Kusjuures järele mõeldes ja tagasivaates see nii oligi. Jah, ei tahtnud minagi püksirihmaga veriseid ja sinilillasid vorpe saada, küll aga ei mõjunud see mulle muserdavalt, vaid pigem hakkas kohe pea tööle, et kuidas saaks tagasi teha sellise räige ebaõigluse eest. Eks sai üht-teist tehtud ka.Külaline kirjutas: ↑20 Juun 2025 23:45Endised uljad paharetid ei pruugi sellest aru saada, sest neil seostus konflikt täiskasvanutega hoopis põnevuse ja adrenaliini otsimisega, mitte ahastuse ja masendusega.
Lapsepõlvetrauma
-
Külaline
-
Külaline
-
Külaline
Ja sina võiksid aru saada, et mina vastasin sellele, eks väitis, et "nõuka-ajal" olevat jäetud imikuid massiliselt üksinda koju ja vähemalt pooli lapsi koledasti pekstud. Ma ei pea oma lapsepõlve kuidagi eriliselt õnnelikuks, vaid normaalseks, st tavapäraseks.Guest kirjutas: ↑20 Juun 2025 20:02Ma arvan, et sina võiksid aru saada, et sul on olnud õnn elada õnnelikus lapsepõlves! Ole tänulik selle eest, aga ära alanda teiste valusaid kogemusi. Mina olen näiteks tugevalt mõnitatud ja pekstud lapsena kasvanud, tean paljusid omasuguseid. Peksud, mõnitused, vägistamised. Kahjuks ei olnud see sugugi nii harv, kui arvad. Tollel ajal õigustati sellist käitumist, nüüdsel ajal vanemad vast veidigi kardavad nii käituda, ma vähemalt loodan! Inimesed on kohati väga julmad ja kõige ohutum on olla julm endast nõrgemate vastu!Guest kirjutas: ↑16 Juun 2025 10:12 Praegu räägitakse sellest nn nõuka-ajast suht veidraid jutte. Ikka et tol ajal jäeti juba imikud 8 tunniks üksinda koju ja vähemalt pooli lapsi peksti, kohe tõeliselt peksti jne.
Mina olen sündinud 70ndatel ega oska sellest miskit arvata. Ütlen kohe ausalt ära, et mind ei jäetud kuni kooliminekuni kordagi üksi ja ma ei tea ka mitte ühtegi oma sõbrannat ega naabrilast ega tuttavat, kes oleks jäetud. Mis peksmisse puutub, siis ei ole mitte kedagi meist ka tõeliselt pekstud. Mida selle "tõelise" all üldse silmas pidada? No umbes, et tagumik on punaseks vitsutatud või nii. Sakutada mõnikord saime, vahel tiris ema mind füüsiliselt pahateo juurest eemale, kui ma muidu ei tulnud. Olin suhteliselt kange laps ja mäletan, et mu emal olid endal pisarad silmis. Ta nuttis nendes tülides rohkem kui mina ja ma saan aru, et emagi on inimene ja vahel lõpeb jaks ja ideed otsa. Mõnes mõttes annab ema pahameele nägemine ka lapsele signaali, et päris lõputult sigatseda ka ei saa, sellel on tagajärjed.
Sina räägid hoopis vägistamisest, mis oli kahtlemata kuritegu nii vanasti kui ka praegu. Kuritegusid on sooritatud kõikide riigikordade ajal ja need ei puutu praegu teemasse. Ma väidan, et emad ja isad on oma lapsi kasvatanud alati enam-vähem nii nagu perekond ja olud võimaldavad. Eestis ei ole olemas mitte ühtegi riigikorda, kus oleks jäetud imikuid massiliselt järelevalveta ja pekstud vähemalt pooli lapsi vaeseomaks. Kõik sõltub ikkagi konkreetsetest inimestest ja nende iseloomust, mitte hetkelisest välisest riigikorrast.
-
Külaline
See, et miski polnud keelatud, ei tähenda, et seda pidevalt ja äärmuslikult suurel määral kasutataks.Guest kirjutas: ↑21 Juun 2025 06:12 Vitsa andmine polnud u 30a taagasi keelatud. Seega selline kasvatusviis oli.
Ka loomaemad kasvatavad oma poegi - kui kassipoeg ronib ohtlikku kohta, siis haarab kassiema tal hammastega kuklast kinni ja sakutab korralikult. Seejärel tassib poja pessa tagasi, lakub puhtaks ja annab piima.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist