Mis südalinnast ärid ära kolivad? On kaks surnud tänavat, just need, kus jalakäija ei kõnni, vaid ainult autod mööda kimavad.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 19:15
Mul ei ole autot ja sellepärast elan linnas. Saan ühistranspordiga või jalgsi kõik oma toimetused aetud.
Minu nõukaaegses paneelikas on 100 väikest korterit. Ka kõige parima tahtmise juures ei mahuks selle pindala alla isegi poolte korterite autod ära, kui oleks vaid üks parkimiskorrus maa-all. Pealegi, kes tahaks elada selle külje peal, kus autod maa-alla voorivad. Vaid väiksemate kortermajade puhul.
mõeldav.
Ära unusta, et sa pole igavesti noor ja ühel päeval oled sa vanamutt, kes ei sõida autoga ja oled selle automöllu sees kaitsetu ümmargune null.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 16:06
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:40 Ühistransport on alles viimase aja leiutis, läbi aegade on inimestel endil alati olnud omad liiklusvahendid. Vanasti oli enam-vähem igas peres oma hobusetall. Oma liiklusvahend tagas iseseisvuse - sai liikuda enda poolt valitud ajal, sh öösel, endale vajalikku asukohta.

Liigun ise erinevate vahenditega, ja ütleks, et ega ühistranspordiliiklus pole kiita. Vanasti oli ühendus maapiirkondadega palju parem kui praegu. Näiteks meie maakodus asub bussipeatus 7 km kaugusel ja 150 km kaugusele meie linnakodusse Tallinna minev buss peatub seal ülepäeviti. Asula keskusesse minev buss peatub seal 3 korda päevas, saab sõita asula keskusesse, seal ümber istuda ja sõita suuremasse linna, ning suuremast linnast läheb buss Tallinnasse. Olen proovinud - kokku kulub sellisele seiklemisele 6 tundi, mõttetu ju.

Kui tahaks kastirattaga sõita 7 km kaugusele bussipeatusse, siis kuhu ma kastiratta panen? Bussi ta ju ei mahu.
Ära räägi "vanasti", kui ajaloost midagi ei tea.
Viitad ilmselt postitõldadele ja voorimeestele muule sellisele. Jah, tean neist küll. Kuid kui ikka oli vaja inimene arsti juurde viia või talle arst koju kutsuda, rakendati ikka oma hobune vankri ette. Ehk siis, valdav enamus transpordist toimus ikkagi eraviisiliselt, selle nn ühistransa käes oli väga väike protsent sõitudest.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 22:19
Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 15:40 Ühistransport on alles viimase aja leiutis, läbi aegade on inimestel endil alati olnud omad liiklusvahendid. Vanasti oli enam-vähem igas peres oma hobusetall. Oma liiklusvahend tagas iseseisvuse - sai liikuda enda poolt valitud ajal, sh öösel, endale vajalikku asukohta.

Liigun ise erinevate vahenditega, ja ütleks, et ega ühistranspordiliiklus pole kiita. Vanasti oli ühendus maapiirkondadega palju parem kui praegu. Näiteks meie maakodus asub bussipeatus 7 km kaugusel ja 150 km kaugusele meie linnakodusse Tallinna minev buss peatub seal ülepäeviti. Asula keskusesse minev buss peatub seal 3 korda päevas, saab sõita asula keskusesse, seal ümber istuda ja sõita suuremasse linna, ning suuremast linnast läheb buss Tallinnasse. Olen proovinud - kokku kulub sellisele seiklemisele 6 tundi, mõttetu ju.

Kui tahaks kastirattaga sõita 7 km kaugusele bussipeatusse, siis kuhu ma kastiratta panen? Bussi ta ju ei mahu.
Viitad ilmselt postitõldadele ja voorimeestele muule sellisele. Jah, tean neist küll. Kuid kui ikka oli vaja inimene arsti juurde viia või talle arst koju kutsuda, rakendati ikka oma hobune vankri ette. Ehk siis, valdav enamus transpordist toimus ikkagi eraviisiliselt, selle nn ühistransa käes oli väga väike protsent sõitudest.
Arst?
Sinu jaoks oli "vanasti" siis nii 1930ndad.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2024 08:41

Arst?
Sa vist pole kooli ajalootundides osalenud, muidu teaksid, et arstid või arsti funktsiooni täitjad olid täiesti olemas juba enne. Elu on olemas olnud sajandeid, isegi aastatuhandeid, muide. Ja ka 1930ndatel, mil tramm ja rong jne juba olemas, oli endiselt normaalne omada ka isiklikke sõiduvahendeid.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Juul 2024 10:05
Külaline kirjutas: 05 Juul 2024 08:41
Arst?
Sa vist pole kooli ajalootundides osalenud, muidu teaksid, et arstid või arsti funktsiooni täitjad olid täiesti olemas juba enne. Elu on olemas olnud sajandeid, isegi aastatuhandeid, muide. Ja ka 1930ndatel, mil tramm ja rong jne juba olemas, oli endiselt normaalne omada ka isiklikke sõiduvahendeid.
Loomulikult saatsid teoorjad oma isiklikud vankrid arstide järgi, et nood orjade mõisadesse läheksid...
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Juul 2024 19:26 Mis südalinnast ärid ära kolivad? On kaks surnud tänavat, just need, kus jalakäija ei kõnni, vaid ainult autod mööda kimavad.
Tallinna Pärnu mnt Vabaduse väljaku ja Kosmose vaheline lõik muutus suht surnud alaks peale seda, kui seal autode peatumise-parkimise võimalus tänava ääres ära kaotati. Hiljem tehti veel jalgrattarajad, aga jalgratturid pigem ei vaevu kusagil peatuma. Tülikas on ka iga kord oma ratast kuhugi lukku ja ketti panema hakata, et kohe ära ei varastataks.

Pärnu mnt need osad, kus jätkuvalt autoga peatuda saab, õitsevad edasi. Paraku nii on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 8 külalist